menu

Boeken / Nieuws / Literaire prijzen

zoeken in:
lezert
Ik kon geen topic vinden waarin literaire prijzen worden bijgehouden, terwijl er zo nogal wat prijzen zijn. Natuurlijk de Nobelprijs, maar ook tal van andere nationale en internationale prijzen.

Ik kwam hierop doordat ik op teletekst las dat, de mij overigens totaal onbekende, Hans Münstermann vandaag de AKO-literatuurprijs gewonnen heeft.

Gefeliciteerd Hans!


117 Teletekst vr 10 nov
***************************************
AKO-prijs voor Hans Münstermann

***************************************
` De AKO-literatuurprijs gaat dit jaar
naar Hans Münstermann voor zijn boek
'De Bekoring'.De winnaar werd in het
progrmma RTL Boulevard bekendgemaakt
door prinses Laurentien,de voorzitter
van de jury.

In het rapport krijgt Münstermann lof
voor de manier waarop hij schrijft over
"de ongrijpbaarheid van een wereld in
beweging".De prijs bestaat uit een
beeldje en een bedrag van 50.000 euro

Voor de ceremonie waren vijf van de zes
genomineerden apart met helikopters
naar Schiphol gevlogen,waar de prijs
werd uitgereikt.De zesde schrijver,
Joris Note,wilde daar niet aan meedoen.

avatar van Dimara
Debutantenprijs voor Gerbrand Bakker

Gerbrand Bakker (°1962) heeft met zijn eerste roman Boven is het stil (uitgeverij Cossee) de Debutantenprijs gewonnen. Deze Debutantenprijs, een initiatief van Stichting Perspektief in Dordrecht, is een jaarlijkse prijs voor debuterende prozaschrijvers, voor het eerst toegekend in 1995. De prijs valt niet te verwarren met die andere (tweejaarlijkse) debuutprijs, de Anton Wachterprijs, dit jaar toegekend aan Christiaan Weijts voor Art. 285b. De Debutantenprijs heeft een ander opzet. Door een nominatiejury wordt een aantal titels genomineerd die vervolgens aan lezerspanels, groepen en individuele lezers bij openbare bibliotheken in Nederland gelezen en beoordeeld worden. Het hieruit voortkomende beste debuut wordt de winnaar. De professionele jury bestond uit Casper Markesteijn, Brigitte Raskin, Pauline Slot, Jan Eykelboom en Marijke Arijs. Boven is het stil van Bakker is een sober geschreven boek over een zekere Helmer die door omstandigheden de boerderij van zijn vader moet bestieren. Hij verzorgt niet alleen de dieren, maar ook zijn oude vader, intussen vaagweg dromend van een andere toekomst. Het boek werd in de kritiek goed onthaald, vooral vanwege zijn ingehouden toon. Gerbrand Bakker werd verkozen boven vier andere genomineerden: Hans Hogenkamp met Excuses voor het ongemak, Tessa Leuwsha met De Parbo-blues, Anneloes Timmerije met Zwartzuur en Vrouwkje Tuinman met Grote Acht. Vorig jaar verkreeg Lucette ter Borg met Het cadeau uit Berlijn de Debutantenprijs. Bakker kreeg voor Boven is het stil eerder ook al Het Gouden Ezelsoor, voor het best verkopende debuut.

avatar van Freud
De concurrentie was keihard, maar vrijdagavond werd tijdens De Nachten in Antwerpen de eerste Slechte Seks Prijs uitgereikt aan Bart Van Lierde.

De auteur ontving uit handen van Katja Schuurman een magnumfles champagne en een tegoedbon voor een wellness-weekend, en dat voor het fragment waarvan ú vond dat het de slechtst geschreven seksscène uit de Nederlandstalige literatuur van het afgelopen jaar was.

'Tot aan zijn elleboog zat hij in haar. Hij grabbelde in het rond, kreeg de wand van haar baarmoeder stevig te pakken en trok zijn arm langzaam terug. Hij scheurde het orgaan uit haar lijf, rukte het uit de vagina. Darmen en andere ingewanden kwamen mee. Overal bloed. Hij bracht de baarmoeder naar zijn mond, beet er stukken uit, kauwde en slikte alles door.' (uit Van Lierdes roman 'Een sprong naar de hemel'). (bron: www.humo.be)


Een terechte bekroning denk ik, al vond ik de concurrentie ook erg zwaar. Omdat dit een eerbare site is, moet je zelf maar doorklikken om alle genomineerden te lezen: Méér slechte seks!

dutch2


Dank je wel Freud, voor deze sexy link. Inderdaad een zware concurrentie. Ik vond zelf die van Luc de Vos erg beroerd (We vielen in de modder en ze kwam onmiddellijk klaar), maar ook Benali was niet best. Van de winnaar kun je eigenlijk moeilijk beweren dat het een seksscene is. Meer een soort horrorachtig iets.

lezert
dutch2 schreef:


Van de winnaar kun je eigenlijk moeilijk beweren dat het een seksscene is. Meer een soort horrorachtig iets.


