menu

Hier kun je zien welke berichten Jason82 als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Geen Woorden Maar Daden - Paul van Gageldonk (1999)

4,5
In alle opzichten een heel boeiende inkijk in de wereld van het uit de hand lopende hooliganisme in de 2e helft van de jaren 90. De successen van Ajax die vooral door media en Louis van Gaal zelf (wij zijn de beste!) op een wat mij betreft verkeerde manier werden uitvergroot, waardoor met name bij de Feyenoord fans een nog grotere haat ontstond dan al sprake van was. Ik merk het nog steeds wel. Mijn bevriende Feyenoord fans zijn zo ongelofelijk anti Ajax, terwijl ik dat andersom helemaal niet voel bij Feyenoord. Wel wat meer bij PSV, omdat Ajax daar gevoelsmatig veel van verliest. Zou het dan zo werken?

AFijn, een boek die me toch wat nachten bezig hield. Ik ging filmpjes kijken, erover lezen op internet etc. Wat is het bij Beverwijk ontzettend misgelopen. Een aantal Ajacieden bewezen hun moed door tegen beter weten in te blijven staan tegenover een overmacht. Overleef je het, dan kun je de rest van je leven zeggen dat je toen bent blijven staan. Tja, dit ging mis en 2 zoontjes groeien zonder vader op. Waar gaat het over, als je het zo beziet. Het is echter ingewikkelder dan dit, dat realiseer ik me ook wel.

Het meest frappante vind ik altijd; eigenlijk zijn al die gasten precies gelijk. Super hechte vriendschappen door wat ze meemaken, gek van hun club en van het verdedigen van de eer middels een vechtpartijtje. Zouden ze ergens anders geboren zijn, dan waren het gewoon vrienden geweest met mannen die nu de vijand zijn. Als je sommige van die gasten op YouTube ziet praten, zijn het prima kerels. Met name de veroordeelde voor de moord komt gewoon over als een heel vriendelijke en intelligente man, en heeft overduidelijk heel slechte gevoelens bij alles wat er gebeurd is. Zonde, wat zijn er een levens verpest om niks eigenlijk.

Gelukkige Huisvrouw, De - Heleen van Royen (2000)

3,5
Ik begon te lezen zonder verwachtingen, behalve dan dat het me geen ingewikkelde literatuur leek. Dat was inderdaad het geval en daar is niks mis mee. Ik las elke avond met plezier en hoewel ik in eerdere berichten las over gebrek aan humor, kon ik bij meerdere bepaalde passages zeker glimlachen. Vrij aardig ook hoe de hoofdpersoon steeds meer inzicht kreeg in (het onstaan van) haar problemen.

Generaal zonder Leger - Özcan Akyol (2020)

4,0
Uitstekend mee vermaakt. Mjk87 heeft het mooi verwoord, niks aan toe te voegen inhoudelijk gezien. Zelf vind ik het ok dat het op onderdelen wellicht uit de bocht vliegt, of dat Akyol zijn eigen voorzet op doel weigert in te koppen. Zijn manier van beschrijven vind ik gewoon prettig. Zoals ik dat ook vaak vindt van zijn columns, welke ik altijd als eerste lees als ik de krant open sla. Met deze man zou ik weleens een avondje in de kroeg willen zitten, slap ouwehoeren over alles wat in de wereld gaande is. Heerlijk lijkt me dat, blijven dromen...

George's Marvellous Medicine - Roald Dahl (1981)

Alternatieve titel: Joris en de Geheimzinnige Toverdrank

3,5
Roald Dahl weet zijn jeugdboeken vaak te voorzien van een vleugje sadisme. Ook dit keer is het raak. Een gemene oude grootmoeder moet het flink ontzien als soort van proefkonijn van de zelf ontwikkelde toverdrank van Joris. Mijn dochter en ik hebben vaak moeten lachen om de leuk beschreven ontwikkelingen, als Joris zich probeert te herinneren hoe het drankje ook alweer tot stand kwam nadat de eerste portie op was geraakt. Leuk kinderboek!

