menu

Boeken / Toplijsten en favorieten / Het mooiste kinderboek

zoeken in:
Ah, dan zal ik er inderdaad naast zitten.

avatar van Morgana
Torenhoog en Mijlen breed en Ogen van Tijgers van Tonke Dragt.
Echt een van de beste dingen die ik ooit gelezen heb. Drie jaar geleden voor het eerst gelezen, en kort geleden weer. Echt geweldig, allebei vijf sterren. Het is spannend, heeft een hele mooie sfeer, zet je aan het denk en maakt ook echt indruk. Dat heb ik anders niet zo vaak.

Misschien zul je niet echt zeggen dat het jeugdboeken zijn, maar ze worden wel vaak zo genoemd. Maar voor volwassenen is het ook heel interessant. De schrijfster wilde er geen kaartje met een leeftijd aan hangen, omdat iedereen die het wil lezen, kan lezen. Daar ben ik het wel mee eens.

Ik vind het wel jammer dat deze boeken niet in meer talen vertaald zijn (Torenhoog Mijlen breed in het Duits, Tsjechisch en Afrikaans, Ogen van Tijgers alleen in het Duits). Zou wat mij betreft in veel meer talen vertaald moeten worden. Met Engels alleen al zou je veel meer mensen bereiken. Alleen ik denk niet dat het ooit nog gaat gebeuren. Jammer hoor.

Ik heb kortgeleden ook een artikel gelezen van toen Torenhoog en Mijlen breed de Nienke van Hichtum-prijs had gewonnen, in 1971. Daarin wordt verteld over Tonke Dragt, hoe haar boeken mensen die normaal niet lazen aan het lezen kregen en over het boek zelf natuurlijk.
Hier is de link voor als je het wilt lezen: http://www.tonkedragt.nl/ (ga naar boeken, recensies, nienke van hichtumprijs, download recensie. Als je 'm in paint opent is het goed te lezen)

En De brief voor de koning wordt nog beter gevonden. En er wordt meer over gepraat, en er is meer belangstelling voor, heeft meer prijzen gewonnen... Dat zal ik ook maar eens gaan lezen.

Nou wat ik echt las toen ik jonger was was uhm.. heel verschillend!
Carry slee las ik veel zoals : Spijt, Kappen, Razend.
Ook vond ik de dolle tweeling, de olijke tweeling en pitty geweldig !
Anke de vries - blauwe plekken is me nog heel lang bijgebleven
en de schippers van de Kameleon las ik ook graag !
Mathilda is ook 1 van me favoriete kinderboeken gweldig!

Verder vond ik de boeken van HP leuk en Annie MG smidt ook.

avatar van Nicolage Rico
De klassiekers zoals boeken van Roald Dahl, Joke van Leeuwen en Annie M.G. Schmidt zijn natuurlijk top. Die moet ieder kind gelezen hebben. Daarnaast las ik vroeger de boeken van Brammetje Bond en Saskia en Jeroen. Iets minder bekend, maar als kind flink van genoten.

Tegenwoordig zit ik in de fase voorlezen aan... (nou ja, tegenwoordig, al weer bijna twee jaar )

Mijn zoontje is nu helemaal in de ban van Kikker (Max Velthuijs) maar ook Dick Bruna is op zijn tijd een leuke afwisseling en dikkie dik ook.


Hebben mensen hier ervaring met voorlezen aan 2 jarigen? En eventueel nog tips?

avatar van eRCee
Misschien een tip 'op de groei', want ik weet nog dat ik als kind (zes jaar?) de boeken over Virgilius van Tuil (een kabouter uiteraard) echt geweldig vond om voorgelezen te krijgen.

avatar van Pythia
aegron schreef:
En eventueel nog tips?

De boekjes van Dr. Seuss, met vrolijke, bizarre tekeningen en dito tekst, konden mijn kinderen en mij wel bekoren; er staat er eentje op boekmeter:
Cat in the Hat, The - Dr. Seuss (1957)

avatar van Marcel
De boeken over Rover Graai van Gudrun Pausewang.

