menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van the Cheshire cat. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Liefde tussen Mens en Kat, De - Willem Frederik Hermans (1985) 3,0

15 november 2021, 12:54 uur

Opnieuw uitgegeven, maar nu met toevoeging van het korte verhaal 'De Kat Kilo' uit 1949.

Hoewel Hermans bepaald kattengedrag mooi weet te beschrijven en ook af en toe een fraaie vergelijking trekt, is het toch allemaal wat karig. Ben het ook niet geheel eens met Hermans dat een kat, wat liefde betreft, geen onderscheid maakt tussen baasje en een vreemde. Wordt nog wel eens gedacht dat katten niet van hun baasje zouden houden, zoals de hond doet, maar dat is een misvatting. De kat houdt wel degelijk van zijn of haar baasje, maar de liefde wordt op een andere wijze dan de hond getoond. De kat springt er wat zuiniger mee om, zogezegd. Of zoals Midas Dekkers zo mooi zegt: 'Als je op zoek bent naar een trouwe echtgenoot, dan moet je een hond nemen. Iemand die een poes neemt heeft een maîtresse.'

Beetje onzin overigens om dit weer opnieuw uit te brengen, maar ik snap het wel, de kat is een hip en geliefd onderwerp tegenwoordig en het boekje heeft met zijn kleurrijke kattensilhouetten op de omslag wat weg van een cadeauboekje, dus zal vast en zeker goed verkopen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Waanzin in de Wereldliteratuur - Pieter Steinz (2015) 3,0

6 november 2021, 13:15 uur

Mm... waar las ik zoiets eerder?

Best wel vreemd dat Steinz met exact hetzelfde idee op de proppen komt als een boek dat drie jaar eerder verscheen, van Ranne Hovius. Hij verwijst dan wel een paar keer naar dat boek, maar ik vond het toch sterk neigen naar 'aan de haal gaan met een idee'. Dat boek van Hovius is overigens tien keer beter en stukken interessanter, voor wie geïnteresseerd mocht zijn. Hovius is zelf psychiater en schrijft om die reden wellicht met meer bezieling, maar vooral met veel meer kennis. Ik verwijs u door naar de specialist.

Het boekje is eigenlijk veel te kort om het onderwerp uitvoerig te kunnen bespreken en is inderdaad vrij rommelig geschreven. De lijstjes achterin met titels als 'Psychiatrische gevallen in de Nederlandse literatuur' en 'Welke diagnose zouden de volgende personages krijgen?' zijn op zich nog wel lollig, maar ook best flauw eigenlijk. Pippi Langkous krijgt het label 'Peter Pancomplex' opgeplakt (nou ja) en in het lijstje 'Ongevaarlijke Gekken' is ook The Madhatter opgenomen. Nou, niet alleen hij hoor, hier is iedereen gek.

» details   » naar bericht  » reageer