menu

Hier kun je zien welke berichten Cornelis als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Dagboekvaneenkindermeisje.com - Nadine S. (2007)

Alternatieve titel: Nadine

2,5
Het is natuurlijk best een aardige gimmick om op een openbaar forum je 'fantasie' uit te leven en dat geheel samen met de reacties van anderen erop te bundelen als een geheel en dat vervolgens te laten uitgeven. En de schrijfster maakt er echt wel een boeiend geheel van. Maar wat mij persoonlijk betreft had het aantal bladzijden van het boek beperkt mogen worden tot zo'n 100, max.150 pgs. Op een gegeven moment had ik het wel gezien.

Darcy's Utopia - Fay Weldon (1990)

Alternatieve titel: Het Utopia van Darcy

4,0
Fay Weldon heeft geen makkelijk te lezen verhaal aan ons voorgelegd. En de synopsis op BM doet de rijke inhoud tekort. Het is aan de ene kant een zedenschets van het Academische Leven van een gewone en niet exclusieve Universiteit en dat van het leven in een kleine stad waar deze Universiteit gevestigd is. Dan is er de kritiek op de Kapitalistische maatschappij met als uitweg een Utopia waar geld geen belangrijke rol meer speelt. Dan is er kritiek op de Katholieke godsdienst met haar dogma's. Ook de Islam komt aan bod met haar grip op vrouwen zodat ze terugkeren naar een fundamentalistisch leven en de bijbehorende kleding. En dat alles opgeschreven zodat veel zinnen zo als quote kunnen dienen. Eigenlijk wel een heel goed boek, maar door de stijl die gebruikt wordt zal niet iedereen het boek willen genieten en uitlezen. Op ''goodreads.com'' krijgt het boek ook heel verschillende beoordelingen.

Dark Room, The - Rachel Seiffert (2001)

Alternatieve titel: De Donkere Kamer

4,0
Dit boek kwam op de Short List voor de Booker Prize 2001 en geheel terecht. En dan ook nog voor een debuut. In dit boek zijn 3 aparte verhalen opgenomen die de oorlog, WOII, in al zijn vreselijke facetten subtiel schetsen. In de eerste twee verhalen raken personen verdwaald in een onwerkelijke wereld waarin zij moeten zien te overleven. In het 3e verhaal wil de hoofdpersoon weten wat er in de oorlog gebeurd is. Wat heeft een familielid al dan niet gedaan of nagelaten. Nu wordt deze oorlog bezien vanuit het Duitse perspectief. En dat gebeurt op een eerlijke manier. En daardoor komt een en ander des te harder binnen. De Duitsers waren natuurlijk de agressor en de aanvallende partij. Maar dit heeft vervolgens voor alle betrokken naties en bevolkingsgroepen vreselijke gevolgen gehad, ook voor de Duitsers zelf, die hierin geen verantwoordelijkheid voor droegen, zoals kinderen en ouderen. Wat mij betreft: zeer aanbevolen.

Dark Summer - Iris Johansen (2008)

Alternatieve titel: Donkere Zomer

3,5
Niet gehinderd door een gelezen synopsis begon ik aan dit boek. En het sprak me aan. Hulphonden die bij rampen ingezet worden om overlevenden op te sporen. Een stuk verder in het boek heeft het verhaal een andere wending genomen en moeten de hoofdpersonen Marrok en Devon de strijd aanbinden tegen criminelen die uit zijn op eigen gewin. Zo'n 100 pgs voor het einde vond ik het eigenlijk wel genoeg. Enfin, aan het eind nog een kleine verrassing. Voor degenen die het boek willen lezen: het thriller element overheerst duidelijk dit verhaal.

Day of the Dead, The - Nicci Gerrard en Sean French (2018)

Alternatieve titel: De Dag van de Doden

4,0
Ik heb deze boeken niet in serie gelezen. Af en toe een exemplaar uit de reeks en dus nu de afsluiting. En een waardige afsluiting. Goed plot dat fijn wegleest. De vrouwelijke student niet helemaal geloofwaardig. Dat zij zo.

Dead of Summer, The - Camilla Way (2007)

Alternatieve titel: Hartje Zomer

3,0
Niet echt mijn boek met deze kinderen aan de zelfkant in een Londense wijk, waar iedereen moet zien te overleven in een gribus van achtergelaten troep en met pedagogisch onmachtige ouders/verzorgers. Dit is het debuut van deze auteur. En waarom vind ik dit nou minder als bijvoorbeeld 'Trainspotting'? Ik denk doordat ik minder in deze hoofdpersoon Anita kon geloven, dan in de jongens van 'Trainspotting'.

