menu

Hier kun je zien welke berichten Cornelis als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Abduction - Robin Cook (2000)

Alternatieve titel: Ontvoerd

4,5
Boek boeit continu en leest prettig weg. Genoeg verrassende ontwikkelingen. Verwijst naar het boek van Jules Verne. Het gemiddelde oordeel van 3,6 vind ik te laag.

Alle Vrouwen van de Wereld - Mark Verver (2004)

4,0
Begint als een "coming of age"-verhaal en eindigt in een gedwongen masochistische relatie. Een goed en pakkend geschreven verhaal door deze schrijver van wie ik nog niet eerder had gehoord.

Ames Grises, Les - Philippe Claudel (2003)

Alternatieve titel: Grijze Zielen

4,5
geplaatst:
Een heel mooi boek in een fraaie schrijfstijl en goed vertaald. Grote problematieken als WOI en een moord en zelfs martelingen worden 'klein' en daarmee gevoelig en met mededogen beschreven. Er zitten verschillende 'lagen' in het boek: de verschrikkelijke oorlog, een klein stadje in het begin van de vorige eeuw met de beperkte voorzieningen die men toen had en het standsverschil uit die tijd. En dat alle verweven tot een fraai geheel.

August: Osage County - Tracy Letts (2008)

Alternatieve titel: Augustus: Oklahoma

4,0
Toneelstuk in de traditie van Eugene O'Neil, Tennessee Williams en Edward Albee en daarmee van grote kwaliteit. Trauma's en familiegeheimen gaan samen met elkaar ongegeneerd de waarheid zeggen. Kreeg de Pulitzer Prize for Drama in 2008.
Werd in 2013 verfilmd met een sterrencast met o.m. Meryl Streep en Julia Roberts.

Aus dem Nichts ein Neues Leben - Heinz G. Konsalik (1973)

Alternatieve titel: Als een Vlucht Wilde Ganzen

4,0
Dit is een sterk verhaal, dit (kleine) epos over de familie Kurowski uit Oost-Pruisen. Je leeft mee met deze familie die het oorlogsgeweld uit Rusland wil ontvluchten en dat maar gedeeltelijk realiseert. Het boek maakt nog eens duidelijk hoe verwoestend WOII voor Duitsland zelf geweest is. Het hele land in puin. En dan maar zien dat je uit deze puinhopen na de oorlog een nieuw bestaan opbouwt. En dan realiseer je je dat veel van de huidige fraaie gebouwen in Duitse steden nieuw opgebouwd en gedecoreerd zijn.
Minpuntjes in het boek zijn dat eigenlijk alleen de Duitse kant van de oorlog wordt belicht en het Duitse lijden en dat Konsalik de familie Kurowski zoveel stadjes en dorpjes uit Oost-Pruisen laat doorlopen en ja die hebben nu allemaal andere Poolse namen gekregen.