menu

Hier kun je zien welke berichten dallben als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Aanslag, De - Harry Mulisch (1982)

4,0
"Overal was het al dag, maar hier was het nacht, neen, meer dan nacht."

Het boek was in het begin een beetje in een inkomer. Maar toen ik eenmaal vertrouwd was geraakt met de schrijfstijl vond ik het toch wel prettig lezen. Eigenlijk deed het me een beetje denken aan jeugdliteratuur - lekker simpel – maar dan met erg veel vergelijkingen en soms een paar moeilijke woorden en wat latijn tussen door. Het leest in ieder geval prettig weg, ik las het in 6 dagen uit. Ook de korte hoofdstukken en de indeling in meerdere episodes zorgen ervoor dat je vlot door het boek komt.

De gebeurtenis die het meeste indruk op mij heeft gemaakt is als Anton aan het eind van het boek in 1981 tijdens een demonstratie hoort dat de beuren het lijk voor hun huis hebben gelegd omdat er in het andere huis Joden zaten, en dat hij zich dan realiseert dat het leven van die Joden is gered ten koste van zijn ouders en broer.

Het was wel een aardig verhaal al vond ik dat het compleet is gebaseerd op toevalligheden. Anton ontmoet toevallig mevrouw Beumer, Fake Ploeg staat toevallig vlak voor zijn deur, zijn eerste vrouw lijkt toevallig op de vrouw in de cel, hij hoort toevallig iemand praten over de aanslag tijdens een begrafenis… noem het maar op. Dat was toch een beetje een misser, hoewel het misschien mooie symboliek is voor de speling van het lot is het niet realistisch.

Ik kan dit boek van harte aanbevelen. Vooral voor je leeslijst is het een goede keuze want er is veel over te vinden.

Black Cauldron, The - Lloyd Alexander (1965)

Alternatieve titel: De Zwarte Ketel

4,5
Geweldig boek! tot nu toe het beste deel van de Prydain-reeks!
ik raad je aan eerst de Disney-film The Black Cauldron uit 1985 kijkt voordat je het boek gaat lezen!

Book of Three, The - Lloyd Alexander (1964)

Alternatieve titel: Het Boek van Drie

4,5
Geweldig mooi boek! Duidelijk de grootste bron voor het verhaal van de film The Black Cauldron. De boeken van Alexander vind ik zelf vele male beter dan die van Tolkien of J.K. ROwling doordat Alexander geen grote lappen tekst gebruikt om dingen te omschrijven. Tolkien doet daar minstens een aantal pagina's over en J.K. Rowling doet dat op een vage en langdradige manier. Geweldig boek!

Castle of Llyr, The - Lloyd Alexander (1966)

Alternatieve titel: Het Kasteel van Llyr

4,5
Geweldig mooi boek! In dit deel van de Prydain-reeks begint de liefde tussen Taran en Eilonwy steeds meer te spelen. Ook heeft dit deel van de Prydain-reeks zelfs invloed gehad op George Lucas' film Willow. De heks Bavmorda eigenlijk bijna identiek aan Archen. Ook de reusachtige kat Llyan is ook geniaal. Prachtig boek.

Declare - Tim Powers (2000)

Alternatieve titel: De Openbaring

4,0
In Declare combineert Tim Powers op erg geslaagde wijze de spionage-thriller, de esoterische roman en bovennatuurlijke Horror met elkaar. Omdat hij de spionage op zeer realistische wijze benaderd en elementen uit het Katholicisme en de Islam met grote kennis met elkaar weet te combineren is het geheel bijzonder sterk.

Het was een boek waar je even in moet komen. Ik heb er best lang over gedaan en dat heeft vooral te maken met alle details waarmee we gebombardeerd worden. De spionage-wereld is vrij ingewikkeld en Powers probeert deze zo duidelijk mogelijk te maken voor de lezer. Opnieuw weet hij op geniale wijze historische gebeurtenissen een bovennatuurlijke draai te geven. Kim Philby heeft immers echt bestaan en er zijn al vele boeken over de spion geschreven, maar nog nooit zo'n bijzondere als deze.