Gevangene en Toch ...: Herinneringen uit Scheveningen, Vught en Ravensbrück - Corrie ten Boom (1945)

3,5
Corrie ten Boom overleefde concentratiekamp Ravenbruck en schreef daar kort na de oorlog dit boek over. Kenmerkend is haar sterke Christelijke geloof, de daarmee gepaard gaande vergevingsgezindheid en haar kennis van de Bijbel. Bij elke situatie wist ze een passende Bijbeltekst te vinden die haarzelf en haar medegevangenen de kracht gaven hun situatie zo goed als mogelijk te accepteren.

Ik vond dat toch wel indrukwekkend. De kracht die Ten Boom uit haar geloof haalde. Jaloersmakend, zou ik bijna willen zeggen. En het feit dat ze daders later kon vergeven, heel bijzonder want ze heeft zoals ze zelf beschreef "duivelse" omstandigheden moeten meemaken.

Het zette me wel aan het denken. Zelf zou ik meer lijken op de vader in het boek "De kleine blonde dood". Een levenslang wraakgevoelens. zelfs onschuldige Duiters vele jaren later nog lastig vallen tijdens hun vakantie in Nederland, dat werk. Maar Corrie ten Boom kon vergeven en kreeg daardoor rust. Veel fijner eigenlijk....

Gezien de Feiten - Griet Op de Beeck (2018)

Alternatieve titel: Sa't it Lân Derhinne Leit

3,0
Het eerste deel vond ik heel grappig eerlijk gezegd. Een vrouw die tijdens de uitvaart van haar echtgenoot al merkt dat er eerder sprake is van opluchting dan van verdriet. Ze is nog geen dag thuis of het eerste schilderij wat 40 jaar lang aan de muur heeft gehangen ligt al te branden in een vuurkorf. En zo gaat het dan even door, leuk beschreven.

Kern is natuurlijk dat het zonde is dat je je leven zo vergooid door maar vast te blijven klampen aan het vertrouwde en geen rigoureuze keuzes durven maken.

Ghosts of Sleath, The - James Herbert (1994)

Alternatieve titel: Duivelsdans

4,0
Met het bedenken van hoofdrolspeler David Ash heeft James Herbert grotendeels het succes van Haunted (Duivelswerk), en dit boek bepaald. Nuchtere en sympathieke kerel, die in eerste instantie wordt ingezet om bepaalde verschijningen rationeel te gaan verklaren. Maar gaandeweg het verhaal moet hij steeds meer toegeven dat er vanalles aan de hand is. Als lezer loop je stap voor stap met hem mee en hoop je van harte dat het allemaal goed komt.

Stephen King achtige setting, maar dan in Engeland. Het verhaal speelt zich af in en rond een klein dorpje waar onderhuidse spanningen voelbaar zijn, er worden veel mensen geïntroduceerd die op enig moment in het verhaal weer terugkomen, sympathieke hoofdpersoon, niet iedereen haalt het einde, etc. Heel goed verhaal en spannend tot de laatste pagina! Top boek, James Herbert flikt het weer.

Gij Nu - Griet Op de Beeck (2016)

4,0
Lalage schreef:

Dat is wel bijzonder aan deze site, want op Goodreads en onder bloggers zie ik veel meer vrouwen. En zij waarderen Griet over het algemeen wel.

Hoewel ik vrouwelijke trekjes heb, ben ik toch echt een man die Griet Op de Beeck op waarde schat hoor! Haar werk blijft me intrigeren. Heel mooi hoe ze het menselijke omschrijft. Twijfels, liefde, pijn... in veel van deze 15 korte inzichten in, hoe zal ik het zeggen, moeizame levens, herken ik wel dingen. Het is niet altijd makkelijk en als omstandigheden dan ook nog tegenwerken is het moeilijk om het levensgeluk te vinden. Hier en daar sprankjes van hoop gelukkig, anders zou het boek me wel erg zwaar zijn gevallen.

Gijp - Michel van Egmond (2012)

4,0
Niemand zal me geloven, maar toevallig was ik echt dit boek aan het lezen. Van tevoren dacht ik dat het een aaneenschakeling van leuke/schuine anekdotes zou zijn, maar een behoorlijk deel van het boek gaat over de mentale inzinking van Gijp. Bekenden van hem voeren daar diverse oorzaken voor aan die dus echt wel een inzicht in deze man geven. Het feit dat hij alles tot op detail observeert als hij ergens loopt of gaat zitten. In een ruimte scant hij direct waar de vluchtroute is, en als hij die niet ziet wordt hij onrustig. Dat soort zaken... Gijp doet net alsof hij nergens om geeft, maar het tegendeel is waar. Dat maakt dit toch wel een boeiend boek, ik snap niet dat mensen het wegzetten als een oppervlakkig boek waarin helemaal niets over de mens Gijp vertelt wordt.

