menu

Hier kun je zien welke berichten Jaap P. als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

2666 - Roberto Bolaño (2004)

4,5
Geweldig boek, maar haast geen roman. Vijf verschillende verhalen rondom het fictieve stadje Santa Teresa, waar de meest gruwelijke moorden plaatsvinden, en de Duitse schrijver Benno von Archimboldi. Er zit niet echt een narratieve structuur in, wat het misschien niet echt aantrekkelijk maakt omdat je als lezer niet echt naar een climax of iets dergelijks toewerkt, maar Bolaño maakt zeer subtiele verbanden en verwijzingen en zorgt er zo voor dat het geheel nog behoorlijk samenhangend is. Heel knap gedaan en de sfeer die Bolaño oproept, vooral bij het stuk over de moorden en verkrachtingen van jonge vrouwen in Santa Teresa, is werkelijk fantastisch. Grimmig, donker, banaal, vies, uitzichtloos en bij vlagen prachtig mooi omschreven. Heel sterk.

Alquimista, O - Paulo Coelho (1988)

Alternatieve titel: De Alchemist

0,5
Infantiel, oppervlakkig, overbodig en ontzettend overschat. Heb er verder helaas geen woorden voor.

Catcher in the Rye, The - J.D. Salinger (1951)

Alternatieve titel: De Vanger in het Graan

4,5
Vorige maand eindelijk eens gelezen. Ik was sceptisch omdat dit toch al jaren geldt als de meest succesvolle en meest gelezen roman ter wereld. Maar snap het volkomen.
Zeer sterke roman en een geweldig goed uitgewerkt hoofdpersonage in de persoon van Holden Caulfield. Je leeft met hem mee, snapt zijn frustraties en begrijpt zijn onvolwassen gedrag. Holden is immers ook maar een tiener. Wat het geheel des te knapper maakt: het verhaal komt op geen enkel moment gedateerd over. Het taalgebruik hoort natuurlijk bij Amerika uit de jaren 50, maar dit stoort eigenlijk geen enkel moment.

Comfort of Strangers, The - Ian McEwan (1981)

Alternatieve titel: De Troost van Vreemden

4,5
Colin en Mary, een stel op vakantie in Venetië ontmoet een ander stel, Robert en Caroline en begint met ze af te spreken. Er blijkt veel spanning te zijn tussen Colin en Mary en tijdens gesprekken blijkt er ook iets raars te zijn met Robert en Caroline. Het blijft onduidelijk wat dit is, tot het einde toe. De sfeer die McEwan in deze korte roman oproept is echt fenomenaal. Continu denk je dat er wat gebeurt, er iets niet klopt, maar je kunt er niet echt precies je vinger opleggen totdat het in de laatste 5-10 pagina's duidelijk wordt. Meesterlijk opgebouwd: feitelijk is het gehele verhaal een introductie voor de laatste 10 pagina's en dan komt alles op zeer indringende wijze samen. Het einde heeft me heel lang beziggehouden.

Confessions of Max Tivoli, The - Andrew Sean Greer (2004)

Alternatieve titel: De Bekentenissen van Max Tivoli

0,5
Erg saai en slecht geschreven verhaal en daarom niet eens kunnen of willen uitlezen, terwijl het uitgangspunt origineel is. Tenminste, dat dacht ik, totdat ik merkte dat het ordinair gejat blijkt te zijn van F. Scott Fitzgeralds The Curious Case of Benjamin Button.
Toegegeven: misschien dat de tweede helft van het verhaal nog wat goed had kunnen maken, maar dat lijkt me zeer sterk en wilde ik niet eens meer weten.

Fear and Loathing on the Campaign Trail '72 - Hunter S. Thompson (1973)

4,5
Briljante observaties tijdens de voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap in 1972 en echt heel goed opgeschreven door Thompson. Heb het boek ongeveer 35 jaar na dato gelezen en het is opvallend dat het haast niet gedateerd is. Tuurlijk, de presidentskandidaten en de thema's die toen in de VS speelden, zijn soms lastig voor de geest te halen (behalve de persoon Richard Nixon uiteraard), maar dat stoort helemaal niet doordat de taal ontzettend levendig is en de manier waarop Thompson zijn (bij vlagen haast onnavolgbare) punten maakt zeer sterk is.

Godverdomse Dagen op een Godverdomse Bol - Dimitri Verhulst (2008)

4,5
Geweldig, nietsontziend spervuur aan rijke proza. Het ontstaan en de ondergang van de mens in 200 pagina's. De snelheid, de humor, het rijke taalgebruik: echt alles klopt aan dit boek. Leest als een trein.

I'll Sleep When I'm Dead: The Dirty Life and Times of Warren Zevon - Crystal Zevon (2008)

4,5
Zevon was een apart figuur, soms een rockster, die vooral opereerde in de marge van de Amerikaanse muziekwereld. Heeft wat hits gescoord, maar door zijn moeilijke persoonlijkheid en zijn heftige verslavingen brak hij nooit echt door. Dit alles is geweldig goed in woorden gevat door zijn ex-vrouw. Het boek boeit vanaf het begin, waarin we lezen over Zevons opkomst, tot het einde, zijn dood in 2003. Bevat mooie situatieschetsen en heel veel toffe citaten van bekende en minder bekende vrienden en bekenden van Zevon (oa van Bruce Springsteen, Billy Bob Thornton en Stephen King).

Notes from a Big Country - Bill Bryson (1998)

Alternatieve titel: Aantekeningen uit een Groot Land

2,0
Bill Bryson is grappig, scherp en sarcastisch. Zeker. Moest ook zeker lachen de eerste 30 pagina's waarin alle domme dingen die domme Amerikanen doen worden uitgelegd. Echter, Bryson herhaalt zijn trucje continu, en dit wordt na korte tijd zeer vervelend. Al moet worden gezegd dat het hier om een bundeling columns gaat en dat dit dus ook zeer herhalend werkt omdat hij door de jaren heen waarschijnlijk telkens op 1 pagina zijn (grappige) punt moest maken over het wel en wee van de Amerikanen. Als deze columns dan achter elkaar worden geplaatst, blijkt Bryson eigenlijk heel de tijd dezelfde grap te vertellen. En net als bij Freek de Jonge wordt dat vermoeiend en irritant. Eén column is leuk, tien al niet meer, en vijftig is eigenlijk gewoon ronduit vervelend. Columns moet je naar mijn mening niet bundelen; dan haal je de kracht eruit.
Misschien dat Bryson natuurlijk beter uit de verf komt in een langer verhaal of stuk tekst; verder namelijk nog niets van hem gelezen.

Roos van Vlees, Een - Jan Wolkers (1963)

0,5
De stijl van Wolkers: je moet ervan houden. Ik doe dat duidelijk niet. Het boek werd me aangeraden door iemand die er heel enthousiast over was. Het verhaal kon me niet boeien, maar dat kwam omdat ik echt absoluut niet door de stijl van Wolkers heen kwam. Niet te doen voor mij en ik vermoed dat ik nooit meer wat van de beste man ga lezen.

This Is How - M.J. Hyland (2009)

Alternatieve titel: Dit Is Echt

1,0
Echt een zeer gemankeerde roman. Het verhaal komt zeer gekunsteld over, is saai en oppervlakkig en wist mij op geen moment te boeien. Zeer voorspelbaar bovendien. Maar mijn grootste bezwaar is de ontzettend gebrekkige stijl waarin het is geschreven. Dit is behoorlijk storend en eigenlijk de enige reden dat ik het boek heb uitgelezen, is omdat het een cadeau was.