Felidae - Akif Pirinçci (1989)

Alternatieve titel: Felidae: Een Bloedstollende Kattencrime

5,0
Felidae kwam ik op het spoor door de Animatiefilm die in de jaren '90 van het boek is gemaakt. Het schijnt toentertijd een echte bestseller te zijn geweest. De combinatie van antropomorfisme met detective-mystery spreekt mij bijzonder aan. De Turks-Duitse auteur Akif Pirinçci is er bijzonder goed in geslaagd om katten een stem te geven en Francis is een heel geloofwaardig katten-karakter die met humor, filosofische overpeinzingen en vooral veel kritiek ons het verhaal verteld.

Felidae is niet alleen een erg sterk moordmysterie en een goede spanningsopbouw. Het is ook een sterke aanklacht tegen dierenproeven en bezit duidelijk verwijzingen naar de Holocaust en de rassenleer.

Soms werden de grappige vergelijkingen net iets teveel en ik kan me voorstellen dat sommige mensen 'betweter' Francis soms een beetje moe zijn. Ik vond het echter een heerlijk boek om te lezen. Erg duister en melancholisch, maar toch ook met de nodige (cynische) humor en een buitengewoon sterk moraal.

Geheimen van het Wilde Woud - Tonke Dragt (1965)

4,5
Geweldig mooi boek!!!

Erg mooi vervolg op De Brief voor de Koning!! Gaat bijna precies verder waar die ophoudt. Want in De Brief voor de Koning is het verhaal nog niet echt uit. Wel is dit een iets andere stijl, waar De Brief voor de Koning in een soort reis-vorm is geschreven valt dat hier wel mee. Iets minder dan zijn voorganger maar wel weer heel erg goed.

Erg leuk om de dwaas van de boshut weer terug te zien. Een Gollum-achtig wezentje, dat net als Gurgi in de Prydain boeken, een beetje humor brengt in het verhaal. Weer vol van mooie personages. Waaronder een paar nieuwe zoals de schone jonkvrouw Isadoro.

Maar ook net als bij De Brief voor de Koning is het verhaal hier ook nog niet uit. Ik zou nog wel honderden boeken kunnen lezen over de avonturen van ridder Tiuri. En ik zou ook heel graag willen weten hoe het nou verdergaat met Tiuri en Lavinia.

Heel erg mooi geschreven. Leest lekker vlot.

Gekaapt! - Thea Beckman (2003)

3,5
Geweldig mooi boek! Omdat het uit 2003 kwam was ik bang dat het toch minder zou worden maar omdat het wel een Thea Beckman is heb ik het toch gelezen. En het was zeker niet minder dan ander boeken van The Beckman het had zo uit de jaren '70 kunnen komen.

Erg mooi en best wel spannend boek. Beter dan de Scheepsjonges van de Bonte Koe geeft deze Gekaapt! een beeld van de gouden eeuw. Heel erg mooi geschreven en je kan je erg goed inleven in die tijd. Heeft wel een best spannend einde want je weet niet wat er verder gaat gebeuren. Natuurlijk is het wel erg vanzelfsprekend dat Gese en Simon van Utrecht gaan trouwen maar ja.

Erg mooi geschreven boek!

High King, The - Lloyd Alexander (1968)

Alternatieve titel: De Hoge Koning

5,0
Het beste boek dat ik ooit heb gelezen!! Dit deel van de Prydain-kronieken is echt heel goed beter dan alle andere Prydain-episodes en alle andere boeken die ik ooit heb gelezen.

Het spannende laatste deel van de serie. Het zit nog voller van emotie als Taran Wanderer. De vele veldslagen met Taran als aanvoerder zijn meesterlijk omschreven. Zit vol heftige en emotionele momenten. Zoals de dood van Coll die ik zelf erg emotioneel vond. In het laatste deel van het boek waarin ze het dan tegen het kwaad moeten opnemen is de spanning om te snijden. En het einde? Ik was zo zenuwachtig als de neten. Het boek eindigt totaal onverwacht en op de laatste bladzijdes is het bijna niet meer uit te houden.

