menu

Hier kun je zien welke berichten nummer2 als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Comment Parler des Livres Que l'On N'a Pas Lus? - Pierre Bayard (2007)

Alternatieve titel: Hoe te Praten over Boeken Die Je Niet Hebt Gelezen

4,0
"How to talk about books you haven't read" is een boekje dat mij veel beter is bevallen dan ik ooit verwacht had. Het is namelijk alles behalve een bluf-gids voor verjaardagen, hoewel het wel regelmatig een beetje flauwe grapjes hierover probeert te maken.

Het is geschreven door een literatuurprofessor, en ik vermoed dat het publiek ook moet bestaan uit studenten in de geesteswetenschappen. Het gaat namelijk zeer sterk over een efficiënte en betekenisvolle relatie tot de grote literatuurgeschiedenis. Een voorbeeld hiervan is meteen te vinden in het eerste hoofdstuk. Ieder hoofdstuk is gebaseerd op een voorbeeld uit de literatuur of film.
In het eerste hoofdstuk is de bibliothecaris uit Mann ohne Eigenschaften onderwerp van analyse: iemand die geen enkel boek leest, juist omdat hij alle boeken wil kennen. Wanneer je een boek strikt genomen niet leest, maar wel in de 'collectieve bibliotheek' kan plaatsen, kan je er ook over meepraten.

Daarnaast krijgen we door alles wat ons via reviews, gesprekken of andere verwijzingen bereikt, een beeld van de betekenis dat een boek heeft in de collectieve bibliotheek.
Daarnaast, wanneer heb je een boek nou eigenlijk gelezen? Zodra ik de pagina heb omgeslagen, kan ik al niet meer alle details van de vorige pagina herinneren....zo zijn er ook boeken waarvan ik zelfs ben vergeten dat ik ze heb gelezen. Is het verschil tussen lezen en niet-lezen eigenlijk wel zo groot? Dergelijke vragen roept dit boekje op, en ik vond zelf veel psychologische en filosofische beschouwingen erg herkenbaar en interessant. Volgens Bayard kunnen we over geen enkel boek met zekerheid zeggen dat we het hebben gelezen, en hij pleit daarom voor actief niet-lezen: niet uit luiheid, maar omdat we daar allemaal toe verdoemd zijn.

Het boekje is voor mij vooral een reflectie op lezen in de breedste zin van het woord. Erg leuk om in de avond een hoofdstukje te lezen!

"If many cultivated individuals are non-readers, and if, conversely, many non-readers are cultivated individuals, it is because non-reading is not just the absence of reading. It is a genuine activity, one that consists of adopting a stance in relation to the immense tide of books that protects you from drowning. On that basis, it deserves to be defended and even taught."