menu

Boeken / Algemeen / Spookboeken: Boeken die nooit verschenen

zoeken in:
avatar van Ted Kerkjes
Ted Kerkjes (moderator)
geplaatst:
[NB: niet te verwarren met de net niet verschenen boeken van Gummbah]

Soms kondigen uitgevers boeken aan in catalogi, die uiteindelijk nooit daadwerkelijk verschijnen. Op het internet blijven de sporen achter, vooral bij webwinkels. Omdat BoekMeter over een geweldige crew beschikt, worden deze nooit verschenen boeken verwijderd, omdat deze site zich zoveel mogelijk richt op bestaande werken.
Omdat ik het ergens ook wel jammer vind om alle sporen te wissen, dacht ik: laat de nooit verschenen titels in een nieuw forumtopicje doen. Of dat leuk is, weet ik niet, maar het stelt ons wel in staat om tóch over boeken te praten die nooit verschenen.

avatar van Ted Kerkjes
Ted Kerkjes (moderator)
geplaatst:
Titel: De belevenissen van Abori en Ribius
Auteur: Hafid Bouazza https://media.s-bol.com/7lEgJp8qrG8/763x1200.jpg Flaptekst:
In 1970 arriveert Abori vanuit Marokko in het zuiden van Nederland. In een klein dorp gaat hij aan het werk in een ijzer- en staalfabriek. Hij wil geld sparen om zijn jonge en bekoorlijke bruid, naar wie hij hevig verlangt, te kunnen laten overkomen. Aan haar schrijft hij regelmatig brieven over zijn nieuwe omgeving en over zijn beslommeringen en verlangens. Zijn vrije tijd brengt hij door met het verkennen van dorp en omstreken; dit doet hij met fiets, Zündapp of lopend. In de nabije stad ontmoet hij een man, Ribius genaamd, die op een woonboot leeft. Deze gezette, door het leven getekende man heeft zich teruggetrokken en het verleden volledig achter zich gelaten. Tussen Abori en Ribius ontstaat een hechte vriendschap, die zich kenmerkt door lange gesprekken in de nacht doordeweeks en overdag in het weekend. Bij Ribius kan Abori zijn verlangen uiten en Ribius laat Abori meer van het nieuwe land zien.
Aangekondigde gegevens eerste druk: Hollands Diep, Amsterdam, 256 bladzijden

NB: Het boek werd aangekondigd in het najaar van 2018. De verwachte verschijningsdatum werd aldoor verschoven, in januari 2020 gaf de site van uitgeverij Hollands Diep zelfs aan dat het boek pas in 2050 zou verschijnen (bron). Ondertussen is Hafid Bouazza niet meer onder ons, en ziet het ernaar uit dat het boek, in ieder geval voorlopig niet verschijnt. Wellicht beleeft het boek in de toekomst nog een postume druk.

avatar van Ted Kerkjes
Ted Kerkjes (moderator)
geplaatst:
Titel: Omruilexemplaar
Auteur: Kees Torn https://media.s-bol.com/Yy1qw9XBwM9O/550x784.jpg
Flaptekst:
Omruilexemplaar is een bundeling van kees Torns theater- en liedteksten waarin op lichtvoetige, soms spottende wijze zware onderwerpen als sterfelijkheid, rouw, religie en de zin van het leven worden behandeld, evenals de levende natuur en enkele elementaire deeltjes. Alledaagse huishoudelijke klusjes worden verheven tot filosofische problemen, en zekerheden worden in twijfel getrokken. Torn gebruikt taal om van wat saai lijkt, verwarrend of erg, iets grappigs te maken. Ook van taal zelf, en niet alleen van de Nederlandse taal.
Aangekondigde gegevens eerste druk: Nijgh & van Ditmar, Amsterdam, 192 bladzijden

