menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Cornelis. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2019, februari 2019, maart 2019, april 2019, mei 2019, juni 2019, juli 2019, augustus 2019, september 2019, oktober 2019, november 2019, december 2019, januari 2020, februari 2020

Tragisch Wonen: Verhalen - Marijke Höweler (1987) 1,5

afgelopen donderdag om 12:39 uur

Zo goed als ik (in het verleden) ‘Mooi Was Maria’ van deze schrijfster vond, zo slecht vind ik deze bundel van bij elkaar geraapte verhalen. Veel van hen komen tamelijk chaotisch over en zijn, wat mij betreft, oninteressant. Het best is de auteur op gang in het 1e verhaal waar een cliënt een intakegesprek krijgt bij de vrouwelijke therapeut. En ja, dan komt ook de beroepsachtergrond van de schrijfster naar voren. In het 8e verhaal ‘De Gerolde Bal’ maakt de schrijfster in het eerste stukje haar eigen proza, geënt op het Frans “Hij ziet mijn hulpvragende blik en wil mij een plastic tasje aanredeneren. Maar ik redeneer hem terug dat er slechts een boodschap bovenop kan komen te bivakkeren…” Tja, als dat humor is, is dat niet de mijne.

» details   » naar bericht  » reageer  

Wie Heeft Wie Heeft Wie Vermoord? - Brian McDermott (1968) 3,5

Alternatieve titel: Who Killed Robin Cock?, afgelopen donderdag om 12:12 uur

De Volkskrant plaatst op 9 februari 1968 op de voorpagina dat zij dit verhaal als een feuilleton in de krant zal publiceren. Het boek speelt zich af in de toneelwereld. De schrijver is zelf acteur in de Engelse TV-serie Walter en Connie. De vertaling is van Henriette van Eyk. In datzelfde jaar is dit verhaal ook als boek uitgegeven in de serie Zwarte Beertjes van Bruna. Dan wordt de vertaling toegeschreven aan Jet van den Hout (!).
En dan het verhaal: Een wat klunzige hoofdpersoon met een goed hart komt in vreemde en spannende situaties terecht. Gelukkig heeft hij een vriendin die hem probeert op het goede spoor te houden. Al met al best een aardige thriller. Maar de schrijver is nooit doorgebroken en het is bij 2 boeken gebleven.

» details   » naar bericht  » reageer  

Folteren en Andere Obsessies - Martin Hartkamp (1970) 2,0

14 februari, 12:01 uur

Ik ben teleurgesteld over deze bundel verhalen die weinig of niets met elkaar te maken lijken te hebben. Ik vermoed dat nr. 2 en nr. 4 en misschien nr. 5 autobiografische kenmerken hebben, maar de overige ... De kwaliteit van de verhalen is erg wisselend.
In het 2e verhaal: "Liefste" laat de auteur zijn taalkundige kennis op ons los.
In het 4e verhaal: "Een Reisje naar Berlijn" laat de auteur ons meeleven met zijn grote kennis over het Berlijn van de Koude Oorlogperiode.
Maar wie zit op dit soort zaken en uitgebreide kennis te wachten?
Het 5e verhaal: "Thalassa" is het leukste, meest duidelijke en minst gecompliceerde verhaal.
Het 6e verhaal: "Embryonaal" is dusdanig warrig opgeschreven dat ik het na 1,5 pagina heb opgegeven.
Ik denk dat er beter werk van deze auteur te vinden is.

» details   » naar bericht  » reageer  

Burning Girl, The - Claire Messud (2017) 3,5

Alternatieve titel: Meisje in Brand, 11 februari, 14:57 uur

Ik heb nu achter elkaar "De Geniale Vriendin" van Elena Ferrante en "Jaren van Onbehagen" van Dacia Maraini gelezen en nu dit boek. Alle drie coming-of-age boeken, over meisjes op weg om jonge vrouwen te worden. De schrijfsters verwoorden de ontwikkeling van hun hoofdpersoon elk op hun eigen verschillende manier. Messud schrijft de ontwikkeling mooi op en de vertaling is ook goed, maar ze neemt daarvoor wel de tijd. Als je dat geduld hebt is het een subtiel verhaal over de ontwikkeling van een meisjesvriendschap in een fictief stadje, ik denk meer een dorp, in Massachusetts in de VS.