Girl on the Train, The - Paula Hawkins (2015)

Alternatieve titel: Het Meisje in de Trein

3,0
Van dit boek had ik andere verwachtingen, gebaseerd op... geen idee eigenlijk. De titel wellicht? Je verwacht een jong meisje in de hoofdrol en krijgt een vrij hysterische alcoholiste gepresenteerd. In het begin vond ik haar behoorlijk irritant

De uiteindelijke uitkomst vond ik ook geen grote verrassing, waar ik had verwacht als lezer op een verkeerd been gezet te worden.

Het geheel las uiteindelijk wel prima weg en de laatste 60 bladzijden kon ik toch niet meer stoppen. Dat vind ik altijd een belangrijke graadmeter. Zeker niet hoogstaand, maar resumerend is hier wel sprake van prima leesvoer.

Gladiatoren: Volksvermaak in het Colosseum - Fik Meijer (2003)

4,0
De tijd van de gladiotoren en alles wat daaromheen werd aangeboden ter vermaak van het volk spreekt nog steeds tot de verbeelding. Recent nam ik dit boek mee uit de bibliotheek op aanraden van boekenvriend Slainte_Mhath en het bleek inderdaad zeer lezenswaardig. De schrijver neemt je van begin tot het einde mee in het gehele proces. Ook veel praktische zaken waar ik eigenlijk nooit bij stil had gestaan passeren de revue. Na het lezen van dit boek heb ik er toch wel een ander beeld van gekregen.

Het mooie aan deze schrijver vind ik zijn eerlijkheid. Als lezer ben je snel geneigd te oordelen over die tijd. Begrijpelijk, want het was ook wel heel verschrikkelijk allemaal. Brute moorden, zinloze slachtpartijen onder weerloze dieren, complete diersoorten die volledig in Noord-Afrika zijn uitgeroeid om al die eeuwen het volk maar te vermaken. Executies die verschrikkelijk wreed waren... Wie wil daar nou getuige van zijn?? Dan moet je toch wel gewetenloos zijn. De auteur gaat daar ook wel in mee, maar probeert e.e.a. ook te bezien vanuit die tijd. Dat stemde wel tot nadenken en enige nuancering.

Voor de liefhebber leuk om eens door te nemen!

Glass Castle, The - Jeannette Walls (2005)

Alternatieve titel: Het Glazen Kasteel

4,5
Ooit kocht ik dit boek op het "boekenfestijn" voor een laag bedrag, ik meen € 2,99. Ik heb er voor € 20,99 plezier aan beleefd!

Dit boek neemt je als lezer mee in het onrustige gezinsleven van de familie Walls. Pa en ma zijn excentriek en slim, maar ook aartslui en egoïstisch. De kinderen moeten het zelf doen, geld en eten is er vrijwel nooit. Voelen ze zich ergens thuis, dan volgt er al snel weer een gedwongen verhuizing. Wat volgt is een reis langs bijzondere plaatsen dwars door het Amerika van, ik gok, een halve eeuw geleden. Van California en Nevada, tot aan West Virginia. Staten die voor mij als Nederlander sowieso al tot de verbeelding spreken. Ik kan daar eindeloos over mijmeren. Afijn, de reis wordt afgelegd in auto's die zo slecht onderhouden zijn dat de kinderen met hun hoofd uit het raam moeten gillen dat mensen aan de kant moeten springen, omdat de remmen niet werken... Mooi om te lezen en ik kreeg al snel een zwak voor de kinderen die zich door allerlei tegenslagen heen moesten worstelen. De lezer volgt daarbij met name de gedachten en ervaringen van het oudste kind, schrijfster Jeannette Walls.

