menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Cornelis. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020, juni 2020, juli 2020, augustus 2020, september 2020, oktober 2020, november 2020, december 2020, januari 2021, februari 2021, maart 2021, april 2021

Winnifred Onttrekt Zich aan het Oog - Tom Pauka (1981) 3,5

31 maart 2020, 22:42 uur

Twee leuke verhaallijnen vallen op. De eerste het samen werken aan de verbouwing van hun huis door Winnifred en haar man Hans. Winnifred werkt in de kelder en verzet grond en Hans schildert het huis, boven de grond. De andere verhaallijn is Winnifred's betaald werk dat zij weer oppakt als interim directeur van een landelijke welzijnsstichting met regionale steunpunten, de Budgetstichting. Deze stichting heette oorspronkelijk Hollandse Maatschappij voor Bestedingsvoorlichting aan Minvermogenden. De rijksoverheid wil de stichting korten op haar subsidie, maar deze subsidie nog niet stopzetten, mits er een reorganisatie plaats vindt en er personeel afvloeit. Die verhaallijn vind ik het meest sprankelijk en humoristisch. Wat mij betreft had Pauka dat stuk meer mogen uitbouwen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Nattsosteren - Unni Lindell (2003) 4,0

Alternatieve titel: Nachtzuster, 30 maart 2020, 13:32 uur

stem geplaatst

» details  

Under Venus - Peter Straub (1984) 2,5

Alternatieve titel: In het Teken van Venus, 27 maart 2020, 10:30 uur

Het verhaal is niet erg interessant, maar geeft een inkijkje in het leven van twee gegoede families in de niet bestaande stad Plechette City in Wisconsin, USA. December 1969 keert Elliot Denmark met zijn vrouw Vera voor kerstmis terug naar hun geboortegrond. Ze logeren de ene week bij haar ouders en de tweede week bij zijn ouders. Elliot is componist en ze hebben voor hem geregeld dat hij zijn laatste werk daar in de plaatselijke concertzaal kan dirigeren. Elliot gaat langs bij zijn vroegere liefde Anita en raakt dan ook geïnteresseerd in de vrouwelijke oppas van haar zoon. Er zijn allerlei relationele en politieke ontwikkelingen en terugblikken naar het verleden van familieleden. En daarmee is het een tamelijk ‘ouderwetse roman’ geworden, in dit geval met hoofdpersonen die je niet echt pakken. In de laatste zin van de synopsis op de achterflap wordt vermeld dat er in het bos zinloos gedode dieren worden gevonden en de cover van het boek toont een meisjesgezicht achter prikkeldraad. Dat en de reputatie van Straub op horror/thriller gebied kan je doen besluiten dit spannende boek te lezen, maar dan heb je misgegokt. Het wordt nergens spannend in dit tweede boek van deze schrijver dat hij schreef in 1974, maar dat pas in 1984 werd uitgegeven.

» details   » naar bericht  » reageer  

Harpiks - Ane Riel (2015) 5,0

Alternatieve titel: Hars, 22 maart 2020, 17:16 uur

Wat een gruwelijk goed en ook gruwelijk boek. En een zeer origineel plot. De synopsis lift een tipje van de sluier op. Op de flap van het boek staat dat de auteur de 4 meest prestigieuze literaire prijzen uit Scandinavië won met dit boek. En dat zegt veel gezien het kwalitatief hoge gehalte van de schrijvers daar.
Wat mij betreft een zeer aanbevolen boek.
En het lijkt moeilijk te verfilmen, maar dat is toch inmiddels gebeurd.

» details   » naar bericht  » reageer  

Forfeit - Dick Francis (1968) 3,5

Alternatieve titel: Ademnood, 20 maart 2020, 16:16 uur

stem geplaatst

» details  

Search for Joseph Tully, The - William H. Hallahan (1974) 4,0

Alternatieve titel: Waar is Joseph Tully?, 16 maart 2020, 22:19 uur

Opmerkelijk boek met twee grote verhaallijnen die door elkaar heen lopen. Peter Robinson aan de ene kant met de geluiden die hij hoort en zijn buren in het steeds leger wordende flatgebouw en aan de andere kant is er Matthew Willow die een kamer in dat flatgebouw wil huren. Willow is op zoek naar de geschiedenis van de familie Tully die oorspronkelijk uit het VK kwam. En dan zijn er nog een aantal andere personen die een rol spelen in dit verhaal, zoals de hoogleraar geschiedenis Abernathy die het moreel verval in de VS vergelijkt met dat van de Romeinen, van wie een Keizer zijn beleid in belangrijke mate liet bepalen door waarzeggers.Dit boek leest niet zo makkelijk weg, maar houdt je toch in zijn greep door de sfeer van ijzige kou en een onattractieve omgeving waar naar hartenlust gebouwen gesloopt worden. En een zeer goede ontknoping.

» details   » naar bericht  » reageer  

Bossu, ou Le Petit Parisien, Le - Paul Féval Père (1858) 3,5

Alternatieve titel: De Gebochelde of Henri de Lagardère, 13 maart 2020, 09:19 uur

In de stijl van de bekende boeken van Alexandre Dumas, een spannend verhaal met intriges tussen de edelen en enkele gevechten met degens. Het maakt veel pagina's aangenaam leesvoer. Opmerkelijk vind ik de herhaalde beschrijving van dronkenschap bij de edelen en de maatschappijkritische aandacht voor de uitgifte van aandelen door Gonzague zonder onderliggend bezit, een soort Ponzi scheme avant la lettre. Maar ik blijf zitten met de vermommingen, de zeer onwaarschijnlijke vermommingen van de hoofdpersoon. Je zou zeggen dat het boek daarmee niet te verfilmen is geworden, maar nee, het is ettelijke keren verfilmd.

» details   » naar bericht  » reageer  

Up the Junction - Nell Dunn (1963) 3,5

12 maart 2020, 21:09 uur

stem geplaatst

» details  

Van Oude Menschen, de Dingen Die Voorbij Gaan - Louis Couperus (1906) 4,0

Alternatieve titel: Van Oude Mensen, de Dingen Die Voorbijgaan, 10 maart 2020, 14:23 uur

stem geplaatst

» details  

Look Back, Mrs. Lot!: Or Anything Can Happen - in Israël - Ephraim Kishon (1959) 4,0

Alternatieve titel: Kijk Maar om, Mevrouw Lot!: In Israël is Alles Mogelijk, 5 maart 2020, 10:54 uur

stem geplaatst

» details  

Thief of Hearts - Tess Gerritsen (1995) 3,0

Alternatieve titel: Houd de Dief, 2 maart 2020, 13:34 uur

Best een leuk, tamelijk romantisch verhaal van deze schrijfster, maar ook niet meer dan dat. Vrouwelijke dievegge en man van zeer gegoede familie ontmoeten elkaar op een, voor beiden, onverwacht moment. En dan springt (wat later) de vonk over. Tess Gerritsen schrijft in haar voorwoord dat ze getriggerd werd om dit soort boeken te schrijven, nadat ze een stel romantische pockets cadeau kreeg van een patiënt in het ziekenhuis en deze las en dat ze vervolgens in de eerste acht boeken die zij schreef spanning met liefde combineerde. Ik geef de voorkeur aan haar latere thrillers.

» details   » naar bericht  » reageer