menu

Hier kun je zien welke berichten manonvandebron als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

X - Sue Grafton (2015)

Alternatieve titel: X Staat voor Tien. Een Kruis. Een Kus

4,0
Het vierentwintigste deel van de alfabetreeks is het enige zonder “Is for” in de titel. De letter X is op vier manieren aanwezig. De openingszin noemt Theodora Xanakis. Haar ex-echtgenoot Ari, een Griekse scheepsmagnaat die aan Onassis doet denken, is de oprichter van de rederij XLNT (“excellent”). Een mysterieuze enveloppe is geadresseerd aan de katholieke priester Xavier. Op een plattegrond staat Kinseys hotelkamer aangeduid met een X.

Na een korte anticipatie in de derde persoon treedt privédetective Kinsey Millhone weer op als ik-verteller. Er zijn drie grote verhaallijnen. Eén daarvan grijpt terug naar Pete Wolinsky, een privédetective die vermoord werd in W Is for Wasted. Kinsey besluit een onopgeloste zaak van hem op eigen houtje verder te onderzoeken. Dat leidt tot een speurtocht naar de griezel Ned Lowe en de vrouwen die hij lastigviel. Tijdens vraaggesprekken worden pratende hoofden vermeden, bijvoorbeeld met een legpuzzel. Kinsey probeert dan letterlijk en figuurlijk de puzzelstukjes ineen te passen.

De andere twee verhaallijnen hebben een wat luchtiger karakter. Theodora en Ari brengen Kinsey in een milieu met rijke zakenlui, dure schilderijen en imposante gebouwen. Haar nieuwe buren daarentegen zijn een stel bejaarde schooiers. De waterschaarste is een actueel thema. Aan hersenbrekers en verrassende wendingen is er geen gebrek. Het is een hoogtepunt in een reeks die spijtig genoeg onafgewerkt zou blijven.

Xu Sanguan Maixue Ji - Yu Hua (1998)

Alternatieve titel: De Bloedverkoper

4,5
We volgen een arbeider in een Chinees provinciestadje gedurende ruim twee decennia. Het begint met z'n verloving eind de jaren '40. Op het einde zijn z'n drie zoons volwassen. Met z'n gezin doorstaat hij heel wat beproevingen. Hij komt te weten dat z'n oudste zoon een koekoeksjong is. Ze moeten het hoofd bieden aan armoede en hongersnood. Ondanks oplaaiende ruzies en ellende trekken ze uiteindelijk aan hetzelfde zeel.

Een tijdelijke oplossing tegen armoede was het verkopen van je bloed aan een ziekenhuis. Eens om de drie maanden mocht iemand 400 milliliter verkopen, ongeveer 7% van het bloed in z'n lichaam. Dat leidt tot komische scènes, maar ook tot hartverscheurende momenten, wanneer iemand z'n gezondheid op het spel zet. Yu Hua gebruikt zwarte humor en expliciete beschrijvingen.

Je krijgt een beeld van de traditionele zeden in China. Een vrouw werd als het eigendom van een man behandeld. Als ze verkracht werd, kreeg ze zelf de schuld. De vrouw van Xu is bijgelovig. Telkens wanneer haar iets ergs overkomt, vraagt ze: "Wat heb ik toch verkeerd gedaan in een vorig leven?"

Vanaf 1966 heeft de Culturele Revolutie een impact op het levenslot van elk individu. De gezinsleden ondergaan ingrijpende beslissingen en publieke vernederingen zonder kritiek te geven op Voorzitter Mao. Tussen de regels door kun je die kritiek wel vinden. De gebeurtenissen zijn soms grappig, soms ontroerend, soms gruwelijk, maar altijd boeiend om te lezen.