menu

Hier kun je zien welke berichten Theunis als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Wait until Spring, Bandini - John Fante (1938)

Alternatieve titel: Wacht tot het Voorjaar, Bandini

4,5
De familie Bandini, Italiaanse immigranten, in strijd met het zware leven, de armoede, de troosteloosheid. Het leven van de gewone op zijn allermooist. Het verhaal volgt vader, moeder en hun oudste zoon op hun zoektocht naar liefde, geluk en een beter leven. Vader Svevo ontmoet een rijke weduwe tijdens een klusje. Moeder Maria weet niet of ze beter af is met of zonder haar man, maar als Svevo een tijdje weg is lijkt ze ten onder te gaan. Ze verwaarloost haarzelf en haar kinderen, waaronder haar oudste zoon Arturo. Hij is bovendien nog eens hopeloos verliefd op Rosa. Een liefde die onbeantwoord lijkt te blijven. Een heel klein verhaal, een verhaal van een arme familie, waarin niet veel lijkt te gebeuren, maar waar een emotionele rijkdom (of armoede) achter schuilgaat. Een strijd die, en dat is misschien wel de grootste kracht van het boek, op een weergaloze manier opgeschreven is. Warm en liefdevol en toch ook rauw en neerslachtig. Het was mijn derde boek van John Fante en zeker niet de laatste. Een schrijver die gelezen mag blijven worden.

Wayward Bus, The - John Steinbeck (1947)

Alternatieve titel: De Verdwaalde Bus

4,0
Zoals je een veilige haven in kan varen, vlak na een angstaanjagende storm. Zoals je een warme omhelzing van een dierbare na tijden van eenzaamheid kan krijgen, precies op het juiste moment, zonder er woord aan vuil te maken. Zo zijn de boeken van John Steinbeck voor mij een vertrouwd toevluchtsoord geworden. Als ik behoefte heb aan relativering, als ik er weer even herinnerd moet worden dat het allemaal wel meevalt, dan kan ik me heerlijk verliezen in de creaties van Steinbeck. De liefde voor alles wat leeft, vooral de ongecompliceerde liefde voor datgene wat zo weinig kans maakt in de wereld, voor alles wat niet voor zichzelf lijkt te kunnen opkomen, diegenen die aan de rafelrandjes van de samenleving moeizaam voortploeteren, voor het achteloze dierenrijk dat overgeleverd aan de grillige wetten van de natuur ondanks alles altijd weer, alsof het een andere keuze heeft, zijn weg weet te vinden. En die natuuromschrijvingen komen zo weinig voor in de literatuur tegenwoordig maar zijn zo doeltreffend. Als de beslommeringen van al de mensen in die verdoolde bus van het verhaal langzaam duidelijk worden dan is er een passage als deze:

“Wezels en bontgekleurde waterslangen maakten hun hol in de greppels langs de weg, onder het hoog opgeschoten onkruid en in de avond kwamen de vogels er drinken. In de lente zaten veldleeuweriken de hele ochtend op de oude hekken en floten hun jodelend liedje. En op herfstavonden zaten houtduiven op het prikkeldraad, vlak naast elkaar over een afstand van mijlen en hun gedragen roep klonk over die mijlenlange afstand. ’s Avonds zweefden de geitenmelkers langs de greppels op zoek naar hun buit en in de duisternis speurden de kerkuilen naar konijnen. En als er een koe ziek was, zaten de grote, lelijke aasgieren op het oude hek en wachtten op de dood.”

En wat betekenen die nutteloze, o zo menselijke problemen dan nog? Is het niet zo dat we ook zelf na een lange strandwandeling of een verfrissend ochtendje slenteren in het bos, onze perikelen op die plek achterlaten? Wat het in het verhaal doet: het schept afstand, het relativeert. Opeens worden de al te menselijke perikelen rond de verdoolde bus gedegradeerd tot wat ze zijn: banaliteiten. nietszeggende stormen in kleine glazen water.

