menu

Hier kun je zien welke berichten Bilal030 als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Cryptonomicon - Neal Stephenson (1999)

geplaatst:
Je kunt slechter een boek beginnen (en een karakter introduceren):

Laten we de kwestie Of-God-Bestaat rusten tot een later boek en gewoon stellen dat er op de een of andere manier zich door celdeling voortplantende organismen op deze planeet ontstonden, die onmiddellijk begonnen te proberen zich van elkaar te ontdoen, hetzij door hun omgeving vol te plempen met een afdoende hoeveelheid eenvoudige kopieën van zichzelf, hetzij met directer methoden die verder nauwelijks nog uitleg behoeven. De meeste van hen dolven het onderspit en hun genetisch materiaal verdween voorgoed uit de kosmos. Enkele wisten op de een of andere manier te overleven en zich voort te planten. Na ongeveer drie miljard jaar van deze soms komische, doch meestal vervelende fuga van zinnelijkheid en massamoord, werd in Murdo, South Dakota, Godfrey Waterhouse IV geboren uit Blanche, de vrouw van Bunyan Waterhouse, een prediker van de Congregatie.

Hoop deze dikke pil van ruim 1000 pagina`s deze zomer uit te lezen.

Leviathan Wakes - Daniel Abraham en Ty Franck (2011)

Alternatieve titel: Leviathan Ontwaakt

4,0
Leviathan Wakes (Expanse 1) is een sterke space-opera. Als er een mysterieuze aanval op een ruimteschip plaatsvindt dreigt er een verschrikkelijke oorlog uit te breken tussen Mars, de aarde en kleine planeten die door arbeiders bewoond worden, de Gordel. Onder deze omstandigheden komen bepaalde mensen een levensgroot geheim op het spoor waardoor zij gevaar lopen.

Het is een spannend verhaal waarin beetje bij beetje meer prijs wordt gegeven. Zowel op papier als op tv was Miller mijn favoriete karakter. Zijn verhaal is een klassieke detective; getormenteerde ex-smeris die niets te verliezen heeft. Voor mij is Miller het hart en ziel van het verhaal.

De tv serie is over het algemeen erg trouw aan het boek gebleven en dat is maar goed ook. Doordat ik veel tijd heb doorgebracht met de bemanningsleden aan de Roccinante (ruim 500 pagina's dik) heb ik het idee dat ik ze goed ken. Holden vond ik minder irritant dan op tv, zijn enorme rechtvaardigheidsgevoel vond ik nu juist bewonderenswaardig.

Al met al is het echt de moeite waard, sowieso als je van sci-fi houdt maar ook een spannend verhaal wil lezen met sterke karakters en politieke intriges.

Valse Dageraad, De - Jan van Aken (2001)

4,5
Dit boek heeft alles wat ik in een verhaal zoek. Ik kan net zo goed 5 sterren geven, maar ergens vind ik dat alleen voor perfecte boeken en perfect bestaat niet. Historie, humor, avontuur, fantastische personages, een doldwaze rit door zowat heel Europa en het Midden-Oosten: als lezer maak je hier van alles mee. Jan van Aken wordt weleens met Umberto Eco (nooit gelezen) en Asterix vergeleken, wat ik altijd opvallend gevonden heb. Na het lezen van De Valse Dageraad begrijp ik waarom Asterix genoemd wordt. Het is grappig en je belandt van het ene avontuur in een ander bizarre situatie. Echt een aanrader.