Zou zo in 'American Psycho' kunnen.

avatar van Arkadi
In Amsterdam zijn de nominaties voor de Libris Literatuur Prijs van dit jaar bekendgemaakt. Het zijn 'Boven is het stil' van Gerbrand Bakker,'Tirza' van Arnon Grunberg,'De pruimelaarstraat'van Louis van Dievel','Het derde huwelijk' van Tom Lanoye,'Didar Faroek'van Sana Valiulina en 'De verering van Quirina T.' van L. H.Wiener. De jury maakt 7 mei bekend wie de prijs krijgt.

bron:nos

Ook de Gouden Uil (België) is uitgereikt!

Prijs van de lezer: Dimitri Verhulst - De Helaasheid Der Dingen

De Gouden Uil Literatuurprijs: Arnon Grunberg - Tirza

De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs: Marjolijn Hof - Een Kleine Kans

Vorige maand is 'Tegengif' van Judith Visser uitgeroepen tot Beste Rotterdamse Boek van 2006.
Link: http://www.judithvisser.nl

dutch2
Jeroen Brouwers krijgt de Prijs der Nederlandse Letteren. Deze oeuvreprijs wordt eens in de drie jaar toegekend. De Belgische koning Albert reikt de prijs, die bestaat uit 16.000 euro, uit.

De jury noemt Brouwers een buitengewoon stilist. In de naoorlogse Nederlandse literatuur heeft hij bakens uitgezet en verzet. Zijn polemieken schreef hij met veel vuur en verontwaardiging, maar met liefde voor het onderwerp.

Brouwers brak in 1967 door met Joris Ockeloen en het wachten. Geheime Kamers (2000) werd een bestseller. Vaak schreef Brouwers over de Tweede Wereldoorlog en ook over België, waar hij woont.

Bron: NOS

Arkadi schreef:
In Amsterdam zijn de nominaties voor de Libris Literatuur Prijs van dit jaar bekendgemaakt. Het zijn 'Boven is het stil' van Gerbrand Bakker,'Tirza' van Arnon Grunberg,'De pruimelaarstraat'van Louis van Dievel','Het derde huwelijk' van Tom Lanoye,'Didar Faroek'van Sana Valiulina en 'De verering van Quirina T.' van L. H.Wiener. De jury maakt 7 mei bekend wie de prijs krijgt.

bron:nos

Was het Tuinhuis van Hella Haasse er niet ook bij? Of vergis ik me nu heel erg? Misschien was dat voor de AKO prijs of zo.
Ik heb tot nu toe alleen Tirza van Grunberg gelezen en het Tuinhuis van Haasse. Ik vond Tirza inderdaad beter. Wat een fantastisch boek zeg! Staat als een huis.

De Nigeriaanse auteur Chinua Achebe heeft de internationale Man Booker Prize gewonnen:


Nigeria author wins Booker honour

Chinua Achebe is the most translated African author
Nigerian author Chinua Achebe has won the Man Booker International Prize in honour of his literary career.
Achebe is best known for his 1958 debut novel Things Fall Apart, which sold more than 10 million copies.

The 76-year-old, who was paralysed from the waist down after a car accident in 1990, beat writers including Ian McEwan and Salman Rushdie to the honour.

The £60,000 prize, awarded every two years, will be presented to Achebe at a ceremony in Oxford on 28 June.

'Remarkable man'

Achebe was called "the father of modern African literature" by writer Nadine Gordimer, one of the judges, who added that he is "integral to world literature".

"What African literature set about to do was to broaden the conception of literature in the world - to include Africa, which wasn't there," Achebe told the BBC.

"In the stories we tell, it is intended to help us solve the problem of this failure that has overtaken the early sense of joy and happiness when Africans became independent, received their self-determination."

Another judge, academic Elaine Showalter, said Achebe had "inaugurated the modern African novel".

Chimamanda Ngozi Adichie, who recently won the Orange Prize for Fiction, said of Achebe: "He is a remarkable man. The writer and the man. He's what I think writers should be."

Others who have been nominated for the prize, which recognises a living writer for their body of work, included Doris Lessing, Philip Roth, Peter Carey and Margaret Atwood.

The recipient of the first honour - awarded in 2005 - was Albanian writer Ismail Kadare.


bron

Ook Harry Mulisch was genomineerd.

avatar van Dexter
Geen derde editie Publieksprijs beste dichtbundel
Van sommige initiatieven op het net is het spijtig dat ze weer verdwijnen. Zo’n initiatief is de Publieksprijs voor de beste dichtbundel van het afgelopen jaar die al twee keer is georganiseerd door de poëziesites De Contrabas en Rottend Staal. Op die eerste is te lezen dat er geen derde editie komt. Daarvoor in de plaats komt een overzicht van de bundels die in 2007 zijn gepubliceerd, met bij elk daarvan een door de dichter zelf gekozen vers en informatie over de eraan gewijde recensies.