Waar gaat het verhaal dan over? Uiteenlopende personen komen samen in een bus die vlak voor een brug onder een onstuimige rivier stil komt te staan. Steinbeck schildert een kleurrijk palet aan hoofdpersonen. Waar het in eerdere boeken die ik van Steinbeck las werkte, komt het hier minder goed uit de verf. Er zijn te veel hoofdpersonen. De focus ontbreekt. Dat maakt het verhaal minder krachtig dan het had kunnen zijn. Nergens, het is Steinbeck ten slotte, daalt het niveau zover dat ik het boek heb willen wegleggen. Maar ik kan niet anders dan erkennen dat dit niet het beste boek van Steinbeck is.

West of Rome - John Fante (1986)

Alternatieve titel: De Geschiedenis van een Hond

4,5
Niet zelden heb ik een zwak voor de underdog, voor diegene die niet krijgt wat hij verdient en die desondanks blijft geloven in zijn eigen kunnen. Niet omdat hij onverschillig is, misschien niet eens omdat hij gelooft in eigen kunnen, maar omdat hij niet anders kan. Daar denk ik aan bij het lezen van de boeken van John Fante. Hij heeft tijdens zijn leven nooit de erkenning gekregen die hij later, na zijn dood, wel kreeg. En toch wordt hij niet veel gelezen. Zonde, eeuwig zonde omdat zijn proza zo rijk is, zo onweerstaanbaar wrang, schrijnend en tegelijk warm en wonderschoon.

West of Rome bestaat uit twee novelles, My Dog Stupid en The Orgy. Opnieuw zijn de hoofdpersonages verslagen mannen. Hardwerkende mannen die niet hebben gekregen wat ze misschien zouden verdienen en ondanks alles wel blijven hopen. Ja, de gelijkenis met de schrijver zelf is nooit ver weg. Al was het maar omdat de personages, zoals ook in zijn andere boeken, mensen zijn met een Italiaanse achtergrond.

In het eerste verhaal staat een man centraal die op een dag een hond in zijn tuin vindt, een enorm beest dat in eerste instantie zelfs doet denken aan een beer. Zijn vrouw wil het beest weg hebben, maar de man zou niet weten hoe hij dat moet doen. Op een gegeven wordt er besloten dat ze de hond, die inmiddels de naam Stupid draagt, houden. Dit gebeurt na een gevecht met een andere hond. De hoofdpersoon ziet in de hond zijn redding: iemand die voor hem gevechten kan winnen, iemand die hem aanzien kan geven. Maar je weet al dat dit niet meer gaat lukken. Het sarcasme druipt ervan af als man en vrouw op een avond een ritueel opvoeren en elkaar, onder het genot van een aantal flessen wijn, vertellen over hoe goed de kinderen het doen. Alles wat ze zeggen is het tegenovergestelde en is daardoor extra wrang. Zo zien ze het al voor zich, wie weet worden ze grootouders en ze stellen zich voor hoe het zou zijn om opnieuw kleine kinderen in huis te hebben.

She sighed. “Our own grandchildren, filling the house with laughter once more!”
“You sure you don’t mind, diapers and all that?”
“Those dear little bottoms. I’d love it!”


Maar niets is minder waar. Zo gaat het spelletje nog een tijdje door. Als de kinderen op een avond komen eten en op het moment suprème besluiten niet mee te eten, maar naar het strand te gaan is de leegte, de eenzaamheid schrijnend, als papa en mama alleen bij de tafel blijven zitten.

We lit the candles and sat down to the funeral, the casket of lasagne between us. There was no weeping over the bereavement, no show of emotion. We had need for one another in this hour and we remained courageously silent. There was something heroic about Harriet, a tragic gallantry as she drank deeply the chilled wine and was not ashamed to smile. She filled her glass and drank again, and I thought she drank too fast, too defiantly.
She looked at me and said: “You’re drinking too fast.”


Waanzinnig. Ze doen toch de kaarsen aan en zeggen niets. Terwijl de een denkt dat de ander te snel drinkt, noemt de ander het. Wat een bedroefde situatie. En toch staat het woord courageously in deze passage, en heroic. Zo mooi. Ontroerend. En die emotie, die hierboven niet getoond wordt, maar wel voelbaar is, wordt even later, als een van de kinderen dan daadwerkelijk uit huis is, pas echt zichtbaar. Papa gaat op het bed van zijn dochter liggen en hij laat herinneringen boven komen.

