menu

Overig / Algemeen / Bibliotheken

zoeken in:
avatar van Tejo
Ik heb even een vraagje: is het tegenwoordig normaal dat in een bibliotheek een soort van kroegsfeer heerst? Ik was al een poosje niet meer in een bibliotheek geweest en uit mijn Groningse tijd weet ik nog dat het er bijna altijd heerlijk rustig is (behalve als er een verdwaalde zwerver rondscharrelt). Maar wat ik nu al 2 keer in 3 weken in Spijkenisse heb meegemaakt valt met geen pen te beschrijven: het lijkt wel of iedereen luidkeels zijn zegje doet, niet alleen de klanten, ook het personeel.

Ik neem in het vervolg mijn oordopjes mee

Door diverse 'veranderingen' is de bibliotheek (mijne althans) genoodzaakt om zichzelf als een cultuureel en sociaal-maatschappelijke epicentrum te profileren.

De bibliotheek is: "boekhandel, kiosk, studiehuis, muziekwinkel, internetcafé en museum in één".

Stil is het gelukkig nog wel en ik vind het mooi om te zien dat het altijd goed gevuld is.
Alleen jammer genoeg te weinig 'tieners', maar what's new...

avatar van Mug
Mug
Het stoffige, 'het-moet-hier-stil-zijn'-imago van bibliotheken is inderdaad passé.

'Mijn' bibliotheek (Maastricht) gaat zelfs nog een stapje verder dan die van ToNe. In de foyer worden nu en dan 'concerten' gegeven, er is zelfs een lunch-café, en is de bibliotheek een van de meest belangrijke toeristische trekpleisters van het moderne Maastricht, Centre Ceramique. Het is een architectonisch schouwspel - zowel buiten als binnen...

Als klant leidt dat wel vaak tot irritaties. Vals zingende kinderkoren die kerstliedjes ten gehore brengen [die door het hele gebouw schelmen]. Groepen kakelende vrouwen [leeftijd 50+] die vol bewondering door het gebouw worden gegidst [zelf ben ik ook schuldig, ik heb ook genoeg vrienden en familieleden een 'tour' gegeven]. Echt rustig is het zelden.

Maar de idylle/mythe van 'stilte aub' in de bibliotheek heerst nog steeds. Vorige week was een kuch en een boze blik van Mug voldoende om drie puber-jongetjes tot opperste rust te manen. Meer een taak voor het personeel, maar die hebben volgens mij ook een 'laissez-faire' beleid [helaas].

Kos
Hier in Nijmegen is hij gewoon doodstil .

dutch2
In de Leidse bibliotheek is het ook meestal erg stil. Het is een redelijk fraaie bieb, gevestigd in een eeuwenoud complex in het historisch centrum. Voor de deur staan er meestal wat gezellen van het bedelaarsgilde, maar echt last heb je daar niet van. Alleen op woensdagmiddag wil het nog wel eens wat lawaaierig zijn, als er meer scholieren zijn dan de medewerkers aankunnen. Maar qua sfeer, mogelijkheden en klantvriendelijkheid is het een prettige plek om uren te vertoeven.

avatar van Tejo
Maar in Nijmegen stikt het dan ook van de intellectuelen natuurlijk..

Nu moet ik wel zeggen dat de bieb in Spijkenisse een tijdelijke is, er komt een nieuwe. Zou kunnen dat het huidige 'gebouw' weinig respect afdwingt en dat mensen daardoor denken dat het een buurtcentrum is waarin toevallig ook nog een paar boeken uitgestald staan.

bij ons is het nog tamelijk rustig, behalve af en toe een paar jankende kinderen (die persé meemoeten van de ouders). Maar bij ons is het ook maar een kleine bibliotheek

avatar van donnie darko
Wij hebben eigenlijk een heel rustige, maar toch wel grote bib. Zelden last van mensen, en alle mensen die er werken, zijn vriendelijk en bereid om te helpen. Ik heb echt geen klagen over onze bib. Ik heb nog nooit geweten dat er echt lawaai was in onze bib.

