menu

Hier kun je zien welke berichten Kooii als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Angela's Ashes - Frank McCourt (1996)

Alternatieve titel: De As van Mijn Moeder

4,0
Heel mooi en meeslepend verhaal. Het boek beschrijft goed hoe slecht de situatie van veel Ieren in die tijd was en wat dit voor kinderen (en het gezin) betekende, zonder dat het ergens aangedikt of té dramatisch beschreven wordt. Eigenlijk leest het erg snel weg, hoewel ik even moest wennen aan de spreektaal die in de engelstalige uitgave gebruikt wordt. Toen ik daaraan eenmaal gewend was, werd ik gegrepen door het boek en heb ik het vrij snel uitgelezen. Een aanrader!

Book of Tomorrow, The - Cecelia Ahern (2009)

Alternatieve titel: Het Boek van Morgen

3,5
Leuke roman. Ik kwam er eigenlijk pas vrij laat achter dat er magische elementen in het verhaal zitten. Ik vond het begin niet erg opschieten, omdat het allemaal een beetje negatief overkomt (door spanningen die er dan zijn en door minder sympathieke personages). Later komt er meer vaart in en toen las ik het ook zó uit.

Boy in the Striped Pyjamas, The - John Boyne (2006)

Alternatieve titel: De Jongen in de Gestreepte Pyjama

3,5
Een mooi boek!
Ik heb dit in het engels gelezen en dat leest makkelijk weg, doordat het geschreven is in het taalgebruik van een kind. Het beschrijft (volgens mij) mooi de belevingswereld van een kind van die leeftijd. Daardoor wordt het des te gruwelijker wat er omschreven wordt. Dit is een boek wat me nog wel even bij zal blijven, en ik zal het ook zeker nog eens lezen.

Clan of the Cave Bear, The - Jean M. Auel (1980)

Alternatieve titel: De Stam van de Holebeer

5,0
Fantastisch boek; ik kon het niet wegleggen, ik blééf lezen. Ik herken dan ook wat eerder iemand aangaf; dat ik me voornam om éven een uurtje te gaan lezen en dat ik dan drie uur later het eindelijk even weglegde (en niet kon wachten totdat ik weer verder kon lezen). Er zit spanning in het verhaal en het geeft goed aan hoe alert iemand in die tijd eigenlijk steeds moest zijn. Ondanks dat dit erg ver weg staat van de wereld van nu, kon ik me goed inleven.
Ik vind het erg knap dat Auel een beeld weet te schetsen van hoe de wereld er in die tijd uitzag, tot aan hele plantomschrijvingen aan toe. Daarmee was het ook meteen behoorlijk leerzaam, vond ik. Overigens was dit het eerste engelstalige boek in tijden waarbij ik weer een woordenboekje in de buurt hield, want erg veel plantkundige termen zeiden mij niets (wanneer gebruik je die normaal gesproken nou?). Toch heb ik het idee dat ik dit flinke boek (ruim 500 pagina's) in een mum van tijd uit had.
Ondanks de vele minder positieve berichten over de vervolgdelen, verheug ik me daar toch wel op!

Forgotten Legion, The - Ben Kane (2008)

Alternatieve titel: Het Verloren Legioen

3,5
Inderdaad het eerste deel van een trilogie; opgevolgd door The silver eagle (De zilveren adelaar) en Road to Rome (De weg naar Rome).
Het boek begint met drie verschillende perspectieven, die later naar elkaar toe komen. Daardoor wordt er een behoorlijk breed beeld geschetst van het leven in de Romeinse tijd en hoe de Romeinse samenleving (of breder nog: het Romeinse Rijk) werkte. (Hoewel er achterin het boek stond dat Ben Kane wel wat vrij met de geschiedenis is omgegaan; er waren bijvoorbeeld niet zoveel 'exotische' gladiatoren in die tijd, maar dit maakt het verhaal wel boeiender.) Ik denk dat enige kennis van de Romeinse tijd wel handig is, hoewel in de engelse uitgave achterin een verklarende woordenlijst staat, omdat er veel gebruik gemaakt wordt van het latijnse woord voor bepaalde zaken (zoals gladius; een bepaald soort zwaard). Dit lijkt allemaal heel theoretisch, maar zo voelde het voor mij niet; het is vooral het verhaal van de verschillende personages, die elkaar later tegenkomen en met elkaar optrekken. Er zit genoeg vaart in en als het voor mij net wat te saai begint te worden (de stukken over het leger boeien mij wat minder, hoewel daar ook wel weer spanning in zit), wisselt het perspectief weer, waardoor het boeiend blijft.
Al met al voor mij een boeiende historische roman. Ik ben benieuwd beide vervolgdelen.

Glory In Death - J.D. Robb (1995)

Alternatieve titel: Vermoorde Reputaties

3,0
Leuk, spannend boek (spannend in die zin dat je wel verder wilt lezen, omdat je wil weten wie het gedaan heeft), met grappige elementen, doordat het in de toekomst (2058) speelt, wat vooral te merken is aan robots (als personeel), een verslaggever die op een andere planeet zit (en nog wel bereikbaar is) en andere communicatiemiddelen. Er zit ook nog een dosis romantiek in en haalt zaken uit het verleden van Eve Dallas aan.
Dit is het tweede deel in de serie met Eve Dallas (Vermoord naakt is deel 1).