Over the phone she laughed and said that I could have her bedroom now (…). A few minutes later I slipped into the room, lay on her pillow and got a whiff of her scented hair as I looked at her dolls sitting along the top of the walls staring at me with glass eyes. I thought, oh shit, and started to cry, remembering that I spanked her severely when she was eight.

Ook de tweede novelle is schitterend geschreven. Nu zien we alles vanuit het oogpunt van een jongen die leert dat het leven voor zijn vader niet zo eenvoudig is, dat vader en moeder anders over bepaalde zaken denken. Zoals in alle verhalen speelt onschuld, en het verliezen van daarvan, een grote rol. Ook is religie, hoe kan het ook anders met een Italiaanse achtergrond, nooit ver weg. Een collega van vader is atheïst. Voor moeder is het onbegrijpelijk dat vader deze man het huis in wil laten. Vader is ongelukkig, arm en gaat samen met deze collega op zoek naar goud. De jongen gaat naar de kerk en bidt voor betere tijden.

I prayed like a flame, a torch. I crackled. I hissed. I was consumed. It seemed like from that moment my life changed and I was reborn, a new person.

Alles gaat veranderen, totdat hij thuis komt en zijn moeder vraagt of alles wel goed gaat.

I said I was fine and walked away. The flame was last burning out, the magic flacking away. The people around me were too real, too mortal, fat women on the arms of their husbands, prune-faced old ladies on unsteady legs, kids yapping and shoving, and puddles of mud from last night’s rain.

Ja, je mag wel stellen dat John Fante één van mijn favoriete schrijvers is. Er is niet veel meer wat ik van hem nog moet lezen. Het liefst zou ik mijn geheugen wissen en opnieuw beginnen. Ik zou deze goudmijn vanaf het begin weer willen ontdekken. Laat ik gewoon dit koesteren, het idee dat er nog steeds een paar boeken te ontdekken zijn. En dan is er nog altijd de mogelijkheid, ook al doe ik dat zelden of nooit, om alles eens rustig te herlezen. Al was het maar omdat deze vergeten schrijver nooit weer vergeten mag worden.

Where the Money Went - Kevin Canty (2009)

Alternatieve titel: Waar het Geld Bleef

4,0
Opnieuw een schrijver van een verhalenbundel die op de achterflap wordt vergeleken met Raymond Carver. Wie wordt niet getoetst aan deze meester van het korte verhaal? Probeer dan nog maar eens om de verwachtingen waar te maken. Canty slaagt daar vrij aardig in. Zoals bij Carver zijn de verhalen flarden van de levens van gewone Amerikanen. Het zijn vaak ook niet de meest gelukkige momenten in de levens van de hoofdpersonen. Het zijn wel momenten waarop ze even hun leven terug in hun handen lijken te krijgen. Veelal zijn de hoofdpersonen op zoek naar het gevoel van hoe het ooit was, toen de liefde net begon. Het grote verschil met Carver hierin is, dat je bij Canty duidelijk kunt stellen dat het niet zomaar een momentopnames zijn, eerder momenten die allesbepalend kunnen zijn in de levens van de hoofdpersonen.

Het mooie aan de verhalen is dat ze, zoals bij Carver, geen gesloten einde hebben. Je blijft als lezer eerder met het idee achter dat de kans groot is dat de hoofdpersonen wel verkeerde keuzes kunnen gaan maken. Je hoopt dat het niet zo is, maar je hebt het idee dat het weleens verkeerd zou kunnen aflopen. In Op de brandplek wil de ik-persoon indruk maken op het zoontje van zijn vriendin op de plek waar een grote bosbrand heeft gewoed. Ze vinden een hondje, een hondje die de ik-persoon bijt, maar die de jongen spaart. Eén van de mooiste verhalen vond ik Ze waren vervangbaar, waarin de hoofdpersoon aan zijn overleden vrouw schrijft over zijn nieuwe vriendin. "Je was er nog steeds toen we ophielden."

