menu

Boeken / Nieuws / R.I.P.

zoeken in:
avatar van Freud
Zo'n topic zullen we hier ook wel regelmatig nodig hebben vrees ik.

Hitler-biograaf Joachim Fest overleden

De Duitse historicus en journalist Joachim Fest is maandagavond op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gemeld. Fest was vooral bekend als biograaf van Adolf Hitler.

Fest werd in 1926 in Berlijn geboren als zoon van een leraar. Hij studeerde in Freiburg, Frankfurt am Main en Berlijn en ging daarna aan de slag als journalist. Fest werkte twintig jaar lang voor de FAZ en schreef verschillende boeken, waarvan vooral zijn in 1973 gepubliceerde biografie van Hitler geroemd is.

Binnenkort verschijnt van zijn hand postuum nog een autobiografisch boek over zijn jeugd, getiteld ’Ich nicht’.


Bron: De Standaard

Auteur Oriana Fallaci overleden

In Florence is de Italiaanse auteur en journaliste Oriana Fallaci (77) overleden. Ze werd buiten Italië bekend door haar onorthodoxe interviews met politici en wereldleiders.

In 1979 sprak ze met ayatollah Khomeini van Iran, waarbij ze demonstratief haar hoofddoek afdeed. VS-minister Kissinger noemde zijn interview met haar jaren later nog "het meest desastreuze".

Het bekendste boek van Fallaci was Een Man uit 1979, geschreven na de moord op de liefde van haar leven. Fallaci was een fel tegenstander van de radicale islam. In september 2001 schreef ze een tirade tegen het islamitische gevaar.

Bron: NOS-Teletekst

avatar van lebowski
Zeer bijzondere schrijfster, may she rest in peace. Zal de rest van haar bibliografie eens toevoegen, en daar zitten parels tussen, zoals 'Letter to an unborn child'.

De schrijver Paul Biegel is gisteren op 81-jarige leeftijd overleden. Zijn uitgeverij heeft dat bekendgemaakt.
http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2006/10/22/221006_biegel.html


Mijn favoriete kinderboekenschrijver.
Bedankt.

Art
Zonde, maar hij heeft een respectabele leeftijd bereikt. Rust zacht.

avatar van Freud


Maar hij heeft prachtige boeken geschreven, en die zijn er nog steeds .


(afbeelding)

RIP. Ik heb helaas bijna niets van de beste man gelezen, maar wat ik las was niets minder dan briljant. (vooral het blikjesbeest )

avatar van FisherKing

(afbeelding)

William Styron overleden


In Martha's Vineyard in Massachusetts
is gisteren de Amerikaanse schrijver
William Styron overleden.Hij is 81 jaar
geworden.

Hij gold als een van de belangrijkste
maar ook controversieelste hedendaagse
auteurs.In zijn werk ging hij moeilijke
morele dilemma's niet uit de weg.

Het meest bekend werd hij door de roman
Sophie's Choice, mede door de film die
Alan J.Pakula ernaar heeft gemaakt.Maar
hij is onder meer ook de auteur van een
van de meest beklemmende boeken ooit
geschreven over een depressie.

bron: Teletekst. pagina 433. (8 bladzijdes maar liefst)

Wiki link

Wel benieuwd naar zijn boeken nu ik dit allemaal zo lees.

avatar van Boek Pegasus

(afbeelding)

18/11 Jeugdauteur Karel Verleyen overleden

De Vlaamse jeugdauteur Karel Verleyen is zaterdagmorgen overleden.
Verleyen is 68 jaar geworden. Hij was de oudste zoon van de Vlaamse kinderboekenschrijver Cyriel Verleyen en de broer van de in 1997 overleden directeur van Knack, Frans Verleyen.
Van 1973 tot 1985 was Karel Verleyen hoofdredacteur van het tienerblad Top. Hij was ook adjunct-redacteur van een aantal andere tijdschriften en vertaalde en schreef boeken zoals "Jan zonder Vrees" en "Zeven dagen donker". Hij kreeg verschillende bekroningen voor zijn werk.
Karel Verleyen woonde met zijn vrouw in Kruishoutem en was vader en grootvader.

avatar van Dimara
Thrillerauteur William Diehl overleden

Ergens in de loop van volgend jaar verschijnt de tiende roman van William Diehl. Zelf zal hij dat niet meer meemaken. Afgelopen vrijdag is hij, 81 jaar oud, overleden in het ziekenhuis van de Emory Universiteit in Atlanta. Familie en vrienden hebben afscheid van hem genomen in een herdenkingsdienst, zo meldden de Amerikaanse media.