Die las ik vroeger zelfs steeds opnieuw; een tactiek die ik tegenwoordig helemaal niet meer beoefen.

avatar van jessy_hoge
Ik was "toen ik klein was" (ik ben 15 haha) helemaal fan van:
-Winnie de Pooh
-Saskia en Jeroen
-Jip en Janneke

Later begon ik de boeken van Roald Dahl heel erg leuk te vinden. Nu nog steeds trouwens, vooral Mathilda is een van mijn favoriete boeken.

avatar van Rio Negro
Ik was 'vroeger' eigenlijk niet zo'n lezer. Ik heb gelezen:
- Tup en Joep
- Pinkeltje
- Snuf
- Jeroen en Joost
- Kruistocht in spijkerbroek
- Holland onder het hakenkruis

Kan er niet echt meer een waardeoordeel over geven, behalve dan dat aan de laatste twee veel plezier heb beleefd. Aan Tup en Joep trouwens ook, maar toen was ik nog wel heel klein.

avatar van PeterW
Rio Negro schreef:
Aan Tup en Joep trouwens ook, maar toen was ik nog wel heel klein.

Vergeet Klik en Klak niet, ook erg leuk.

avatar van Nicolage Rico
Voor mij zijn de boeken van Roald Dahl en Joke van Leeuwen nog steeds leuk. Als volwassene kan ik daar nog steeds van genieten. En zo zijn er wel meer.

Voor de kleinere kinderen vind ik "Pluk van de Petteflet" één van de fijnste boeken. Die "moet" ieder kind gelezen hebben.

En nog een vermelding voor Toon Tellegen, al vind ik zijn werk meer geschikt voor de wat ouderen dan voor pure kinderen.

avatar van Nerd111
Tamino Acid schreef:
(quote)

Ik citeer even de Geronimo Stiltonuitgever Jos Baeckens: "Intussen is het creatieve brein achter de Geronimo Stiltonverhalen uitgegroeid tot een heel team van ongeveer veertien man dat alle verhalen en zijlijnen bedenkt."
Over de kwaliteit van deze boeken spreek ik me niet uit, wel over de hype.... Als die verkiezingen van het Mooiste Kinderboek via het internet echt eerlijk verlopen, dan wil ik morgen in het Iran van Ahmadinejad wonen.

(quote)

Geronimo Stilton is niet te vergelijken met Sinterklaas, eerder met Philadelphiakaas, of een ander product dat we alleen maar gebruiken omdat er zo massaal reclame voor gemaakt wordt.


Mee eens

avatar van Kerry
Ik vind R.L. Stine en Evert Hartman geweldige (kinder/jeugd-) boeken schrijven.

avatar van Juud
Ik las vroeger vrijwel alleen maar sprookjes; daar was ik echt gek op! Naast de heel bekende, heb ik ook tientallen heel onbekende bundels gelezen met sprookjes van verschillende volkeren en uit verscheidene landen. Ik genoot echt van de combinatie van fantasie, moraal en hier en daar wat gruwelijkheden.

Verder las ik ook graag van Anthony Horowitz, Cynthia Voigt, Otfried Preussler, Annika Thor, Theresa Breslin en Monica Furlong.

avatar van chris reifert
chris reifert (crew)
Alle oude boeken van Meester Pompelmoes.

Kinderboek voor volwassenen:
Peter de Ruiter - Een wereld voor kinderen / Opgroeien zonder kinderarbeid

avatar van Froid de canard
Voor mij zijn zeker weten Guus Kuijer en Joke van Leeuwen de grote helden uit mijn jeugd.
Ik kon al vroeg goed lezen, en dat deed ik dan ook. Ik heb Het Grote Boek Van Madelief op mijn 7/8ste helemaal uitgelezen. Ik vond het prachtig (al was ik voor Een Hoofd Vol Macaroni echt nog wel te jong op mijn 8ste, dat vond ik dan ook het minst leuke boek).
Van Joke van Leeuwen zijn er ook veel goede boeken verschenen. Mijn favoriet blijft Deesje.
Niet te geloven hoe ontzettend creatief Joke omgaat met het schrijven van kinderboeken.. Ze zijn zó humoristisch,je vindt echt geen tweede schrijfster/tekenares zoals zij.


avatar van Pythia
Ik las als kind alles wat zich niet snel genoeg uit de voeten maakte en mocht in de bieb vast aan de kast voor een oudere groep beginnen, omdat ik alles gelezen had in mijn eigen categorie. Dat lijkt omvangrijker dan het is. De bieb was niet zo groot en al die fantastische schrijvers, die ik later voorgelezen heb aan mijn kinderen, hadden nog geen letter op papier gezet voor de jeugd.
Roald Dahl, Joke van Leeuwen, Thea Beckman, Jan Terlouw, Paul Biegel, Guus Kuijer, Evert Hartman - ze 'bestonden' nog niet.
'Vroeger was het beter' gaat in dit geval zeker niet op.
Waar ik met het meeste plezier aan terugdenk zijn de boeken van Joh. H. Been: 'Paddeltje' en 'Om de Schatten van Il Tigretto'.

