menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van manonvandebron. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Charlie and the Chocolate Factory - Roald Dahl (1964) 4,5

Alternatieve titel: Sjakie en de Chocoladefabriek, 28 februari 2022, 17:46 uur

Charlie is een gewone knul met wie jonge lezers zich gemakkelijk kunnen vereenzelvigen. Hij heeft het geluk in een arm gezin geboren te zijn; anders was hij misschien zo'n verwend ettertje geworden als die andere vier kinderen. Z'n gouden ticket komt zowat uit de lucht gevallen - derde reep, goede reep. Het speelt zich af in de V.S., waar Roald Dahl toen woonde. Een chocoladereep kostte een dime. Tot 1965 was zo'n stuk van 10 cent nog van zilver.

Grandpa Joe is een mentor voor Charlie. Willy Wonka is een excentrieke uitvinder die voor elk probleem een wondermiddeltje bedenkt. Sommige van z'n uitvindingen houden geen steek, zoals roomijs dat nooit smelt. Het smaakt nochtans beter als het aan het smelten is!

Als voor kinderen een snoepwinkel de mooiste plek ter wereld is, dan is Wonka’s fabriek het Paradijs. Het is een luilekkerland, een utopische fantasie. In werkelijkheid zou het een plakkerige boel zijn, om nog te zwijgen van de gevaren voor de gezondheid. Grappig genoeg blijkt Willy Wonka zelf vis, aardappelen en kool te eten. De vier verwende kinderen worden toepasselijk gestraft voor hun ondeugd: gulzigheid, ijdelheid, genotzucht en luiheid. De Oempa-Loempa's, die hun werk graag en vrijwillig doen, geven commentaar als een Grieks koor.

Een pluspunt is het heldere taalgebruik met een vlot ritme en veel humor. Er zitten grappige woordspelingen in, en verzonnen woorden als wangdoodle, gobstopper en snozzberry. Dit kinderboek gaat erin als een luchtige chocomousse.

» details   » naar bericht  » reageer  

Inga - György Konrád (2008) 2,5

Alternatieve titel: Slingerbeweging, 26 februari 2022, 16:41 uur

stem geplaatst

» details  

Cato Maior de Senectute - Marcus Tullius Cicero (-44) 3,0

Alternatieve titel: De Kunst van het Ouder Worden, 26 februari 2022, 16:41 uur

stem geplaatst

» details  

Chien Jaune, Le - Georges Simenon (1931) 3,0

Alternatieve titel: Maigret en de Gele Hond, 25 februari 2022, 17:06 uur

stem geplaatst

» details  

State of Terror - Hillary Rodham Clinton en Louise Penny (2021) 3,0

Alternatieve titel: Staat van Terreur, 25 februari 2022, 17:05 uur

stem geplaatst

» details  

Canzoniere, Il - Francesco Petrarca (1374) 4,5

Alternatieve titel: Het Liedboek, 23 februari 2022, 23:29 uur

Petrarca was de vaandeldrager van de lyrische poëzie in de late Middeleeuwen. Deze bundel telt 366 gedichten, waaronder 317 sonnetten, 29 canzoni, 9 sestine, 7 ballate en 4 madrigalen. Een sonnet bestaat uit twee kwatrijnen in omarmend rijm en twee terzinen. Hij wisselt af tussen drie rijmschema's: abba abba cde cde; abba abba cde dce; en abba abba cdc dcd. Elk vers telt elf lettergrepen, waarvan de laatste onbeklemtoond is. Dan moet je wel rekening houden met de klinkerbinding of ligaturen. Vb. gli occhi (de ogen) telt als twee lettergrepen: "ljok-ki". Die strakke regels geven een muzikaal ritme aan de taal. Aangewezen is een uitgave met het Italiaanse origineel en een Nederlandse vertaling naast elkaar.

De dichter heeft berouw over z’n jeugdjaren, toen hij zich tot de zinnelijke liefde liet bekoren. Z’n liefde voor Laura daarentegen is zuiver en platonisch. In het derde sonnet bezingt hij hun eerste ontmoeting op 6 april 1327, Goede Vrijdag. In de volgende gedichten betreurt hij dat z’n gevoelens onbeantwoord blijven. In het tweede deel noemt hij de fatale datum 6 april 1348, toen ze stierf tijdens een pestepidemie in Avignon. In No. 250 neemt ze afscheid van hem in een droom. Hij gaat haar nog meer verheerlijken, en beschrijft hoe de engelen in de hemel haar bewonderen. Niks anders kan hem nog boeien. Hij wordt een eenzaat en een monomaan. Laura, Laura, Laura...

