menu

Hier kun je zien welke berichten Ted Kerkjes als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Urteil, Das - Franz Kafka (1913)

Alternatieve titel: Het Vonnis

2,5
Ted Kerkjes (moderator)
Mijn vonnis

Mweh.
Dit korte verhaal van Kafka deed me niet zo veel. Het begin vond ik zeer veelbelovend: het gegeven van twee vrienden die bijna letterlijk uit elkaar zijn gegroeid, maar toch per brief een soort surrogaat-vriendschap onderhouden, vond ik erg interessant. Het biedt veel mogelijkheden. Maar vanaf het moment dat Georg bij zijn vader langsgaat, vond ik het steeds minder boeiend worden en wanneer de vader zijn monoloog begint, was het verhaal wat mij betreft reddeloos verloren. Die monoloog, die overigens plaatsvindt op de bedrand (liefhebbers van Kafka's bedrandmotief komen in dit boekje zeker aan hun trekken) voelt als een heel belangrijk onderdeel van het verhaal, maar ik vond het maar matig geschreven (veel te analytisch), ietwat overgedramatiseerd en vol onlogische zaken. Sowieso ben ik niet zo'n fan van dergelijke lange, uitleggende passages. Dat vind ik een beetje luie vorm van expositie.
Al met al is het verhaal te kort en toch te goed geschreven om echt slecht te zijn. Sowieso vond ik het begin, ongeveer de eerste vier bladzijden, echt goed.

Tijdens het lezen drong de vergelijking met 'De gedaanteverwisseling' zich op. Dat begon met de gelijkenis in de namen van de twee hoofdpersonen: Gregor en Georg. Verder staan in beide boeken verstoorde gezinssituaties centraal - al verschillen deze situaties natuurlijk sterk. Misschien dat 'Het vonnis' als een vingeroefening voor 'De gedaanteverwisseling' beschouwd kan worden. In ieder geval vind ik 'De gedaanteverwisseling' in alle opzichten geslaagder dan dit werk. Daar wordt niet van alles op een kunstmatige manier uit de doeken gedaan, maar wordt de lezer echt in het verhaal geslingerd en mag 'ie het zelf uitzoeken. Waar het einde van 'De gedaanteverwisseling' mij echt aangreep, haalde ik na dit verhaal mijn schouders op.