Bestseller in Amerika en ik begrijp waarom. Literair gezien zal er van alles mis zijn met dit boek, maar ik heb me op de camping in Luxemburg meer dan uitstekend vermaakt met dit bijzondere en als ik het goed heb (groten)deels waar gebeurde familieverhaal.

Glenn Helder: Van Arsenal naar de Bajes - Bert Nederlof (2014)

3,5
Deze biografie gaat op onderdelen nog verder dan de biografie van Andy van der Meijde. Zeker zo rond 2006/2007 is Glenn Helder volledig ontspoord, en heeft hij daarbij ook het geluk gehad dat het niet verder escaleerde (moord). Heftig!

Ik herinner me Helder nog heel goed als de (goede!) voetballer van Vitesse en Arsenal. In die tijd was het Engelse voetbal nog niet zo verpest als het nu is, Helder en Bergkamp vormden daar (in mijn herinnering althans) de enige buitenlandse inbreng tussen veel geweldige Engelse voetballers als Adams, Merson, Winterburn en Wright.

Waar ging het dan zo ongelofelijk mis. Ik denk dat destijds niet werd onderkend dat sommige voetballers goede begeleiding nodig hebben. Qua denkniveau en levenservaring kunnen ze de weelde simpelweg niet aan. Ze verdienen bakken met geld op (te) jonge leeftijd en hebben nauwelijks door hoe de echte wereld werkt.

In ieder geval heeft e.e.a. wel geresulteerd in een boeiende én opmerkelijke biografie!

Grayson - Lynne Cox (2006)

Alternatieve titel: De Kleine Walvis

3,5
Een heel aangename leeservaring rijker! En daar liep ik dan heel toevallig tegenaan, dat zijn de mooiste verrassingen ? Mijn hardcover exemplaar oogt ook nog eens erg fraai.

Waar het verhaal over gaat, valt in de samenvatting te lezen. Maar wat ik echt boeiend vond, waren de beschrijvingen van de elementen. Het eerste deel van het verhaal is spannend; Lynne Cox was om 5 uur 's morgens begonnen met haar zwemtraining. Het idee van in het donker zwemmen in de oceaan bezorgde mij al koude rillingen. Sinds ik Jaws keek in mijn jeugd, ben ik voorgoed bang voor diep water. Laat staan dat het dan ook nog donker is! En ja hoor, ze voelt ineens energie om zich heen. Er flitsen lichten door het donkere water van scholen vissen die schijnbaar haast hebben een veilig heenkomen te zoeken... Ik zat er direct goed in! Erg fascinerend beschreven allemaal. ?

Aanrader, voor € 2,99 laat je dit toch niet liggen ?

Great Gatsby, The - F. Scott Fitzgerald (1925)

Alternatieve titel: De Grote Gatsby

3,5
Met dit boek was, voor mij althans, wat vreemds aan de hand. Een tijd lang dacht ik: " klassieker? Voor mij niet in ieder geval". En dan sla ik het boek dicht na de laatste pagina, laat ik het enkele dagen rusten en denk steeds meer; dit was een bijzondere leeservaring. Prettig beschreven vanuit de door eRCee al benoemde observator, voltrekt zich een liefdesdrama van ongekende proporties eigenlijk. Totaal niet het verhaal wat ik verwacht had, maar boeiend was het zeer zeker. Het verleden repareren blijkt minder eenvoudig dan gedacht, ook al doe je nog zo je best en geef je alles wat je in je hebt. Treurig eigenlijk, maar prachtig beschreven.

Gwendy's Button Box - Stephen King en Richard Chizmar (2017)

Alternatieve titel: Gwendys Knoppenkist

3,5
Lange tijd dacht ik aan drie sterren. Ik vond dit aanvoelen als een typisch kort verhaal van Stephen King. En dan niet de topper van de verhalenbundel, maar zo eentje die je tussendoor leest en waarmee je je prima vermaakt, maar op de langere termijn blijft deze dan niet hangen zeg maar.

Het uitgangspunt is aantrekkelijk, de daadwerkelijke uitwerking vond ik lange tijd wat minder spannend en enigszins voorspelbaar. Het einde pakte mij echter juist wel en vond ik mooi beschreven en ook best origineel. Een dag later blijft dat gevoel hangen merk ik en dat positieve effect zorg voor nét dat halve puntje extra .

Op naar de volgende King.