*Chrissie*
Ik mag met mijn pasje naar 2 bib's en dat is wel handig, want ze hebben ook heel verschillende keuze's. Alleen soms zijn de werkende mensen daar niet al te vriendelijk, maar verder is het er altijd wel rustig (bij de bib hebben we ook grote dvd/cd keuze).

In kom vrijwel nooit in de bieb hier in Ede (ben geen lid). Ik heb me er eens in verdiept en toen ik zag dat de helft van de gezochte boeken niet aanwezig was, vond ik het wel best.

Ik verlang terug naar de bieb in Groningen

avatar van katie morosky
In Antwerpen hebben we sinds een jaar een nieuw gebouw voor onze openbare bibliotheek. Onze vorige bib was zo'n ouderwetse blokkendoos met heel lelijke kleuren, lelijke gordijnen en blauw fluolicht in de wc's, dat zie je echt wel nergens meer (en ik denk dat ik wel weet waarom). De nieuw bib, het Permeke-gebouw, is ook zo'n all in-gedoe. En hypermodern. Oudere lezers kunnen al es problemen hebben met de electronische zelfbediening. Muisstil kan je het er niet echt noemen maar dat was vroeger ook al niet. Als je het stil wou moest je naar de leeszaal: daar zat zo'n vent met ongewassen haren vooral op te letten dat niemand een woord zei. Bij een tweede aanmaning werd hij kwaad en vloog je de leeszaal uit. Hem wilde je vooral te vriend houden. In de nieuwe bibliotheek heb ik die leeszaal niet meer gezien. Jammer eigenlijk.

avatar van Witch-king
Ik werk in de bibliotheek de Meierij (dat is een fusie van 6 bibliotheken) en daar kun je met 1 pasje in alle 6 bibliotheken boeken lenen.
Ik werk in een andere plaats dan dat ik woon, dus als ik vakantie heb kan ik toch naar de bibliotheek in mijn eigen woonplaats, met dezelfde bibliotheekpas.

aegron schreef:
In kom vrijwel nooit in de bieb hier in Ede (ben geen lid). Ik heb me er eens in verdiept en toen ik zag dat de helft van de gezochte boeken niet aanwezig was, vond ik het wel best.


Valt vies tegen hier, ja. Ik ben ook al enige jaren geen lid meer, boeken worden sowieso (bijna) altijd gekocht.

De enige bibliotheek waar ik met grote regelmaat te vinden ben is de universiteitsbibliotheek in Utrecht, daar is het altijd heerlijk stil. Waarschijnlijk omdat er een chronisch gebrek aan zuurstof is...

Mug schreef:
'Mijn' bibliotheek (Maastricht) gaat zelfs nog een stapje verder dan die van ToNe. In de foyer worden nu en dan 'concerten' gegeven, er is zelfs een lunch-café, en is de bibliotheek een van de meest belangrijke toeristische trekpleisters van het moderne Maastricht, Centre Ceramique. Het is een architectonisch schouwspel - zowel buiten als binnen...

In Heerlen het zelfde verhaal. De bieb zit in het Glaspaleis, bekend om de architectuur, en naast de bieb zit er de muziekschool, het filmhuis, restaurant, cafe, stadsgallerij en een centrum voor architectuur. De bieb is een beetje door het hele gebouw verspreid, waardoor je stille ruimtes hebt, maar onder in de hal bijvoorbeeld, waar de kranten/tijdschriften en de computers staan, is het de hele dag gezellig rumoerig
Boven staan er overal van die makkelijke banken, voor het glas, zodat je een erg mooi uitzicht over de stad hebt. Op de "informatie-afdeling" staan er ook LCD schermen, waar documentaires en nieuws op wordt vertoond.
Anyway, hier is hij tegenwoordig rustig en gezellig tegenlijk, en daarnaast zit hij in een supermooie locatie

Louis2703
Hier in Sneek is het behalve een bieb ook een beetje mediatheek van school geworden. Als we tijd hebben en er is niets te vinden in de eigen mediatheek dan kunnen we naar de bieb. Het is er wel een beetje stoffig, maar er staan ook computers waar je tegen betaling kunt internetten.

er komt bij ons een nieuwe bibliotheek, ze zijn volop bezig met de verhuis, ben eens benieuwd wat het wordt... waarschijnlijk meer films, cd's en computers om de boeken te vinden.

