menu

Hier kun je zien welke berichten jeroen_swg als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Butcher's Crossing - John Williams (1960)

4,0
Butcher's Crossing is, zoals hierboven al meerdere malen aangegeven, een heel ander boek dan Stoner. Toch houdt de schrijver wel een zelfde soort sfeer er in. Het boek pakte mij in het begin niet maar naarmate de pagina's voorbij gingen, zorgde het er wel voor dat het boek meer ging leven. Logischerwijs door de uitgebreide uitzetting van geur en kleur. Vooral het gevoel van leegte welk beschreven wordt, komt goed binnen.

Ik heb het zojuist vijf geleden uitgelezen en de laatste pagina's zijn erg mooi en somber beschreven. Het is erg herkenbaar voor mij om "iets" te zoeken door middel van een reis en er achter te komen dat je niets vindt.

Het einde heeft een hoop goed gemaakt. *4

Catedral del Mar, La - Ildefonso Falcones (2006)

Alternatieve titel: De Kathedraal van de Zee

4,0
Een prachtig boek. De historische correctheid verbaasde mij enorm en aangezien het mij erg trekt is dit een boek een aanrader. Toch pakte het boek mij niet zoals anderen dat doen. Als ik nu terug denk aan het boek, bekruipt mij het gevoel dat het niet volledig is afgesloten.

Onlangs nog in Barcelona geweest en getracht om een aantal plekken terug te vinden in de oude stad. Dit lukt aardig vanwege de informatie op internet. Tevens een rondleiding gehad in de kathedraal. De kathedraal is overigens prachtig.

*4

Diário de um Mago, O - Paulo Coelho (1987)

Alternatieve titel: De Pelgrimstocht naar Santiago

2,5
Ikzelf heb de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella afgelegd. Vertrokken vanuit Twente in 2013 en na 108 dagen aangekomen in Noord-West Spanje.

Dit was ook de reden om het boek vooraf te lezen. Ik was bekend met Coelho en ook fervent lezer van zijn boeken maar deze viel mij behoorlijk tegen. Veel te zweverig en te christelijk. Als overtuigd atheïst en nuchtere Tukker kreeg ik dit moeilijk door de strot. Ondanks dat heb ik het uitgelezen en ben tevens van plan het nogmaals te wagen. Enkel doordat ik de tocht zelf heb ondernomen en herkenningen op het gebied van plaatsen en natuur zoek. De gehele mystiek achter de pelgrimstocht wordt wel mooi en correct beschreven. Zoals we van hem gewend zijn staan er wel een aantal "wijsheden" in welk mooi zijn om te lezen en eventueel te onthouden.

*2.5

Hundraåringen Som Klev ut genom Fönstret och Försvann - Jonas Jonasson (2009)

Alternatieve titel: De 100-jarige Man Die uit het Raam Klom en Verdween

3,5
Een van de weinige boeken waar ik hardop om moest lachen. Verwacht niet dat dit een diepzinnig en meeslepend verhaal is maar ik heb mij kosteloos vermaakt met het lezen van dit boek. De schrijver heeft iets gedaan in dit boek wat ik af en toe weleens mis in andere boek; humor.

Qua opzet en verhaallijn is het te vergelijken met Forrest Gump, enkel met minder diepgang.

*3.5

Leiden des Jungen Werthers, Die - Johann Wolfgang von Goethe (1774)

Alternatieve titel: Het Lijden van de Jonge Werther

4,5
Een echte klassieker welk je moet gelezen hebben. Bijna elke man kan zich er wel in vinden. Een onbereikbare verliefdheid of liefde voor een vrouw. Het wordt op een prachtige manier beschreven waardoor het haast voor de lezer pijn doet.

Het boek is zelfs zo goed dat in de tijd van het boek er een ware "zelfmoordtrend" onder de jongeren heeft plaatsgevonden. Dit spreekt voor zich.

Ontdekking van de Hemel, De - Harry Mulisch (1992)

5,0
Wow, wat een geniaal boek. Dit boek heeft mij, afgezien van de rituele leesperiode in de zomervakantie, weer aan het lezen gebracht. En wat een boek om mee te beginnen. Mulisch heeft zich door middel van dit boek, naar mijn mening, verheven tot een groots schrijver. Het overtuigd van genialiteit wanneer je een boek als deze kan schrijven.

Inhoudelijk trok mij het verloop van het verhaal, de personages, de diepe gesprekken tussen Onno en Max enorm. Vooral de koppeling tussen het verhaallijn en interessante feiten vond ik een toevoeging.

Ik moet wel toegeven dat de beginpagina's stroef verlopen. Dit was mijn eerste "echte" literatuur dat ik heb gelezen waardoor het proloog zwaar valt. Ik raad je aan om door deze pagina's heen te komen en te genieten van het resterende gedeelte.

Pillars of the Earth, The - Ken Follett (1989)

Alternatieve titel: De Kathedraal

5,0
Wat een verschrikkelijk mooi boek om te lezen. Het is lang geleden dat ik op deze manier werd aangetrokken tot een boek. Dit komt door het feit dat de Middeleeuwen mij enorm fascineert maar vooral doordat dit boek je meevoert naar deze tijd. De armoede, ellende, normen en waarden en het verschil tussen rijk en arm wordt erg goed beschreven en zorgt ervoor dat de lezer zich gaat inleven. Ik heb mijn persoonlijk niet gestoord aan het "soap"gehalte en de veelvuldige uitleg.

Ik voelde persoonlijke haat opkomen tegen de personage William. Voor mij weergeeft dit de klasse van de auteur.

*5