menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Jason82. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Vader en Dochters: Avonturen aan het Thuisfront - Martin Bril (2008) 4,0

29 mei 2019, 22:03 uur

Al op de eerste pagina werd ik heel enthousiast van deze bundel columns. Bril geeft dan aan: 'Hoe ouder je wordt, als kind, hoe meer je voor jezelf wilt houden. En als je op een dag alles wilt vertellen, is er niemand meer die naar je wil luisteren.' Hoe waar is dat. Ooit kwam ik daar genadeloos achter door als ervaren speler van ons voetbalelftal (Ik vond mezelf erg ervaren na 6 jaar) de jonge jongens mooie verhalen te vertellen over eerdere seizoenen. Pijnlijk snel merkte ik dat het ze helemaal niks interesseerde en dat ze naar mogelijkheden zochten om van me af te komen.

Afijn, een vader over belevenissen met zijn 2 dochters in hun woonplaats Amsterdam. Als vader van 2 kleine dochters mooi om te lezen over mijn nabije toekomst. Samen met andere vaders in de schaduw buiten school na een schoolfeest wachten tot jouw dochter naar buiten komt. Jezelf dan heel discreet zichtbaar maken voor haar (anderen mogen je vooral niet zien!). Ik kan niet wachten haha.

Zoals Bril later ook weer fraai aangeeft: 'Ben je als ouder niet de aangewezen buitenstaander van je kinderen? In geval van panne moet je opdraven, in geval van voorspoed doe je niet mee.' ?

» details   » naar bericht  » reageer  

Hex - Thomas Olde Heuvelt (2013) 4,0

20 mei 2019, 20:32 uur

Leuk, origineel verhaal. De vergelijking met Stephen King vind ik terecht. King weet je als lezer altijd te raken met herkenbare personages met een gunfactor, dorpse taferelen en om de spanning op te voeren gaan ze dan vervolgens een donker bos of huis in lopen (Doe het niet, oh nee nou doen ze het toch!). Vorig jaar fietste Ik hier in Goes een vrij klein "bos" door in de avonduren en jawel na 10 meter al had ik een ongemakkelijk gevoel. Dat heeft het lezen van de hele King collectie me dan gebracht, dank u wel.

Afijn, Olde Heuvelt heeft de lessen van de oude meester goed toegepast (inclusief een vleugje Pet Sematary) en er zelf een originele invalshoek bij bedacht. In het begin moest ik wennen. De Wyler heks is blijkbaar zo ingeburgerd dat niemand meer gek op kijkt als ze in de woonkamer staat. Als lezer moet dan het kwartje nog even vallen, althans bij mij was dat het geval. Later ging ik er zelf over nadenken; stel je moet s'nachts even naar het toilet. Het lijkt me dan toch creepy dat ze ineens voor je kan opdoemen. Of als je als kind op straat speelt en je bal rolt de bosjes in, geen lekker idee dat je bij het wegslaan van de struiken ineens in een gezicht met dichtgenaaide ogen en mond kan kijken. ?

Het einde is grotesk, maar opnieuw origineel. Het laat je wel even nadenken. Stiekem kun je je er nog wat bij voorstellen ook. De mens is tot alles in staat, dat valt niet te ontkennen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Factotum - Charles Bukowski (1975) 4,5

Alternatieve titel: Duvelstoejager, 7 mei 2019, 10:22 uur

Een mooie kennismaking met het werk van deze schrijver. Het is eerder benoemd, dit is een rauw en intens boek. Maar wat mij bij blijft zijn veel stiekeme, maar o zo mooie passages. Theunis noemde al een voorbeeld, maar zo zijn er vele. Een ander voorbeeld:
'Ik begon een nieuwe baan altijd met het gevoel dat ik er snel weer de brui aan zou geven, of ontslagen zou worden, en dat gaf me een ontspannen manier van doen die werd aangezien voor intelligentie of een of andere geheime kracht.' Lastig uit te leggen, maar dit soort teksten vind ik mooi (want zo werkt het ook echt). Ik voelde ook wel connectie met de hoofdpersoon, zelf ben ik ook graag alleen. In mijn geval wat lastig met een huwelijk en vrij groot gezin, maar ik koester de spaarzame, eenzame (dus heerlijke) momenten. En zo zijn er nog meer aanknopingspunten, maar laat ik die maar voor mezelf houden.

Een mooi leesjaar merkte ik al eens eerder op. Hoge scores zijn volop aan de orde, maar waarom zou ik ook kiezen voor een boek waar ik op voorhand al van weet dat het me niet ligt? Ik ga echt voor de boeken waar ik zin in heb, en tot op heden word ik volop beloond in dit memorabele kalenderjaar.

» details   » naar bericht  » reageer