CAPIpsv
Ik heb nog steeds een pasje voor de bibliotheek, maar kom er eigenlijk nooit meer. Bij ons in de familie hebben we er een paar die ik weet niet hoeveel boeken hebben, dan leen ik er daar maar eens wat.

Ik koop mijn boeken liever, dan beslis ik wanneer ik ze wil lezen, bij de bieb mag je een exemplaar drie weken houden en dan wordt het soms een verplichting om het uit te lezen ook al heb je op dat moment geen zin.

Ik weet het, vreemde kerel

Dustyfan
Niks vreemds aan hoor.

En het ergste is: een heel mooi boek terug moeten brengen, in de wetenschap dat het niet meer in druk en dus niet meer te koop is. Erg pijnlijk zo'n afscheid.

je kan zo een boek toch gewoon verlengen. Bij ons mag je een boek zo lang houden als je wil, als je het maar laat weten voor de normale uitleendatum verstreken is. (Wat niet wil zeggen dat je een boek voor altijd mag houden natuurlijk ). Maar ik kan me voorstellen dat in een grotere stad dit systeem moeilijker is.

avatar van zanacht
steve schreef:
Ik koop mijn boeken liever, dan beslis ik wanneer ik ze wil lezen, bij de bieb mag je een exemplaar drie weken houden en dan wordt het soms een verplichting om het uit te lezen ook al heb je op dat moment geen zin.

Ik weet het, vreemde kerel


Ik begrijp je compleet maar het voordeel van de bib is dan weer als het boek tegenvalt je er geen nutteloos geld aan uitgegeven hebt.

Mug schreef:
Het stoffige, 'het-moet-hier-stil-zijn'-imago van bibliotheken is inderdaad passé.
enz.


De sleutel ligt op dinsdag avond tussen 18.00 en 20.30, volgens mij hebben veel mensen er geen notie van dat Centreceramique open is op dit tijdstip.
Tenminste dat zijn mijn ervaringen. Overigens vind ik het gebouw wel echt

wat leuk om dit te lezen, al die verschillende verhalen over de biebs. Woon in een volksbuurt en daar word de bieb voornamelijk gebruikt om huiswerk te maken (heb het vermoeden dat veel kinderen geen eigen kamer hebben) en zitten kinderen gratis te internetten. Maar het is er wel rustig, echt een prestatie van het personeel vind ik.

avatar van Boek Pegasus
Onze bibliotheek is wel gemoderniseerd (pc's, scanners, internet, ...) maar het blijft toch nog vrijwel een rustige bibliotheek. Voor een deel omdat er verschillende afdelingen zijn, en er is maar 1 dat een internethoek heeft. Bij de jeugd en de leeszaal is het nog rustig. Gelukkig is het nog maar enkel internet en geen 'leescafé' of zo. Alhoewel ik soms men twijfels heb over het internetgedeelte. Heel handig om iets op te zoeken, vooral voor wie geen pc thuis heeft. Maar langs de andere kant denk ik dat het grootste deel er gewoon z'n mailtjes komt checken of een uurtje zit te chatten. Wat dat dan nog met de bibliotheek te maken heeft zie ik niet echt in.

De Centrale Bibliotheek hier (Leeuwarden) is altijd erg rustig vind ik, je kan daar hartstikke mooi zitten en in alle rust iets lezen/leren etc.

tnf
Die in Uden is qua sfeer best prettig, erg relaxed, maar je moet er niet komen als je - zoals ik - een enorme bladenfreak bent. Met name als het om glossy's gaat. Van de vele bladen die de laatste jaren op de markt gekomen zijn, is er bijna geen enkele aan het assortiment toegevoegd (hoe populair ook). Cosmogirl is nagenoeg de enige, en die vind ik bagger. En veel oude vertrouwde, goede glossy's zoals Elle en Blvd liggen er ook niet.

Waarschijnlijk is het gewoon een geldkwestie. Niets aan te doen.

Verder is het een leuk opgezet (half in een kuil liggend, aparte structuur) en nog altijd redelijk rustig gebouw. Het geheel is niet heel modern, ondanks wat nieuwe pc's en de aanwezigheid van internet, maar ook niet heel ouderwets. Beetje 'nineties', eigenlijk.

