menu

Boeken / Nieuws / Literaire prijzen

zoeken in:
avatar van eRCee
Drie keer een BN'er die het schrijven er een beetje bij doet, een literaire biografie, een verhalenbundel en dan nog Hendrik Groen. De roman komt er bekaaid vanaf.

avatar van the Cheshire cat
Een onnozel lijstje inderdaad, met 3 BN'ers.

Ah, ik dacht dat het meer om het 'principe' 3x roman, 1x literaire biografie, 1x verhalenbundel ging, niet zozeer wie erachter zit/ de specifieke werkjes.

avatar van liv2
liv2 (crew)
Longlist Libris literatuurprijs, met jawel, een Herman Brusselmans ....


Herman Brusselmans haalt (na een boek of 70) de longlist van de Librisprijs - NRC

avatar van Ted Kerkjes
Ted Kerkjes (moderator)
De nominaties voor de Woutertje Pieterse Prijs 2017 zijn bekend

Gisteren zijn in het radioprogramma Kunststof de nominaties voor de Woutertje Pieterse Prijs bekendgemaakt. Zes titels zijn gekozen op basis van hun universele en tijdloze waarde en de verhouding van tekst en beeld.
De genomineerde boeken zijn het poëzieprentenboek Aap Beer Zebra (Gottmer) van Bette Westera (tekst) en Henriette Boerendans (illustraties), de historische roman De ring van koning Salomo (Luitingh-Sijthoff) van Lida Dijkstra (tekst) en Martijn van der Linden (illustraties), het prentenboek Het grootste en leukste beeldwoordenboek ter wereld (Lannoo Uitgeverij) van Tom Schamp, de oorlogsroman Hoe Tortot zijn vissenhart verloor (Querido) van Benny Lindelauf (tekst) en Ludwig Volbeda (illustraties), het dierenboek Op een ochtend vroeg in de zomer (Querido) van Toon Tellegen (tekst) en Sylvia Weve (illustraties) en het prentenboek Stella (Querido) van Gerda Dendooven.

Deze nominaties zijn gekozen uit alle kinder- en jeugdboeken die verschenen tussen 1 januari en 31 december 2016. De jury bestaat naast Noraly Beyer uit Anne-Gine Goemans, Jen de Groeve, Mirjam Noorduijn (van Het boekenboek) en Peter de Kan.
Op zaterdag 8 april zal in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond bekend worden gemaakt welke van deze zes boeken met de dertigste Woutertje Pieterse Prijs bekroond zal worden.

Voor meer informatie: Nominaties Woutertje Pieterse Prijs 2017

avatar van Lalage
De Biesheuvelprijs voor verhalenbundels is dit jaar gewonnen door Maarten 't Hart met 'De moeder van Ikabod'.

avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Gerard Reve schreef:
Zelf raad ik het bizarre werk van de Rus Victor Pelevin aan

Ziet er goed uit, bedankt; ik heb twee boeken voor toevoeging ingezonden.

avatar van Ted Kerkjes
Ted Kerkjes (moderator)
Sylvia Weve & Gideon Samson zijn genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award 2018

Jaarlijks wordt de Astrid Lindgren Memorial Award toegekend aan het een schrijver, illustrator of leesbevorderende instelling of persoon. De prijs beloont het 'werk van de hoogste kwaliteit en in de geest van Astrid Lindgren'. De prijs, uiteraard vernoemd naar de Zweedse schrijfster van onder andere De gebroeders Leeuwenhart en de Pipi Langkousboeken, wordt ook wel de Nobelprijs van de Jeugdliteratuur genoemd.
De illustratrice Sylvia Weve is -hoe verrassend- genomineerd in de categorie 'illustratoren'. Ze won tweemaal een Zilveren Penseel en in 2013 zelfs het Gouden Penseel voor de illustraties in Aan de kant, ik ben je oma niet!. De poëziebundel Doodgewoon van Bette Westera voorzag zij ook van illustraties, en deze won de Woutertje Pieterse Prijs in 2015. Het boek Op een ochtend vroeg in de zomer van Toon Tellegen heeft ze ook geïllustreerd, en deze is nu ook genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs. Om maar te illustreren hoe productief ze is: in totaal tekende ze voor meer dan honderdvijftig boeken.