De voornaamste reden om de prijs en de verkiezing niet meer te organiseren is dat bij de beide eerste edities enkele dichters en kiezers voor te veel overlast zorgden. ‘Die overlast – stemfraudepogingen, handelen tegen de geest van de verkiezing in, dreigementen – kostte ons in januari 2005 en januari 2006 veel tijd en energie. We hebben geen zin om voor de derde maal als politieagent te moeten optreden,’ aldus de verklaring op De Contrabas.

Desondanks blijkt ook toen het doel van de prijs (alle reguliere bundels uit een bepaald jaar blijvend onder de aandacht van een breder publiek brengen) bereikt, mede door de media-aandacht die een verkiezing genereert. ‘In 2008 willen we dat doel weer bereiken, ditmaal zonder het verkiezingscircus en daarom waarschijnlijk zonder de extra media-aandacht, maar het zij zo.’ De initiatiefnemers (Chrétien Breukers, Bart FM Droog en Ton van ’t Hof) roepen poëzieredacteuren van reguliere uitgeverijen op om dichters uit hun fonds op het overzicht te wijzen en dichters die in 2007 een bundel bij een reguliere uitgeverij hebben uitgebracht, om één gedicht uit die bundel in te sturen, met daarbij de gegevens van eventuele recensies.

De Publieksprijs werd in 2005 gewonnen door Victor Vroomkoning met Stapelen (370 stemmen) en in 2006 door Frank Pollet met Drie Theremins (937 stemmen). Aan de prijs was een bedrag verbonden van respectievelijk 1.700 en 1.500 euro.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein (bron: De Contrabas)

avatar van Dexter
De genomineerden voor de AKO Literatuurprijs 2007:


* Tirza (Arnon Grunberg)
* Het Schervengericht (A.F.Th.)
* Heb Lief en Zie Niet Om (Willem G. van Maanen)
* Mevrouw Verona Daalt de Heuvel Af (Dimitri Verhulst)
* Ararat (Frank Westerman)
* Transito (Joost Zwagerman)

Uitreiking is op maandag 5 november en wordt live uitgezonden tijdens Pauw & Witteman.

avatar van Dimara
Gouden Griffel voor debutant Marjolijn Hof

De Gouden Griffel is dit jaar toegekend aan Marjolijn Hof voor haar boek 'Een kleine kans'. Minister Ronald Plaskerk reikte de Gouden Griffel dinsdagavond aan Hof uit tijdens het Kinderboekenbal, dat het begin inluidde van de Kinderboekenweek.

'Een kleine kans' gaat over het meisje Kiek dat bang is dat haar vader, die als arts werkt in een oorlogsgebied, niet meer heelhuids terugkeert. Kiek probeert haar angst te bezweren en verzint allerlei manieren om de kans dat haar vader ver weg iets overkomt zo klein mogelijk te maken.

Marjolijn Hof (1956) werkte twintig jaar als bibliothecaresse voordat zij zich fulltime op het schrijven richtte. Haar debuut Een kleine kans, verschenen bij uitgeverij Querido, werd eerder dit jaar al bekroond met de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs en de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer.

Spijtoptant
125 Teletekst do 11 okt
***************************************
Auteur D.Lessing krijgt Nobelprijs

***************************************
` De Nobelprijs voor Literatuur gaat
dit jaar naar de Britse schrijfster
Doris Lessing.De Zweedse Academie heeft
dat bekendgemaakt in Stockholm.Doris
Lessing is onder meer bekend van 'The
Grass is Singing",haar eerste boek.

Lessing (87) schreef zo'n 30 romans,
dichtbundels en toneelstukken.Ze werd
geboren in Iran,maar het grootste deel
van haar jeugd bracht ze door in
Rhodesië,het huidige Zimbabwe.Veel van
haar boeken spelen daar.

Haar debuutroman over Rhodesië bracht
een schok teweeg.Op subtiele manier
beschrijft ze hoe de blanken de zwarte
bevolking behandelden.


Van harte gefeliciteerd mevrouw Lessing, met deze 'prijs der prijzen'.

Mulisch kan weer een jaartje langer wachten op zijn Nobelprijs.

avatar van Agaath95
Spijtoptant schreef:

Mulisch kan weer een jaartje langer wachten op zijn Nobelprijs.

De tijd begint voor hem onderhand wel te dringen. Maar ja, er is al een hemellichaam naar hem vernoemd, dat zou hem een tijdje zoet moeten houden.

avatar van Freud
Iemand al eens iets gelezen van Doris Lessing (of er überhaupt al eens van gehoord ) ?

