menu

Hier kun je zien welke berichten Cornelis als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Cage of Stars - Jacquelyn Mitchard (2006)

Alternatieve titel: Mijn Zusjes

3,5
Een apart boek waarvan ik in het begin spijt had dat ik eraan begonnen was. Veronica (of Ronnie) Swan komt uit een streng mormoons gezin en dat geloof komt nogal nadrukkelijk aan de orde. Verder wordt meteen al de gruwelijke moord op haar jongere zusjes aan de orde gesteld en de emotionele gevolgen voor de verschillende gezinsleden volgen daarna. Beslist geen vrolijke kost dit alles. En wordt het dan nog een thriller? Komt er dan nog wat spanning? Een hele tijd niet. Maar uiteindelijk wist het boek me, tot mijn eigen verbazing, toch te pakken. Het wel en wee van Ronnie begon me (toch) te boeien, met name nadat ze het ouderlijk huis verlaten heeft.

Calabria Mia: Vier Jaar Ervaringen van een Nederlandse Vrouw in Zuid-Italië - Gaby Misuraca-Kalmann (1982)

4,0
Goed boek dat je bij de strot grijpt. Wanneer je het leest verbaas je je erover hoe het mogelijk is dat er binnen de EG en dan binnen Zuid-Italië nog een regio bestaat die zo totaal anders is dan de onze, met gebruiken en leefwijzen die ons qua omstandigheden doen denken aan wellicht honderdvijftig / tweehonderd jaar terug, maar dan wel met slechtere omgangsvormen naar elkaar. Iemand, in dit geval de schrijfster, die het daar vier jaar vol houdt verdient respect. Maar ook terecht dat ze, om reden van het opgroeien van hun zoontje, later besloten heeft met man en zoontje die regio te verlaten en naar Nederland te gaan. Het vervolg van dit verhaal vind je in het boek 'Gino' van deze schrijfster.
Als zodanig een fraai staaltje van participerende observatie maar dan zonder wetenschappelijk, cultureel antropologisch, sausje.

Call for the Saint - Leslie Charteris (1948)

Alternatieve titel: De Saint en de Blinde Bedelaar

2,5
Naar aanleiding van de opmerking van Ted: Tja, crewleden hebben regelmatig gelijk met hun correcties, dat geef ik toe. (Maar natuurlijk ook weer niet altijd. We blijven wel mensen.) In dit geval heb ik me laten verleiden dit 2e verhaal uit het boek toch ook te lezen. En ziedaar. Ik moet bekennen dat het nu ook weer niet zo slecht is, als beoordeeld door mensen die op ‘goodreads’ posten. De plot van het 2e verhaal is niet erg verrassend, dat is mijn kritiek erop. Maar verder heeft Charteris een prettige humorvolle wijze van schrijven. Dus ik verhoog mijn beoordeling. Blijft over de principiële vraag of je een boek mag beoordelen zonder het volledig gelezen te hebben. Tja … … …

Cat Who Blew the Whistle, The - Lilian Jackson Braun (1994)

Alternatieve titel: De Kat Die een Boekje Opendeed

3,0
Ik vond dit geen onaardig boek, maar niet dusdanig om ook kennis te willen nemen van de rest van de serie van "The Cat Who..." Dit verhaal gaat in het begin in op 'de relatie' van de verslaggever met de bibliotheekjuffrouw die maar niet van de grond komt en het huis dat zij nu naast zijn huis laat bouwen. Als er dan een moord gepleegd wordt, vraagt Jim de al wat oudere Celia Robertson om hem te helpen die zaak op te lossen.En dan komt het boek wat meer op gang. En de zaak oplossen dat lukt hen, maar het zijn geen inspirerende personen en inspirerende speurders, om het maar niet te hebben over de beide katten die er met de kattenharen bijgesleept lijken te zijn.

Cat Who Went to Paris, The - Peter Gethers (1991)

Alternatieve titel: De Kat Die naar Parijs Ging

4,0
Een heel leuk boek, mits je van katten/poezen houdt. En ja, deze eigenaar gaat wel heel ver met de kat in bed naast hem met zijn hoofdje op het kussen en het lichaampje onder de deken. En dat een (nieuwe) relatie van hem daaraan moet wennen is zeer begrijpelijk. En dat een poes zich niet zomaar laat wegsturen van het bed is ook waar. Oh, en dat het Amstel Hotel hem toestand de kat mee te nemen in het hotel is een leuk weetje. Geen literatuur, maar een leuk en amusant boekje.

Champagner für Vier - Doris Jannausch (1983)

Alternatieve titel: Champagne voor Vier

3,5
Een prettig leesbaar boek dat de problematiek van een sleets huwelijk aansnijdt.

