menu

Hier kun je zien welke berichten Ste* als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

De B.V. Noord-Korea: Een Kernmacht in de Marge - Remco Breuker (2018)

mjk87 schreef:
Wat echter het meest irriteert is de schrijfstijl die niet echt soepel is en soms erudiet terwijl Breuker best makkelijker taalgebruik kan gebruiken.

Sowieso eens met dit ja. Hij schijnt 'goed schrijven' te verwarren met 'moeilijk en erudiet schrijven', iets dat de leesbaarheid niet ten goede komt.

Ook lijkt het erop dat het hem niet zoveel interesseert dat hij schrijft voor mensen die misschien nieuw zijn met de materie, en hij heeft duidelijk ook geen zin om mensen aan het handje mee te nemen. Vooral de opbouw valt daarin op. Pas ergens na het midden komt er een hoofdstuk over het dagelijks leven in Noord-Korea, daarvoor moet je je eerst door een uiterst taaie opsomming van de buitenlandse relaties heen worstelen. En die schrijfwijzes van de namen, Kim Ch┼Ćngil e.d., tja, hij zal deze manier zelf correcter vinden, maar irritant weglezen doet het wel.

Jammer, want ik had me best verheugd op dit boek. Ik vond hem aan tafel bij Jinek of Pauw wel overkomen als een van de weinigen in Nederland die iets zinnigs weet te melden over het land, en na het lezen van The Girl with Seven Names - Hyeonseo Lee (2015) was ik wel benieuwd naar meer (actueels) over Noord-Korea. Mensen die geïnteresseerd zijn in het land kunnen wat mij betreft beter dat boek lezen, want terloops krijg je daarin eigenlijk dezelfde informatie mee, maar dan een stuk beter leesbaar.

Ik heb het boek niet uitgelezen (het moest terug naar de bibliotheek en had er geen zin meer in), dus wellicht dat het afstevent op een geweldige heldere conclusie (ik zal dus niet stemmen), maar ik kwam er in ieder geval lastig doorheen. Jammer, want Noord-Korea is een onderwerp dat makkelijk fascineert en interessant kan zijn, en in feite dus een taartje is waar je als schrijver alleen nog maar de kers aan hoeft toe te voegen, maar dat heeft Breuker wat mij betreft niet gedaan.

Girl with Seven Names, The - Hyeonseo Lee (2015)

Alternatieve titel: Meisje met Zeven Namen

4,0
Opmerkelijk dat dit boek zo weinig stemmen heeft. Als boek over Noord-Korea is dit zeer informatief maar tegelijkertijd leest het soms weg als een thriller. Dat aspect wordt vooral tegen het einde van het boek wat overdreven (elk hoofdstuk heeft weer een nieuwe cliffhanger), maar alsnog is dit voor de geïnteresseerden in het land toch wel een aanrader.

Little Life, A - Hanya Yanagihara (2015)

Alternatieve titel: Een Klein Leven

4,0
Dat mensen dit boek ongeloofwaardig en overdreven vinden daar kan ik op zich wel inkomen. Er gebeurt immers wel erg veel ellende alles bij elkaar. Maar persoonlijk hou ik wel van een flinke portie drama, en daarbij moeten we niet vergeten dat kinderen met zo'n traumatisch verleden natuurlijk vatbaarder blijven voor het terechtkomen in verkeerde handen, zoals andere pedofielen, tehuizen, een gewelddadige relatie en voor zaken als zelfmutilatie, depressie (en dan nog de gezondheidsproblemen die hij aan alles over heeft gehouden).

Neemt niet weg dat er wel elementen in het boek zitten die wat too much zijn. Zoals dat heel Amerika blijkbaar bestaat uit een eindeloze stroom pedofielen en sadisten die het met jonge jongetjes willen doen - met name het stuk dat hij zich prostitueert aan vrachtwagenchauffeurs ging er bij mij niet zo in, zit er nou werkelijk geen enkele goede vent tussen die hem wil helpen in plaats van seks? Ook dat hij daarna weer meegenomen wordt door een andere sadistische pedofiel tja, dan gaat het toch inderdaad wel grenzen aan het ongeloofwaardige.
Zeker omdat de personages die hij in zijn latere leven tegenkomt bijna zonder uitzondering extreem goede mensen met eindeloos geduld en liefde zijn. Die tegenstelling tussen goed en slecht is misschien wat al te scherp neergezet.

Daarnaast is het opvallend dat vrijwel iedereen wel homo lijkt of het met mannen doet. Kan, gezien het liberale milieu waarin Jude terechtkomt, maar ook dat is niet altijd even geloofwaardig.

Ook de dood van Willem; als catalysator voor het aftakelen en uiteindelijk sterven van Jude is het wel logisch en misschien onontkoombaar, maar ergens ook wat gemakzuchtig om zijn enige grote liefde en houvast in het leven óók nog af te pakken. Dat dit boek moest eindigen met het sterven van Jude en niet met een happy end was wel duidelijk.

Ondanks deze dingen is het zeker knap geschreven en is het ondanks de flinke dikte toch een boek waar je in blijft lezen. De verschillende karakters waaruit het verteld wordt geven je telkens een nieuwe invalshoek op de situaties, en hoe er vaak terloops (soms wel schokkende of belangrijke) informatie wordt gegeven over iets wat is gebeurd of nog komen gaat, is ook wel een verfrissende methode om het verhaal te vertellen (in tegenstelling tot goedkope dramatische cliffhangers aan het einde van een hoofdstuk).

Naast de hele geschiedenis van Jude en de andere personages zitten er vrij aardige metaforen en andere licht-filosofische stukken in, die grotendeels wel werken in het invoelbaar maken van bepaalde heftige gevoelens en situaties, maar soms een beetje aan het pathetische grenzen. Maar dat geldt natuurlijk eigenlijk voor het boek en verhaal als geheel. Is drama en ellende je ding niet, laat dit boek dan vooral links liggen.

4,25*

Rinkeldekink - Martine Bijl (2018)

3,5
Voor mij is het iets te los en te 'poëtisch' uitgewerkt. Dat ze (nog steeds) goed is met taal staat natuurlijk buiten kijf, maar ik had zelf liever een wat meer feitelijke van-a-naar-b uitwerking willen zien. Maar dat is meer mijn persoonlijke voorkeur, snap ook wel dat ze daar niet voor gekozen heeft.

Weet op momenten zeker wel aan te grijpen, maar op andere momenten is het misschien weer wat afstandelijk door de soms koddige, warrige vorm.