Metaforen en andere stijlfiguren komen er veel in voor. Laura is het licht dat je kan verblinden, de gloed waaraan je je kunt verbranden als je te dichtbij komt. L’aura (het briesje) is een homofoon van haar naam. Dolce amaro (zoete bitterheid) is een oxymoron. De hoer van Babylon is de verpersoonlijking van de aardse lust. Liefdesverdriet, obsessie en het verlangen naar spirituele verheffing werden zelden mooier uitgedrukt.

» details   » naar bericht  » reageer  

Jevgeni Onegin - Alexander Poesjkin (1833) 5,0

Alternatieve titel: Jewgeni Onegin, 21 februari 2022, 19:39 uur

Jevgeni Onegin (“Onjégin”) was de eerste Russische antiheld, gemodelleerd naar de byroniaanse held. Poesjkin gebruikte zelf het woord povesa (losbol, wildebras). Op het eerste zicht lijkt Onegin de ideale schoonzoon, want hij is rijk, knap, intelligent en welbespraakt. Op moreel vlak ligt het anders. Hij is steeds op zoek naar oppervlakkig genot en opwinding. Na z’n duel met Lenski, een uit de hand gelopen vorm van haantjesgedrag, vertrekt de rusteloze ziel op reis.

Tatjana is een schuchter plattelandsmeisje. Ze groeit op op een typisch Russisch landgoed waar de njanja, de samovar en de kvas niet ontbreken. Door liefdesromans te lezen laat ze zich het hoofd op hol brengen. Het siert Onegin dat hij geen misbruik maakt van haar verliefdheid. In het laatste hoofdstuk zijn de rollen omgekeerd. In Sint-Petersburg zit ze opgesloten in een gouden kooi.

Poesjkin schreef deze roman in verzen in jambische tetrameters (4x licht-zwaar). Elke strofe heeft de vorm van een sonnet met het rijmschema abab ccdd effe gg. De kwatrijnen zijn dus afwisselend in kruisrijm, paarrijm en omarmend rijm. Er zitten heel wat citaten en verwijzingen in naar schrijvers als Shakespeare, Rousseau en Lord Byron. In de laatste strofen wordt de lezer rechtstreeks aangesproken.

Om deze narratieve poëzie ten volle te kunnen waarderen moet je eigenlijk Russisch kennen. Toch leest de vertaling van Michel Lambrecht, die het oorspronkelijke metrum en rijmschema volgt, verrassend vlot. Er bestaan ook mooie theaterversies, en Tsjaikovski maakte er een opera van.

» details   » naar bericht  » reageer  

Sometime Never: A Fable for Supermen - Roald Dahl (1948) 4,5

Alternatieve titel: Ooit en te Nimmer, 20 februari 2022, 22:12 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

My Uncle Oswald - Roald Dahl (1979) 4,5

Alternatieve titel: Oom Oswald, 20 februari 2022, 22:12 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Esio Trot - Roald Dahl (1989) 3,0

Alternatieve titel: IEORG IDUR, 20 februari 2022, 22:11 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 2,5 sterren

» details  

Twits, The - Roald Dahl (1980) 3,0

Alternatieve titel: De Griezels, 20 februari 2022, 22:10 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 2,5 sterren

» details  

James and the Giant Peach - Roald Dahl (1961) 3,5

Alternatieve titel: De Reuzenperzik, 20 februari 2022, 22:10 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,0 sterren

» details  

Charlie and the Great Glass Elevator - Roald Dahl (1972) 3,5

Alternatieve titel: Sjakie en de Grote Glazen Lift, 20 februari 2022, 22:10 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,0 sterren

» details  

Sasameyuki - Junichiro Tanizaki (1948) 4,5

Alternatieve titel: Stille Sneeuwval, 14 februari 2022, 18:03 uur

Deze familiekroniek speelt zich af vanaf 1936 in de Kansai, een regio in het zuiden van Honshu. Het gaat over vier zussen waarvan de derde dringend uitgehuwelijkt moet worden, want ze is al dertig. Zo’n huwelijk was een verbintenis tussen twee families waar heel wat formaliteiten bij kwamen kijken. Een miai is een formele ontmoeting die meer weg heeft van een mondeling examen dan van een romantisch afspraakje. Je gaat je afvragen hoe er in Japan ooit een huwelijk tot stand kan komen als er zoveel regels en voorwaarden aan verbonden zijn.