Death after Evensong - Douglas Clark (1969)

Alternatieve titel: Moord na de Preek

3,5
Een ouderwetse, en degelijke detective, met een goede sfeer- en karakter-tekening van de toenmalige periode in Engeland. We zitten in de jaren zestig van de vorige eeuw. Er zitten een aantal aardige twists voordat de juiste oplossing wordt gevonden door Masters. Een criticaster op 'goodreads' ergerde zich aan de uiterlijke beschrijving van een aantal jonge dames in dit boek. Tja, als je je daaraan al aan ergert vallen wel heel veel oudere spionage- en detectiveboeken af ...

Death Department - Bill Knox (1959)

Alternatieve titel: Thane and Moss # 2, Death Department

3,5
Geen onaardig plot en vlot verteld door deze Schotse auteur, die in Nederland nagenoeg onopgemerkt is gebleven.

Death of a Hollow Man - Caroline Graham (1989)

Alternatieve titel: Moord achter de Coulissen

3,5
Nu kennen we deze detectives het meest van de TV-series Midsomer Murders, die populair zijn bij een groot publiek dat zich aangetrokken voelt tot de 'ouderwetse' detective verhalen die zich afspelen in de Engelse country met kleine dorpjes waar ons kent ons. Dit boek is een fraai voorbeeld van hoe een dergelijk verhaal goed kan worden verteld, boeiend blijft tot het eind en uitstekende entertainment biedt.

Déjà Vu - Esther Verhoef (2010)

3,0
Ik sluit me bij bovengenoemde mening aan. Het boekje is leesbaar, maar er had meer ingezeten, als het een langer verhaal had mogen worden. Nu is het een aardig boekje, maar niet heel veel meer dan dat.

Desperate People, The - Francis Durbridge (1966)

Alternatieve titel: De Laatste Uitweg

4,0
Durbridge is natuurlijk een fenomeen in zijn soort. Zijn boeken met Paul Temple als hoofdpersoon werden vertaald en in meerdere landen als hoorspel, en hier door de AVRO gedurende dertig jaar, uitgezonden op de radio. Dat gebeurde vanaf 1939. Paul Temple werd hier Paul Vlaanderen en zijn vrouw Steve werd hier Ina. Mensen bleven ervoor 's avonds thuis om de series te beluisteren. Er waren telkens cliffhangers die je dwongen de volgende aflevering niet te missen.
Dit is een boek zonder Paul Temple en nog steeds lezenswaardig. De hoofdpersoon is een detective tegen wil en dank omdat hij de moord op zijn broer wil oplossen en hij krijgt een werkbare verhouding met de politierecherche in de persoon van Inspecteur Hyde. De plot is afwisselend. Er gebeurt van alles, ook aanslagen en moorden, maar alles op een 'beschaafde manier'. Een ouderwets detective in de goede zin van het woord.

Deux Ans de Vacances - Jules Verne (1888)

Alternatieve titel: Twee Jaar Vacantie

3,5
Ik heb nu het 1e deel 'Een Mislukte Pleziertocht' gelezen. Een avonturenroman met schoolkinderen die op pleziertocht zouden gaan, de zee op. En dat loopt helemaal mis, wanneer het schip - met kinderen, maar zonder bemanning - los raakt van de wal, op drift raakt en in een vervaarlijke storm belandt. Ze komen dan op een onbewoond eiland terecht en moeten zien te overleven. Met recht een boek voor jeugdigen, die dan een soort Robinson Crusoe verhaal lezen, maar dan met kinderen. Met name de illustraties zijn mooi en interessant vanwege de kinderkleding die in die tijd gedragen werd. 3,5 * m.n. ook door de illustraties.

Die Again - Tess Gerritsen (2014)

Alternatieve titel: Sterf Twee Keer

3,0
Twee verhalen die misschien apart verteld meer indruk op me gemaakt zouden hebben. Nu is het een ingewikkeld verhaal geworden dat daardoor aan geloofwaardigheid inboet. De schrijfster heeft betere boeken op haar naam staan.

