menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van the Cheshire cat. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Personal History, Adventures, Experience and Observation of David Copperfield the Younger of Blunderstone Rookery, The - Charles Dickens (1850) 5,0

Alternatieve titel: David Copperfield, 26 januari 2023, 13:01 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,5 sterren

» details  

I Know Why the Caged Bird Sings - Maya Angelou (1969) 4,5

Alternatieve titel: Ik Weet Waarom Gekooide Vogels Zingen, 26 januari 2023, 13:01 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 5,0 sterren

» details  

Låt den Rätte Komma In - John Ajvide Lindqvist (2004) 4,5

Alternatieve titel: Laat de Ware Binnenkomen, 25 januari 2023, 14:57 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 5,0 sterren

» details  

Keep the Aspidistra Flying - George Orwell (1936) 4,5

Alternatieve titel: Houd de Sanseveria Hoog, 25 januari 2023, 14:57 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 5,0 sterren

» details  

Doctor Rat - William Kotzwinkle (1971) 4,5

Alternatieve titel: Dr. Rat, 25 januari 2023, 14:56 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 5,0 sterren

» details  

Dan Leno and the Limehouse Golem - Peter Ackroyd (1994) 4,5

Alternatieve titel: Het Proces tegen Elizabeth Cree, 25 januari 2023, 14:55 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 5,0 sterren

» details  

Beach, The - Alex Garland (1996) 4,5

Alternatieve titel: Het Strand, 25 januari 2023, 14:54 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 5,0 sterren

» details  

American Psycho - Bret Easton Ellis (1991) 4,5

25 januari 2023, 14:54 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 5,0 sterren

» details  

Phosphorescence: On Awe, Wonder & Things That Sustain You When the World Goes Dark - Julia Baird (2020) 1,0

Alternatieve titel: Alles Geeft Licht: Over Verwondering, Natuur, de Innerlijke Gloed van Onszelf én Die van de Wereld om Ons Heen, 23 januari 2023, 13:56 uur

Ik was in eerste instantie van plan het nieuwe boekjaar grandioos te openen met een biografie over Koningin Victoria, van deze auteur, toen ik op een heel ander boek van haar stuitte. Ik had eigenlijk een wetenschappelijker boek verwacht à la The Secret Lives of Colour van Kassia St Clair, over de geschiedenis van kleuren, maar ik kwam weer eens bedrogen uit. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik de plot niet helemaal goed gelezen heb.

Tot een bladzijde of 55 gaat het min of meer over 'licht', alhoewel... Baird heeft het vooral ergens anders over. Tussendoor heeft ze het dan even over lichtgevende kwallen en ergens bespreekt ze ook nog even gauw 'de regenboog', waarbij ze dan Descartes aanhaalt, want die schijnt dat ding bestudeerd te hebben. Die schijtdescartes, ook helemaal klaar met die vent. Die haalt ze trouwens wel vaker aan, Descartes. Maar ook heel veel andere beroemdheden en dergelijke.. Het boek puilt uit van de bekende namen: Moeder Teresa heeft ooit gezegd... Nick Cave is het daarmee eens... Doris Lessing schreef ooit...
Waar de schrijfster het vooral over heeft is zichzelf, het ene moment is ze aan het wildwatervaren in de Himalaya, het volgende aan het backpacken in Europa. Niets zo vervelend als mensen die het over niets anders hebben dan zichzelf.

Er is godsamme toch wel meer te bedenken dan de regenboog? Het Noorderlicht, fata morgana's (o nee, dat heeft met lucht te maken), dieren en planten die lichtgeven in het donker (het woord 'bioluminescentie' ben ik nergens tegengekomen), lichtgebruik in de beeldende kunst, films... Het wordt allemaal niet behandeld. Dat zeldzame natuurverschijnsel dat zich in de winter bij volle maan voordoet en alles in een groenig glow-in-the-dark schijnsel zet, heb het vorig jaar nog meegemaakt toen ik rond zeven uur 's avonds door het bos liep en alles rondom mij oplichtte: het bospad, de takken van de bomen, zelfs mijn hond lichtte op en die is al spierwit van zichzelf. Er moet wel een sluierbewolking voor de maan hangen en de grond moet bevroren zijn wil zo'n fenomeen zich voordoen. Dat er nog geen naam voor is trouwens.. Ja, fosforescentie. De Duitse schilder Louis Douzette heeft het in elk geval in 1869 op het doek vastgelegd: Winterliche Vollmondlandschaft In de slotscène van Harry Potter 3 zit het ook, in de Verboden Bosscène.
Afijn, ik dwaal af.
Waar was ik?

Als we maar leren kijken, met verwondering, zegt Baird, kunnen we volgens haar fosforescerend worden. Maar waar moeten we naar kijken, Baird, want dat vertel je ons niet. Dat is nu net het punt.
Zo halverwege krijgt het ook nog eens een feministische wending, niveau Libelle/Margriet/Happinez... heeft ze het opeens over de nukkige uitstraling van Victoria Beckham en dat we daar niks over mogen vinden. "Dit beschimpen van schapen moet ophouden," zegt ze dan. Maar een paar pagina's daarvoor bespreekt ze wel uitvoerig het gerenoveerde gezicht van Jennifer Grey.
Aan het slot komt ze ook nog met het geloof op de proppen... "En als je er op een of andere manier in slaagt je leven te laten getuigen van je geloof, dan zal er ondanks alles altijd goedheid door de kieren lekken."
Mag ik even een teiltje?
En.... "mijn homovrienden"? ...really??
Achterin nog een woord van dank van maar liefst 4 pagina's, die dankwoorden worden ook steeds langer en hysterischer vooral, ik dacht straks gaat ze nog haar melkboer bedanken voor de lekkere melk die hij haar iedere dag weer schenkt en die haar schrijfproces op positieve wijze heeft beïnvloed. Op een gegeven moment zegt ze: Ik wil graag hard applaudisseren voor al mijn collega's bij... Mens, doe even normaal.

Dat boek over Koningin Victoria kan me nu wel gestolen worden. Maar ik heb nog een andere interessante biografie klaarliggen.

» details   » naar bericht  » reageer