Lloyd Alexander heeft ook dit deel weer meesterlijk geschreven. Alles is heel duidelijk en mooi omschreven. Zeer tergt de winnaar van de Newberry Honor Medal!!!

Hyperion - Dan Simmons (1989)

Alternatieve titel: Hyperion #1

4,5
Die prachtige omslag van Gary Ruddel haalde mij over om het boek te kopen toen ik hem in de boekhandel zag liggen. Zo'n 37 dagen geleden ben ik er dan toch maar eens in begonnen.

De manier van lezen - een kort stuk van het verhaal waarna een van de pelgrims voor de rest van het hoofdstuk zijn eigen verhaal verteld - was soms een beetje vervelend lezen. Vandaar dat ik er best lang over heb gedaan. Maar het boek was goed geschreven en vooral het verhaal over de pelgrims was ook makkelijk te lezen. De beste verhalen uit het boek vond ik die van de Priester (De man die god aanriep) en het verhaal van de Geleerde (De bittere smaak van de Lethe). Het is toch wel een erg unieke manier om een verhaal te vertellen en zo de personages beter te lezen kennen. Als je nu weer voor af aan begint met lezen begrijp je de personages en hun handelingen veel beter.

Ook als science-fiction vond ik het erg geslaagd. Leuke voorspellingen, goed beschreven nieuwe uitvindingen, knip-oogjes naar 'vroeger' en tegelijkertijd ook erg anders als de meeste sf die ik tot nog toe heb gelezen.

Het einde was ook weer schitterend al vond ik ergens jammer dat het zo open was. Nu moet ik het vervolg zien te vinden.

Kruistocht in Spijkerbroek - Thea Beckman (1973)

Alternatieve titel: Crusade in Jeans

4,0
Geweldig mooi boek.

Heel erg mooi geschreven. Leest lekker vlot. Je word helemaal meegenomen in het verhaal.

Heel erg mooi verhaal dat erg aangrijpend en mooi is. Een jonge gaat met een tijdmachine van 1973 terug naar 1212 midden in een Kinder Kruistocht. Je leeft erg mee met de personages. Plaatsen worden erg mooi omschreven en je leeft je helemaal in de 13e eeuw.

Het eindigt vrij abrupt en aan het einde lijkt het vrij slordig. Dat maakt het ook vrij dramatisch wand het is een erg open einde. Dolf is terug in de 20e eeuw maar hoe loopt het met de andere af?

Erg mooi boek!

Moederkerk: De Ondergang van Rooms Nederland - Jos Palm (2012)

4,0
"Aan deze beeldenstorm hoef jij niet mee te doen." -Petrus H. Palm

Een sterk portret van het Rijke Roomse leven en de omslag na Vaticanum II op toegankelijke wijze gebracht door middel van de Arnhemse familiegeschiedenis van de auteur. Palm heeft een prettige schrijfstijl en weet een goede balans te vinden tussen familiegeschiedenis en achtergrondinformatie. Bovendien is hij genuanceerd, vervalt hij niet in zouteloze kerk-kritiek (of lof) en getuigd zijn verslag van de opkomst van het socialisme van gezonde zelfreflectie. Voor zijn werk heeft Palm zich bovendien ook goed gedocumenteerd met het beste dat er zoal over de katholieke zuil is geschreven door historici.

Een uitstekend boek voor wie de Nederlandse Kerkprovincie van vandaag beter wil begrijpen en een beeld wil krijgen van de roerige 20e eeuw. Uit het boek wordt bijzonder duidelijk hoe de Nederlandse katholieke kerk polariseerde na Vaticanum II, toen de Modernistische avant-garde het geloof ging voorschrijven. De Paus zette de ramen van de kerk op een kier voor wat frisse lucht in het oude instituut en het modernisme kwam als een orkaan om alle sacraliteit weg te blazen. Dat de omslag van de Moederkerk naar het modernisme drastische gevolgen had voor de gelovigen blijkt uit de houding van de ouders van Jos Palm. De ietwat vrijzinnige moeder werd ineens in het hoekje van behoudende conservatieven geduwd.