In de categorie 'auteurs' is de auteur Gideon Samson genomineerd. Hij debuteerde in 2007 het het boek 'Niks zeggen!', waarmee hij een Vlag & Wimpel won. Een Zilveren Griffel kreeg hij voor zijn tweede boek, 'Ziek' uit 2009. Voor 'Zwarte zwaan' ontving hij een Zilveren Griffel en een nominatie voor de Gouden Lijst. De Gouden Lijst won hij met zijn 'Overspoeld'. Zijn meest recente 'Eilanddagen' ontving veel lovende recensies.

De enige Nederlander die deze prijs won, was Guus Kuijer in 2012.

Voor meer informatie: de site van ALMA

avatar van Ted Kerkjes
Ted Kerkjes (moderator)
Benny Lindelauf is de winnaar van de Halewijnprijs van 2016

De schrijver Benny Lindelauf heeft de Halewijnprijs van 2016 gewonnen voor zijn boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor.
De Halewijnprijs is bestemd voor literair talent dat, volgens de jury, op grond van de kwaliteit en onweerstaanbaarheid van het werk extra belangstelling verdient. De prijs bestaat uit een geldbedrag van duizend euro en een bronzen beeldje dat door Dick van Wijk is gemaakt. De naam van de prijs is een verwijzing naar 'Het lied van de Heer Halewijn' ("Heer Halewijn zong een liedekijn..."), een ballade uit de middeleeuwen waarin het hoofdthema onweerstaanbaarheid is.
Op 2 april zal de prijs voor de dertigste keer worden uitgereikt. Eerdere winnaars van deze prijs zijn
Vrouwkje Tuinman, Tommy Wieringa, Arthur Japin, Esther Gerritsen en Erik Vlaminck.

Meer over de prijs hier.

avatar van liv2
liv2 (crew)
Longlist Man Booker Prize International 2017, met Stefan Hertmans!!!!!

The Man Booker International Prize 2017 Longlist Announced | The Man Booker Prizes - themanbookerprize.com

avatar van Lalage
Longlist van de ANV Debutantenprijs:

Hans Bogaert – Echo (De Bezige Bij)
Judith Eykelenboom – Biefstuk (Prometheus)
Lieke Kézér – De afwezigen (De Arbeiderspers)
Haro Kraak – Lekhoofd (Atlas Contact)
Marleen Nagtegaal – Onthoofde man op vuilnisbelt (Passage)
Jente Posthuma – Mensen zonder uitstraling (Atlas Contact)
Patrick Pouw – De terugkeerling (Lebowski)
Roos van Rijswijk – Onheilig (Querido)
Ulises Segura – De mooie mond van Bobby Cespedes (In de Knipscheer)
Lize Spit – Het smelt (Das Mag)
Vincent van Warmerdam – De plectrumfabriek (De Geus)

Op 7 april wordt de shortlist bekendgemaakt.


avatar van Ted Kerkjes
Ted Kerkjes (moderator)
Vandaag zijn de vijf nominaties voor de Gouden Lijst 2017 bekend gemaakt

De vijf boeken die kans maken op de Gouden Lijst 2017 zijn vandaag bekend gemaakt. De Gouden Lijst is een juryprijs voor jeugdboeken in de categorie twaalf tot vijftien jaar.
De vijf boeken zijn: Als de bergen huilen van Gerda Van Erkel, Hoe Tortot zijn vissenhart verloor van Benny Lindelauf (dat dit jaar al vaker genomineerd is en bekroond), Mij niet gezien (Picture me gone) van Meg Rosoff, Suzy en de kwallen (The thing about jellyfish) van Ali Benjamin en De wonderlingen (The marvels) van Brian Selznick. (De laatste betreft een verhaal dat deels in tekeningen verteld wordt, zoals vaker bij Selznick. Helaas kan daarom zijn werk niet op BoekMeter.)

De prijs zal uiteindelijk worden uitgereikt aan twee boeken: één in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalig en één in de categorie vertaalde boeken. De prijs behelst een bedrag van vijftienhonderd euro. Naast de prijs worden er ook drie Eervolle Vermeldingen toegekend - ik vermoed aan de overige drie boeken...?

In deze opzet werd de Gouden Lijst voor het eerst uitgereikt in 2011. Daarvoor werd de prijs twee maal eerder uitgereikt, maar dus in een andere vorm: zo won de dichteres Annet Bremen middels een stemming onder het publiek.

De twee boeken, die de jury uitkiest, zullen 21 april in de prijzen vallen.

