menu

Boeken / Nieuws / Boekennieuws

zoeken in:
avatar van ...stilte...
Toch ben ik weer nieuwsgierig geworden naar Handke, de herinneringen aan zijn romans komen weer bij me terug...

Nobelprijswinnaar Handke: ‘Mijn ideaal is in stilte denken en kijken

https://www.volkskrant.nl/mensen/nobelprijswinnaar-handke-mijn-ideaal-is-in-stilte-denken-en-kijken~ba00fa02/

(Handke's boeken zijn in de kringloopwinkels vast nog wel te vinden)

avatar van ...stilte...
eRCee schreef:
Tenzij iemand zelf echt misdaden pleegt

En dan nog...Gerrit Achterberg heeft zijn hospita vermoord en daarna prachtige gedichten geschreven (maar dit is geen nieuws meer).

avatar van Pythia
...stilte... schreef:
Handke was/is pro Servisch maak ik er uit op, maar rechts?

"His speech at the funeral of Slobodan Milošević was described as an apology for far-right Serbian nationalism. "
Hoe rechts wil je het hebben?

avatar van ...stilte...
Pythia schreef:

Hoe rechts wil je het hebben?


Heb jij die speech gehoord?

Ach, ik heb er geen oordeel over (zelf stem ik links en vooral groen)...maar Handke heeft erg mooie boeken geschreven, lees eens iets van hem.

avatar van Pythia
Het verbaasde me dat hij de prijs kreeg. Meestal kiest men iemand die opkomt voor minderheden of tegen een onderdrukkend regime stelling neemt.

avatar van eRCee
Het is zeker opmerkelijk, bij een jury die al fikse reputatie-schade heeft opgelopen, deels vervangen is en ook nog aankondigt een nieuwe koers te varen (wat overigens nergens uit blijkt, wat men verkiest twee Europeanen en de laatste jaren was het percentage vrouwelijke winnaars met Muller, Alexijovitsj en Munro al duidelijk omhoog gegaan). Bij eerdere prijzen was er ook controverse rondom Handke. Dus je kan het gedurfd noemen of juist benauwend, kiest u maar.

avatar van ...stilte...
Het is toch een "literatuur" prijs...of vergis ik me nu?

avatar van Pythia
De 'beste' schrijver zal toch altijd voor een deel subjectief gekozen worden.

avatar van ...stilte...
Geen idee hoe ze tot hun keuze komen, maar het is ook weer geen wedstrijd. De "beste" schrijver bestaat natuurlijk niet. ?

avatar van misterfool
Het wekt in ieder geval interesse op voor het werk van Handke. Zelfs al heeft hij uitspraken/handelingen gedaan die laakbaar zijn, dan doet dat mijns inziens niets af aan de waarde van zijn boeken; een kunstenaar hoeft voor mij niet per se een toonbeeld van moraliteit te zijn. Zo staat er nog steeds een boek van De Sade op de planning.

avatar van ...stilte...
Céline, Hamsun, Sundman etc.

avatar van eRCee
...stilte... schreef:
Het is toch een "literatuur" prijs...of vergis ik me nu?

Ja, je vergist je.

"De Nobelprijs voor Literatuur wordt jaarlijks toegekend aan een auteur, die, in de woorden van Alfred Nobel, het meest opmerkelijke werk met een idealistische trend heeft geschreven." (wikipedia)

Verder heb ik al aangegeven dat de ideologische of politieke overtuiging van een schrijver geen beletsel hoeft te zijn voor de toekenning van een dergelijke prijs in mijn ogen, maar dat het desondanks opmerkelijk is om een toch vrij controversieel figuur als Handke juist nu te verkiezen, na alle sores van het Nobelcomité vorig jaar. En verder is het nog zo dat in heel veel boeken de ideeen van een auteur natuurlijk doorklinken, al is het maar omdat het medium van onze bewuste denkprocessen en van literatuur dezelfde zijn, namelijk taal. In hoeverre dat bij Handke ook speelt weet ik niet, want ik ken zijn werk niet.

avatar van ...stilte...
Dank je, de prijs is misschien politieker dan ik dacht.
Wat de "sores van het Nobelprijscomite" er mee te maken heeft is me hier niet duidelijk.
Maar laten we Handke eens gaan lezen en de schoonheid van zijn taal ontdekken...

avatar van the Cheshire cat
Ton (93) brengt debuutroman uit

"Want die uitgevers gaven geen enkele sjoege."

avatar van Sol1
Sol1 (crew)
De website van 'De Speld' is hier al vaker genoemd of gelinkt.

In november 2019 verscheen via de gelijknamige uitgeverij het meest betrouwbare jaaroverzicht van 2019: 'De Speld. 2019: Nog een Jaar'.
Het jaaroverzicht is wat al te royaal geïllustreerd voor Boekmeter-normen, maar te vinden op: 2019: Nog een jaar – De Speld - shop.speld.nl

Er staan enkele niet eerder gepubliceerde artikelen in en wat andere extra's, zoals vier kerstrecepten.


avatar van Raspoetin
Tzum | Nieuws: VPRO Boeken stopt - Tzum Ik had dit compleet over het hoofd gezien, maar dit vind ik ook geen leuk nieuws.

avatar van eRCee
Het verdwijnen van Vrije geluiden vind ik erger eigenlijk (ondanks de slechte interviews). Er komt blijkbaar wel een nieuw programma terug op zaterdagavond over 'boeken, films en muziek', met Nadia Moussaid. Hopelijk wat meer aandacht voor niet-Nederlandstalige boeken daar.

avatar van chris reifert
chris reifert (crew)
Literatuurplein is vandaag of in de loop van gisteren verdwenen. Kwam daar zelf voor toevoeggegevens en plukte er menig grote cover weg.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:46 uur

geplaatst: vandaag om 05:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.