Die Kat van Dat Mens - Yvonne Keuls (1993)

3,0
Leuke amusante stukjes. Een paar blijven er in mijn de herinnering hangen, over de jongen die zeurt om geld voor zijn trucjes, over de jongen die telefonisch blijft zeuren over een handtekening, over een papegaai, over de parkiet en over mensen die zeuren over dierenvoeding. Kennelijk blijft het bij mij vooral iets hangen als er flink gezeurd wordt...

Digital Fortress - Dan Brown (1998)

Alternatieve titel: Het Juvenalis Dilemma

4,0
En dit is dus het debuut-boek van Dan Brown. En het is een uitstekend debuut. Het is een ingewikkelde IT zaak waarmee van alles aan de hand is. Het boek leest als een trein en wordt behoorlijk spannend. Paar aardige vondsten zo tegen het einde. Wel een zoetsappig eind. Maar al met al een goede pageturner tijdens de huidige lockdown.

Dikke Man, De - Ischa Meijer (1990)

Alternatieve titel: De Dikke Man #1

3,5
De auteur tovert ons ontmoetingen in Amsterdam voor van De Dikke Man met gekende Amsterdammers. Hij noemt hen niet bij naam, want dat zou te makkelijk zijn, maar bij zijn/haar belangrijkste kenmerk. Zo ontmoet de dikke man 'De Betere Slager' en maakt ruzie met hem. En personen als 'De Oudere maar daarom niet Minder Aantrekkelijke Moderedactrice', 'De Jonge Psychoanalyticus', 'De Duidelijk Joodse Kunsthandelaar', De Oude Persfotograaf', De Leukste Comédienne', 'De Oudere Toneelspeelster' etc. etc. In al deze ontmoetingen ontstaat een gesprek. Het lastige is, in ieder geval voor mij als lezer, dat niet in te schatten is wie de werkelijke persoon achter deze verbeelding is. Maar desalniettemin zijn deze stukjes intrigerend om te lezen. Alleen waarom wordt de uitgebreide beschrijving in alle kleine stukjes zo vaak herhaald? Zoals bij een lange beschrijving als: 'De Koele maar Geenszins Onaangename Dame'. Maar daarnaast staan ook pareltjes, zoals "Weet U Misschien waar het Anne Frank Huis Is? vroeg de Mannelijke Helft van het Dodelijk Vermoeide Duitse echtpaar aan de Baas van het Koffiehuis." Gevolgd door: "Zoek Zelf maar een Onderduikadres, riep De Dikke Man Automatisch zonder om te Kijken."

Een uitgebreid artikel over dit boek schreef Theodor Holman in Het Parool van 16 februari 1991, zie:
https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=type%3D%22artikel%22+AND+%28%22De+Dikke+Man%22%29+AND+%28%28%22Meijer%22%29+AND+%28%22Ischa%22%29%29&coll=ddd&identifier=ABCDDD:010833406:mpeg21:a0784&resultsidentifier=ABCDDD:010833406:mpeg21:a0784&rowid=5

Dit Zijn de Namen - Tommy Wieringa (2012)

2,5
Ik had nog niets van Wieringa gelezen, en gelukkig niet op de achterflap gekeken. En dit boek viel me niet mee. Chaos troef in dit boek. Traag ook. Op 2/3e van het boek wordt het leesbaarder. Maar het einde... ... Misschien is deze moderniteit niet aan mij besteed. Ik heb eens op de recensies van hebban.nl gekeken. Zeer gemengde reacties. Ik heb Joe Speedboot nog liggen. Daar wacht ik nog even mee.

Divine Justice - David Baldacci (2008)

Alternatieve titel: De Rechtvaardigen

3,5
Captain Pervert schreef:
..... In het begin best verwarrend. Omdat er eigenlijk drie boeken aan vooraf gaan (The Camel Club, The Collectors en Stone Cold), worden veel personages nauwelijks geïntroduceerd en daarom is het begin van het boek een beetje een zootje. .... Toch ontpopt zich een spannend verhaal met een beklemmende sfeer. Ik vond het een goed boek. 3,5 sterren


Eigenlijk helemaal eens met mijn voorganger m.b.t. dit boek. Het eind wordt wat ongeloofwaardig wanneer betrokkenen het tegen een overmacht moeten opnemen, maar dat gebeurt natuurlijk wel meer in spionage-achtige thrillers.

Dodemans Dollars - Havank (1955)

Alternatieve titel: Havank 27

3,0
Ik heb vroeger veel van Havank's boeken gelezen. Dit boek heb ik recent gelezen en dan is dit boek gedateerd. Daarom valt mijn beoordeling, met de kennis van nu, lager uit.