Cijfer Zeven, Het - Chaim Potok (1990)

2,5
Het zijn korte verhalen verzameld ter gelegenheid van het 20jarig bestaan van uitgeverij BZZToH.
Ze zijn geschreven in verschillende perioden van het schrijverschap van Potok. Interessant om kennis van te nemen, maar niet meer dan dat.

Clock Winder, The - Anne Tyler (1972)

Alternatieve titel: Het Huis met de Klokken

3,5
Het boek leest makkelijk weg. Niet alleen de weduwe, maar ook al jaar kinderen hebben elk hun psychische problemen. Tja ...

Complot, Het - Cornelis van den Berg (2011)

3,0
Dit boek is een rommelig geheel geworden waarbij heen en weer geschoven wordt in de tijd en waarin een veelheid van personen komt en weer gaat. Maar het “ons kent ons’’ wereldje wordt wel aardig beschreven. De schrijver is de initiator van het gratis Dagblad De Pers. Hij “verkoopt” het idee aan miljonair Marcel Boekhoorn zodat deze miljoenen in het project stopt en daarmee dus verkeerd gokt. Kijk, het was een aardig idee en Dagblad de Pers werd bijna onmiddellijk een kwalitatief goede gratis krant met een paar goede column-schrijvers. Maar er was natuurlijk eenvoudigweg te weinig plek voor drie gratis dagkranten, vijf dagen per week, in ons kleine Nederland, voor Metro, Spits en dan ook nog Dagblad De Pers. Wat goed naar voren komt in het boek is hoe het er in het zakenleven aan toe kan gaan. Er zijn aanloopverliezen en die lopen per dag op. En voorshands zullen die verliezen wel zo’n een a twee jaar doorlopen en waarschijnlijk nog wel langer. Als geldschieter valt het dan niet mee om rustig te blijven afwachten als de voornaamste spelers aan de top van het project het ook nog eens vaak met elkaar oneens zijn. Een interessant boekje over de geschiedenis van deze gratis krant in Nederland, maar geen hoogstaande literatuur.

Coronation - Paul Gallico (1962)

4,0
leuk, klein, eenvoudig boek om te lezen hoe het een kleinburgerlijk Engels gezin kan vergaan tijdens zo'n belangrijke gebeurtenis als the Coronation

Coyote - Linda Barnes (1990)

Alternatieve titel: Carlotta Carlyle #3

3,0
De privédetective is deze keer een vrouw, Carlotta Carlyle. Ze leeft een wat chaotisch leven nu. Vroeger was ze bij de politie in vaste dienst en ze heeft nog steeds een goed contact met haar vroegere baas Mooney. Nu heeft ze een eigen klein detectivebureau met zichzelf als enige werknemer. Dat levert niet genoeg op, waardoor ze er een taxibaantje bij heeft. Ze speelt volleybal in de competitie en vindt dat leuk. En dan heeft ze eindelijk een klant die haar hulp inroept en daarvoor betaalt en dan wordt die vrouw vermoord. Eigenlijk zijn Carlotta’s belevenissen niet zo interessant. En haar detectivewerk stelt ook niet veel voor. Ze komt dingen te weten omdat mensen haar die vertellen en ze overlegt over een en ander met de politie en de IND. De problematiek is wel duidelijk en goed neergezet, illegale immigranten die het zwaar hebben in de VS. Maar boeiend of echt spannend wordt het verhaal niet.

Crome Yellow - Aldous Huxley (1921)

Alternatieve titel: Gasten op Crome

3,5
Het is de eerste roman van Aldous Huxley en het vertelt vermakelijk en satirisch over hoe kunstenaars enkele dagen met elkaar op een landgoed ‘in the countryside’ kunnen doorbrengen. De 23jarige onervaren dichter Denis (Huxley?) is de hoofdpersoon en hij raakt geïnteresseerd in de aanwezige vrouwen zonder dat dit uit de hand loopt. Er wordt veel intellectueel met elkaar gesproken waarbij regelmatig dichtregels en citaten in het Frans de ronde doen. Twee andere zaken zijn opmerkelijk. Een vrij lang zijdelings verhaal van Henry Wimbush over zijn familiegeschiedenis waar er bij een generatie sprake was van kleine mensen. En een korte intellectuele discussie over een andere wereld van de toekomst waarbij er sprake is van een onpersoonlijke generatie die zich niet meer op natuurlijke wijze voortplant. Deze laatste gedachte heeft Huxley natuurlijk voortreffelijk uitgewerkt in zijn boek ‘’Brave New World’. Yellow Crome is een parodie op het verblijf van Huxley op Garsington Manor, van Lady Ottoline Morrell, een huis waar behalve Huxley ook T. S. Eliot vroeger wel verbleef en schreef. Deze beschrijving van Huxley maakte dat de eigenares zich later hierover ‘not amused’ toonde. Met deze nog ietwat onevenwichtige roman toont Huxley wel al goed zijn latere kunnen aan.