menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Cornelis. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020, juni 2020, juli 2020, augustus 2020, september 2020, oktober 2020, november 2020, december 2020, januari 2021, februari 2021, maart 2021, april 2021

Brullen als een Nachtegaal: Het Recht Moet Zijn Verhaal Hebben - Jan Leijten (1993) 3,0

28 januari, 23:19 uur

stem geplaatst

» details  

Leugenaars - Stine Jensen (2006)

Alternatieve titel: Ik Lieg, Dus Ik Ben, 25 januari, 12:01 uur

In 2011 verscheen een uitgebreide en herziene versie van dit boek onder de titel: Ik Lieg, Dus Ik Ben. Hieronder de synopsis voor dit boek:
De mens, daar was ik op jonge leeftijd al van overtuigd, is in de eerste plaats een liegbeest. Met krokodillentranen kun je aandacht trekken, en als je treurig lacht krijg je een snoepje extra. Natuurlijk leren we ook dat liegen moreel verwerpelijk is. Maar wie de waarheid eruit flapt, kan prompt op het matje geroepen worden. Mensen willen graag alles van elkaar weten, maar hoe eerlijk zijn we zelf? Door WikiLeaks kunnen we niet alleen de macht controleren, maar ook de waarheid. Maar wordt de samenleving nu eerlijker? De auteur meent dat de machtigen der aarde niet minder geheimen zullen hebben en betere mensen zullen worden, maar dat ze hun geheimen voortaan gewoon iets beter zullen gaan bewaren. Liegen behoort tot 'de dubbele natuur van de mens'.

» details   » naar bericht  » reageer  

Syster Min - Barbara Voors (1997) 3,0

Alternatieve titel: Zusje van Me, 24 januari, 13:41 uur

Een moeilijk boek. De meisjes groeien op en binnen het gezin gebeurt er een ramp. Dat heeft gevolgen voor de relatie tussen vader en moeder en voor die van de ouders met hun kinderen. De meisjes ontwikkelen zich verder tot jonge vrouw en gaan naar de Universiteit. De literatuur van m.n. vrouwen heeft hun belangstelling en de emancipatorische beweging van schrijfsters op dat gebied. (Voor de mannelijke lezer wel taaie kost.) De lezer krijgt verder te maken met verspringingen in de tijd en gedachten van familieleden en vrienden die door elkaar heen lijken te lopen. Het wordt behoorlijk warrig. Maar toch, langzaam maar zeker, komt er steeds meer info over de achtergrond van alle betrokkenen en de verrassende ontknoping komt steeds dichterbij en de lezer wordt een paar maal flink op het verkeerde been gezet. Dat vreemde, warrige heeft me geïrriteerd. Je zou het boek eigenlijk nog een keer moeten lezen. En dan zal het wel kloppen, maar ja .... Wie doet dat. De stijl van het boek nodigt daar niet toe uit.
Mijn persoonlijke conclusie: ingewikkeld, vreemd boek, maar wel een ingenieus plot.

» details   » naar bericht  » reageer  

Isabelle - Felix Thijssen (1999) 3,5

21 januari, 23:17 uur

Een verhaal dat vriendelijk en mooi begint: een man en een vrouw ontmoeten elkaar in een wegrestaurant. Zij is er een nuchtere serveerster en hij is klant en hij heeft een mooie auto. Die terloopse ontmoeting maakt bij beiden iets los.Hij is wel getrouwd en zij heeft een relatie achter de rug en woont bij haar ongehuwde tante. En toch vallen ze voor elkaar. Maar na een gezamenlijk etentje gaat het vreselijk mis. De politie wordt ingeschakeld. En de recherche doet zijn werk, maar kan de zaak niet oplossen. In arren moede en omdat ze nieuwsgierig is schakelt de vrouw van de man privédetective Max Winter in. Er blijkt veel aan de hand te zijn in het verleden van de betrokkenen. (Maar zoveel dat het verhaal er onwaarschijnlijk door wordt.) En zo zitten er veel lagen in dit toch boeiende detectiveverhaal.

» details   » naar bericht  » reageer  

Agenten Lieben Gefärlich - Heinz G. Konsalik (1970) 3,5

Alternatieve titel: Spionnen Beminnen Gevaarlijk, 16 januari, 11:14 uur

stem geplaatst

» details  

Dracula - Bram Stoker (1897) 4,5

10 januari, 14:30 uur

stem geplaatst

» details  

Kel Rela: Im Herzen der Sahara - Federica de Cesco (1977) 3,5

Alternatieve titel: Kel Rela, 1 januari, 14:24 uur

En dit boek geldt als een jeugdboek. Maar het is wel een uitstekend jeugdboek geworden, dat goed kan worden gelezen door jong volwassenen en ook door volwassenen. Er is alle aandacht voor een goed plot en de sociaal culturele diversiteit tussen Europa en Afrika aan de ene kant, maar ook binnen Afrika zelf. Na de onafhankelijkheidsoorlog die Algerije losweekt van het zijn van een Franse kolonie, blijft het land over met verschillende stammen die onderling de macht moeten verdelen. En daarbij dreigt het Nomadenvolk van de Toearegs het onderspit te delven tegen het grotere deel van de Arabische, Mohammedaanse bevolking. En dan is daar de nieuwe ontwikkeling van de strijd om de grondstoffen in de woestijn. Het boek stoelt ook op de persoonlijke ervaring van de auteur die een tijd bij de Toearegs woonde en dat vertaalt zich in positieve zin.

» details   » naar bericht  » reageer