menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Jason82. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2019, februari 2019, maart 2019, april 2019, mei 2019, juni 2019, juli 2019, augustus 2019, september 2019, oktober 2019, november 2019, december 2019, januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020, juni 2020, juli 2020, augustus 2020

Zeeuws Geluk - Carolijn Visser (2018) 3,5

gisteren om 12:11 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Gevangene en Toch ...: Herinneringen uit Scheveningen, Vught en Ravensbrück - Corrie ten Boom (1945) 3,5

6 augustus, 12:42 uur

Corrie ten Boom overleefde concentratiekamp Ravenbruck en schreef daar kort na de oorlog dit boek over. Kenmerkend is haar sterke Christelijke geloof, de daarmee gepaard gaande vergevingsgezindheid en haar kennis van de Bijbel. Bij elke situatie wist ze een passende Bijbeltekst te vinden die haarzelf en haar medegevangenen de kracht gaven hun situatie zo goed als mogelijk te accepteren.

Ik vond dat toch wel indrukwekkend. De kracht die Ten Boom uit haar geloof haalde. Jaloersmakend, zou ik bijna willen zeggen. En het feit dat ze daders later kon vergeven, heel bijzonder want ze heeft zoals ze zelf beschreef "duivelse" omstandigheden moeten meemaken.

Het zette me wel aan het denken. Zelf zou ik meer lijken op de vader in het boek "De kleine blonde dood". Een levenslang wraakgevoelens. zelfs onschuldige Duiters vele jaren later nog lastig vallen tijdens hun vakantie in Nederland, dat werk. Maar Corrie ten Boom kon vergeven en kreeg daardoor rust. Veel fijner eigenlijk....

» details   » naar bericht  » reageer  

Wees Onzichtbaar - Murat Isik (2017) 4,5

30 juli, 09:20 uur

Boekenvriend Slainte_Mhath en ik stammen van hetzelfde bouwjaar, dus ik kreeg dezelfde gevoelens als hem bij het lezen van dit boek. Veel herkenning, maar anderzijds ook weer niet omdat ik zelf ben opgegroeid in een relatief veilige, dorpse omgeving.

Diverse passages in dit boek zijn spannend en leuk om te lezen, met als echte uitschieters de middelbare schooltijd van hoofdrolspeler Metin en dan met name de eindconfrontatie met zijn kwelgeest Dino, het verkopen van Turkse broodjes op Koninginnedag met het hele gezin en de mooi beschreven vriendschap met Kaya. Ook zijn onzekere gevoelens herkende ik zo goed. Zowel qua leerstof als qua omgang met meisjes...

De kracht van dit Turkse gezin maakte indruk op me. Een moeder die ijzer- en ijzersterk is, ondanks haar man die een enorm (negatief) stempel drukt, iedere dag weer. Wat een heldin. Metin die knokt en bovenkomt. Een zus die op school hoge cijfers scoort. En dat alles in en om de befaamde Bijlmermeer, waar diverse markante figuren kort of iets langer de revue passeren.

Ik nam 2 dikke boeken mee op vakantie en dan hoop je op voltreffers. Je wil immers niet met tegenzin lezen tijdens je (welverdiende?) Vakantie. Met The glass castle en Wees onzichtbaar mocht ik gelukkig mijn handjes dichtknijpen.

2020 is al met al weer een heel leuk lees jaar!

» details   » naar bericht  » reageer  

Glass Castle, The - Jeannette Walls (2005) 4,5

Alternatieve titel: Het Glazen Kasteel, 18 juli, 16:53 uur

Ooit kocht ik dit boek op het "boekenfestijn" voor een laag bedrag, ik meen € 2,99. Ik heb er voor € 20,99 plezier aan beleefd!

Dit boek neemt je als lezer mee in het onrustige gezinsleven van de familie Walls. Pa en ma zijn excentriek en slim, maar ook aartslui en egoïstisch. De kinderen moeten het zelf doen, geld en eten is er vrijwel nooit. Voelen ze zich ergens thuis, dan volgt er al snel weer een gedwongen verhuizing. Wat volgt is een reis langs bijzondere plaatsen dwars door het Amerika van, ik gok, een halve eeuw geleden. Van California en Nevada, tot aan West Virginia. Staten die voor mij als Nederlander sowieso al tot de verbeelding spreken. Ik kan daar eindeloos over mijmeren. Afijn, de reis wordt afgelegd in auto's die zo slecht onderhouden zijn dat de kinderen met hun hoofd uit het raam moeten gillen dat mensen aan de kant moeten springen, omdat de remmen niet werken... Mooi om te lezen en ik kreeg al snel een zwak voor de kinderen die zich door allerlei tegenslagen heen moesten worstelen. De lezer volgt daarbij met name de gedachten en ervaringen van het oudste kind, schrijfster Jeannette Walls.

Bestseller in Amerika en ik begrijp waarom. Literair gezien zal er van alles mis zijn met dit boek, maar ik heb me op de camping in Luxemburg meer dan uitstekend vermaakt met dit bijzondere en als ik het goed heb (groten)deels waar gebeurde familieverhaal.

» details   » naar bericht  » reageer  

Berg Mens onder Witte Lakens, Een - Erik Vlaminck (2019) 3,5

15 juli, 23:05 uur

(reactie op ander bericht)


Abu verwoord het weer beter dan ik kan.

Een poel van ellende, met toch ook zo nu en dan sprankjes van hoop. Veel gortdroge humor, vooral bij de korte gesprekjes in het hier en nu tussen het hoofdpersonage en de mede patiënt, die ook als hij de vraag daartoe negatief beantwoord, vergast wordt op allerlei anekdotes en ongenuanceerde meningen. Hier en daar schoot ik hierbij echt hardop in de lach.

Het Vlaams leent zich ook zo enorm voor dit soort romans. Vandaag kwam ik op het strand van Domburg kort in gesprek met een vriendelijke Vlaming en ik betrapte me erop dat ik hem nog sympathieker vond vanwege zijn manier van spreken, dus nog los van wat hij me te melden had. Afijn, genoeg over mijn bekende voorliefde voor de Vlaamse taal.

Vlaminck, je moet er wel van houden. Gezien de scores op Boekmeter zit het met het aantal liefhebbers in ieder geval meer dan goed!

» details   » naar bericht  » reageer  

Sneijder - Kees Jansma (2020) 3,5

1 juli, 21:22 uur

stem geplaatst

» details