menu

Boeken / Nieuws / Literaire prijzen

zoeken in:
avatar van Pageturner
mjk87 schreef:
Ik houd het op Annie Ernaux, vooral omdat abortus dit jaar nogal in het nieuws was en haar boek daarover een verfilming kreeg. Hoewel haar 12 stemmen op deze site er toch zeker 11 te veel zijn zo ongeveer.

Bij mijn weten is er voor het eerst een Boekmeteraar in geslaagd de laureaat te voorspellen! Annie Ernaux, bekend van Les années en L'événement, krijgt de prijs "voor de moed en de klinische scherpte waarmee ze de wortels, vervreemdingen en collectieve beperkingen van de persoonlijke herinnering blootlegt."

Pageturner schreef:
Volgens mij (maar wat weet ik uiteindelijk?) heeft de Academie eindelijk beseft dat de wereld verder reikt dan Europa en Noord-Amerika en bekronen ze opnieuw een eerder onbekende auteur, misschien zelfs uit een taalgebied van waaruit maar weinig boeken ons bereiken. Een Oezbeek, een Mauritaniër, een Vietnamees, een Paraguayaan: uiteindelijk is dit een prijs voor wereldliteratuur, en ik kan maar moeilijk geloven dat er buiten het Engels, Frans en Zweeds geen grootse dingen worden geschreven.

Ik blijk inderdaad maar weinig te weten. Vorig jaar bracht Kjell Espmark, lid van de Academie, dit essay uit, waarin hij onder andere aanstipt dat het publiek niet langer accepteert dat er veertien vrouwelijke winnaars tegenover honderd mannen staan, en dat zelfs de winnaars uit Afrika of Latijns-Amerika in de taal van de kolonisatoren schreven. Ik zag daarin een aanwijzing dat de prijs naar een schrijfster zou gaan die in een weinig verspreide of zelfs onderdrukte taal schrijft, zoals Vietnamees, Arabisch of een inheemse Zuid-Amerikaanse of Afrikaanse taal. Met die twee voorspellingen zat ik er dan toch maar vijftig procent naast.

mjk87

Geld ingezet bij de bookmakers?
Lijkt mij dat je dan een behoorlijke duit in je zak kunt stoppen.

avatar van mjk87
1187 schreef:
mjk87

Geld ingezet bij de bookmakers?
Lijkt mij dat je dan een behoorlijke duit in je zak kunt stoppen.


Nee helaas.


Stephen King stond op plaats 4 bij de bookmakers. Zou die nu echt een mogelijke toekomstige winnaar van de Nobelprijs voor literatuur zijn?

avatar van eRCee
Nee.

avatar van Pageturner
Nee. Het is een lichte ergernis van me dat elk krantenartikel over de Nobelprijs verwijst naar 'de bookmakers' om zogenaamde kanshebbers tegen het licht te houden. Maar de prijs is geen WK voetbal: het is uiteindelijk een bende bebrilde Zweden die beslist wie bekroond wordt, en voor die keuze baseren ze zich op de suggesties van oud-winnaars, recensenten en professoren literatuur. En hun notulen worden pas na vijftig jaar openbaar gemaakt. Er is ooit echt wel een lek geweest, maar dat is al lang gedicht. De laureaat van vorig jaar, Abdulrazak Gurnah, stond bij geen enkele bookmaker genoteerd.

Bonus: Amos Oz, die in 2018 overleed, stond tot vorig jaar nog tussen de kanshebbers bij de bookmakers. Zo zie je maar hoe professioneel die te werk gaan.

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
De Arkprijs van het Vrije Woord is vandaag voor de 72ste keer uitgereikt en wel aan dichter en schrijver Peter Verhelst .

avatar van WildeOscar
WildeOscar (moderator)
Sri Lankaan Karunatilaka wint Booker Prize met satirische 'onderwereldwhodunnit' - Sri Lankaan Karunatilaka wint Booker Prize met satirische 'onderwereldwhodunnit' - nos.nl

avatar van Lalage
Er kan weer gestemd worden op de beste kinderboeken:
Grote Vriendelijke 100 | Hebban.nl

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Weer eens wat anders dan een prijs! Op 16 oktober, sterfdag van M. Vasalis, is in Roden een standbeeld ter ere van de dichter onthuld. Ze woonde een groot deel van haar leven, tot aan haar dood in 1998, in het Drentse dorp. Op de sokkel is een strofe uit het gedicht van het personage Daphne uit 'De vogel Phoenix', geplaatst, die gaat over groeien en over ergens geworteld zijn:
“Alleen mijn voeten op de grond
verbinden mij met het bestaande.”

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
René van Stipriaan ontving vandaag de Leonard Willemsprijs 2018 - 2021 voor zijn boek 'De Hartenjager: Leven, Werk en Roem van Gerbrandt Adriaensz. Bredero'

De wetenschappelijke Prijs van de Koninklijke Academie voor Taal en Letteren (KANTL) - '130 jaar liefde voor cultuur, taal en literatuur in Vlaanderen' - voor de studie van de oudere taal, literatuur en cultuur heeft sinds 2016 de naam Leonard Willemsprijs en bedraagt 5.000 euro.

En de prijs van de KANTL voor Essay 2018-2021 gaat naar Cyrille Offermans voor zijn essaybundel 'Een Iets Beschuttere Plek Misschien'

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Tijs Goldschmidt heeft de Jan Wolkers Prijs gewonnen voor zijn boek Wolven op het Ruiterpad . Deze prijs voor het beste natuurboek van Nederland werd uitgereikt in het programma Vroege Vogels. Vroege Vogels, de Volkskrant en het Wereld Natuurfonds zijn de initiatiefnemers van deze prijs van 5000 Euro, die vandaag voor de tiende keer is uitgereikt.

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Marion Bloem heeft de Constantin Huygens-prijs toegekend gekregen. De schrijver wordt gelauwerd voor haar gehele oeuvre.

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Anjet Daanje wint de Boekenbon Literatuurprijs 2022 met Het Lied van Ooievaar en Dromedaris

Gast
geplaatst: vandaag om 01:20 uur

geplaatst: vandaag om 01:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.