De in 1924 geboren Diehl diende in de Tweede Wereldoorlog als boordschutter op een B-24 bommenwerper. Tot hij op zijn vijftigste als schrijver debuteerde, werkte hij als fotograaf, journalist en tijdschriftredacteur. Hij was jurylid in een strafproces toen hij het idee kreeg voor zijn eerste roman, Sharky’s Machine, die in 1978 verscheen en drie jaar werd verfilmd door en met Burt Reynolds.

Diehl schreef drie romans rond Martin Vail, advocaat en later openbaar aanklager in Chicago. De bekendste is Primal Fear (1992), in 1996 door Gregory Hoblit met onder anderen Richard Gere en Edward Norton verfilmd. Daarin neemt Vail vanwege de publiciteit een zaak aan die hij onmogelijk lijkt te kunnen winnen: de verdediging van een man die ervan wordt verdacht een geliefde bisschop te hebben omgebracht en die zo ongeveer op de plaats van het delict is gearresteerd. De roman is als Het teken van het beest in het Nederlands vertaald.

De andere Vail-romans zijn Show in Evil (1995) en Reign in Hell (1998), waarvan de eerste als De schaduw van het beest is vertaald. Als openbaar aanklager krijgt Vail daarin te maken met een aantal moorden die overeenkomst vertonen met onder meer de moord die in Primal Fear op een bisschop werd gepleegd. Andere vertaalde titels van Diehl zijn Kameleon (Chameleon, 1981), Twee dagen, dertien doden (Hooligans, 1984) en De schaduwvechter (Thai Horse, 1987).



Auteur Paulus de Boskabouter overleden

ANP

ARNHEM - Jan van Oort, de auteur van de verhalen over Paulus de Boskabouter, is woensdag in zijn woonplaats Arnhem overleden. Dat heeft Maarten de Meulder, beheerder van het Paulus Archief en vriend van de familie zaterdag laten weten.

Van Oort (85) werd bekend onder het pseudoniem Jean Dulieu, de Franse vertaling van zijn naam.

Bijna veertig jaar, van 1946 tot 1984, schreef Van Oort over de avonturen van zijn ‘kleine held in bos en veld’. Oorspronkelijk was Paulus een stripverhaal, maar na enkele jaren produceerde de auteur ook geïllustreerde boeken, met en zonder Paulus.

Van Oort werd op 13 april 1921 in Amsterdam geboren. Hij volgde een muziekstudie en werd in 1943 tweede violist in het Amsterdamse Concertgebouworkest. Na de oorlog startte hij een nieuwe carrière als illustrator/schrijver met zijn karakter Paulus de Boskabouter.

Vanaf 1967 bracht de NTS (later NOS) het verhaal van Paulus als tv-serie op het scherm. Het was volgens De Meulder de eerste kinderserie in kleur. De serie werd veelvuldig herhaald.


bron

avatar van FisherKing
Ryszard Kapuscinski (4 Maart 1932, Pinsk - 23 Januari 2007 te Warschau)

Pools schrijver en journalist.

Lees overal dat een toekomstige winnaar van de Nobelprijs is heengegaan. Kende zijn werk niet eerder, maar raak wel enthousiast als ik er meer van lees. Onder andere zijn fascinatie voor Herodotos en Afrika, waar hij alles begreep gezien de totale armoede uit zijn jeugd waar er nog geen messen waren om boter te snijden.

Citaat:
“Waarop lijkt het busstation van Accra? Het doet nog het meest denken aan het kamp van een groot circus dat hier even is neergestreken. Overal kleuren, overal muziek.”’

