menu

Boeken / Algemeen / Interessante stukjes (artikelen / essays / ...)

zoeken in:
Ted Kerkjes
Saskia Pieterse in De Groene Amsterdammer: "Het gouden ei voorbij"
Wat is het toch, dat de positie van vrouwelijke schrijvers in de literaire canon steeds maar weer bevochten moet worden? Zelfs in deze tijd, nu de literatuur, schift en kantelt.
Een artikel van letterkundige Saskia Pieterse over waarom we de vergeten schrijfsters telkens weer vergeten en over de invloed van leeslijsten.
(NB: Dit artikel is alleen gratis online leesbaar als je nog niet je limiet hebt verleest.)

Ted Kerkjes
handsome_devil schreef:
Een heel erg moeilijke, maar leuke boekenquiz!
Zojuist heb ik de quiz gedaan, inderdaad moeilijk

avatar van handsome_devil
Ted Kerkjes schreef:
Saskia Pieterse in De Groene Amsterdammer: "Het gouden ei voorbij"
(quote)
Een artikel van letterkundige Saskia Pieterse over waarom we de vergeten schrijfsters telkens weer vergeten en over de invloed van leeslijsten.
(NB: Dit artikel is alleen gratis online leesbaar als je nog niet je limiet hebt verleest.)


Tof stuk wel. Nu wil ik Anna Blaman lezen.

avatar van Pleun


Veel te moeilijk die quiz.. voor wie heeft ze die quiz gemaakt joh. Hoeveel mensen zijn zo goed op de hoogte van de gang van zaken in de literatuurwereld?

avatar van handsome_devil
Haha ja als ik vijf vragen goed heb, is het veel (en ik denk niet dat ik per se slecht op de hoogte ben van de Nederlandstalige literatuur, al zijn er vast maniakken die een megahoge score halen).

Maar goed, er staat dan ook heel wat op het spel he.

avatar van eRCee
Goed voorbeeld van de navelstaarderij die ook als onderwerp in de quiz aan bod komt, toch? Alleen al de veronderstelling dat dit voor het publiek echt interessant zou kunnen zijn (de inner circle, dus een paar schrijvers en misschien recensenten zullen hier waarschijnlijk wel goed op gaan). Er zat geloof ik nog 1 vraag in over niet-Nederlandse literatuur, Lucinda Riley. Hopeloos gevalletje voor mij, maar ik hoopte met gewogen gokken nog een heel eind te komen, totdat bleek dat je aan het einde niet te zien kreeg hoeveel je goed hebt beantwoord maar dat je je gegevens moet invullen. De groeten!

avatar van handsome_devil
Haha, eRCee, laat het je weekend niet vergallen hè.

Ted Kerkjes
eRCee schreef:
Hopeloos gevalletje voor mij, maar ik hoopte met gewogen gokken nog een heel eind te komen, totdat bleek dat je aan het einde niet te zien kreeg hoeveel je goed hebt beantwoord maar dat je je gegevens moet invullen.
Same here Ik had misschien even een berichtje in dit forum moeten posten om anderen te waarschuwen/behoeden.

Overigens had ik wel de indruk dat de quiz niet heel erg serieus bedoeld was, hoor. Ze vroegen naar zoveel mini-details dat ik de indruk had dat het om een geintje ging. Maar misschien schat ik dat wel helemaal verkeerd in, hoor

avatar van eRCee
Je overschat het zelfrelativerend vermogen van de vaderlandse boekenscéne denk ik. Ik kom steeds meer in het kamp Pieter Waterdrinker zo.

Ted Kerkjes
In de Volkskrant schreef letterkundige Jeroen Dera een opiniestuk over literatuuronderwijs: Opinie: In literatuuronderwijs is weinig ruimte voor gesprek over stereotypen. Ook 'pulp' kun je met je leerlingen ontleden
Dera verwijst hierbij naar het Volkskrant-opiniestuk van Yra van Dijk en José Klaver, dat ook hier op BoekMeter besproken werd.

Jeroen Dera's opiniestuk is met name een pleidooi voor representatie-analyse/ideologiekritiek in het literatuuronderwijs.
Van Dijk en Klaver [laten] zien dat de personages van Wallis de Vries allerlei stereotiepe beelden over jonge meisjes bevestigen. (...) Alle reden voor docenten om precies dát te thematiseren in hun les: op welke manier wordt de wereld in deze thrillers precies gerepresenteerd en hoe verhouden leerlingen zich daar eigenlijk toe?
(...)
Over die didactische kant gaat het in de commotie rond het artikel van Van Dijk en Klaver nauwelijks. Terwijl: juist op het vlak van representatie en stereotypie heeft het Nederlandse literatuuronderwijs een grote slag te maken. Neem Tim Krabbés schoolklassieker Het gouden ei (1984), al decennia koploper op de lijst met meest gelezen boeken in het voortgezet onderwijs.
(...)
Uit een onderzoek dat ik deze maand publiceerde in het letterkundige tijdschrift Vooys, blijkt dat de meeste vragen op literatuurmondelingen (havo/vwo) gaan over welke literaire technieken Krabbé in zijn novelle inzet.