Al met al een prachtige verhalenbundel en een kennismaking met een schrijver waar ik zeker meer van ga lezen.

Winter of Our Discontent, The - John Steinbeck (1961)

Alternatieve titel: Wintertij van Tegenzin

4,5
Al enige tijd ben ik bezig om langzaam het werk van John Steinbeck te ontginnen, om zijn lang geleden geschreven boeken onderdeel van mezelf en mijn kleine leventje te maken, om ze opnieuw waarde te geven in een tijd die erom vraagt. Ja, grote, wellicht groteske woorden voor het lezen van een aantal boeken van een schrijver die je toevallig goed vindt. Maar laat me ze maar gebruiken, laat me er alsjeblieft mee weg komen, want in de ten eerste prachtig geschreven boeken van Steinbeck meen ik bovendien waarden te vinden die het niet verdienen alleen in het verleden te schuilen, maar die zich in het hedendaagse daglicht veel vaker mogen tonen. Ik vond ze ook in dit boek: The Winter of our Discontent.

Nou, kom maar op dan, hoor ik je zeggen. Laat ik voorzichtig beginnen met uit te leggen dat het even heeft geduurd voordat dit boek me te pakken had. Steinbeck wisselt in dit boek mijmeringen van de hoofdpersoon af met levendige dialogen en dit doet hij op superieure wijze. Straks laat ik iets zien over de mijmeringen, want het waren vooral die beweeglijke dialogen waaraan ik moest wennen. Je voelt als lezer dat in die dialogen het belangrijkste niet wordt gezegd, dat je tussen de regels moet doorlezen om te weten te komen wat er zich daadwerkelijk tussen de personages afspeelt, maar wat dat is kom je vaak pas later of helemaal niet te weten. Er wordt in de dialogen weinig uitgelegd. Dat maakt de gesprekken realistisch, authentiek. Het zorgt ervoor dat je het idee hebt dat je gesprekken staat af te luisteren. Knap gedaan.

Veel van die gesprekken vinden plaats in een kleine supermarkt in New England, de winkel van Ethan Allen Hawley. Ethan stamt uit een van oudsher rijke familie maar door een slechte investering van zijn vader is de familie geld en aanzien kwijt geraakt. Maar Ethan is geld nooit het belangrijkste geweest. Voor zijn vrouw en kinderen is dit anders. “Daddy, when will we be rich?” Ethan begint na te denken over het belang van geld en begint zich af te vragen of zijn waarden (eerlijkheid, trouw, vriendschap) geen ouderwetse zijn en als hij een lucratief aanbod krijgt is de vraag wat zwaarder weegt.

En het is hierin, in het zichtbaar maken van de strijd van de eenling tegen de beloftes van de macht, in de overpeinzingen van een hoofdpersoon op zoek naar datgene wat juist is, waar Steinbeck zich een meester toont. “And if I should put the rules aside for a time, I knew I would wear scars but would they be worse than the scars of failure I was wearing? To be alive at all is to have scars.” Steinbeck maakt het piekeren tastbaar. Zo slaapt Ethan ’s nachts slecht, in tegenstelling tot zijn vrouw. Steinbeck beschrijft hoe Ethan zijn vrouw observeert terwijl ze slaapt. Hij maakt hiermee zijn jaloezie voelbaar waardoor je als lezer niet alleen voelt hoe vervelend de slapeloosheid voor Ethan moet zijn, maar waardoor je als lezer ook meteen weet dat Ethan degene is die lijdt, dat hij voor een keuze staat, niet zijn vrouw. En de manier waarop dit beschreven wordt is simpelweg schitterend.