De Poolse schrijver en journalist Ryszard Kapuscinski heeft eens gezegd dat Polen geen continuïteit kent. „Het slopende van het Poolse lot: elke paar jaar een nieuwe etappe, een nieuw toneel, een nieuwe constellatie. Wat komt, vloeit niet voort uit wat was”. (Uit: Lapidarium, Observaties van een wereldreiziger). NRC


Link 1
Link 2
Link 3
Link 4

avatar van Dimara
Zweedse schrijfster Marianne Fredriksson overleden

STOCKHOLM - De Zweedse schrijfster Marianne Fredriksson is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat meldden Zweedse media zondag op gezag van de agent van de auteur.

Fredriksson is een van de meest vertaalde schrijfsters van het Scandinavische land. In de krant Expressen vertelde haar agent Bengt Nordin dat Fredriksson is gestorven aan de gevolgen van een hartaanval. ‘Het ging allemaal heel snel. Ze stierf nog voor de ambulance arriveerde’, zei hij.

Fredriksson begon haar carrière als journalist, maar ging in de jaren tachtig boeken schrijven. Ze schreef dertien romans en verscheidene non-fictie boeken. Een van haar bekendste werken is Anna, Hanna en Johanna. Volgens Expressen verkocht ze wereldwijd meer dan 17 miljoen boeken.

In memoriam Maria Gripe
De Zweedse schrijfster Maria Gripe is op 5 maart op 83-jarige leeftijd overleden.

Maria Gripe (Vaxholm, 25 juli 1923) schreef aanvankelijk sprookjesachtige verhalen voor kinderen, maar legde zich later toe op realistische verhalen voor lezers tussen 8 en 10 jaar. Bekend in Nederland werd zij in de jaren zeventig van de vorige eeuw, door onder meer Nachtpapa (1974) dat werd herdrukt als Julia en haar nachtpapa en door de drie verhalen over het eenzelvige meisje Josefien. Twintigers zullen zich Agnes Cecilia (1983) nog herinneren, dat werd verfilmd en een aantal keren als serie op tv is uitgezonden. Het is het aangrijpende verhaal van een meisje dat de dood van haar ouders moet verwerken.
Maria Gripe is bekroond met de Niels Holgersson- en de Astrid Lindgrenprijs. Voor haar oeuvre ontving ze in 1974 de Hans Christian Andersenprijs. Gripe werd in Zweden na Astrid Lindgren als de belangrijkste kinderboekenauteur beschouwd van het Scandinavisch taalgebied.

bron leesplein

Kurt Vonnegut is gisteren overleden:

Schrijver Kurt Vonnegut overleden

NEW YORK - In zijn woonplaats New York is woensdag de befaamde Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut overleden.

De auteur van de bestseller Slaughterhouse-Five over de absurditeiten van oorlog, werd 84 jaar, meldde The New York Times donderdag.

Vonnegut overleed aan de gevolgen van ernstig hersenletsel. Hij liep dat op tijdens een val, enkele weken geleden. Zijn vrouw Jill Krementz maakte het overlijden bekend.

De auteur schreef toneelstukken, essays en korte fictie maar werd vooral bekend om zijn romans die gerekend worden tot de klassieken van de tegencultuur van de jaren zestig en begin jaren zeventig. Naast Slaughterhouse-Five verwierf Vonnegut faam met boekens als Cat's Cradle, Breakfast of Champions en God Bless You, Mr. Rosewater.

Zijn werk wordt gekenschetst door een absurdistische mengeling van satire, zwarte humor en science fiction. In verscheidene van zijn werken komen zijn ervaringen als krijgsgevangene in het Duitse Dresden aan bod. Hij was een van de zeven Amerikanen die het geallieerde bombardement op de stad overleefden. Hij zat in een ondergronds slachthuis.

''Het bombardement op Dresden was een kunstwerk'', schreef Vonnegut. Het was ''een toren van rook en vlammen om de woede en het hartverscheuren te herdenken van de zo velen die hun levens vernietigd zagen door de onbeschrijflijke hebzucht, ijdelheid en wreedheid van Duitsland.''