avatar van Mahto
Mijn favoriete schrijvers waren Marc De Bel (Blinker en de bakfietsbioscoop, de zusjes Kriegel en Het ei van oom Trotter), Evert Hartman, Koning van Katoren van Jan Terlouw(heb ik echt vaak gelezen), een aantal boeken van Thea Beckman, Patrick Lagrou (dolfijnenkind), Anthony Horowitz. En toen ik ouders was veel Dirk Bracke natuurlijk (handig dat mijn moeder al zijn boeken kocht en koopt omdat ze hem kent:-P)

ik heb ook wel bijna de gehele jeugdafdeling van de bibliotheek gelezen, denk ik:-P

avatar van Pythia
Ik vergeet nog te vermelden dat het aller-aller leukste kinderboek natuurlijk

'Tekens van de Tijd' van Peter Cross is. (Engelse titel 'Trouble for Trumpets').

Het gaat over de eeuwige strijd tussen zomer en winter, tussen de Boffers en de Bijters. Met kleine verborgen tekeningetjes in de prachtige illustraties.

avatar van Bassievrucht
Iemand boeken over Pietje Puk van Henri Arnoldus gelezen? Over een postbode die allemaal avonturen beleefde in en rondom zijn dorp.

Kan me nog wel herinneren dat hij een keer op vakantie ging, een pakketje aannam, en werd aangehouden omdat het om drugs ging. En zo leerde ik weer wat.

Geniaal vond ik het. Zeker niet Het Mooiste Kinderboek, maar altijd spannend en leuk om te lezen hoe die krullenbol weer in de penarie geraakte.

avatar van aslan
Bassievrucht schreef:
Iemand boeken over Pietje Puk van Henri Arnoldus gelezen?

de postbode van Keteldorp
heb de eerste 25 à 30 van de reeks verslonden als kind!!
ik heb ze nog steeds: moet ze nog 'ns terugzoeken!!

avatar van Luite
Vanavond De Heksen uitgelezen aan mijn zoontje van 6. Beide erg genoten. Vond het nog beter dan Sjakie. Een echte aanrader!

miepke
Ja, de Heksen was inderdaad ook mijn favo van Roald Dahl.
Ik was vroeger helemaal fan van Koning van Katoren van Jan Terlouw.
Stiekem ook de tinatoppers. Kippenvel.
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Hierboven stond ook ergens Evert Hartman, absoluut leuk!

avatar van gertjan P.
'Samen op het eiland Zeekraai' en alle 'Pim, Frits en Ida's'.

avatar van Christine
Ik lees heel veel kinderboeken. Veel zijn er inderdaad mooi, maar ik heb er niet echt eentje die ik tot de 'mooiste' kan benoemen...

13½ Leben des Käpt’n Blaubär, Die - Walter Moers (maar wel gewoon in ons eigen taaltje natuurlijk)

Sowieso. Briljant. Ik als kleiner Tomasje vond het gaaf. En als nog kleiner Tomasje smaakte de boeken van Tonke Dragt goed, en De Gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren ook.

Laatst nog gelezen: Piggelmee en het Tovervisje. In feite een zeer uitgebreide vorm van reclame voor Van Nelles koffie...
Maar toch een schitterend verhaal. Mooi (ouderwets) taalgebruik ook ("'s Anderendaags") en heerlijk voorspelbaar....

Als kind was mijn favoriet de Bende van de Witte Roos van Astrid Lindgren. Prachtig avontuur waar je je als kind heel goed in kunt verplaatsen. (althans - ik destijds wel!).

Nu favoriet om voor te lezen bij de kinderen: Max en de Maximonsters (Maurice Sendak).

avatar van Kimpie
Toen ik echt een 'jonkie' was de boeken van Annie M.G. Schmidt (Pluk van de Petteflet, Jip En Janneke, Abeltje)
Toen ik wat ouder was de (historische) boeken van Thea Beckman (Saartje Tadema, Geef Me de Ruimte, Kruistocht in Spijkerbroek)

Gast
geplaatst: vandaag om 17:44 uur

geplaatst: vandaag om 17:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.