menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van the Cheshire cat. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020, juni 2020, juli 2020, augustus 2020, september 2020, oktober 2020, november 2020, december 2020, januari 2021, februari 2021, maart 2021, april 2021, mei 2021, juni 2021, juli 2021, augustus 2021, september 2021, oktober 2021, november 2021

Liefde tussen Mens en Kat, De - Willem Frederik Hermans (1985) 3,0

15 november, 12:54 uur

Opnieuw uitgegeven, maar nu met toevoeging van het korte verhaal 'De Kat Kilo' uit 1949.

Hoewel Hermans bepaald kattengedrag mooi weet te beschrijven en ook af en toe een fraaie vergelijking trekt, is het toch allemaal wat karig. Ben het ook niet geheel eens met Hermans dat een kat, wat liefde betreft, geen onderscheid maakt tussen baasje en een vreemde. Wordt nog wel eens gedacht dat katten niet van hun baasje zouden houden, zoals de hond doet, maar dat is een misvatting. De kat houdt wel degelijk van zijn of haar baasje, maar de liefde wordt op een andere wijze dan de hond getoond. De kat springt er wat zuiniger mee om, zogezegd. Of zoals Midas Dekkers zo mooi zegt: 'Als je op zoek bent naar een trouwe echtgenoot, dan moet je een hond nemen. Iemand die een poes neemt heeft een maîtresse.'

Beetje onzin overigens om dit weer opnieuw uit te brengen, maar ik snap het wel, de kat is een hip en geliefd onderwerp tegenwoordig en het boekje heeft met zijn kleurrijke kattensilhouetten op de omslag wat weg van een cadeauboekje, dus zal vast en zeker goed verkopen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Waanzin in de Wereldliteratuur - Pieter Steinz (2015) 3,0

6 november, 13:15 uur

Mm... waar las ik zoiets eerder?

Best wel vreemd dat Steinz met exact hetzelfde idee op de proppen komt als een boek dat drie jaar eerder verscheen, van Ranne Hovius. Hij verwijst dan wel een paar keer naar dat boek, maar ik vond het toch sterk neigen naar 'aan de haal gaan met een idee'. Dat boek van Hovius is overigens tien keer beter en stukken interessanter, voor wie geïnteresseerd mocht zijn. Hovius is zelf psychiater en schrijft om die reden wellicht met meer bezieling, maar vooral met veel meer kennis. Ik verwijs u door naar de specialist.

Het boekje is eigenlijk veel te kort om het onderwerp uitvoerig te kunnen bespreken en is inderdaad vrij rommelig geschreven. De lijstjes achterin met titels als 'Psychiatrische gevallen in de Nederlandse literatuur' en 'Welke diagnose zouden de volgende personages krijgen?' zijn op zich nog wel lollig, maar ook best flauw eigenlijk. Pippi Langkous krijgt het label 'Peter Pancomplex' opgeplakt (nou ja) en in het lijstje 'Ongevaarlijke Gekken' is ook The Madhatter opgenomen. Nou, niet alleen hij hoor, hier is iedereen gek.

» details   » naar bericht  » reageer  

Letters Home: Correspondence 1950-1963 - Sylvia Plath (1975) 4,5

26 oktober, 14:20 uur

stem geplaatst

» details  

Dan Leno and the Limehouse Golem - Peter Ackroyd (1994) 4,5

Alternatieve titel: Het Proces tegen Elizabeth Cree, 24 oktober, 14:05 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 5,0 sterren

» details  

Doctor Rat - William Kotzwinkle (1971) 5,0

Alternatieve titel: Dr. Rat, 24 oktober, 14:00 uur

De tweede 5* die ik dit decennium uitdeel aan een boek, de eerste was voor Nils Holgersson. Dit fantastische boek deed me beseffen dat de dierenverhalen van Anton Koolhaas waar ik er recent nog een aantal van las eigenlijk best braaf zijn. Prachtig geschreven hoor, daar niet van, maar wel heel braaf dus, met name in de manier waarop Koolhaas de mens portretteert, in zijn gedrag naar het dier. Oké, in 'Mijnheer Tip' geeft de boer het varken een schop onder z'n achterste en in 'De liefde schuilt in een doublet van hazen' schiet de jager zich met zijn eigen jachtgeweer door z'n voet, desalniettemin blijft het vrij fatsoenlijk allemaal.
Nee, dan Kotzwinkle.. die gaat echt veel verder dan dat en windt er geen doekjes om. De experimenten op dieren beschrijft hij op gruwelijke wijze, naar waarheid:

De Geleerde Prof laat de vlam precies het neusgat van de hond binnengaan, waar hij recht omhoogschiet. Schitterend, mooi gemikt. De cocker wordt gedwongen om de vlam in te ademen. Nu klikt ook de assistent z'n aansteker aan en beide neusgaten worden gevuld met vuur, terwijl de hondebek geluidloos jankend openklapt.

