menu

Hier kun je zien welke berichten Theunis als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Unconsoled, The - Kazuo Ishiguro (1995)

Alternatieve titel: De Troostelozen

4,0
Na De Rest van de Dag was ik erg benieuwd naar meer werk van Ishiguro. Waar ik bij het eerste boek meteen enthousiast was, duurde het nu even voordat ik het op waarde kon schatten. Halverwege heb ik het boek zelfs weg gelegd. Want oh, wat was het beklemmend. En wat was het een worsteling om me door de eerste tweehonderd benauwende bladzijden te wurmen.

Na een week of twee pakte ik het boek weer op, nu met voldoende afstand om het beklemmende schrijven juist te waarderen. Nu kon ik de genialiteit van de schrijver zien, want hoe knap is het dat je een dikke vijfhonderd pagina's lang de lezer aan je weet te binden door hem continu op het verkeerde been te zetten, door hem van scène naar scène te slepen zonder logische overgang, als in een akelige droom, een wrange nachtmerrie.

Want niets is wat het lijkt. Ishiguro verandert soms in een paar zinnen van richting. Wat eerder in het verhaal een zaal was blijkt later een gang te zijn. Het hoofdpersonage, Ryder, wordt zonder verklaring weg geleid. Het geheugen laat hem veelal in de steek. Iedereen om hem heen wil iets van hem. Elke passage ademt verstikking. Maar, en dat is heel knap, ondertussen blijf je lezen omdat alle kronkelige wegen die bewandeld worden boeiend zijn. Alle scènes zijn, hoe onrealistisch soms ook, met gevoel zijn geschreven, levensecht zijn.

Om af te sluiten. Je moet ergens doorheen. Als dat lukt, als je de ruimte vindt, dan is het een enerverende leeservaring.

Unwinding: An Inner History of the New America, The - George Packer (2013)

Alternatieve titel: De Ontluistering van Amerika

4,0
Aan de hand van een aantal onbekende Amerikanen neemt Packer de lezer bij de hand door het verscheurde Amerika. Het nieuwe Amerika noemt Packer het in de oorspronkelijke titel. De droom is een nachtmerrie geworden. Door het hele boek komen een paar va deze hoofdpersonen terug. Hun levens laten het verhaal van Amerika vanaf eind jaren '70 zien. Ze nemen de lezer mee naar Tampa, Sillicon Valley en Youngstown. Ze laten het contrast zien in het denken over het land en waarom het land ooit groot is geworden. Het laat vooral een pijnlijke verdeeldheid zien. Tussendoor zijn er hoofdstukken waarin het levensverhaal van toonaangevende Amerikanen wordt geschetst. Ze dragen bij aan het complete beeld van de ontluistering van Amerika.

Persoonlijk keek ik het meest op van de onthutsende politieke inflatie: er lijkt zich in Washington geen mens meer bezig te houden met het luisteren naar het volk. Alles draait om de juiste contacten en dan nog moet je vooral rijk zijn, of een bedrijf, om verandering te kunnen veroorzaken. Het geld is zo machtig dat zelfs de president er onderhevig aan lijkt. Het is niet verwonderlijk dat er in Amerika gekozen is voor verandering. Als je het boek leest, zie je de verandering aankomen en mag het niet eens verrassend genoemd worden dat er voor Trump is gekozen.