menu

Hier kun je zien welke berichten Cornelis als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Bella Italia - Suzanne Vermeer (2011)

4,0
Makkelijk te lezen boek met een aardige plot. Niks mis mee. ****

Bemiddelaar, De - Peter de Zwaan (2002)

2,5
Ik ben enthousiast aan dit boek begonnen. De schrijver heeft de Gouden Strop gewonnen in 2000 en is met zijn boeken 7 keer genomineerd geweest voor de Gouden Strop. Dat is niet niks. En op bol.com krijgt dit boek met 1 review de maximale score van 5. En het uitgangspunt van het boek vind ik leuk: man is wat uitgekeken op zijn werk en op zijn relatie en begint een bemiddelingsbureau waarbij hij vervolgens ook in aanraking komt met maffiose praktijken. Het boek leest wel lekker weg, maar de verhaallijn wordt naar mate je verder komt steeds warriger. Met andere woorden was dit boek voor mij uiteindelijk toch een teleurstellende leeservaring. .

Betrokkenen, De - Anita Larkens (2015)

3,5
Boek is gedeeltelijk gebaseerd op ware gebeurtenissen.
Boek leest prettig weg. Elders wordt het minder beoordeeld. Ik vond het interessant genoeg.

Big Frame, The - Mildred Gordon en Gordon Gordon (1957)

Alternatieve titel: De Valstrik

3,5
De echtelieden Mildred Gordon en Gordon Gordon publiceerden hun boeken onder de schrijversnaam: 'The Gordons'. Toen zij merkten dat scriptschrijvers voor films een stuk meer verdienen dan de schrijvers van de te verfilmen boeken, bedongen ze dat ze zelf de filmscripts konden schrijven.
Dit boek heeft meerdere facetten in zich: een moordzaak, een politieman-detective met een goede inborst die zijn eigen gang gaat en privéproblemen heeft, corruptie in het politieapparaat en een ongrijpbare chanteur. Nadat je eraan gewend bent dat die verhaallijnen zich naast elkaar uitrollen, werkt dit goed en wordt je meegesleept in het niet gemakkelijke leven van Jeff Baker. Bovengemiddeld entertainment.

Black Alice - Thom Demijohn (1968)

Alternatieve titel: Zwarte Alice

4,0
Een goed verhaal dat verteld wordt door de ogen van de kleine Alice die heel opmerkzaam is en zo klein als ze is haar mannetje staat en vecht om te overleven. Je krijgt met haar te doen, in de liefdeloosheid waarin ze opgroeit en daarna nog wordt ontvoerd wordt ook. Dit verhaal zou kunnen ontaarden in een sprookje of een idiote en daarmee ongeloofwaardige thriller, maar dat is hier geenszins het geval. Een levensecht verhaal met alle aandacht voor de rassentegenstellingen en -onlusten en de sociale ongelijkheid in de VS van die tijd. En daarmee is het een thriller met diepgang geworden.
In Nederland is dit boek uitgegeven in de reeks Zwarte Beertjes van A.W. Bruna en Zoon met als schrijvers Thomas M. Disch en John T. Sladek, die in de VS het pseudoniem Thom Demijohn gebruikten.

Blank Wall, The - Elisabeth Sanxay Holding (1947)

Alternatieve titel: De Blinde Muur

Interessant hoe in de tijd zaken zich wijzigen. Het boek en de eerste film, uit 1949, spreken nog over de moord op de vriend van de dochter. De film uit 2001 heeft het (al) over de moord op de gay-vriend van de zoon.

Blauw-Zilveren Koning, De - Willem Brakman (1977)

2,0
Helaas kan ik niet positief reageren op dit boek. En dat is jammer want het leven van Ludwig II is natuurlijk zeer interessant. Dit boek is een geval van mooi schrijverij dat niet echt weet te pakken. Verder is hier niet duidelijk waar gedocumenteerd geschreven wordt en waar de schrijver zijn eigen verbeelding volgt. Ik vrees dat dat laatst veelal het geval is. Tja dat maakt het tot een historische roman. Persoonlijk zou ik dan ook in deze die categorie kiezen en niet de categorie "historisch" en zeker niet de categorie "jeugdboek".