NB: Deze bundel werd ooit aangekondingd voor februari 2013, in de periode na het verschijnen van de oeuvrebox met alle registraties van Torns theaterprogramma's. Het zou een aanvulling zijn op de eerste bundeling theaterteksten, Inkijkexemplaar uit 2001. Tot op de dag van vandaag is Omruilexemplaar nooit verschenen, al zou het natuurlijk wel kunnen dat er nog ooit een bundeling verschijnt van de teksten. (Al lijkt de pluche-reeks van Nijgh & Van Ditmar niet meer te bestaan.)
Overigens is het niet de enige keer dat Kees Torn wordt aangekondigd, maar niet verschijnt: in 2017 (of 2018, dat weet ik niet meer helemaal zeker) zou hij aanwezig zijn bij een gelegenheidsoptreden in De Kleine Komedie met andere dichter-cabaretiers. Nou, ik op reis naar Amsterdam met een vriend van me, want wij zagen onze kans schoon om Kees Torn live te zien. (Hij was toen al gestopt met optreden.) Het was weliswaar een doordeweekse avond en we hadden de dag daarna gewoon les, maar zoals het jonge bohemiens betaamt, reisden wij gewoon naar Amsterdam om Kees Torn te zien. Uiteindelijk was er geen spoor van Kees te bekennen, en tot overmaat van ramp misten we de laatste trein terug naar huis en moesten we overnachten bij een verre oom van de vriend, die helemaal aan de andere kant van Amsterdam woonde. Onze missie was in het water gevallen, maar ik denk wel dat dit het stoerste is wat ik ooit gedaan heb. (Overigens waren we de volgende dag nog wel op tijd bij de les.)

avatar van eRCee
geplaatst:
Leon de Winter, kom er maar in:

https://www.boekmeter.nl/images/cover/64000/64001.jpg?cb=1609066598

Ondanks het geniale plot lijkt het er maar niet van te komen.

avatar van Ted Kerkjes
Ted Kerkjes (moderator)
geplaatst:
eRCee schreef:
Leon de Winter, kom er maar in
Hahaha ja, het moest er maar eens van komen om dat boek, en daarmee ook het mooie gesprek daaronder, van de site te halen. Mocht De dood van Europa toch ooit van de grond komen, dan komt het wel weer op de site.
eRCee schreef:
Ondanks het geniale plot lijkt het er maar niet van te komen.
Voor de nieuwsgierigen met wat tijd over:
Alexandrowna Ivanova heet ze voluit, maar ze noemt zich Ropa Ivanov. Geboren in 1991 in Griekenland uit Russische ouders, opgegroeid in Rotterdam. Blond, voluptueus, schor van het roken en zingen, harde drinker, wilde danser, twaalf ambachten en dertien ongelukken. Onenightstands, twonightstands, soms een verhouding die een week duurt - tot ze Matthijs Keeman ontmoet. Met Matthijs runt Ropa een succesvolle cokehandel. Als dat uit de hand loopt, besluiten ze af te kicken in het Drentse vakantiepark van de vader van Matthijs. Intussen stromen vluchtelingen Nederland binnen en het zieltogende vakantiepark verandert in een lucratief azc, een asielzoekerscentrum. Dan verdwijnt Ropa. Na een week wordt haar lichaam gevonden. Tientallen messteken, een uitbarsting van blinde haat. Ellen de Graaf, gescheiden en uitgeputte moeder van een zoon die niet wil deugen, is de regionale rechercheur die het onderzoek naar Ropa's dood moet leiden. Al snel merkt ze dat ze op alle mogelijke manieren wordt tegengewerkt: te veel financiële belangen, te veel politieke pijnlijkheden en dus behoefte aan een doofpot. Maar de zaak ontspoort in de media: de onvrede die bij velen leeft over asielzoekers krijgt vorm, inhoud - en een gezicht. Ropa's dood haalt de voorpagina's, de talkshows. Er wordt brand gesticht in het azc, rellen en vechtpartijen slaan over naar de rest van het land. Den Haag moet ingrijpen. Maar kan iemand de bom die Ropa's dood is nog op tijd ontmantelen?

Gast
geplaatst: vandaag om 20:40 uur

geplaatst: vandaag om 20:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.