menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Jason82. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2019, februari 2019, maart 2019, april 2019, mei 2019, juni 2019, juli 2019, augustus 2019, september 2019, oktober 2019, november 2019, december 2019, januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020

Mile 81 - Stephen King (2011) 3,5

Alternatieve titel: Mijl 81, 17 mei, 23:07 uur

Typische King, waarin een aantal elementen uit eerdere verhalen bij elkaar komen. Het begin vond ik het het sterkst, als de kleine Pete op avontuur gaat in zo'n typisch Stephen King dorpje en omgeving. Qua sfeer moest ik heel kort aan IT en Salem's Lot denken. Er gebeurt niet veel, maar dat sfeertje... ik hou er zo van en zou er graag eens willen rond kijken ware het niet dat er altijd die duistere ondertoon is. Zo ook hier, met de komst van een oude, vieze stationwagon. Het vervolg was minder verrassend, ik heb in de bundel verhalen waarin ik ook deze las inmiddels betere dingen gelezen, maar het einde is weer ok en ik constateer dat King me altijd weer blijft vermaken. Hopelijk blijft hij nog lang onder ons.

» details   » naar bericht  » reageer  

Se Questo È un Uomo - Primo Levi (1947) 4,5

Alternatieve titel: Eens Was Ik een Mens, 14 mei, 23:29 uur

Via (leden van) deze boekensite ben ik vaak op mooie, indrukwekkende boeken gewezen. Boeken waarvan ik het bestaan niet kende en die ik vermoedelijk anders nooit gelezen had. Dit overkwam me ook met dit boek en daar ben ik dankbaar voor.

Heel rustig, maar heel zeker ook wordt je als lezer meegezogen in een intens verhaal. Ik waande me tijdens het lezen in de trein op weg naar het kamp, maar liep ook mee in het kamp. Op zoek naar een klein handeltje, snel een rantsoen brood regelen in ruil voor een lap stof die om voeten gebonden werd om etterende wonden enige verlichting te geven.

Wat me altijd weer opvalt is dat het zo zinloos en vreemd was. De Duitsers hechtten grote waarde aan orde en punctualiteit. Gek genoeg kon er achter de schermen van alles geregeld worden, maar als je betrapt werd volgde de galg. Zo tegenstrijdig en vreemd. Bijna emotieloos werd je afgemaakt, het was gewoon onderdeel van de regels en je zou bijna zeggen; niet persoonlijk.

Het mooie van dit boek is dat het heel klein is gehouden. Geen grootse gebeurtenissen, maar juist de kleine dingen. Het beste voorbeeld, wat me enorm aangreep, is de beschrijving van een selectie. Ze wisten precies wat dat inhield; een enkeltje gaskamer. De nacht ervoor lag de ene gevangene zachtjes te bidden uit dankbaarheid weer aan selectie ontkomen te zijn, maar de schrijver beschrijft ook een jongeman die wel uitgekozen is en urenlang naar het plafond staart. Geen geluid, geen beweging. En maar staren.... de laatste uren van je leven, wat gaat er door je heen. Denk je aan vroeger, aan je schooltijd en je vader, moeder,broertjes en zusjes? Of denk je aan hoe het zou zijn, sterven in een gaskamer. Zou het snel gaan, doet het pijn? Onvoorstelbare scène, slechts beschreven in enkele regels maar als lezer blijf je er uren, ja zelfs dagen lang aan denken.

Al het andere is al beschreven. Het feit dat je eigenlijk geen mens meer bent. Een nummer, met bijna dierlijk gedrag. Afijn, genoeg. Dit boek zal me lang bijblijven.

» details   » naar bericht  » reageer  

Riding the Bullet - Stephen King (2000) 3,5

Alternatieve titel: De Achtbaan, 6 mei, 23:50 uur

Veel lezers hebben dit sfeervolle korte verhaal laag gewaardeerd met 1,5 tot 2,5 ster. Dan denk ik, wat was je verwachting dan van dit korte verhaal en deze schrijver? Met King weet je immers wat je krijgt, zelfs in 95 bladzijden zet hij nog een lekker sfeertje neer. Als je dat niks vind, waarom dan überhaupt hieraan beginnen, zonde van je leestijd. Maar afijn, iedereen mag dat helemaal zelf weten natuurlijk en wie ben ik.

