menu

Hier kun je zien welke berichten vijfhonderd als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Donkere Kamer van Damokles, De - Willem Frederik Hermans (1958)

Alternatieve titel: De Donkere Kamer van Damocles

4,5
Vorig jaar heb ik dit boek gelezen. Wat ik hier vooral nog van weet, zijn de beelden ik me heel helder voor de geest kon halen en het feit dat ik van begin tot einde in de ban van dit boekje ben geweest.

Ontdekking van de Hemel, De - Harry Mulisch (1992)

5,0
ThomasVV schreef:
(quote)

Een beetje "pedant"?


En of! Hautain, blasé, pedant; Franse leenwoorden te over. Maar meteen wil ik zeggen dat dit niet betekent dat de in deze stijl beschreven dingen per se onwaarheden zijn.
Het blijkt een gave je hierin mee te kunnen (durven?) laten voeren. Ik hoor namelijk van aardig wat mensen om me heen dat ze walgen van Mulisch' stijl in dit boek. Begrijpelijk maar jammer, want de boodschappen, het verhaal, de personages en de filosofiën zijn zelfs dit eventuele afzien waard.

Theater, de Brief en de Waarheid, Het - Harry Mulisch (2000)

3,0
De schrijfstijl en het verrassingseffect dat erin zit maakt veel goed, maar dit boekje is lang niet zo meeslepend als ander werk van Mulisch.

Jammer van de beschrijving hierboven; gelukkig van te voren niet gelezen. Het mooie aan dit boekje is dat je goed op het verkeerde been wordt gezet. Ook staat weer er een aantal leuke inzichten in (waaronder trouwens ook herhaling uit eerder werk).

Collumn Trouw Hier las ik trouwens een goed collumn-achtig stuk over dit boekje

Twee Vrouwen - Harry Mulisch (1975)

3,5
Mooi verhaal over een liefde tussen 2 vrouwen, waarvan de één een wat bizarre leefstijl heeft en de ander onvoorwaardelijk van de een houdt. Goed in in te leven met een prettige climax in Mulisch' prettige schrijfstijl.

Minpunten: het is en blijft een vluggertje. Hoewel het me van begin tot eind boeide, had het meer potentie.

Verwandlung, Die - Franz Kafka (1915)

Alternatieve titel: De Metamorfose

2,0
Ik vond het boek zwaar tegenvallen, voor 'de grote' Kafka's 'beste boek'. Misschien met te hoge verwachting eraan begonnen...
Het wist me niet te pakken. Misschien was de vertaling matig, maar de zinnen liepen vaak niet lekker, het taal- en kadans-/ritmegevoel en is duidelijk niet Nederlands. Leuke beeldspraak met parasiteren, maar als je het mij vraagt is dat een uit de hand gelopen, te groot uitgewerkt idee'tje van de schrijver.

Asaharo schreef:
In de strafkolonie vond ik wel meeslepend en bekoorde me een pak beter dan dit boekje, jammer.


Kan het boekje nergens kopen..?