menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van LuukRamaker. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2019, februari 2019, maart 2019, april 2019, mei 2019, juni 2019, juli 2019, augustus 2019, september 2019, oktober 2019, november 2019, december 2019, januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020

Peste, La - Albert Camus (1947) 3,5

Alternatieve titel: De Pest, 27 april, 18:26 uur

Albert Camus is (pas) de vierde winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur met wiens werk ik leer kennismaken. Dit terwijl het waarschijnlijk niet het meest toegankelijke werk zal zijn uit al de oeuvres van de vele winnaars. Hoewel het een roman wordt genoemd, blijkt het verhalende aspect van dit boek immers bijzaak in een filosofische visie op het mens-zijn, al dan niet ten tijde van een crisis. Dat hoofdthema komt uitstekend uit de verf tegen de achtergrond die wordt geschetst. De maatschappelijke beproeving zet aan tot prakkiseren en filosoferen en daarmee zitten we als het ware in het vaarwater van Albert Camus. Helaas past dit dan weer niet helemaal in mijn straatje, want de auteur suggereert een verhaal te willen vertellen maar doet een getuigenis van een zodanig grote afstand dat deze weliswaar de objectiviteit van de verteller waarborgt, maar eveneens kan leiden tot een tekort aan compassie bij de lezer. Dat medeleven zal allicht ook niet Camus' voornaamste streven zijn geweest. Toch lijkt hij omwille daarvan in te zoomen op bepaalde mensenlevens, die vervolgens slechts beperkt en theoretisch worden belicht en alleen dienen ter ondersteuning van zijn filosofieën, waar de onwerkelijkheid van de situatie mijns inziens roept om een meer empathische toon en meer concrete ervaringen. Wellicht is het omdat objectiviteit zo iets ongewoons is (geworden) of omdat ik te veel van het verhalende aspect van het boek verwacht had, maar dit goed en mooi geschreven boek, waarvan ik de sterke inhoud en kwaliteit moeilijk kan ontkennen, heeft me niet helemaal kunnen overdonderen en hinkte, wat de schrijfwijze en het schrijfdoel betreft, te veel op twee gedachtes om me er volledig in te doen opgaan. Desalniettemin was het lezen ervan allesbehalve tijdverspilling, want de heer Camus laat er interessante opvattingen op na en die maken het boek het lezen zeker waard.

» details   » naar bericht  » reageer  

To a God Unknown - John Steinbeck (1933) 3,5

Alternatieve titel: Aan een Onbekende God, 18 april, 16:53 uur

Ik ben niet echt een gezelligheidsmens maar in gezelschap van een John Steinbeck-karakter is het doorgaans fijn vertoeven. Hoewel het leed vaak niet ver weg is, weet Steinbeck zijn verhaal altijd zodanig te brengen dat het lezen ervan een waar genot is. Al in To a God Unknown, een van zijn eerste romans, komt deze ogenschijnlijk aangeboren gave naar voren. Het verhaal van Joseph en de familie Wayne (waarin de naam John de gedachten vandaag de dag naar een ander persoon doen uitgaan) heeft met een relatief klein aantal pagina’s een aardige diepgang en omvang gekregen maar is desalniettemin mooi klein gebleven. Californië, uitgediepte doodnormale mensen, natuurbeschrijvingen, unieke denkbeelden; de meeste typische Steinbeck-ingrediënten zijn in dit boek wel aanwezig, al wist hij daar later nóg meer mee te doen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Män Som Hatar Kvinnor - Stieg Larsson (2005) 3,5

Alternatieve titel: Mannen Die Vrouwen Haten, 11 april, 14:47 uur

Een boek waarin geprobeerd is met twee hoofdbeginselen een verhaal aaneen te rijgen. Weliswaar zijn daarmee twee mooi beschreven zaken in hetzelfde boek terecht gekomen, maar ze verschillen te veel van elkaar en hebben ieder een eigen spanningsboog, waardoor dit eerste deel van wat een trilogie is geworden op zich al uit meerdere delen bestaat. Daar is niets mis mee wanneer er een goede, mooie verhaallijn gevolgd wordt, en dat is in dit boek ook grotendeels het geval, maar hoewel het allemaal fraai is uitgedacht en er goed wordt ingespeeld op de nieuwsgierigheid van de lezer, wordt deze nieuwsgierigheid (bij mij althans) niet helemaal bevredigd. Daarvoor passeren de ontboezemingen allemaal net wat te vluchtig. Jammer, want de woorden, die door Tineke Jorissen-Wedzinga mooi zijn vertaald, lezen verder heel plezierig weg.

» details   » naar bericht  » reageer