menu

Overig / Algemeen / Bibliotheken

zoeken in:
avatar van PeterW
Maar mag je zo'n ding gewoon aan de weg zetten?

avatar van Pythia
Geen idee. Soms staan ze in een tuin bij de stoep.

avatar van Lalage
Minibiebs zijn leuk! Misschien moet ik daar ook maar eens een blogje aan wagen Voor wie het leuk vindt: inmiddels staan er een stuk of 20 fotorapportages van bibliotheken op mijn blog:
Bibliotheken | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com.
(Ik ben niet zo goed in foto's maken, dus wees gewaarschuwd.)

avatar van mjk87
PeterW schreef:
Maar mag je zo'n ding gewoon aan de weg zetten?


Gewoon soms wat meer lak hebben aan bepaalde restricties. Je doet er iemand kwaad mee.

Vind dit altijd leuke initiatieven. Onze wijkbieb heeft ook zo'n ding in de hal staan, kan je je eigen boeken inzetten, omruilen of iets er gewoon uit pakken. En zeker in het buitenland zie ik dit veel meer.

avatar van the Cheshire cat
Begin dit jaar heeft Tilburg een nieuwe bibliotheek gekregen in de Lochal aan de Burgemeester Brokxlaan, pal tegenover het station. Het is werkelijk een prachtige bibliotheek geworden, kan niet anders zeggen. Het industriële karakter van het gebouw dat stamt uit 1932 en waar vroeger generaties Tilburgers aan treinen sleutelden is mooi intact gebleven. Alleen van die enorme gordijnen die er hangen ben ik eerlijk gezegd niet zo kapot, maar goed.

Afijn, neem zelf maar een kijkje... Nieuwe bieb in de Lochal open

De mooiste bibliotheek van Nederland? Nou, voorlopig nog wel.

avatar van the Cheshire cat
Het brandalarm ging vanavond af hier in de bibliotheek. Iedereen in rep en roer, hele consternatie hoor haha.. Daarna ook nog eens het licht uit overal.
Wat bleek: een klein meisje had ergens een rode knop ingedrukt.

Héél verleidelijk natuurlijk, rode knoppen.

avatar van Pythia
"Het aanvragen van boeken buiten onze bibliotheek kost €13,-"
En dan hebben ze de meeste eigen boeken ook nog weggedaan. Alleen boeken over bn-ers zijn er volop.
Ik heb openbare bibliotheken opgegeven

avatar van eRCee
Oei. Sowieso vreemd dat er zulke grote regionale verschillen zijn. Binnen mijn provincie (Drenthe) is het aanvragen van boeken uit een andere bibliotheek bijvoorbeeld gratis. En hoewel het wegdoen van boeken uit de collectie ook een doorn in mijn oog is, ben ik toch zeer tevreden over het aanbod en de voorwaarden (vrijwel onbeperkt lenen, 6 weken een boek, 2 weken een film, voor een jaarabonnementsprijs van rond de 50 euro meen ik).
Misschien verhuizen Pythia?

avatar van the Cheshire cat
Pythia schreef:
"Het aanvragen van boeken buiten onze bibliotheek kost €13,-"
(
Dat zijn toch geen prijzen meer.

avatar van Lalage
Ik houd van bibliotheken! Hier in Amersfoort hebben we een heel mooie. Maar de allermooiste tot nu toe vond ik Sittard en dan kijk ik niet alleen naar het gebouw, maar ook naar hoe de boeken zijn uitgestald. Dat vond ik in Tilburg tegenvallen. Een bibliotheek moet je nieuwsgierig maken, zorgen dat je verleid wordt om boeken te lenen en lezen.

In de provincie Utrecht heb je meerdere abonnementsvormen. Ik heb de meest uitgebreide, die kost 55 euro per jaar en dat omvat het volgende:
* onbeperkt boeken, luisterboeken, cd's, dvd's, tijdschriften en cd-roms lenen (maximaal tien materialen tegelijk)
* onbeperkt e-books lenen via de online bibliotheek (maximaal tien e-books tegelijk)
* gratis internet
* gratis reserveren bij alle vestigingen van de Bibliotheek Eemland
* materialen lenen én terugbrengen bij alle Bibliotheken in de provincie Utrecht

Lenen uit de provincie, maar buiten de regio kost 1 euro. Ik ben tevreden over de collectie. Alleen de afdeling poëzie is behoorlijk karig. In Utrecht hebben ze wel wat meer, maar in de praktijk is dit het genre dat ik relatief vaak zelf koop, omdat het niet te leen is. Maar ik snap wel dat ze geen stapels boeken aanschaffen die bijna niemand leent. Als je ziet wat er elke maand wordt bijgekocht, dat is veel! We moeten het ook betalen met z'n allen en er wordt zoveel uitgegeven. Logisch dat er dan ook weleens boeken weg moeten. Je kunt overigens wel een tip voor de collectie geven, als je een boek mist waarvan je vindt dat het er wel zou moeten staan.

avatar van eRCee
Dit geeft inderdaad ook mijn ervaringen weer.