Spijtoptant
Nooit van de mevrouw gehoord.

Zouden ze zo ook over Mulisch denken, in verre vreemde landen?

Agaath95 schreef:

De tijd begint voor hem onderhand wel te dringen. Maar ja, er is al een hemellichaam naar hem vernoemd, dat zou hem een tijdje zoet moeten houden.


Hij is natuurlijk nog lang geen 87.

Wel van gehoord, maar nog nooit wat van gelezen (geloof ik)

avatar van psyche
psyche (crew)
aegron schreef:
Wel van gehoord, maar nog nooit wat van gelezen (geloof ik)


In de tijd dat ik veel Opzij las kwam ik haar naam regelmatig tegen. Ik geloof eveneens niet dat ik wat van haar gelezen heb, hooguit interviews met haar. In haar uitspraak na de volgende introductie op Wikipedia kan ik me erg vinden:

Doris Lessing werd beschouwd als een prominent feministe; vooral naar aanleiding van haar hoofdwerk "Gouden boek", maar nam daar zelf enige afstand van.

"Wat de feministen van me wilden is een religieuze stellingname die ze niet nader hebben onderzocht. Ze willen mij laten getuigen. Wat ze me werkelijk willen laten zeggen is, 'He, zusters, ik sta aan jullie kant in jullie strijd voor het ochtendgoud waar die beestachtige mannen niet meer bestaan.' Willen ze echt dat mensen overgesimpificeerde stellingen innemen over vrouwen en mannen? Dat willen ze inderdaad. Ik kom met grote spijt tot deze conclusie.(The New York Times, 25 Juli, 1982)"

Spijtoptant
psyche schreef:
(quote)


In de tijd dat ik veel Opzij las kwam ik haar naam regelmatig tegen. Ik geloof eveneens niet dat ik wat van haar gelezen heb, hooguit interviews met haar. In haar uitspraak na de volgende introductie op Wikipedia kan ik me erg vinden:

Doris Lessing werd beschouwd als een prominent feministe; vooral naar aanleiding van haar hoofdwerk "Gouden boek", maar nam daar zelf enige afstand van.

"Wat de feministen van me wilden is een religieuze stellingname die ze niet nader hebben onderzocht. Ze willen mij laten getuigen. Wat ze me werkelijk willen laten zeggen is, 'He, zusters, ik sta aan jullie kant in jullie strijd voor het ochtendgoud waar die beestachtige mannen niet meer bestaan.' Willen ze echt dat mensen overgesimpificeerde stellingen innemen over vrouwen en mannen? Dat willen ze inderdaad. Ik kom met grote spijt tot deze conclusie.(The New York Times, 25 Juli, 1982)"

Spijtoptant
En met dit soort anecdotes komt ook een voor mij onbekende schrijfster tot leven.

Dank je wel, Psyche!

(goede kwoot)

Op het nosjournaal was ook een goed item over haar. Vooral haar eerste reactie was briljant

avatar van psyche
psyche (crew)
aegron schreef:
Op het nosjournaal was ook een goed item over haar. Vooral haar eerste reactie was briljant


Journaal gemist dus: vertel, vertel....

avatar van Grovonion2
Ze staat nog niet eens met 1 boek op boekmeter. Voor zover onze litereraire voeling met de nobel-prijs.

psyche schreef:
(quote)


Journaal gemist dus: vertel, vertel....


Ik kan het fragment niet terugvinden, maar zoiets van "Christ, maar ach, ze noemen mijn naam al dertig jaar en je kunt niet opgewonden blijven." Lekker Engels dus

avatar van Dimara
Hier de uitzending van het 20:00 journaal van gisteren. Iets over de helft begint het item over de Nobelprijs.

avatar van psyche
psyche (crew)
Grovonion2 schreef:
Ze staat nog niet eens met 1 boek op boekmeter. Voor zover onze litereraire voeling met de nobel-prijs.


Op www.trouw.nl van vandaag staan boekrecensies. We hebben misschien wel wat in te halen

avatar van Freud
Grovonion2 schreef:
Ze staat nog niet eens met 1 boek op boekmeter. Voor zover onze litereraire voeling met de nobel-prijs.

Dit is alvast niet meer waar . Haar bibliografie staat er echter nog lang niet helemaal op, dus als er mensen zich niet kunnen houden, graag! Prentjes vinden is alvast super-gemakkelijk, want op haar site zijn alle eerste drukken te vinden in uitstekende kwaliteit. Moeilijker is om een korte inhoud te vinden, maar met wat kennis van het Engels kom je al een heel eind.

Lijst met boeken

avatar van Martin Van K
mooi werk Freud!

Gast
geplaatst: vandaag om 00:31 uur

geplaatst: vandaag om 00:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.