menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van manonvandebron. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Konbini Ningen - Sayaka Murata (2016) 4,0

Alternatieve titel: Buurtsupermens, 30 april 2022, 19:21 uur

Dit was een erg leuk tussendoortje uit Japan. In het begin vraag je je af of het relaas van een winkelbediende honderdzestig pagina's kan boeien, maar over dat soort vooroordelen gaat het net. Als tijdelijke werkkracht van midden in de dertig wordt ze door de maatschappij als "mislukt" beschouwd, hoewel ze zeer gemotiveerd is om haar werk goed te doen. Als ongehuwde wordt ze ook nog als ouwe vrijster bestempeld.

Keiko heeft het moeilijk met de ongeschreven regels van de maatschappij. Ze vraagt zich af wat ze verkeerd doet. Om goed te functioneren heeft ze een duidelijke structuur en een strak tijdschema nodig. Mogelijk heeft ze een vorm van autisme. Op basis van haar kennis en motivatie zou ze een vaste benoeming als manager verdienen, maar de kans is klein dat dat gebeurt. Het is grappig en pijnlijk tegelijk. De schrijfster heeft echt in zo'n warenhuis gewerkt.

» details   » naar bericht  » reageer  

Purple Hibiscus - Chimamanda Ngozi Adichie (2003) 3,5

Alternatieve titel: Paarse Hibiscus, 30 april 2022, 19:21 uur

stem geplaatst

» details  

Hôpital, L' - Ahmed Bouanani (1990) 2,5

Alternatieve titel: De Kliniek, 28 april 2022, 17:38 uur

stem geplaatst

» details  

What Uncle Sam Really Wants - Noam Chomsky (1992) 3,5

Alternatieve titel: Het Ware Gelaat van Uncle Sam, 26 april 2022, 18:15 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Guerra del Fin del Mundo, La - Mario Vargas Llosa (1981) 4,5

Alternatieve titel: De Oorlog van het Einde van de Wereld, 25 april 2022, 18:04 uur

Het einde van de negentiende eeuw was een woelige periode in de Braziliaanse geschiedenis. De slavernij was afgeschaft, wat leidde tot chaos en rondtrekkende boevenbendes (cangaçeiros). Keizer Pedro II was verbannen en de republiek was uitgeroepen. Er was een ideologisch conflict tussen republikeinen en autonomisten. Laatstgenoemden wilden dat de rijkdom in handen van de adel bleef en de politieke macht bij de gouverneur van de regio Bahía.

Antônio Conselheiro ("Raadgever") was een sekteleider, een profeet van het sebastianisme. De republiek beschouwde hij als een creatie van de Duivel, die hij de "Hond" noemde. Hij voorspelde dat de wereld in 1900 zou vergaan. Van z’n duizenden aanhangers was een minderheid fanatiek religieus, maar de meerderheid was een bont allegaartje van schooiers en bandieten. Boeiend zijn de biografietjes van individuele aanhangers met gekke bijnamen. Deze opstandelingen of yagunzos bezetten een landgoed (fazenda) van de baron. Als tegenreactie komt er een tijdelijke samenwerking tussen republikeinen en autonomisten.

De eenzame Schot Galileo Gall is communist, atheïst, frenoloog en correspondent. Hij beschouwt religie als opium voor het volk, maar kiest toch partij voor de opstandelingen, omdat hij er een spontane revolte tegen de machthebbers in ziet. Kranten spelen een belangrijke rol in het beïnvloeden van de publieke opinie. De "bijziende journalist" is gebaseerd op Alvim Horcades, wiens ooggetuigenverslag van de expeditie naar Canudos als inspiratie diende.

Elk hoofdstuk wisselt af tussen vier of vijf verhaallijnen die de gebeurtenissen elk vanuit een ander standpunt bekijken. Sprongen achteruit en vooruit in de tijd verlenen meer context aan het verhaal. Je beleeft de militaire expedities mee, maar ook de tactische zetten van de verdedigers en de overlevingsstrijd in de sertão. Gevechten en gruwelijkheden worden op een droge toon beschreven. Het boek is Spaanstalig, maar bevat Portugese leenwoorden die in de Nederlandse vertaling behouden zijn, met een handig woordenlijstje achterin. Deze historische roman hoort bij de hoogtepunten van de Latijns-Amerikaanse literatuur.