Meer informatie over bijvoorbeeld eerdere winnaars: Leesplein - de Gouden Lijst

avatar van Ted Kerkjes
Ted Kerkjes (moderator)
Wolf Erlbruch heeft de Astrid Lindgren Memorial Award 2017 gewonnen

De Duitse schrijver/illustrator Wolf Erlbruch heeft de Astrid Lindgren Memorial Award 2017 gewonnen. De prijs geldt zo'n beetje als de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur.
Erlbruch geniet ongetwijfeld de meeste bekendheid dankzij het boek Van een kleine mol die wilde weten wie er op zijn kop gepoept heeft. Een ander boek van hem is het, naar mijn mening schitterende, De eend, de dood en de tulp.
Er waren dit jaar meer dan tweehonderd kandidaten voor de prijs. De Nederlandse schrijfster/illustratrice Marit Törnqvist (zelf ook genomineerd) deed op de Facebookpagina van JaapLeest (één van de weinige recensiewebsites voor jeugdliteratuur) al een gok. Ze schreef: “Ik doe een gok: Wolf Erlbruch.” Zij mag dus niet meer raden.
Erlbruch zelf zag het niet aankomen. Hij had nooit verwacht deze prijs te winnen, liet hij in een reactie weten. Verder zei hij "nog wel een tijdje in shock te zijn".
Wolf Erlbruch illustreerde overigens diverse boeken van Nederlandse auteurs. Zo werkte hij samen met Bart Moeyaert en Edward van de Vendel.
De jury van de Astrid Lindgren Memorial Award waardeert het werk van Erlbrucht omdat het existentiële vragen toegankelijk en behapbaar maakt voor lezers van alle leeftijden.
De andere Nederlandse genomineerde was Ted van Lieshout.
Aan de prijs is een geldbedrag van zes ton verbonden.

avatar van Ted Kerkjes
Ted Kerkjes (moderator)
Stella van Gerda Dendooven wint de Woutertje Pieterse Prijs 2017

Wat zijn de literaire prijzen in kinderboekenland toch gemakkelijk te missen. Ook deze prijsuitreiking was me weer geheel ontgaan...
Twee dagen geleden won Gerda Dendooven de Woutertje Pieterse Prijs 2017 voor haar prentenboek Stella: ster van de zee.
Dendooven werd twee maal eerder genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs: in 2015 en 2016, respectievelijk met De gans en zijn broer en De hemel. Deze twee boeken maakte zij samen met Bart Moeyaert, die zelf in 2001 de prijs won voor zijn boek Broere, waar zij zelf óók weer een aandeel in heeft gehad: zij maakte de vignetten.
De jury schreef het volgende over het werk in het juryrapport: "Dendooven verzon een authentiek sprookje over een meisje dat uit zee wordt opgevist door een kinderloze man en vrouw met genoeg plaats in hun hart om het kind in hun vissershutje onderdak te bieden. Wanneer Stella een reuzin blijkt, en zij en de wereld om haar heen letterlijk en figuurlijk met elkaar botsen, gaat ze op zoek naar ‘een plek op haar maat’. Stilistisch drijft dit boek op de orale verteltraditie. De vertelkracht zit niet in de plotwendingen, maar in de zwierige herhalingen en het ritme van de woorden en zinnen en beelden."
Naast Stella nomineerde de jury nog zes andere boeken: Aap Beer Zebra van Bette Westera & Henriette Boerendans, De ring van koning Salomo van Lida Dijkstra & Martijn van der Linden, Het grootste en leukste beeldwoordenboek ter wereld van Tom Schamp, Hoe Tortot zijn vissenhart verloor van Benny Lindelauf & Ludwig Volbeda en Op een ochtend vroeg in de zomer van Toon Tellegen & Sylvia Weve. Op deze pagina zijn filmpjes over deze boeken te vinden. Hier is het filmpje van het winnende boek te vinden.
Dit jaar bestond de jury uit Noraly Beyer (voorzitter), Anne-Gine Goemans, Jen de Groeve, Mirjam Noorduijn en Peter de Kan.

Voor meer informatie: Woutertje Pieterse Prijs 2017

avatar van liv2
liv2 (crew)

avatar van liv2
liv2 (crew)
En de literaire prijzen worden in snel tempo uitgereikt. Libris, Fintro, AKO.... Je ziet het verschil niet meer:

Maar deze wel!

Op 15 september wordt de Dioraphte Literatour-prijs uitgereikt. De twee juryprijzen (Oorspronkelijk Nederlandstalig en Vertaald) worden toegekend aan de beste boeken uit 2016 voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Hier spreekt de jeugd, en dit, vind ik nou echt een belangrijke prijs:

Shortlist:

Oorspronkelijk Nederlandstalig:

Walter van den Berg – Schuld. Das Mag. 2016.
Hanna Bervoets – Ivanov. Atlas Contact. 2016.
Jente Posthuma – Mensen zonder uitstraling. Atlas Contact. 2016.
Peter-Paul Rauwerda – De negen kamers. Lemniscaat. 2016.
Jowi Schmitz – Weg. Hoogland van Klaveren. 2016.