“My wife, my Mary, goes to her sleep the way you would close the door of a closet. So many times I watched her with envy. Her lovely body squirms a moment as though she fitted herself into a cocoon. She sighs once and at the end of it her eyes close and her lips, untroubled, fall into that wise and remote smile of the ancient Greek gods. She smiles all night in her sleep, her breath purrs in her throat, not a snore, a kitten’s purr. For a moment her temperature leaps up so that I can feel the glow of it beside me in the bed, then drops and she has gone away. I don’t know where. She says she does not dream. She must, of course. That simply means her dreams do not trouble her, or trouble her so much that she forgets them before wakening. She loves to sleep and sleep welcomes her. I wish it were so with me. I fight off sleep, at the same time craving it.”

En als de slaap niet komt dan kiest Ethan er regelmatig voor om er niet zinloos op te gaan wachten. Voorzichtig stapt hij dan uit bed en loopt hij door het stadje, zoals op een koude de avond waarop de vrieskou grip krijgt op de straten. “The usual nightfolk, the cats, don’t like to walk on frost. I remember once, on a dare, I stepped out barefoot on a frosty path and it felt like a burn to my feet. But now in galoshes and think socks I put the first scars on the glittering newness.”

Ethan vraagt zich af of hij nog grip heeft op de situatie en langzaam lijkt het alsof er iets begint te knagen, of er kleine scheurtjes in zijn muur van normen en waarden beginnen te ontstaan. Was hij wel goed genoeg voor deze wereld? Was hij niet té goed voor deze wereld? Moest hij niet meer van zichzelf gaan eisen?

“It’s as though events and experiences nudged and jostled me in a direction contrary to my normal one or the one I had come to think was normal – the direction of the grocery clerk, the failure, the man without real hope or drive, barred in by responsibilities for filling the bellies and clothing the bodies of his family, caged by habits and attitudes I thought of as being moral, even virtuous. And it may be that I had a smugness about being what I called a “Good Man”.”

Ethan is universeel en stijgt boven New England en zijn eigen milieu en zijn eigen tijd uit. De geloofwaardigheid en relevantie van de hoofdpersoon, een man die een bijna naïef idealisme hoog probeert te houden, maar ondertussen amper opgewassen is tegen de druk van buitenaf, is ook nu nog evident. Hoevelen van ons zijn niet op zoek naar het groenere gras aan de andere kant van de schutting? Steinbeck had een gave, een bijzonder vernuft om met zijn pen onder de huid van alledaagse mensen te kruipen, om alomvattende vragen te stellen aan diegenen die amper invloed op de antwoorden hebben. En daarom blijf ik spitten, blijf ik in zijn werken wroeten om antwoorden te vinden op nog steeds relevante vragen. En ik heb geluk, ik weet dat er nog belangrijke werken liggen te wachten. Grapes of Wrath, East of Eden. Ja, er liggen nog genoeg schatten voor me begraven. Wat heeft een mens tenslotte nodig om gelukkig te zijn? Dit lentezonnetje, een kop koffie en goed boek. Veel meer toch niet?

World Over, The - Edith Wharton (1936)

Alternatieve titel: Romeinse Koorts

4,0
En dan lees je opeens een boek waarin de hoofdpersonages voornamelijk vrouwen op leeftijd zijn. Als 32-jarige man moet je dan wel een goede reden heb om daar aan te beginnen. En die reden had ik kennelijk. Ik was, door het lezen van een aantal recensies, benieuw geraakt naar het schrijven van Wharton. Ze heeft me niet teleurgesteld.

Bijna alle verhalen gingen over vrouwen in de hogere laag van de bevolking. De meeste vrouwen zijn gevangen in hun omgeving en de omgangsvormen waarop ze worden beoordeeld. Eén van de grote thema's die in verschillende verhalen terugkomen is het huwelijk. De norm, Het Heilige Huwelijk, is niet meer van deze tijd, in het milieu van de hoofdpersonen proberen steeds meer mensen zich te bevrijden van die oude conventies.

Zoals zo vaak, was het ene verhaal beter dan het andere. De manier waarop Wharton diep tot haar personages door dringt is geweldig. Een ander sterk punt was het beschrijven van de omgeving, of het nou New York was, een stad in Algerije of het Midden Oosten. Wharton schuwt zelfs het mysterie, het bovenaardse niet.

Mooie bundel van een schrijfster die een groter publiek verdient.