Zelf vond ik dit dus voldoen aan mijn verwachtingen. Al na een paar bladzijden geniet je als trouwe lezer van deze schrijver. Bij korte verhalen heeft hij geen tijd om je tergend traag kennis te laten maken met een heel dorp. Nee, hier is het direct to the point en spannend. En die spanningsboog blijft tot de laatste bladzijden vrij hoog. Vermakelijk kort verhaal, in 1 avond gelezen. De televisie bleef weer uit, heerlijk.

» details   » naar bericht  » reageer  

Onderweg met Roadie - Thomas Acda (2015) 3,0

5 mei, 13:00 uur

Thomas Acda gaat al jaren met me mee. Eerst in de jaren 90 op de Havo met de muziek van Acda en De Munnik. Ik heb de eerste 2 albums veel gedraaid, en toen ik gisteren door emoties overmand de cd's opnieuw draaide via Spotify merkte ik dat de muziek me nog steeds aansprak. Daarna kwam ik hem tegen bij het tv programma Dit was het nieuws en de erg grappige serie Jeuk. Gave vent, ook met hem zou ik best eens een biertje willen drinken.

Afijn, het boek. Thomas Acda heeft leuke, erg droge humor. Het moet je liggen, dan zit je 207 bladzijden met een grijns op je gezicht te lezen! De beschreven roadtrip zit vol hilarische en ook vreemde ontmoetingen. Het optreden van Art Garfunkel in een boerenschuur met als stoelen 250 hooibalen a 60 euro pp zal me het meest bijblijven. Art is niet zo goed meer, maar wil nog zo graag. Dat idee.

Leuk tussendoortje!

» details   » naar bericht  » reageer  

Gezien de Feiten - Griet Op de Beeck (2018) 3,0

Alternatieve titel: Sa't it Lân Derhinne Leit, 28 april, 07:36 uur

Het eerste deel vond ik heel grappig eerlijk gezegd. Een vrouw die tijdens de uitvaart van haar echtgenoot al merkt dat er eerder sprake is van opluchting dan van verdriet. Ze is nog geen dag thuis of het eerste schilderij wat 40 jaar lang aan de muur heeft gehangen ligt al te branden in een vuurkorf. En zo gaat het dan even door, leuk beschreven.

Kern is natuurlijk dat het zonde is dat je je leven zo vergooid door maar vast te blijven klampen aan het vertrouwde en geen rigoureuze keuzes durven maken.

» details   » naar bericht  » reageer  

Vele Hemels boven de Zevende - Griet Op de Beeck (2013) 4,5

24 april, 12:27 uur

Een heel aangename leeservaring rijker. In elk van de 5 hoofdpersonen die we volgen herken ik wel iets. De twijfels in het leven van alledag worden regelmatig met fraaie Vlaamse zinnen in beeld gebracht. Eva was mijn favoriet, wat een mooi mens en wat is ze in haar leven tekort gedaan. Dat raakte me.

Bij het naderen van het einde van dit boek, had ik het gevoel dat het voor mij nog wel 300 bladzijden mocht duren. Jammer dat dit leesavontuur erop zit!

» details   » naar bericht  » reageer  

Kleine Blonde Dood, De - Boudewijn Büch (1985) 4,0

20 april, 10:17 uur

Dit boek bleek met name te gaan over de jeugd van Boudewijn zelf. Voor de meeste lezers wellicht logisch, voor mij was dat een verrassing. Wel vond ik dat mooi en boeiend beschreven; een jeugd met een vader die gekweld door allerlei demonen vanuit de 2e wereldoorlog volstrekt onberekenbaar is. Door de regels heen blijf je de liefde tussen en vader en zoon wel voelen, maar het krijgt door die demonen geen eerlijke kans. Dit proces bleef me boeien tot de laatste pagina.

Mijn eerste boek van Boudewijn Büch is me goed bevallen!

» details   » naar bericht  » reageer  

Stoner - John Williams (1965) 4,0

11 april, 07:43 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,5 sterren

» details  

Oorlog en Kermis - Olaf Koens (2015) 3,5

9 april, 07:52 uur

Leuke inkijk in het enorme Rusland. Wat weet ik nou eigenlijk van dat land? Het westelijke deel is nog enigszins bekend, maar daarbuiten? Het is zo enorm groot en divers, en de bevolking blijft me verbazen. Als nuchtere Nederlander vraag je je soms af hoe dat land überhaupt blijft draaien met al die excentrieke figuren in combinatie met het koude klimaat en de ongerepte natuur. Ik merk dat ik na het lezen van dit boek zin heb om me verder te gaan verdiepen in dit land.

» details   » naar bericht  » reageer