Niet bedoeld voor tere zieltjes dus, maar altijd in het belang van het land natuurlijk.. Het experiment kan tevens leiden tot de vervaardiging van 'n betere plasticsoort, of wellicht van 'n nieuw soort aspirine. De ontwerpen van woningbouwprojekten zullen van hoger niveau zijn, en zo ook de wasmiddelen. (Met deze experimenten) zullen wij er wellicht in slagen 'n beter schoensmeer te produceren voor het leger. Kotzwinkle is ongelofelijk scherp en haalt het nut van vivisectie compleet onderuit. Of zoals Nina Hagen en Lene Lovich het zingen in hun anti-dierproeven nummer Don't Kill The Animals ('86):

"Those animal experiments don't make sense
You're getting nowhere with cruelty and death"

Wereldwijd komen de dieren in opstand tegen de mens, behalve Dr. Rat, een laboratoriumrat: 'Hebben jullie de heilige Thomas van Aquino dan niet gelezen? Dieren hebben geen ziel!'
Dit boek heeft mijns inziens groter effect dan een Eating Animals van Foer, omdat het verhalend is. Het verhaal(tje) over de Adelaar bijvoorbeeld die in de gevangenis (dierentuin) zijn leven slijt in een kooi waarin hij nog net zijn vleugels kan spreiden. Hártverscheurend.
Doctor Rat van William Kotzwinkle is scherp, satirisch, lekker maf, absurd, bij wijlen ook sprookjesachtig en absoluut ontroerend, en het geeft ook nog 's stof tot nadenken.. Nou, wa wilde nog meer?

'Alleen de mens, die grote hypokriet, denkt dattie boven ons anderen verheven is. Wij ontkennen dat! Hij is geen sikkepitje anders! Hij wordt nat en zonder tanden geboren en gaat zo ook z'n graf weer in, net als wij. Hij is niet meer dan 'n tak aan de grote boom!'

» details   » naar bericht  » reageer  

Verschrikkelijke Jaren Tachtig, De - Tim Kamps (2018) 4,0

21 oktober, 14:51 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 2,5 sterren

» details  

Låt den Rätte Komma In - John Ajvide Lindqvist (2004) 4,5

Alternatieve titel: Laat de Ware Binnenkomen, 21 oktober, 14:44 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 5,0 sterren

» details  

Affinity - Sarah Waters (1999) 4,5

Alternatieve titel: Affiniteit, 21 oktober, 14:44 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 5,0 sterren

» details  

Transformations - Anne Sexton (1971) 4,5

21 oktober, 14:43 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 5,0 sterren

» details  

Through the Looking-Glass, and What Alice Found There - Lewis Carroll (1871) 4,5

Alternatieve titel: Achter de Spiegel, en Wat Alice Daar Aantrof, 21 oktober, 14:43 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 5,0 sterren

» details  

Rustication - Charles Palliser (2013) 4,5

Alternatieve titel: In Ballingschap, 21 oktober, 14:43 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 5,0 sterren

» details  

Renhetens Pris - Bergljot Hobæk Haff (1992) 4,5

Alternatieve titel: De Prijs der Reinheid, 21 oktober, 14:43 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 5,0 sterren

» details  

Rebecca - Daphne du Maurier (1938) 4,5

21 oktober, 14:42 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 5,0 sterren

» details  

Mephisto: Roman einer Karriere - Klaus Mann (1936) 4,5

Alternatieve titel: Mefisto: Roman van een Carrière, 21 oktober, 14:39 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 5,0 sterren

» details  

Charlie and the Chocolate Factory - Roald Dahl (1964) 4,5

Alternatieve titel: Sjakie en de Chocoladefabriek, 21 oktober, 14:38 uur

Dahl noemde het boek 'De Chocoladefabriek' vanwege de chocoladerivier en de Oempa-Loempa's die van cacao houden, maar het is in feite een snoepfabriek. Er wordt daar van alles gemaakt: maaltijdkauwgom, aflikbaar behang..
Snoep heeft zeker een hele grote aantrekkingskracht op kinderen. Ook Rowling gebruikt in haar Harry Potterboeken veel dingen die kinderen leuk vinden: dieren, sport, vuurwerk..
Wat ik trouwens heel goed vind is het stukje dat Willy Wonka kennismaakt met alle prijswinnaars maar dat het bij Sjakie net iets enthousiaster klinkt..