Vertaald:

Joelle Charbonneau – Nodig. Karakter uitgevers. 2016. Vertaald door: Carolien Metaal.
Emma Cline – De meisjes. Lebowski Publishers. 2016. Vertaald door: Tjadine Stheeman.
Sarah Crossan – Een. Pepper Books. 2016. Vertaald door Sabine Mutsaers.
Inés Garland – Steen, papier, schaar. Querido. 2016. Vertaald door: Corrie Rasink.
Jenny Valentine – Door het vuur. Luitingh-Sijthoff. 2016. Vertaald door: Jenny de Jonge.

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Geert Mak krijgt dit jaar de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Hij krijgt de erkenning vanwege "zijn grote staat van dienst als schrijver van boeken over onze historie", aldus het Prins Bernhard Cultuurfonds.

avatar van eRCee
U loopt een jaartje achter.


avatar van Ted Kerkjes
Ted Kerkjes (moderator)
De Zilveren Griffels van 2017 zijn uitgereikt

Op 21 juni 2017 heeft de enige echte Griffeljury tijdens de MidzomerKinderboekenBorrel in Amsterdam (nooit geweten dat 'ie bestond) zeven Zilveren Griffels verdeeld onder de zeven beste kinderboeken van het afgelopen jaar - tenminste: naar hun mening, natuurlijk.

Deze zeven Zilveren Griffels vallen in vijf categorieën, te weten: Tot 6 jaar, Vanaf 6 jaar, Vanaf 9 jaar, Informatief en Poëzie. Dit jaar moest het dit jaar met één categorie minder doen: er is geen boek uit de categorie Poëzie bekroond.
In de categorie Tot 6 jaar ontvingen twee boeken de Zilveren Griffel: Siens hemel van Bibi Dumon Tak (met illustraties van Annemarie van Haeringen) en Tangramkat van Maranke Rinck en Martijn van der Linden.
Ook in de categorie Vanaf 6 jaar zijn twee boeken verzilverd met een griffel: Kinderen met een ster van Martine Letterie (met tekeningen van Rick 'Gorgel Mees Kees' de Haas) en Naar het Noorden van Koos Meinderts.
In de categorie Vanaf 9 jaar vinden we slechts één boek: Alaska van Anna Woltz, die vorig jaar de Gouden Griffel in de wacht sleepte met Gips.
Ook weer twee oud-winnaars in de categorie Informatief: Bette Westera (won in 2015 in de categorie Poëzie) met Baby’tje in mama’s buik en Daan Remmerts de Vries (won twee keer: in 2003 en in 2010) met T-Rex, Trix in Naturalis.

Één van deze zeven Zilveren Griffels zal 3 oktober tijdens het Kinderboekenbal worden verguld tot een Gouden Griffel. In zekere zin behelst de Zilveren Griffel verder ook niet heel veel meer dan de eer en de aandacht: deze auteurs krijgen geen prijzengeld of zoiets. Ze krijgen wel een stickertje op de kaft en hun naam wordt vermeld in dit berichtje op BoekMeter.

avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Ted Kerkjes schreef:
...en hun naam wordt vermeld in dit berichtje op BoekMeter.


Meer moet dat niet zijn.
avatar van eRCee
Das meer long dan list.

(Komt natuurlijk door de overweldigende kwaliteit van onze vaderlandse letteren, die stakkers in de States kunnen maar net een longlist vullen met de helft van ons aantal.)


avatar van liv2
liv2 (crew)
Shortlist Man Booker Prize 2017:

KLIK

avatar van liv2
liv2 (crew)
Shortlist ECI literatuurprijs 2017:

KLIK

Huub Beurskens – Eindeloos eiland (Koppernik)
Koen Peeters – De mensengenezer (De Bezige Bij)
Daniël Rovers – De waren (Wereldbibliotheek)
Marijke Schermer – Noodweer (Van Oorschot)
Peter Terrin – Yucca (De Bezige Bij)
Annelies Verbeke – Halleluja De Geus

avatar van eRCee
Ik neem graag een voorschot op morgen, en feliciteer alvast Javier Marias met zijn onvermijdelijke nobelprijs.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:50 uur

geplaatst: vandaag om 18:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.