Het enige dat mist in Palm's portret van het verleden is de toekomst. Wie Moederkerk leest zou misschien tot de conclusie komen dat het Katholicisme een stille dood is gestorven aan het begin van de 21e eeuw. Dat is niet zo. Er zijn weer steeds meer priesters 'van de oude stempel', katholieke jongeren (al zijn het er minder als voorheen) zijn over het algemeen traditionalistisch en het modernisme van de jaren '60 is in rap tempo aan het vergrijzen.

Ogen van Tijgers - Tonke Dragt (1982)

4,5
Geweldig en mooi boek!

Heel erg aangrijpend en dramatisch. Totaal andere stijl dan de andere boeken van Tonke Dragt.
Deze Drama/Sceince-fiction kan ik heel erg waarderen. De stijl slaat wel erg om in het boek.

Het begint allemaal erg rustig in een toekomstige wereld; het leventje van een normaal mens. Dan komt er een beetje drama bij; door middel van relaties en verhouding en. Maar dan word het ineens veel chaotischer en slaat de stijl om als er telepathie aan te pas komt.

Heel erg mooi geschreven. Leest lekker vlot en is aardig spannend. Je kan je ook erg goed inleven in het verhaal.

Erg mooi Boek!

Oosterschelde Windkracht 10 - Jan Terlouw (1976)

4,0
"De Oosterschelde moet dicht!!!"

Erg mooi geschreven. Samenvatting van de ramp in de jaren '50 en het verhaal van een gezin dat de ramp mee maakt. Het tweede deel in de jaren '70 is iets minder snappend maar ook erg mooi.
Mooi verhaal met goede personages. Verbazend zijn het aantal naaktzwemereijen, maar ja.

Erg mooi boek.

Pet Sematary - Stephen King (1983)

Alternatieve titel: Dodenwake

4,5
''Hey-ho, let's go."

De film had ik al lang gezien en is een van mijn favoriete Stephen King-verfilmingen. Een tijdje terug Revival gelezen en die was me goed bevallen dus toen ik op vakantie ging naar Luxemburg heb ik deze maar meegenomen.

King zelf wou Pet Sematary eigenlijk helemaal niet publiceren, voornamelijk omdat het een te grote vergelijking vertoonde met zijn eigen leven en volgens hem te duister was.

Al heel snel leest het boek prettig weg en krijg je een goed beeld van de personages. Omdat ik de film al had gezien zag ik veel voor me zoals dat in de film was (met name de locaties en personages) maar toen ik net de trailer weer even keek bleek dat ik toch ook erg door de omschrijvingen in het boek was beïnvloed.

Omdat ik de film al heb gezien kwamen veel dingen me erg bekend voor maar ik heb nu ook duidelijk de verschillen opgemerkt. De personages in het boek zijn veel beter uitgewerkt en hebben ook een beetje een ander karakter. Ook zijn een hoop bijrollen uit de film gehaald en zijn veel scènes wat ingekort. Zo kan ik me niet herinneren dat Jud in de film een vrouw heeft terwijl dat in het boek wel degelijk het geval is. In de film knippen ze vrij snel van Gage's begrafenis naar de scène waar Louis hem opgraaft terwel het boek meeslepend omschrijft hoe Louis naar de begraafplaats gaat en terug en hem de hele tijd volgt. En in het boek zijn er meerdere incidenten met Rachel's schoonouders terwel er in de film slecht's een enkel shot is met de boze schoonvader. Ook is de wendigo uit de film gehaald en zijn de tot leven gebrachte mensen erg anders van karakter. In het boek zijn ze namelijk niet kannibalistisch maar een soort mix van Chucky uit Child's Play en het bezeten meisje uit The Exorcist. De volwassenen 'zombies' (behalve Rachel) praten helemaal niet in de film en Gage zegt allen "Do you wanna play?" en gaat niet scheldend en vloekend tekeer zoals in het boek. Vooral de laatste helft vond ik in de film overwegend wat sterker gedaan, al zijn de handelingen van de personages in het boek duidelijker (voornamelijk ook omdat je hun gedachten leest). Het einde in het boek is net als het einde in de film erg sterk al gaat het in de film net een paar seconden langer door dan in het boek, het boek blijft dan ook wat mysterieuzer.