Net op tijd, beste jongen. Wat ben ik daar blij om! Geniaal!

» details   » naar bericht  » reageer  

Alias Grace - Margaret Atwood (1996) 4,5

21 oktober, 14:38 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 5,0 sterren

» details  

Dr. Rat - Martijn Haas (2011) 4,5

Alternatieve titel: Grondlegger van de Nederlandse Graffiti, 2 oktober, 11:54 uur

Rattenkwaad

Zeer boeiende biografie over punkicoon en graffitikunstenaar Ivar Vics alias Dr. Rat, die tevens een aardig inkijkje biedt in de Amsterdamse/Nederlandse punk- en graffiticultuur van eind jaren zeventig, begin tachtig. Vics stierf op 21-jarige leeftijd aan de gevolgen van een heroïneverslaving. In het voorjaar van '81, vlak voor zijn dood, werd hij opgenomen in het ziekenhuis waar de dokters geelzucht vaststelden, het onder gebruikers veel voorkomende hepatitus B, en als grapje verandert hij zijn pseudoniem even in Dr. Yellow. Dr. Rat komt overigens van de hoofdpersoon uit een boek van William Kotzwinkle, Dr. Rat, een laboratoriumrat. Een boek over dierproeven.

Basquiat (1960) en Keith Haring (1958) waren van dezelfde leeftijd als Vics (1960) en ook zij stierven jong, alleen heeft Vics de kans niet gehad zich verder te ontplooien, zijn stijl te perfectioneren en vooral veel meer werk af te leveren. Als schilder en tekenaar was Vics weliswaar zeer productief, ondanks dat is er veel van zijn werk verloren gegaan, helaas.Art is for everybody is een gevleugelde uitspraak van Keith Haring, die net als inpakkunstenaar Christo vond dat kunst voor iedereen toegankelijk moest zijn, en niet alleen voor de elite. Vics had maling aan mensen die vonden dat je graffiti alleen op plekken mocht aanbrengen waar het enkel voor verfraaiing zou zorgen, zoals op de platen bij een bouwkeet. "Ik kan graffiti maken op plekken die daarom bekendstaan, maar ik heb er ook geen moeite mee om het op een pas gerestaureerd grachtenpandje te doen."

Ergens wordt een act beschreven van Margarita D'Amore, een punkzangeres in de traditie van Nina Hagen en Siouxsie van de Banshees, waarbij ze levende slachtkuikentjes opvrat als protest tegen de bio-industrie. Protesten kunnen mij niet ver genoeg gaan, maar dit is voor mij echt een no-go. Net als die zotte Tinkebell die jaren terug haar eigen kat de nek omdraaide en daar een tas van maakte, om het dierenleed in de wereld aan de kaak te stellen.

De subversieve stijl van Dr. Rat kenmerkt zich door kreten en namen in Gotische letters (engravers old English) of juist heel sierlijk zoals in het Coca-Cola logo, zag ook nog de beroemde handtekening van Walt Disney maar dan geschreven als Who Killed. Portretten van vroeg gestorven iconen als James Dean, Marilyn Monroe en Sid Vicious.
Mooi boek dus, in een roerig Amsterdam ten tijde van de krakersrellen, met een vleugje Keith Haring en een vleugje Christiane F.

Uit een door Ivar geschreven artikel in de Koecrant (poppunkblaadje), 1978:

Honderden passanten van het Koningsplein die kwamen kijken werden met Zinasschillen bekogeld. Enkele agentez met een onduidelijk Nederlandsch accent hinderden ons in deze bezigheid. 'Zijn jullie van de punk? Hebben jullie daar een vergunning voor jongenz?' vroeg de achterlijke burgertrut alsof 't haar interesseerde. Luid hoongelach natuurlijk als antwoord. Ze verwijderden zich schichtig en angstig nadat ze d'r van overtuigd waren dat het een Weekend- reportage betrof.
(odannishetgoed)


Dr. Kat

» details   » naar bericht  » reageer