menu

Hier kun je zien welke berichten vork666 als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Horrible Tango - Jan Wolkers (1967)

3,0
Niet het beste boek van Wolkers, maar leuk voor de liefhebber. De wat chaotische vertelstructuur, met veel beschrijvingen van (dag-)dromen en met chronologische sprongen, maakt het boek inderdaad soms lastig leesbaar, maar kan ik wel waarderen; ze draagt bij aan de mijmerende sfeer van het boek.
Mooi (en typisch Wolkers) zijn de fantasierijke beschrijvingen van omgevingen of kleine observaties, waarin vaak een of andere gedachtenkronkel zit verwerkt: een bedrijventerrein vol stapels oud papier wordt een soort mythische dodenstad en een slaapzak lijkt op een Chinese draak.
Het gesuggereerde verband tussen de 'neger' en de broer van de ik-persoon blijft door het boek heen onuitgewerkt, meer dan in andere autobiografische boeken van Wolkers. Dat is wellicht het grootste manco van het boek.

P.S.: Ik vind die retrokaften van Wolkers ook wel wat hebben, ze passen zo goed bij zijn eigenwijze boeken.

Midsummer Night's Dream, A - William Shakespeare (1600)

Alternatieve titel: Een Midzomernachtsdroom

4,0
Volgens de introductie van mijn Penguin-editie is het onwaarschijnlijk dat dit stuk geschreven is ter begeleiding van een huwelijk. Hoe het ook zij, ik vind A Midsummer Night's Dream een geestig toneelstuk, dat tegelijkertijd behoorlijk doordacht in elkaar zit. Shakespeare verkent het thema van de verwarde hartstocht aan de hand van (misschien) vlakke karakters, sprookjesachtige feeën en maffe plottwists (waar allerlei magische kruiden aan te pas komen), maar die staan goed in dienst van dat thema. Een ander soort diepgang dan bij Hamlet, dat zeker, maar wel degelijk een diepgang
Om de maffe toneelkunsten van Bottom en consorten heb ik hardop moeten lachen.