Sommige omschrijvingen waren gruwelijk realistisch, King heeft een aantal dingen namelijk zelf meegemaakt. Ook hij ging voor een baan op de universiteit in een huis in Maine wonen aan een drukke weg met een dierenkerkhof vlak achter het huis. En ook hun kat werd overreden. (De film is volgens mij zelfs op de exacte plek in Maine opgenomen).

Geniaal hoe King het heeft geschreven, vooral terugkerende verwijzingen als de song-tekst van The Ramones, De Grote Oz De Verschrikkelijke, Disneyland, de Wendigo, het verhaal van Lazarus uit de bijbel en het geweldige pergonage Jud, wiens stem je haast hoort tijdens het lezen. Ook waren er weer een paar leuke verwijzingen naar H.P. Lovecraft, zo heeft Louis een conferentie in Providence bijgewoond.

Pet Sematary vond ik een ijzersterk boek dat ik erg vlot heb uitgelezen. Ben nu weer erg nieuwsgierig naar King's andere werk.

Revival - Stephen King (2014)

4,5
"That is not dead which can eternal lie,
And with strange aeons even death may die..
"
- H.P. Lovecraft

Erg spannend boek van Stephen King, in een ruk uitgelezen. King heeft er ook aardig wat research in gestoken. John Carpenter en Dino De Laurentiis zouden er in de 80s een super goede verfilming van hebben kunnen maken.

Het was wel een beetje een inkomer. In het begin vond ik de manier waarop de hoofdpersoon zelf het verhaal vertelt een beetje vervelend. Maar vanaf ongeveer een-vierde van het boek ben ik helemaal het verhaal ingezogen en vertrouwd geraakt met Jamie's manier van vertellen, die uiteindelijk best prettig is.

Ik vond het verhaal erg intrigerend, voornamelijk naar het einde toe. De (ex-)priester met zijn passie voor (geheime) elektriciteit en later het leven na de dood, Charles Jacobs, door de ogen van de christelijk opgevoede rocker Jamie Morton. Eigenlijk hoopte ik dat de gruwelen nog meer waren uitgewerkt maar desondanks vond ik het toch wel een geslaagd einde.

Herinnerde me ook een beetje aan Carpenter's In the Mouth of Madness, die film gaat ook over de duistere ideeën van H.P. Lovecraft en de De Vermis Mysteriis. Al heeft King er een erg goede roman omheen geschreven met veel drama en religieuze verwijzingen en heeft Carpenter alleen de horror behandelt.

Eigenlijk is dit het eerste boek van King dat ik lees (hoewel ik wel vrijwel alle verfilmingen heb gezien) en ik moet zeggen dat ik het erg prettig vond lezen. Ik heb ook nog Pet Sematary, gekocht omdat het een van mijn favoriete verfilmingen is, en die ga ik ook zeker lezen

Aanrader.

Sleepwalker, The - R.L. Stine (1990)

Alternatieve titel: Duivelse Slaapwandelingen

3,0
The Sleepwalker of Fear Street: Duivelse Slaapwandelingen was in het begin een beetje een inkomer maar wist uiteindelijk toch best leuk te worden.

R.L. Stine heeft een hoop rommel geschreven, wat verwacht je als je meerdere boeken per maand af hebt. Maar dit boek en de Kippenvel serie vind ik toch nog best wel grappig.

De film begint magertjes en ontpopt zich dan tot een iet wat typisch horror verhaal met hekserij en het occulte en dan word het aan het einde meer een soort thriller. Het laatste stuk van het boek vond ik eigenlijk het sterkst, het werd best wel spannend en de ontknoping vond ik zelfs erg goed. De laatste paar hoofdstukken in één ruk uitgelezen.

Was een lekker kort boekie dat prima weg las. Ideaal voor een middag op het strand of voor op vakantie.

Ook een erg mooie omslag.

