menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van the Cheshire cat. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

People of Abandoned Character - Clare Whitfield (2020) 3,0

27 maart 2022, 23:26 uur

Al verloopt het verhaal vrij traag en zijn de beschrijvingen van personen en het Londen van 1880 summier, vond ik het de eerste driekwart best goed. Een mysterieuze whodunnit (hoe zit dit precies, hoe loopt dit af?) met een kloddertje Dr. Jekyll and Mr. Hyde hier en een kloddertje The Lodger/Was de huurder Jack the Ripper? daar, met daarbovenop nog een dikke laag Rebecca, met eveneens een kille ondoorgrondelijke huishoudster die hier geen Mrs. Danvers heet maar Mrs. Wiggs.
De intieme en dubieuze relatie tussen Thomas, de echtgenoot van Susannah (de ik-verteller) en de huishoudster stelt in feite gewoon een ongezonde moeder-zoon relatie voor. De wrijvingen die hierdoor ontstaan zijn misschien nog wel het aardigst aan dit boek. Dat had wat mij betreft beter uit gewerkt mogen worden en tot het einde mogen duren, want zoals ik al zei gaat het verhaal op 3/4, wanneer Susannah in de stinkende straten van East End een ontdekking doet over haar man, volkomen de (Londense) mist in. Alles wat daarop volgt is zo'n totale uit de duim gezogen onzin dat het zijn volledige geloofwaardigheid verliest. Het lijkt erop of de auteur het verhaal meer wendingen heeft willen geven dan een wenteltrap, maar je kunt ook teveel willen. De scène met Mary Kelly vond ik zelfs een beetje smakeloos.
Wel bevestigt een zekere passage in dit boek mijn vermoeden maar weer eens dat Leather Apron een slager of slachter moet zijn geweest, of in ieder geval werkzaam in een slachthuis, waar East End in die tijd honderden zo niet duizenden van telde, vergelijkbaar met de Chinese wet markets.
Over de zaak zelf wordt niet bijster veel verteld, althans niets nieuws, en blijft het bij feiten die al bekend waren. Verder ook wel raar dat nergens de naam John Merrick valt, hoewel haar man Thomas notabene als chirurg werkt in het London Hospital.

» details   » naar bericht  » reageer