Blott on the Landscape - Tom Sharpe (1975)

Alternatieve titel: Sneu voor het Milieu

4,0
Als je van Engelse humor houdt, van absurde situaties, en van extreme relationele en politieke verwikkelingen die ‘over the top’ beschreven worden kan je veel plezier hebben met dit boek. Het is Wodehouse 2.0. En het interessante is dat de kern van het boek nog steeds actueel is. Het aanleggen van een snelweg door natuurgebied c.q. woongebied levert nog steeds bij bewoners emoties en weerstand op. Kijk bijvoorbeeld naar de geplande verbreding van de A27 bij Utrecht door de natuur bij Amelisweerd heen, waar in het verleden protesterenden zich aan bomen ketenden en een volgende verbreding nu ‘on hold’ staat wegens het stikstof probleem van ons land. Maar hier, in dit verhaal dat zich afspeelt in het VK, loopt alles ook nog eens compleet uit de hand.

Body Dumps - James Ellroy (1998)

Alternatieve titel: Gedumpt

2,0
Het boek is gecategoriseerd als een autobiografische roman. De schrijver verhaalt van zijn eigen zoektocht naar de moordenaar van Betty Scales. Voor de schrijver interessant om zijn bevindingen neer te schrijven, maar voor de lezer ...?

Bossu, ou Le Petit Parisien, Le - Paul Féval Père (1858)

Alternatieve titel: De Gebochelde of Henri de Lagardère

3,5
In de stijl van de bekende boeken van Alexandre Dumas, een spannend verhaal met intriges tussen de edelen en enkele gevechten met degens. Het maakt veel pagina's aangenaam leesvoer. Opmerkelijk vind ik de herhaalde beschrijving van dronkenschap bij de edelen en de maatschappijkritische aandacht voor de uitgifte van aandelen door Gonzague zonder onderliggend bezit, een soort Ponzi scheme avant la lettre. Maar ik blijf zitten met de vermommingen, de zeer onwaarschijnlijke vermommingen van de hoofdpersoon. Je zou zeggen dat het boek daarmee niet te verfilmen is geworden, maar nee, het is ettelijke keren verfilmd.

Buitenstaanders - Renate Dorrestein (1983)

4,0
Een zeer opmerkelijk en zeer apart boek en ook nog een debuut. Als debuut is het zonder meer geslaagd te noemen. In een makkelijk leesbare stijl laat de schrijfster ons kennis maken met een 'normaal gezin' op vakantie en een vreemd, 'gek gezin' dat thuis in een afgelegen huis woont aan het water, tamelijk ver weg van de bewoonde wereld. En dat 'gekke gezin' is werkelijk een 'over the top' gezin. Er zit geen normaal gezinslid tussen en het maakt daarom ook wel de indruk een 'fantasy' gezin te zijn, te vreemd om waar te zijn. Maar deze mensen hebben wel allemaal ook goede eigenschappen, goed zijn voor elkaar en voor anderen. En leg dat dan naast het 'normale gezin' waar man en vrouw een moeizame relatie hebben met elkaar en twijfelen aan elkaar en hun relatie. En de mogelijke moraal van het verhaal: bezie gekken/psychisch gestoorden als mensen en ga respectvol met hen om. En misschien zijn ze dan zo gek nog niet. Er zitten wel wat slordigheidjes in het boek, maar als debuut, respect.

Burning Girl, The - Claire Messud (2017)

Alternatieve titel: Meisje in Brand

3,5
Ik heb nu achter elkaar "De Geniale Vriendin" van Elena Ferrante en "Jaren van Onbehagen" van Dacia Maraini gelezen en nu dit boek. Alle drie coming-of-age boeken, over meisjes op weg om jonge vrouwen te worden. De schrijfsters verwoorden de ontwikkeling van hun hoofdpersoon elk op hun eigen verschillende manier. Messud schrijft de ontwikkeling mooi op en de vertaling is ook goed, maar ze neemt daarvoor wel de tijd. Als je dat geduld hebt is het een subtiel verhaal over de ontwikkeling van een meisjesvriendschap in een fictief stadje, ik denk meer een dorp, in Massachusetts in de VS.