menu

Overig / Algemeen / Het 'ongenoegenkabinet'

zoeken in:
misterfool schreef:

Lichtvoetigheid leidt bij mij snel tot verveling. Al wissel ik ook wel af tussen zwaardere en minder zware boeken. Dat een grote groep ontspanning vindt in 'luchtige' boeken, is uiteraard prima. Het is niet mijn doel om dat te bekritiseren. Al vind ik het wel jammer dat er relatief weinig youtubers, sites, discussies etc. zijn die zich richten op de wat 'serieuzere' werken.


Het moet voor mij ook niet te lichtvoetig worden wegens snel vervelend.
Ik wil dat ik van een boek ook nog iets kan opsteken. Daardoor lees ik tamelijk veel non-fictie.
Maar ik heb wel stapels manga gelezen, alhoewel mijn favorieten Death Note, Ikigami, Boeddha en Say Hello to Black Jack zijn, die dus ook niet de lichtvoetige categorie zijn.

Verder denk ik dat het allemaal erg persoonlijk is.

Bij De Site > Gebruikers > Schrijf zelf eens wat:

Enkele maanden geleden verschenen er een boek bij een niet al te kleine uitgeverij, dat zo belabberd geschreven is dat je je afvraagt of de redactie boven het toetsenbord in slaap was gevallen net toen dat gedrocht binnenliep.
Alleen de laatste hoofdstukken zijn goed, en rekening houdende met de amateuristische staat van zowat de eerste helft van het werk, kan het niet anders of het laatste deel is herschreven door een ghostwriter.
Op zich is daar niets mis mee. Er zijn tal van boeken door ghostwriters op de markt gekomen, en als dat nooit zo gebeuren, zouden veel nuttige boeken nooit het licht hebben gezien.
Maar dat dit koppel schrijvers niet merkt dat de eerste hoofdstukken helemaal niet passen bij de laatste - ze zullen niet genoeg geld hebben gehad om het helemaal te laten herschrijven - is echt wel heel erg.
Tegelijkertijd vind ik er veel sporen van in de media, wat je al bij al een wrang gevoel heeft. Worden we dan zo vaak via de media belogen als het over cultuur gaat? Niemand durft er eigenlijk echt op in te gaan. Alleen op Goodreads was er iemand moedig genoeg om het ding te grond in te boren. De anderen lijken allemaal te vallen voor het leuke snoetje van de schrijfster en schrijver.
Op diverse sites krijgt het boek veel sterren: Goodreads, boc.com, Standaard Boekhandel... Blijkbaar allemaal van vriendjes en vriendinnetjes van de schrijver en schrijfster. En het schijnt nog goed te verkopen ook.

avatar van eRCee
Over welk boek heb je het? Dit lijkt me een stukje om bij dat boek te plaatsen.

Het boek is nog niet hier op de site vermeld, en dat wil ik zo houden.

avatar van psyche
psyche (crew)
petermotte schreef:
Het boek is nog niet hier op de site vermeld, en dat wil ik zo houden.



Jaaaaa… maar nu heb je mij wel nieuwsgierig gemaakt. Bij Schrijf zelf eens wat nog wel. Wat maakt dat je dat zo wilt houden?
Toevoeging zou juist een uitgelezen kans zijn om je mening te geven.

Je mag me gerust de titel per pm sturen, ik wil het dan best op een gepast moment wil toevoegen als om wat voor reden lastig is het hier bv hardop te benoemen.

Ik zit ondertussen zelf te denken welk boek zag ik toch ook alweer pas voorbij komen? Een man en vrouw. Met thema/inhoud waarbij ik dacht bijzonder dat ze dat samen doen …
Maar welllicht gaat het over een ander duo en daar met zijn allen naar zoeken zou meer bij het topic ‘Help ik zoek een boek’ elders op deze site horen

Dus nogmaals stuur me gerust, graag zelfs een pm

Kwestie is dat ik het boek gewoon niet goed genoeg vind om er ruchtbaarheid aan te geven.

avatar van psyche
psyche (crew)
petermotte schreef:
Kwestie is dat ik het boek gewoon niet goed genoeg vind om er ruchtbaarheid aan te geven.


Dat is een keuze. Dat staat je vrij natuurlijk.
Andere keuze: er wel eens voor gekozen om een boek juist toe te voegen omdat ik het heel erg vond wat ik las The Invisible Way - Reshad Feild (1979) - BoekMeter.nl

Even kijken of we dit minidiscussietje kunnen verplaatsen naar een ander topic dan ‘Schrijf zelf eens wat’ …

Terzijde:
Ik weet trouwens al welk boek met een schrijversduo ik langs zag komen omdat ik, ben ik nu al googlend achter, de verfilming volg Springfloden - Cilla Börjlind en Rolf Börjlind (2012) - BoekMeter.nl
Staat dus op de site. Deel (mijn) mysterie opgelost.
(Zo bijzonder misschien ook niet mijn vraag waarom schrijven ze samen, Nicci French koppel schrijft ook thrillers… )

Nee, dat boek was het dus niet.

Al jaren pas ik in mijn recensies de volgende truc toe: als ik een boek goed vind, zorg ik ervoor dat in de recensie de auteursnaam en titel meerdere keren worden vermerld. DIe worden sowieso in de titel en het bibliografische adres vermeld, maar ik wil er dus voor zorgen dat de lezer van de recensie de naam en de titel van het boek meerdere keren leest, zodat hij het zich beter herinnert en als hij het boek ergens vindt, de kans groter is dat hij het leent of koopt.
Als ik een boek niet goed vindt, staat de auteursnaam en titel alleen maar op de geijke plaatsen. De kans dat het dan een belletje doet rinkelen wordt kleiner.
Dus als ik een boek "kunst" vindt waar in je de letters N en S hebt geschrapt, dan schrijf ik er doodgewoon niets over, zodat ook niemand last krijgt van nieuwsgierigheid.
Dat is ook de reden dat recensenten van kranten en tijdschriften boeken soms terugsturen naar de uitgever.
Natuurlijk, of ze het terugsturen omdat ze het een slechtgeschreven boek vinden (vrij naar Oscar Wilde), of omdat het niet in hun politieke overtuigingen of bij hun hokje past, is een andere kwestie.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:38 uur

geplaatst: vandaag om 22:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.