» details   » naar bericht  » reageer  

Kokkyō no Minami, Taiyō no Nishi - Haruki Murakami (1992) 3,5

Alternatieve titel: Ten Zuiden van de Grens, ten Westen van de Zon, 22 april 2022, 19:29 uur

stem geplaatst

» details  

Olga en Haar Driekwartsmaten - Astrid H. Roemer (2017) 2,5

21 april 2022, 19:27 uur

stem geplaatst

» details  

Identité, L' - Milan Kundera (1997) 3,5

Alternatieve titel: Identiteit, 20 april 2022, 16:08 uur

stem geplaatst

» details  

Wild Swans: Three Daughters of China - Jung Chang (1991) 3,0

Alternatieve titel: Wilde Zwanen: Drie Dochters van China, 20 april 2022, 12:39 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 2,5 sterren

» details  

Nesnesitelná Lehkost Bytí - Milan Kundera (1984) 5,0

Alternatieve titel: De Ondraaglijke Lichtheid van het Bestaan, 18 april 2022, 17:51 uur

Lichtheid betekent vrijheid, toeval, frivoliteit, kortstondigheid. Zwaarte betekent plicht, noodzaak, ernst, langdurigheid. Te veel lichtheid kan leeg en zinloos aanvoelen en bijgevolg ondraaglijk zijn. Dat verklaart het oxymoron in de titel.

Tomas streeft naar lichtheid, maar Tereza brengt zwaarte in z'n leven binnen. Hij wou dat hij twee levens had om een versie met en een versie zonder haar uit te proberen. De eerste twee delen vertellen dezelfde gebeurtenissen; eerst uit het standpunt van Tomas en dan uit dat van Teresa. Deel 4 en 5 doen hetzelfde in spiegelbeeld. Deze subjectieve vertelstijl toont aan dat ze soms een contrasterende visie hebben op dezelfde feiten. Een paar keer vermeldt de schrijver zichzelf als ik-verteller voor een korte bespiegeling over de romankunst.

Tussen Sabina en Franz bestaat een gelijkaardige tegenstelling. Zij streeft naar lichtheid; hij naar zwaarte. Het woordenboek van onbegrepen woorden is een opsomming van termen waaraan ze een verschillende connotatie geven. Duisternis is voor hem positief; voor haar negatief. Als westerling associeert hij het woord optocht met vrolijke studentenprotesten. Voor haar is het een herinnering aan de kuddegeest in communistisch Tsjechoslowakije.

Nog een tegenstelling is die tussen waarheid en leugen. Na de Praagse Lente werd kitsch de norm: een begrijpelijke leugen als propagandamiddel. Dat kon een afbeelding zijn van een modelgezinnetje of van een heilstaat met uitsluitend gelukkige arbeiders. Sabina's schilderijen tonen zo'n begrijpelijke leugen op de voorgrond, met een glimp van de onbegrijpelijke realiteit achter het gescheurde decor. Kundera springt vlot van ernstige beschouwingen over filosofie en politiek naar luchtige en scabreuze anekdotes. Hij bereikt een evenwicht tussen lichtheid en zwaarte.

» details   » naar bericht  » reageer  

Fröhliche Wissenschaft. ("La Gaya Scienza"), Die - Friedrich Nietzsche (1882) 4,0

Alternatieve titel: De Vrolijke Wetenschap: ("La Gaya Scienza"), 12 april 2022, 20:01 uur

stem geplaatst

» details  

Canzoniere, Il - Francesco Petrarca (1374) 4,5

Alternatieve titel: Het Liedboek, 11 april 2022, 18:57 uur

Petrarca was de vaandeldrager van de lyrische poëzie in de late Middeleeuwen. Deze bundel telt 366 gedichten, waaronder 317 sonnetten, 29 canzoni, 9 sestine, 7 ballate en 4 madrigalen. Een sonnet bestaat uit twee kwatrijnen in omarmend rijm en twee terzinen. Hij wisselt af tussen drie rijmschema's: abba abba cde cde; abba abba cde dce; en abba abba cdc dcd. Elk vers telt elf lettergrepen, waarvan de laatste onbeklemtoond is. Dan moet je wel rekening houden met de klinkerbinding of ligaturen. Vb. gli occhi (de ogen) telt als twee lettergrepen: "ljok-ki". Die strakke regels geven een muzikaal ritme aan de taal. Aangewezen is een uitgave met het Italiaanse origineel en een Nederlandse vertaling naast elkaar.