Star Wars: Splinter of the Mind's Eye - Alan Dean Foster (1978)

Alternatieve titel: Gevangenen van de Oerwoudplaneet

3,5
Leuk boekje in de stijl van het Star Wars boek uit 1977.
Dit is een van de enige boeken die Alan Dean Foster zelf heeft verzonnen.

Opzich vond ik het wel goed. Het verhaal komt erg langzaam opgang maar halverwege kan het je wel echt boeien. Er zitten ook een paar idiote dingen in, Darth Vader of Veder zoals hij hier word genoemd praat erg raar en gedraagt zich echt als een random bad-guy. Darth Veder word aangesproken met Edele heer hetgeen ook nergens opslaat en de meest idiote aspecten vond ik wel dat er een romance is tussen Luken en Lea en Lea een duwel heeft met Veder! Natuurlijk kon Foster dat nog niet weten in 1978 maar toch had hij beter met Lucas moeten praten.

Verder is het een erg leuk Science-fiction/Avontuur/Fantasy romannetje. De omslagillustratie van Ralph McQuarrie is erg mooi!

Stress of Her Regard, The - Tim Powers (1989)

4,0
Erg goed boek van Tim Powers met een originele insteek op de mythe van de vampier. Powers combineert opnieuw veel bekende Romantische dichters met historische feiten zoals de Oostenrijkse invasie van Italië. Historische feiten, gedichten en het verhaal van de hoofdpersoon gaan naadloos in elkaar over.

Taran Wanderer - Lloyd Alexander (1967)

Alternatieve titel: Taran Zwerver

4,5
Geweldig en erg mooi boek! Op het eerste gezicht lijkt een boek waarin de hoofdpersoon op zoek gaat naar zijn afkomst niet echt boeiend of saai maar dat is zeer zeker niet het geval met Taran Wanderer. Het is net zo Episch, en met net zoveel avontuur, als de andere Prydain boeken. Erg mooi omschreven is het weer.

Taran is in dit deel veel langer weg dan in andere delen zijn zoektocht is ook eigenlijk de moeilijkste die hij ooit heeft gehad; hij wilt weten wie hij is. En dat allemaal om Eilonwy ten huwelijk te gaan vragen. Ik weet nu al wat haar reactie is als hij haar dat zou vertellen . Als hij samen met Fflewddur Fflam, Gurgi en ouwe trouwe Doli het moet opnemen tegen de boze tovenaar Morda is hij weer helemaal uit zijn zoektocht en gaat hij net zoals voorgegane delen tekeer. Het zoeken naar de spiegel van Lunet wat hij een tijd opgeeft en dan toch weer vind geeft de nodige problemen. Hoe dan ook is Taran Wanderer weer een erg mooi en avontuurlijk Prydain-boek!

Warriors #1: Into the Wild - Erin Hunter (2003)

Alternatieve titel: Warrior Cats: De Wildernis In

4,5
Geweldig Boek!! Ik ben al een tijd verslaafd aan de Warrior Cats boeken en toch blijf ik de eerste Into The Wild de beste vinden.

Warriors: The New Prophecy #1. Midnight - Erin Hunter (2005)

Alternatieve titel: Warrior Cats: De nieuwe profetie 1. Middernacht

4,0
Erg mooi boek. Net als bij Star Trek: The Next Generation zien we hier een soort nieuwe generatie Warriors. Erg mooi vervolg op The Darkest Hour. Leest lekker en volt, in een ruk uit. Erg mooi verhaal alles word heel mooi omschreven.

Warriors: The New Prophecy #2. Moonrise - Erin Hunter (2005)

Alternatieve titel: Warrior Cats: De Nieuwe Profetie 2. Maannacht

4,0
Erg mooi boek. Sluit meteen aan op het vorige deel Midnight.

Weer erg mooi omschreven. Dit deel is in tegenstelling tot het vorige deel,dat vanuit de ogen van Braamklauw werd omschreven, vanuit de ogen van Stormvacht geschreven. Ook is het best wel mooi hoe het ene hoofdstuk zich in het Clanbos en het andere hoofdstuk zich bij de tochtgenoten afspeelt.

Wel een belabberde nederlandse vertaling.