menu

Hier kun je zien welke berichten Cornelis als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Dagboekvaneenkindermeisje.com - Nadine S. (2007)

Alternatieve titel: Nadine

2,5
Het is natuurlijk best een aardige gimmick om op een openbaar forum je 'fantasie' uit te leven en dat geheel samen met de reacties van anderen erop te bundelen als een geheel en dat vervolgens te laten uitgeven. En de schrijfster maakt er echt wel een boeiend geheel van. Maar wat mij persoonlijk betreft had het aantal bladzijden van het boek beperkt mogen worden tot zo'n 100, max.150 pgs. Op een gegeven moment had ik het wel gezien.

Dark Room, The - Rachel Seiffert (2001)

Alternatieve titel: De Donkere Kamer

4,0
Dit boek kwam op de Short List voor de Booker Prize 2001 en geheel terecht. En dan ook nog voor een debuut. In dit boek zijn 3 aparte verhalen opgenomen die de oorlog, WOII, in al zijn vreselijke facetten subtiel schetsen. In de eerste twee verhalen raken personen verdwaald in een onwerkelijke wereld waarin zij moeten zien te overleven. In het 3e verhaal wil de hoofdpersoon weten wat er in de oorlog gebeurd is. Wat heeft een familielid al dan niet gedaan of nagelaten. Nu wordt deze oorlog bezien vanuit het Duitse perspectief. En dat gebeurt op een eerlijke manier. En daardoor komt een en ander des te harder binnen. De Duitsers waren natuurlijk de agressor en de aanvallende partij. Maar dit heeft vervolgens voor alle betrokken naties en bevolkingsgroepen vreselijke gevolgen gehad, ook voor de Duitsers zelf, die hierin geen verantwoordelijkheid voor droegen, zoals kinderen en ouderen. Wat mij betreft: zeer aanbevolen.

Death after Evensong - Douglas Clark (1969)

Alternatieve titel: Moord na de Preek

3,5
Een ouderwetse, en degelijke detective, met een goede sfeer- en karakter-tekening van de toenmalige periode in Engeland. We zitten in de jaren zestig van de vorige eeuw. Er zitten een aantal aardige twists voordat de juiste oplossing wordt gevonden door Masters. Een criticaster op 'goodreads' ergerde zich aan de uiterlijke beschrijving van een aantal jonge dames in dit boek. Tja, als je je daaraan al aan ergert vallen wel heel veel oudere spionage- en detectiveboeken af ...

Death Department - Bill Knox (1959)

Alternatieve titel: Thane and Moss # 2, Death Department

3,5
Geen onaardig plot en vlot verteld door deze Schotse auteur, die in Nederland nagenoeg onopgemerkt is gebleven.

Déjà Vu - Esther Verhoef (2010)

3,0
Ik sluit me bij bovengenoemde mening aan. Het boekje is leesbaar, maar er had meer ingezeten, als het een langer verhaal had mogen worden. Nu is het een aardig boekje, maar niet heel veel meer dan dat.

Desperate People, The - Francis Durbridge (1966)

Alternatieve titel: De Laatste Uitweg

4,0
Durbridge is natuurlijk een fenomeen in zijn soort. Zijn boeken met Paul Temple als hoofdpersoon werden vertaald en in meerdere landen als hoorspel, en hier door de AVRO gedurende dertig jaar, uitgezonden op de radio. Dat gebeurde vanaf 1939. Paul Temple werd hier Paul Vlaanderen en zijn vrouw Steve werd hier Ina. Mensen bleven ervoor 's avonds thuis om de series te beluisteren. Er waren telkens cliffhangers die je dwongen de volgende aflevering niet te missen.
Dit is een boek zonder Paul Temple en nog steeds lezenswaardig. De hoofdpersoon is een detective tegen wil en dank omdat hij de moord op zijn broer wil oplossen en hij krijgt een werkbare verhouding met de politierecherche in de persoon van Inspecteur Hyde. De plot is afwisselend. Er gebeurt van alles, ook aanslagen en moorden, maar alles op een 'beschaafde manier'. Een ouderwets detective in de goede zin van het woord.

Die Again - Tess Gerritsen (2014)

Alternatieve titel: Sterf Twee Keer

3,0
Twee verhalen die misschien apart verteld meer indruk op me gemaakt zouden hebben. Nu is het een ingewikkeld verhaal geworden dat daardoor aan geloofwaardigheid inboet. De schrijfster heeft betere boeken op haar naam staan.

Digital Fortress - Dan Brown (1998)

Alternatieve titel: Het Juvenalis Dilemma

4,0
En dit is dus het debuut-boek van Dan Brown. En het is een uitstekend debuut. Het is een ingewikkelde IT zaak waarmee van alles aan de hand is. Het boek leest als een trein en wordt behoorlijk spannend. Paar aardige vondsten zo tegen het einde. Wel een zoetsappig eind. Maar al met al een goede pageturner tijdens de huidige lockdown.

Dodemans Dollars - Havank (1955)

3,0
Ik heb vroeger veel van Havank's boeken gelezen. Dit boek heb ik recent gelezen en dan is dit boek gedateerd. Daarom valt mijn beoordeling, met de kennis van nu, lager uit.

Dom na Naberezjnoj - Joeri Trifonov (1976)

Alternatieve titel: Het Huis aan de Kade

4,0
Een goed boek in een mooie verhalende stijl. De hoofdpersoon maakt het zich bepaald niet gemakkelijk, maar dat komt meer voor in de Russische litteratuur.

Dubbelster - Gerrit Komrij (1993)

3,0
Eerlijk gezegd had ik meer verwacht van een zo vermaard literator. Meer dan een aardig verhaal is het niet geworden.

Duiven boven Moeders Graf, De - Max Dendermonde (1977)

Alternatieve titel: Dertien Parabelen zonder Veel Moraal

3,0
Tamelijk maniëristisch als er in elk verhaal en op elke pagina plotwendingen zijn.