menu

Hier kun je zien welke berichten Molly. als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Little Life, A - Hanya Yanagihara (2015)

Alternatieve titel: Een Klein Leven

1,5
In tegenstelling tot de heersende opinie over dit boek, ben ik niet enthousiast.
De langdradige start lijkt in eerste instantie uit te lopen in een aangrijpend verhaal over een getraumatiseerde man, van wie de diepgewortelde (zelf-)destructieve patronen op invoelbare wijze beschreven worden. De wens van de schrijfster om de hevigheid van een dergelijke pijn over te brengen, doet echter al snel alle nuance de das om. Het verhaal mondt uit in een eindeloze opeenstapeling en herhaling van traumatische ervaringen en ellende, haast leidend tot hilariteit en ongeloofwaardigheid. Het inlevingsvermogen raakt over-verzadigd, het lezen van dit boek wordt 'zwoegen'.
Ondanks de enorme hoeveelheid aan life-events, blijven de karakters een-dimensionaal. Hoewel zij verjaren van jonge studenten tot mannen van middelbare leeftijd, is dit enkel voelbaar door concrete beschrijvingen.
De tragiek, die in een eerder stadium nog geproefd kan worden door de lezer, wordt toenemend opgedrongen door een reeks aan overdrijvingen en uitvergrote tegenstellingen.

"Weergaloos, hartverscheurend, briljant, magisch, meesterlijk en verwoestend" zijn dan ook niet voor niets de termen die vallen in recensies.

Van mij mag het ietsje minder...