» details   » naar bericht  » reageer  

Cauchemar de l’Aube, Le - Frédéric Dard (1961) 4,0

Alternatieve titel: Als in een Boze Droom, 6 februari, 12:09 uur

stem geplaatst

» details  

Gitte - Kristien Hemmerechts (2011) 4,0

3 februari, 11:04 uur

Duidelijk is dat Hemmerechts goed kan schrijven. Ze voert hier personen op, elk met een eigen verleden en een familiegeschiedenis. In dit geval het gezin Vandenavenne-Ghyssels met hun drie kinderen Woud, Onno en Gitte. Alle gezinsleden zijn naar onze maatstaven 'vreemd', beter gezegd onmachtig met hun verleden en heden terecht te komen. In het eerste gedeelte van het boek val je wat betreft de gebeurtenissen van de ene verrassing in de andere. Daarna stabiliseren zaken zich enigszins, d.w.z. zijn er geen grotere verrassingen meer, tot aan de climax die het verleden blootlegt. Geen 'leuk' boek om te lezen, maar wel interessant om kennis te maken met dit gezin en deze samenleving die te extreem lijkt om echt te bestaan. Aan het eind bleef ik zitten met de vraag hoe het verder zou gaan met de ik-persoon uit het verhaal, met Gitte.

» details   » naar bericht  » reageer  

Law of the Four Just Men, The - Edgar Wallace (1921) 2,5

Alternatieve titel: De Wet van de Vier Rechtvaardige Mannen, 3 februari, 08:54 uur

Als je deze verhalen nu leest vallen twee zaken op. Er wordt door de Just Men gekeken naar uiterlijke gezichtskenmerken om daaruit te concluderen tot misdadigheid van een individu. En op grond van het beste voor mensen die men graag mag of die men dat gunt gebruiken de Just Men zelfs het ultieme middel van moord op een persoon. Eigen richting in optima forma. En toch waren deze verhalen vroeger populair evenals de tv-serie op grond van deze verhalen. Tja …, de verhalen geven de lezer nu op zijn minst een ongemakkelijk gevoel, maar ze lezen wel makkelijk weg.

» details   » naar bericht  » reageer  

Seventeen - Booth Tarkington (1916) 3,5

Alternatieve titel: Heren van Zeventien, 25 januari, 17:02 uur

stem geplaatst

» details  

Drijflijk: Grijpstra en De Gier en de Zaak van de Dode Vriendin - Janwillem van de Wetering (1993) 2,5

Alternatieve titel: Drijflijk. Grijpstra en De Gier en de Zaak van de Dode Vriendin, 14 januari, 15:44 uur

stem geplaatst

» details  

Adultery Club, The - Tess Stimson (2007) 3,5

Alternatieve titel: De Overspelclub, 12 januari, 12:42 uur

stem geplaatst

» details  

Cross Fire - James Patterson (2010) 4,0

Alternatieve titel: Alex Cross #17, 7 januari, 17:51 uur

stem geplaatst

» details  

Hold-up de Vénus, Les - Pierre Apestéguy en Monique Henry (1963) 2,5

Alternatieve titel: Zoiets Doet een Dame Niet, 5 januari, 12:16 uur

stem geplaatst

» details  

Età del Malessere, L' - Dacia Maraini (1963) 4,0

Alternatieve titel: Jaren van Onbehagen, 2 januari, 22:49 uur

Een pakkend verhaal, dat van het 17jarige meisje Enrica uit Rome. Ze is bezig het leven te ontdekken, ook het seksuele leven en daarbij welke gevoelens er zich zoal bij een jonge vrouw kunnen ontwikkelen. En met haar gevoelens worstelt zij door het boek heen. Zij, die geen liefde heeft gekregen van haar ouders en nu door mannen wordt begeerd, door een paar gewoon voor het genot, maar door één oprecht. Maar ze wil verder en zich aan dit milieu ontworstelen. En natuurlijk kost zoiets haar moeite. Een detail, haar vriendje Cesare is vroeger in Holland geweest en heeft foto's van Holland op de muur van zijn slaapkamer. Hij is daar een keer op vakantie geweest en heeft daar toen een seksuele ervaring gehad. Maar aan zijn compassie jegens meisjes moet nog steeds wel het een en ander verbeterd worden. Ik beveel dit boek aan.
Dit boek heeft in 1962 de internationale Prix Formentor gekregen en is in 1968 verfilmd door de Italiaanse regisseur Giuliano Biagetti, met Haydée Politoff en Jean Sorel in de hoofdrollen. Deze film staat nog niet op MM wel op Imbd.

» details   » naar bericht  » reageer