De titel verwijst naar de derde zus. Yuki betekent sneeuw en is de verkorting van haar naam Yukiko. Zij is verlegen en doet wit poeder op haar gezicht. Ze ondergaat haar lot passief. De tweede zus daarentegen is actief. Zij neemt initiatief. Het verhaal is grotendeels uit haar standpunt verteld. De oudste zus en haar man zijn het gezag op de achtergrond. De jongste is de rebel die zich weinig aantrekt van de conventies. Tanizaki heeft inspiratie gehaald uit z’n eigen omgeving, want hij had zelf een vrouw en drie schoonzussen.

Het bloeien en verwelken van een Japanse kerselaar staat symbool voor de menselijke levensfases. Een vergelijking tussen de Kansai en Tokyo valt in het nadeel van de hoofdstad uit. Traditionele kunstvormen als kabuki en ikebana komen aan bod, maar ook vieze lichamelijke details. Korte gedichtjes dienen als lyrisch intermezzo. Internationale politiek komt sporadisch ter sprake. Wie een Japanse klassieker wil leren kennen, is hier aan het goede adres.

» details   » naar bericht  » reageer  

Death on the Nile - Agatha Christie (1937) 5,0

Alternatieve titel: Moord op de Nijl, 7 februari 2022, 18:41 uur

Toen Agatha Christie zelf de afvaart van de Nijl meemaakte, ontdekte ze een prima locatie voor haar volgende misdaadroman. Egypte was al een onafhankelijk koninkrijk, maar er was nog veel Britse invloed. Archeologische vondsten en het zonnige klimaat maakten het aantrekkelijk voor toeristen. De tempel van Aboe Simbel is een mysterieus en dreigend decor voor het voorspel. Het stoomschip is een afgesloten omgeving met een beperkt aantal verdachten.

Linnet Ridgeway wordt geïntroduceerd door de ogen van buitenstaanders. Als zondagskind beseft ze niet dat ze afgunst opwekt. Als zij de zon is, dan is Jacqueline de maan. Personages worden gekarakteriseerd aan de hand van kleding, attributen en wat ze eten en drinken. De Oostenrijkse dokter heeft een reisgids van Baedeker; de rijke Amerikaanse drinkt eierpunch. Poirot draagt een panamahoed, een tropenhelm en een vliegenmepper met marmeren handvat. Kolonel Race staat hem bij door steevast de foute conclusies te trekken.

Het valt op hoe goed zo’n klassieke whodunit een herleesbeurt verdraagt, zelfs als je nog weet wie de moord gepleegd heeft. Naast die ene hoofdvraag moeten namelijk nog allerlei kleine raadsels ontsluierd worden. Subtiele aanwijzingen zitten op plaatsen waar je ze niet zou verwachten. De lezer wordt zand in de ogen gestrooid met allerlei misleidende zijsporen. Bijna elke passagier heeft wel wat te verbergen. Er wordt heel wat gelogen en toneelgespeeld. Het taalgebruik is helder en vlot, met veel dialoog en hier en daar een verrassende term als kowtowing (hielen likken) of making whoopee (de bloemetjes buiten zetten). Agatha Christie staat garant voor intelligent escapisme.

» details   » naar bericht  » reageer  

Shuggie Bain - Douglas Stuart (2020) 1,5

3 februari 2022, 16:12 uur

stem geplaatst

» details  

Përbindëshi - Ismail Kadare (1990) 2,5

Alternatieve titel: Het Monster, 3 februari 2022, 16:11 uur

stem geplaatst

» details  

Ostrov Sachalin - Anton Tsjechov (1895) 4,0

Alternatieve titel: De Reis naar Sachalin, 3 februari 2022, 16:10 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,0 sterren

» details  

Palata № 6 - Anton Tsjechov (1892) 5,0

Alternatieve titel: Zaal No. 6, 1 februari 2022, 17:51 uur

Deze novelle gaat over de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Het is de eeuw van Florence Nightingale en Louis Pasteur, maar hun vernieuwingen op vlak van ziekenzorg en hygiëne zijn nog niet doorgedrongen tot in een onooglijk provinciestadje "op honderd werst van de spoorlijn". Er is geen ontsmettingsmiddel; patiënten krijgen placebomiddeltjes van de dokter en muilperen van de portier. Het is een troosteloze omgeving.

De vijf patiënten lijden aan een stoornis, maar het is onmogelijk om een duidelijke grens te trekken tussen psychisch gezonde en gestoorde mensen. Ironisch genoeg vindt dokter Ragin z'n enige intelligente gesprekspartner in zaal 6. Hij ​verkondigt een filosofie van onthechting, maar eigenlijk is dit een excuus voor luiheid en onverschilligheid. Met z’n boekenkennis doet hij weinig in de praktijk. Op een of andere manier zit iedereen vast, ook degenen die niet fysiek opgesloten zitten.

» details   » naar bericht  » reageer