Into the Darkest Corner - Elizabeth Haynes (2011)

Alternatieve titel: Waarheen Je Ook Vlucht

5,0
Een erg spannend boek, wat goed beschrijft wat dwangmatige obsessies en angst (en de gebeurtenissen in iemands leven die dit veroorzaakt) met mensen kan doen en hoe dit hun leven (sterk) beinvloedt. Ik heb het boek inmiddels een keer herlezen en hoewel je dan nog wel zo'n beetje weet hoe het verhaal in elkaar steekt, vond ik het nog steeds aangrijpend en spannend en heb ik het weer in korte tijd uitgelezen (een weekend). Wat mij betreft een aanrader!

Io Non Ho Paura - Niccolò Ammaniti (2001)

Alternatieve titel: Ik Ben Niet Bang

3,0
Dit was het eerste (en tot nu toe enige) boek wat ik van Ammaniti gelezen heb. Ik vond het knap hoe de sfeer snel neergezet werd, maar het plot is me wat te dramatisch. Het leest wel heel snel weg; zowel doordat het maar een dun boekje is, als door de spanning die in het verhaal zit.

Komt een Vrouw bij de Dokter - Kluun (2003)

3,5
Qua inhoud (onderwerp) vond ik het wel een mooi boek en het zet je wel aan het denken. Ik denk dat er wel realistische personages zijn neergezet, maar persoonlijk vond ik Stijn toch echt een onaangenaam persoon (voorzichtig uitgedrukt). Qua taalgebruik vond ik het behoorlijk tegenvallen; om aan te spreken hoeft het wat mij betreft niet zo plat te zijn.
Het boek leest wel snel weg (makkelijk taalgebruik, korte hoofdstukjes) en behandelt op een bijna luchtige manier een zwaar onderwerp.
Toch een behoorlijk hoge score doordat het boek is blijven 'hangen'. 3,5*

Lost Symbol, The - Dan Brown (2009)

Alternatieve titel: Het Verloren Symbool

2,5
Wat mij betreft echt een minder goede thriller dan Angels and demons en The Da Vinci Code. De vrijmetselaars en de noetische wetenschap spreken mij niet aan, wat het verhaal al een stuk minder boeiend maakt (voor mij dus). Ook de setting (Washington) spreken bij mij minder tot de verbeelding dan bijvoorbeeld Parijs of Rome.
Wel zitten er spannende stukken in, waardoor het nog wel lekker wegleest.

Magic Circle, The - Katherine Neville (1998)

Alternatieve titel: De Magische Cirkel

2,0
Ik heb me door dit boek heen geworsteld. Het is een boek dat een personage uit de huidige tijd probeert te koppelen aan de geschiedenis. Dat spreekt mij normaal gesproken erg aan, maar helaas was dit op zo'n manier gedaan, dat het op mij erg onwaarschijnlijk over kwam (er kwamen wel bijzonder veel bekende personages uit de geschiedenis voor, in mijn ogen). Bovendien waren de stukken tekst over de geschiedenis zo lang(dradig) dat ik er nauwelijks doorheen kwam. In de stukken die in het heden spelen, zaten af en toe wel spannende stukken, waardoor ik hem toch uitgelezen heb.

Martin Misunderstood - Karin Slaughter (2008)

Alternatieve titel: Onbegrepen

2,0
Ik lees graag de boeken van Karin Slaughter, maar dit vond ik echt een tegenvaller. De personages worden meestal goed uitgediept in haar boeken, wat ik juist erg aan haar waardeer. In dit boekje was dat totaal niet het geval. Ik snap wel dat je personages in zo'n 95 pagina's niet goed kunt uitdiepen (daarom ben ik ook niet zo'n fan van korte verhalen en dit soort dunne boekjes), maar dit vond ik dan wel weer het andere uiterste; erg stereotype tot aan totaal niet geloofwaardig. Het verhaal vond ik ook totaal niet spannend. Ik ben het ook eens met wat iemand eerder zei, dat er geen sympathiek personage in voor komt.
Velen hiervoor noemden het 'over the top', maar ik zag de humor er niet van in.
Geef mij de Sarah Linton-serie maar, dát vind ik goede boeken!

Oracle della Luna, L' - Frédéric Lenoir (2006)

Alternatieve titel: Het Orakel van de Maan

3,0
Ik hou een beetje een dubbel gevoel over aan dit boek. Enerzijds vond ik het erg interessant; er worden zaken aangehaald van diverse godsdiensten en daarnaast de astrologie en de filosofie. Ook het verhaal vond ik over het algemeen wel boeiend. Er zaten echter ook stukken theorie in (een persoon die iets vertelt / uitlegt aan de hoofdpersoon), waardoor de vaart uit het boek gehaald werd. Andere stukken hadden weer meer vaart, hoewel het nergens in het boek naar mijn mening écht spannend wordt.
Leuk boek als je wat meer wilt weten over bovengenoemde onderwerpen of als je een historische roman wilt lezen met wat meer achtergrond informatie.

Twee Vrouwen - Harry Mulisch (1975)

3,5
Ook ik heb dit boek via de Nederland Leest campagne gekregen. Het stond al jaren in de kast en uiteindelijk ben ik het toch gaan lezen. Ik heb het niet zo op dunne boekjes, omdat personages dan vaak niet goed uitgediept kunnen worden en het verhaal al snel in te weinig pagina's gepropt aanvoelt. Ook bij dit boek is dat wat mij betreft weer het geval. Het onderwerp was voor mij niet vernieuwend, totdat ik me realiseerde dat het uit de jaren '70 komt.
Het eerste deel vond ik nog wel mooi, het laatste deel vond ik erg tegenvallen.