menu

Hier kun je zien welke berichten Kiko van Ingen als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Archibald Strohalm - Harry Mulisch (1952)

4,5
Niet Mulisch' beste? Ja, daar kan ik me wel in vinden. Maar toch, wat een heerlijke worsteling van de schrijver en daardoor ook: wat een heerlijk boek. Soms volstrekt overbodig, soms volstrekt onbegrijpelijk, en toch - of juist: en daarom - een revelatie. Dit is wat ik wil lezen.

Eichmann in Jerusalem: A Report on the Banality of Evil - Hannah Arendt (1963)

Alternatieve titel: Eichmann in Jerusalem: De Banaliteit van het Kwaad. Een Reportage

3,5
Dit boek zou iedereen moeten lezen. Literair misschien geen meesterwerk, maar een o zo belangrijke spiegel voor de banaliteit van het kwaad. Het kwaad dat alle vormen aan kan nemen, ook als dat van een niet al te snuggere ambtenaar.

Grimus - Salman Rushdie (1975)

4,0
Een meesterlijke ontdekkingsreis voor wat een schrijver vermag. Een boek over schepping en vernietiging door verbeeldingskracht. Rushdie als meesterverteller.

HHhH - Laurent Binet (2010)

Alternatieve titel: Himmlers Hersens heten Heydrich

1,0
Ik ben blijkbaar een van de weinigen, want velen zijn zeer enthousiast, maar ik vind het én belabberde geschiedschrijving én een slechte roman. Voor fictie te dun en als het zich wil plaatsen in de traditie van de literaire wetenschap die geschiedenis heet (storia in het Italiaans, en dat is niet voor niets) nog veel dunner.

Shame - Salman Rushdie (1983)

Alternatieve titel: Schaamte

5,0
Ooit, lang geleden gelezen in het Nederlands. Toen al was het voor mij een eyeopener. Het eerste boek dat ik niet weg kón leggen. Nu ik het een kleine twintig jaar later ook in de oorspronkelijke taal heb gelezen, kan ik daar nog maar bewondering aan toevoegen. Een huiveringwekkende en gelijktijdig dolkomische mengelmoes tussen feit en fictie.