De dichter heeft berouw over z’n jeugdjaren, toen hij zich tot de zinnelijke liefde liet bekoren. Z’n liefde voor Laura daarentegen is zuiver en platonisch. In het derde sonnet bezingt hij hun eerste ontmoeting op 6 april 1327, Goede Vrijdag. In de volgende gedichten betreurt hij dat z’n gevoelens onbeantwoord blijven. In het tweede deel noemt hij de fatale datum 6 april 1348, toen ze stierf tijdens een pestepidemie in Avignon. In No. 250 neemt ze afscheid van hem in een droom. Hij gaat haar nog meer verheerlijken, en beschrijft hoe de engelen in de hemel haar bewonderen. Niks anders kan hem nog boeien. Hij wordt een eenzaat en een monomaan. Laura, Laura, Laura...

Metaforen en andere stijlfiguren komen er veel in voor. Laura is het licht dat je kan verblinden, de gloed waaraan je je kunt verbranden als je te dichtbij komt. L’aura (het briesje) is een homofoon van haar naam. Dolce amaro (zoete bitterheid) is een oxymoron. De hoer van Babylon is de verpersoonlijking van de aardse lust. Liefdesverdriet, obsessie en het verlangen naar spirituele verheffing werden zelden mooier uitgedrukt.

» details   » naar bericht  » reageer  

Feuerschiff, Das - Siegfried Lenz (1960) 3,5

Alternatieve titel: Het Lichtschip, 9 april 2022, 13:51 uur

stem geplaatst

» details  

Enterrement de Monsieur Bouvet , L' - Georges Simenon (1950) 3,5

Alternatieve titel: De Begrafenis van Meneer Bouvet, 7 april 2022, 16:38 uur

stem geplaatst

» details  

Nouveau dans la Ville, Un - Georges Simenon (1950) 2,5

Alternatieve titel: Een Nieuweling in de Stad, 7 april 2022, 16:38 uur

stem geplaatst

» details  

Vacances de Maigret, Les - Georges Simenon (1948) 3,5

Alternatieve titel: Maigret met Vacantie, 6 april 2022, 18:07 uur

stem geplaatst

» details  

Nejimakidori Kuronikuru - Haruki Murakami (1994) 5,0

Alternatieve titel: De Opwindvogelkronieken, 4 april 2022, 18:27 uur

Deze complexe roman bestaat uit een verstrengeling van drie grote lagen. Ten eerste zijn er de gebeurtenissen in het heden in Tokyo. Deze gaan van een banale ruzie over wc-papier tot mysterieuze en problematische ontwikkelingen. Ten tweede zijn er getuigenissen en brieven over het verleden, bijvoorbeeld over de oorlogsgruwelen in Mantsjoerije. Ten derde is er een surrealistische laag, die bestaat uit dromen, hallucinaties en transcendentale ervaringen.

Toru Okada, bijgenaamd de Opwindvogel, zondert zich af van de alledaagse, materiële wereld, en gaat op zoek naar zichzelf, naar zingeving en naar z'n verloren huwelijksgeluk. Hij kent momenten van dissociatie, waarbij hij loskomt van z'n eigen lichaam. Sommige nevenpersonages bezitten paranormale gaven. Het tienermeisje May heeft wat van een ingebeelde vriendin. Personages die van naam veranderen, treden een nieuwe levensfase in.

Verschillende symbolen zitten doorheen het verhaal verweven. De kat is een herinnering aan het prille huwelijksgeluk. Wanneer de kat verdwijnt, loopt ook het huwelijk spaak. De opwindvogel doet denken aan le Dieu horloger: een wezen dat het mechanisme van de schepping in gang zet, maar daarna niet meer ingrijpt. Het aan weerszijden doodlopende steegje staat symbool voor zinloosheid. De opgedroogde put staat voor afzondering en het onderbewustzijn. De vlek op het gezicht is een teken van uitverkoring. Ook geuren, smaken, water en een honkbalknuppel spelen een rol. Deze elementen keren op verschillende plaatsen en tijdstippen terug, zoals in een droom.

Zoals vaak bij Murakami komt er veel westerse muziek in voor. Dat gaat van easy listening bij de drogist tot opera's waarin een vogel voorkomt. Typisch Japanse details zijn de miso-soep en het rijstpapier met de kalligrafie. Met een lichte toon en een vlotte vertelstijl neemt hij je mee op een trip door de verborgen krochten van de ziel.

» details   » naar bericht  » reageer