Dollars - Hellinger (1966)

Alternatieve titel: Sid Stefan # 1, Dollars

2,5
Nu gelezen. En ik denk dat ik het vroeger meer had kunnen waarderen. Nu is het een wat te gecompliceerd verhaal geworden van een man die zich uit nieuwsgierigheid en avontuur zoekend laat meeslepen in zaken die hij niet kan overzien en waarbij hij gevaar en eventueel persoonlijk letsel op de koop toe neemt.

Dollmaker, The - Amanda Stevens (2007)

Alternatieve titel: De Poppenmaker

3,5
PeterW schreef:
Dit boek haalt net de vier sterren niet, en dat vanwege het einde. Dat was nogal abrupt, en er bleven naar mijn idee te veel vragen open. Voor de rest was dit een aardige thriller, hoewel het soms af en toe allemaal wat gladjes ging.

Ik ben het bijna geheel met je eens, Peter. Alleen niet wat de laatste tien woorden van je review betreft. Veel afwisseling in dit zeer makkelijk leesbare verhaal. Trouwens een opmerkelijk goed boek van uitgeverij Harlequin, die toch ook veel weinig zeggende romantiek verspreidt.

Dom na Naberezjnoj - Joeri Trifonov (1976)

Alternatieve titel: Het Huis aan de Kade

4,0
Een goed boek in een mooie verhalende stijl. De hoofdpersoon maakt het zich bepaald niet gemakkelijk, maar dat komt meer voor in de Russische litteratuur.

Dorsvloer Vol Confetti - Franca Treur (2009)

3,0
Op de cover staat: Genomineerd voor de NS Publieksprijs 2010 en Winnaar Selexyz Debuutprijs 2010. En toch niet echt mijn ding. Het geloof krijgt al veel aandacht in het begin van het boek. Dusdanig veel dat ik geaarzeld heb om door te lezen. Maar goed het verhaal gaat verder over een jong meisje dat worstelt met dat geloof. En zoiets denk ik wel enigszins te begrijpen en wilde ik ook wel lezen. De stijl vond ik echter niet echt makkelijk om te lezen. En Zeeuwse uitdrukkingen zijn wat ver van mijn bed. Ik vond het vroeger makkelijker streekverhalen uit Brabant te lezen. Al met al een aardig debuut, maar wat mij betreft niet meer dan dat.

Dossier Tobias - Annet de Jong (2009)

4,0
Een goed boek dat het lezen zeker waard is. De problematiek: echtscheiding tussen een man en een vrouw uit verschillende landen en culturen, een haperende bezoekregeling tussen beide ouders die samen de voogdij hebben gekregen en een escalerende strijd tussen de beide ouders, culminerend in kinderontvoering. Oef. De schrijfster heeft zich uitstekend verdiept in wat hierbij allemaal kan komen kijken en daar een fraai geheel van gecomponeerd.

Dream Walker, The - Charlotte Armstrong (1955)

Alternatieve titel: Dromen als Alibi

3,5
Ik lijk kritischer te worden op boeken die ik na de start gewoon wil uitlezen. En dit boek redde het (ook) niet bij mij. Ik kwam tot blz. 37.
Het begint met lerares drama Olivia Hudson, die vertelt over een complot tegen Jean Paul Marcus dat door vier personen gesmeed wordt om hem te gronde te richten. Wat later verplaatst het verhaal zich naar de actrice Cora Steffani, die droomt dat ze op een andere plaats was. En dat lijkt ook werkelijk het geval te zijn, maar...
En ik troost mijzelf er maar mee dat de reviews op goodreads.com ook zeer gemengd zijn.

Dubbelster - Gerrit Komrij (1993)

3,0
Eerlijk gezegd had ik meer verwacht van een zo vermaard literator. Meer dan een aardig verhaal is het niet geworden.

Duel - Joost Zwagerman (2010)

3,5
Voldoende aardige vondsten om dit een leuk tussendoor boekje te maken en daarvoor uitgerekend Mark Rothko's werk te grazen te nemen. Leest prettig weg. Kortom tevreden. En wat een verschil met het intercollegiaal kunstenaarsgedoe in Gimmick.

Duiven boven Moeders Graf, De - Max Dendermonde (1977)

Alternatieve titel: Dertien Parabelen zonder Veel Moraal

3,0
Tamelijk maniëristisch als er in elk verhaal en op elke pagina plotwendingen zijn.