Het oorlogsverleden van de in 1922 in Indianapolis geboren Vonnegut vormde de hoofdmoot voor Slaughterhouse-Five, het in 1969 gepubliceerde boek dat binnen mum van tijd was uitgegroeid tot de bijbel van de tegenstanders van de Vietnamoorlog. Het werk stond bovenaan de bestsellerlijst en bezorgde hem cultstatus. Veel scholen en bibliotheken verboden het werk door de seksuele inhoud, harde taal en de uitbeelding van geweld.

Nadat het boek was gepubliceerd, zonk Vonnegut weg in een depressie. Hij nam zich voor nooit meer te schrijven, een voornemen waar hij zich niet aan hield. De neiging naar zelfvernietiging, de overtuiging dat het bestaan uitzichtloos was en zijn worstelingen met existentiële vragen, bleven echter bij hem. In 1984 ondernam hij een zelfmoordpoging, het mislukte maar gaf hem weer genoeg stof om zwartgallige grappen over te maken. ''Zo gaat het nou eenmaal'', was een regelmatig terugkerende uitdrukking van Vonnegut.

bron

avatar van Dimara
Amerikaanse fantasy-auteur Robert Jordan overleden

De Amerikaanse fantasy-schrijver Robert Jordan, van wiens Wheel of Time-serie miljoenen exemplaren over de toonbank gingen, is zondag in het ziekenhuis van de Universiteit van South Carolina overleden. Jordan overleed aan Al-amyloïdose, een ziekte die in zijn geval leidde tot een fatale verdikking van de hartspier.

De auteur schreef in het begin van de jaren '80 een trilogie historische romans onder het pseudoniem Reagan O'Neal. Daarna wierp hij zich op fantasy. Het eerste deel van de Wheel of Time-serie, The Eye of the World, werd in 1990 gepubliceerd onder de naam Robert Jordan, een pseudoniem waaraan hij zou vasthouden.

De serie omvatte onder meer The Great Hunt, Lord of Chaos and The Path of Daggers. In 2005 kwam er een tweede serie onder de titel Knife of Dreams. Jordan werkte aan een twaalfde deel, zei Simons.

Nou komt er letterlijk nooit meer een einde aan de serie Jammer hoor...

avatar van Dimara
Zijn zoon gaat het twaalfde deel afmaken.
Maar inderdaad, misschien wordt het wel net zo'n melkkoe als bij de boeken van V.C. Andrews

Dimara schreef:
Zijn zoon gaat het twaalfde deel afmaken.
Maar inderdaad, misschien wordt het wel net zo'n melkkoe als bij de boeken van V.C. Andrews


Wordt? Dat is het al jaaaaaren. (vind ik dan)

avatar van Dimara
aegron schreef:
(quote)


Wordt? Dat is het al jaaaaaren. (vind ik dan)

Ik bedoel na zijn dood, net als bij V.C. Andrews gebeurd is.

Gajarigon
Shit man, dit is echt verschrikkelijk nieuws. Ik dacht dat 'ie aan de betere hand was... en dan dit.

avatar van Zelva
Erik Hazelhoff Roelfzema, ook bekend als Soldaat van Oranje, is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de bekendste Nederlandse verzetsstrijders.

Hazelhoff Roelfzema zat in Leiden in het verzet en vluchtte in 1941 naar Engeland. Hij smokkelde zendapparatuur naar Nederland en werd later piloot bij de RAF. Hij maakte ruim 70 vluchten naar Duitsland. Aan het eind van de oorlog werd Hazelhoff Roelfzema adjudant van koningin Wilhelmina.

Na de oorlog ging hij in de VS wonen. Daar schreef hij het boek Soldaat van Oranje over zijn oorlogsbelevenissen. Het boek werd later succesvol verfilmd.

NOS

avatar van psyche
psyche (crew)
Zelva schreef:
Erik Hazelhoff Roelfzema, ook bekend als Soldaat van Oranje, is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de bekendste Nederlandse verzetsstrijders.



Gek, dat de dood van de ene bekende mens soms meer binnenkomt dan de ander. Het overlijden van Erik Hazelhoff Roelfzema raakt me.

Spijtoptant
130 Teletekst vr 05 okt
***************************************
Kort nieuws buitenland

***************************************
` De Duitse schrijver Walter Kempowski
(78) is overleden.Hij is auteur van Das
Echolot.Deze kroniek over de Tweede
Wereldoorlog is gebaseerd op dagboeken
en brieven uit de hele wereld.