Ik vind persoonlijk wel dat een bibliotheek (of netwerk van bibliotheken) ook een soort geheugenfunctie heeft, waarin de canon (wat dat dan ook moge zijn) gerepresenteerd blijft. Ook als zo'n boek vijf jaar niet geleend wordt.

Wat je nu soms ziet is dan van recente boeken er wel vijf exemplaren of meer worden aangeschaft omdat het boek tijdelijk zo populair is, en dan een paar jaar later kan je die titels allemaal weer weg doen. Dat is voor mij niet de primaire functie van een bibliotheek: als je de meest recente en populaire boeken direct wilt lezen, dan moet je maar naar de boekhandel gaan.

avatar van Lalage
eRCee schreef:
Dat is voor mij niet de primaire functie van een bibliotheek: als je de meest recente en populaire boeken direct wilt lezen, dan moet je maar naar de boekhandel gaan.

Eens, maar ik vrees dat zelfs hier marktwerking op van invloed is, dus de vraag bepaalt het aanbod. Of noemen we dat democratie?
Zelf reserveer ik amper nieuwe titels die heel populair zijn, want over een jaar is dat boek er ook nog wel en er zijn nog genoeg minder recente boeken die ik nog wil lezen.

avatar van the Cheshire cat
Over de bibliotheek van Tilburg ben ik ook niet meer zo te spreken hoor, een prachtig gebouw weliswaar. Maar de intimiteit die de vorige bibliotheek nog wel bezat is hier totaal verdwenen, door hoe de boeken zijn geplaatst inderdaad in verhouding tot die énorme ruimte. Het lijkt eerder op een cultureel centrum waar toevallig ook boeken geleend kunnen worden dan op een echte bibliotheek.
Dan is er nog het geluid. Ik ben dan misschien van de ouwe stempel, maar ik vind dat het in een bibliotheek rustig hoort te zijn. Het hoeft niet doodstil te zijn, zo erg ben ik nu ook weer niet, maar een beetje stilte kan heus geen kwaad.
In de bibliotheek hier is er in het midden een open ruimte die niet toegankelijk is voor bezoekers van de bibliotheek, waar regelmatig van alles wordt georganiseerd: presentaties, colleges, bedrijfsfeestjes, noem het maar op... De rest van de bibliotheek kan er altijd van meegenieten. Een tijdje terug hadden ze nog een blaaskapel ingehuurd, er werd nog net geen polonaise gedanst. Heel gezellig, maar niet op het moment dat ik aandachtig een boek of dvd sta uit te zoeken, want dan kan ik niet meer normaal nadenken.
Nee, ik heb het helemaal gehad met bibliotheken. Ik reserveer tegenwoordig bijna alles, ook steeds vaker de boeken of dvd's die ik gewoon zelf uit de kast kan pakken. Hoef ik alleen nog maar naar de kast met reserveringen te lopen en ben ik zo weer weg.

avatar van Pythia
the Cheshire cat schreef:
Een tijdje terug hadden ze nog een blaaskapel ingehuurd, er werd nog net geen polonaise gedanst. Heel gezellig, maar niet op het moment dat ik aandachtig een boek of dvd sta uit te zoeken, want dan kan ik niet meer normaal nadenken.
Vreselijk. Bibliotheken worden commerciële instellingen die nog net niet beursgenoteerd zijn. Zou de Victory Boogie Woogie verkocht kunnen worden, en al die prachtige panden op toplocaties, om de bieb terug te kunnen geven aan de lezers?

avatar van eRCee
Toch even wat tegengas dan, want de verbreding van de bibliotheekfunctie vind ik helemaal niet zo verkeerd. In mijn vorige bieb in Groningen was een piano geplaatst waar je vrijelijk op mocht spelen, dat pakte vaak goed uit. In mijn huidige bieb worden o.a. taalcursussen aangeboden en gegeven, zijn er veel zithoekjes waar je allerlei mensen ziet (van scholieren naar asielzoekers tot pensionado's) die geen boeken aan het lenen zijn. Dat geeft bibliotheken niet alleen bestaansrecht maar zorgt tevens voor een verbindende functie in de stad, en dat alles op een plek waar je tegelijk ook boeken en films kan lenen.

avatar van Pythia
Dat zijn prima functies voor een bibliotheek. Maar een feestruimte met blaaskapel of een restaurant gaan mij te ver. Met een koffiehoek vind ik dan weer niks mis.


avatar van eRCee
Zo, dat liegt er niet om. Jammer dat je zo'n stukje nooit in de Telegraaf verschijnt.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:14 uur

geplaatst: vandaag om 21:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.