Ik ben er verder wel zoëen die in andere plaatsen de bibliotheek in duikt, waar ze vaak wél al die mooie bladen hebben. Even een rustig momentje tijdens het winkelen.
-In die van Arnhem hebben ze een goed assortiment, echt tóp, maar is het altijd waanzinnig warm en benauwd. Dat ben ik altijd héél snel zat. Ik snap niet hoe het personeel dat uithoudt...
-Die van Nijmegen is mooi en hypermodern, maar altijd zó stil dat het bijna eng is. En wat sluit 'ie toch ontzettend vroeg, vergeleken met anderen! Om zes uur 's avonds kan je oprotten.
-En die van Eindhoven is erg leuk en modern. Tot nu toe mijn favoriet.

Sai
zanacht schreef:

Ik begrijp je compleet maar het voordeel van de bib is dan weer als het boek tegenvalt je er geen nutteloos geld aan uitgegeven hebt.
Ik haal bij de Slegte gewoon 2e hands Penguinpockets voor een euro of vier per stuk. Vrijwel altijd goede boeken en niet duur.

Ik kom eigenlijk nooit meer in de bieb. Vooral omdat bij mij thuis (ik woon nog bij mijn ouders) er al ontzettend veel boeken in de kast staan waar ik ongeveer 5 jaar geleden nog te jong voor was. De 'collectie' bestaat uit ongeveer het hele ouvre van Alistair MacLean (ca. 30 boeken) en Heinz Konsalik (ca. 100 boeken), nog een hele rits van ca. 100 avonturen/thriller/oorlogsboeken en ca. 50 boeken van Nederlandse hand. Vandaar dat ik dus niet in de bieb komt en de bieb in Lochem is ook nog aardig klein, dus vrijwel op elke plek ben je op gehoorafstand van de bali die druk bezocht wordt.

avatar van Reijersen
Ik ben vaak in de bieb. Ben niet zo een hele grote boekenkoper, op een paar favoriete ateurs (Puzo, Baldacci) na.

FlyingPenguin
katie morosky schreef:
In Antwerpen hebben we sinds een jaar een nieuw gebouw voor onze openbare bibliotheek. Onze vorige bib was zo'n ouderwetse blokkendoos met heel lelijke kleuren, lelijke gordijnen en blauw fluolicht in de wc's, dat zie je echt wel nergens meer (en ik denk dat ik wel weet waarom). De nieuw bib, het Permeke-gebouw, is ook zo'n all in-gedoe. En hypermodern. Oudere lezers kunnen al es problemen hebben met de electronische zelfbediening. Muisstil kan je het er niet echt noemen maar dat was vroeger ook al niet. Als je het stil wou moest je naar de leeszaal: daar zat zo'n vent met ongewassen haren vooral op te letten dat niemand een woord zei. Bij een tweede aanmaning werd hij kwaad en vloog je de leeszaal uit. Hem wilde je vooral te vriend houden. In de nieuwe bibliotheek heb ik die leeszaal niet meer gezien. Jammer eigenlijk.

Bah, ik woon ook in Antwerpen en vroeger ging ik redelijk regelmatig naar de oude bib voor mijn boeken (meestal jeugdliteratuur toen). Nu ben ik een paar keer naar Permeke gegaan en het staat mij veel minder aan. De buurt is niet direct de plaats waar een bibliotheek geschikt is, de bib is veel te lawaaierig (het is 1 grote ruimte...) en ik vind veel moeilijker iets terug. Ook het aanbod in magazines is vreselijk verkleint. Overlaatst heb ik naar de vorige jaargang van een film-magazine gevraagd en bleek dat ze hun volledige archief naar een andere bibliotheek hadden gestuurd en dat ik daar maar eens moest gaan zoeken. Daarom koop ik mijn boeken tegenwoordig (soms eens in De Slegte passeren en je vind al snel wat je wil) ipv ze te gaan lenen. Spijtig eigenlijk!

Gast
geplaatst: vandaag om 15:07 uur

geplaatst: vandaag om 15:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.