Nooit van gehoord, niet van de auteur en niet van het kroniek.

Evenzogoed hoort hij hier natuurlijk wel gememoreerd te worden.


(afbeelding)

Walter Kempowski (* 29. April 1929 in der Hansestadt Rostock, † 5. Oktober 2007 in Rotenburg (Wümme))

avatar van Arkadi
16:35 19 Oktober 2007
Jan Wolkers (81) overleden

In zijn huis op Texel is Jan Wolkers overleden. De schrijver en beeldend kunstenaar zou volgende week 82 jaar zijn geworden. Deze week bleek in het ziekenhuis dat hij lichamelijk op was.

Wolkers debuteerde in 1961 met de verhalenbundel Serpentina's Petticoat. Bekende romans zijn Turks Fruit, Terug naar Oegstgeest en Kort Amerikaans. Een aantal van zijn romans is verfilmd. Van het boekenweekgeschenk Zomerhitte uit 2005 wordt nu een film gemaakt.

Na 1980 legde Wolkers zich steeds meer toe op de beeldende kunst. Hij maakte veel glazen monumenten, onder meer het Auschwitz-monument in Amsterdam.


(afbeelding)

avatar van Agaath95
Jan Wolkers (81) overleden
Door Harmen Bockma en Arjan Peters


AMSTERDAM - De schrijver, schilder en beeldhouwer Jan Wolkers is vrijdag op 81-jarige leeftijd overleden op Texel. Wolkers werd beroemd dankzij werken als Kort Amerikaans (1962), Een roos van vlees (1963), Terug naar Oegstgeest (1965) en Turks fruit (1969).

Wolkers rekende met een spervuur aan romans en verhalen af met zijn gereformeerde afkomst. Zijn openhartige taalgebruik en de ogenschijnlijk weinig fijnzinnige inhoud van de boeken bezorgde hem de reputatie van onbehouwen provocateur – en maakte hem mateloos populair bij de jongeren, die toen massaal afscheid namen van de behoudende mentaliteit die de eerste jaren na de oorlog hadden gekenmerkt.

Men smulde van de gulle plastiek en tomeloze energie die van Wolkers’ boeken spatte. In de jaren ervoor had hij alle beelden in zich opgeslagen en verwerkt, het moest eerst bezinken en zijn bedding krijgen, om ze er met verdubbelde kracht uit te smijten. De afrekening met het gereformeerde geloof en de hartstochtelijke liefde voor dieren, de verknoping van Eros en Thanatos, de seksuele vrijheid en het onburgerlijke kunstenaarschap; het was kennelijk nogal veel ineens, in een land waar schrijvers dikwijls werden geassocieerd met zolderkamers, ernst, en het geduldige en subtiele schrappen en schrapen.

Omver blazen
Niets daarvan bij Wolkers: die kwam op tv, voerde actie tegen Vietnam, racisme, apartheid, dierenmishandeling, maakte schilderijen met echte koeiestront waar hij zijn handen wellustig in liet rondgraaien, en blies je in zijn proza bijkans omver. De reuzenletters en felle kleuren van zijn boekomslagen, ontworpen door Jan Vermeulen, leken de heftige inhoud al aan te kondigen. Deze schrijver was geen bescheiden jongen. Deze artiest wilde opvallen.

Na zijn verhuizing in 1981 van Amsterdam naar Texel, waar hij en zijn derde vrouw Karina de tweeling Bob en Tom kregen, groeide Wolkers uit tot een altijd gevatte en spontane publiekslieveling, evenzeer belezen als authentiek onbevangen en nieuwsgierig, die als schilder en beeldend kunstenaar onverminderd actief bleef, terwijl zijn literaire arbeid zich hoofdzakelijk beperkte tot het schrijven van essays en gedichten.

Ontroeren
Journalisten kregen immer een hartelijk onthaal in huize Pomona, en de kleinsten onder zijn fans ontroerde hij diep met de tv-serie (in 2002) en de verhaaltjes waarin hij door zijn ‘achtertuin’ wandelde en geestdriftig (‘Moet je kijken! Mooi hè!’) de kevertjes, egeltjes, kikkervisjes, knobbelzwanen, dwergvleermuisjes, zijn eeuwig groene Japanse gingko, en de spuugbeestjes aanprees als de kunstuitingen der natuur waaraan we te vaak achteloos voorbij gaan.

Wolkers wordt woensdag in Amsterdam gecremeerd.

bron: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article471713.ece/Jan_Wolkers_81_overleden

Ik hoorde het net van een klant in de bieb. Als ik klaar ben met werken zal ik het artikel eens uitgebreid lezen.

Spijtoptant
Ik lees het net. Het schokt me toch wel, wat ik bij andere schrijvers minder zou hebben.
Eerlijk gezegd heb ik enkel Kort Amerikaans van de man gelezen, op de boekenlijst van de MAVO, en dan nog omdat de leraar Nederlands daar niet blij mee zou zijn (zo'n oude preutse vent).
Turks Fruit, wat Wolkers zijn grootste bekendheid gaf, ken ik alleen van de film van Verhoeven.

Toch heb ik altijd graag *over* Wolkers gelezen, een man die leefde voor zijn kunst, en voor de natuur, en natuurlijk voor zijn zoons.

Een sympathiek man is heengegaan. Een sympathiek man die geen woorden als 'rust zacht' of 'het ga je goed daarboven' verdient, maar iets als "Moge je vlees gestaag van je botten rotten en vruchtbare compost opleveren'.

avatar van Dexter
Wat een treurig bericht
Steeds als ik hem de laatste jaren op televisie zag, dacht ik, hoe lang blijft hij het nog uithouden? Maar als het dan gebeurt, is het altijd weer plotseling. Erg vreemd.
Net als Spijtoptant heb ik maar een boek van hem gelezen, De Kus, omdat dat bij ons in de kast stond; dat is zo lang geleden dat ik niet meer durf te stemmen. Maar na zo'n bericht voel ik toch altijd weer een impuls om meer van hem te gaan lezen.
Ook al heeft hij op literair gebied (nog) niet veel voor me heeft betekend, was het toch altijd een genot om hem te zien en horen praten, vooral over zijn 'beestjes'.

r.i.p.

avatar van DvonGeem
het bericht van wolkers overlijden hoorde ik vandaag toen ik in mijn boekenwinkel aan het werk was. het doet mij veel.
hierna heb ik gelijk een etalage ingericht. naast dat een der beste nederlandse schrijvers is overleden zal ik hem vooral missen (aangezien hij op litterair gebied al jaren niet meer aanwezig was en zich meer had toegelegd op het maken van beelden en schilderijen) om de man die hij was.
een erg originele en lieve man.
met hem is wat mij betreft de laatste van de drie grote nederlandse schrijvers overleden. ik reken hiertoe reve, hermans en wolkers.
ik zal hem erg missen.

avatar van Dexter
DvonGeem schreef:
het bericht van wolkers overlijden hoorde ik vandaag toen ik in mijn boekenwinkel aan het werk was. het doet mij veel.
hierna heb ik gelijk een etalage ingericht. naast dat een der beste nederlandse schrijvers is overleden zal ik hem vooral missen (aangezien hij op litterair gebied al jaren niet meer aanwezig was en zich meer had toegelegd op het maken van beelden en schilderijen) om de man die hij was.
een erg originele en lieve man.


Is dat die boekhandel op 't Spui in Amsterdam? Bij De Wereld Draait Door kwam die erop, daar was ook meteen de etalage direct ingericht op Jan Wolkers.

met hem is wat mij betreft de laatste van de drie grote nederlandse schrijvers overleden. ik reken hiertoe reve, hermans en wolkers.
ik zal hem erg missen.


Mulisch niet?
Ik vind het sowieso raar, ik heb in de reportages vandaag de termen 'Grote Drie' en 'Grote Vier' lukraak door elkaar horen gebruiken.
Het is toch eigenlijk 'De Grote Drie' met Hermans, Mulisch en Reve?

Gast
geplaatst: vandaag om 15:16 uur

geplaatst: vandaag om 15:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.