De focus ligt kortom op de compositie van het verhaal, op de tijdsprongen die erin zitten, op de literaire motieven en symbolen die Krabbé gebruikt. Nog geen half procent van de onderzochte mondelingvragen ging over het vrouwbeeld of andere vormen van representatie in Het gouden ei. (...) Laten we daarom werk maken van literatuuronderwijs dat de representaties in teksten serieus neemt als onderwerp van gesprek

Wat een vervelend politiek gedram weer. Discussies over stereotypen horen thuis bij het vak maatschappijleer (daar kan beeldvorming in de verschillende media aan bod komen), maar literatuur hoort vrij te zijn en een literaire en geen politiek-correcte waarde te hebben.

avatar van eRCee
O o, die onbesmette literatuur die we hoog op een pilaar tekstueel kunnen ontleden en die ons verder op geen enkel niveau beroert behalve op het zuiver esthetische! Wordt dit ons dan ook nog afgenomen? Waar moet het heen waar moet het heen.

...stilte...
Elitair?

Dit vond ik wel een grappig artikeltje:
Rika Ponnet: “Mannen lezen minder fictie dan vrouwen” | Radio 1 - radio1.be

Dat ik sinds kort romans lees (bij wijze van project) is dus mijn vrouwelijke kant, maar dat ik er daarna over schrijf om mijn kennis te etaleren is mijn mannelijke kant :

"Nog steeds lezen vrouwen meer fictie dan mannen. (..) Mannen halen dan weer veel van hun identiteit uit prestatie en het tonen van kennis."

avatar van handsome_devil
"Dus als mannen vrouwen willen begrijpen is de beste tip die ik kan geven: lees romans."

Mijn hemel...

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
In De Site > Algemeen > NBD Biblion:

Bij literair weblog Tzum is plaats ingeruimd voor een aantal artikelen over het besluit van Biblion om 700 vaste recensenten plus nog redacteuren af te danken.
Hun plaats wordt ingenomen door computerrecensies.
Het lijkt op iets uit De Speld of op een vervroegde 1 april 'grap'...

Teveel artikelen om allemaal naar te linken of citaten uit te plaatsen. Slechts twee dan maar.

Tzum | Nieuws: NBD Biblion organiseert in allerijl een webinar voor woedende, afgedankte recensenten
Het per mail afdanken van 700 recensenten van NBD Biblion viel niet direct in goede aarde. Veel buitenstaanders dachten nog aan een 1 aprilgrap. De vervanging van de recensenten door robots die nietszeggende stukjes opleveren leverde niet direct veel gejuich op.
En een voorbeeld van de computerrecensies:
Tzum | Nieuws: De nieuwe NBD Biblion-recensies werken met schuifjes - Ronald Giphart redelijk veel seks, Lisa Weeda relatief weinig geweld
NBD Biblion heeft al een paar recensies nieuwe stijl gepubliceerd. De grootste verandering betreft het nietszeggende tekstje dat erbij staat. Boven die nietszeggende tekstjes staan vier schuifjes: activiteit (van relax naar concentratie); stemming (van vrolijk naar duister); seks (van geen naar veel); geweld (van geen naar veel).

avatar van Lalage
Ik dacht en hoopte ook nog dat het een grap was. Ik hecht veel waarde aan de recensies in de bibliotheekcatalogus. Maar het leed lijkt al geschied, als ik het bovenste artikel lees. Dus protest valt in een zwart gat. Des te meer reden om websites als Boekmeter wel in de lucht te houden!

avatar van Raspoetin
Doe jezelf niet tekort, lees ook de klassiekers - NRC
Als je zonder enig cultureel besef je middelbare schooltijd af wil sluiten en liever schrijvers leest die misschien wel nooit tot de canon gaan behoren en die we binnen de kortste keren vergeten zijn: zelf weten. Als je Hermans of Reve saai vindt, moet je ze vooral niet lezen, maar het argument dat de verhaalwerelden van deze auteurs niet bij je belevingswereld aansluiten slaat de plank mis. Om enig kritisch denkvermogen te ontwikkelen, moet je af en toe uit je eigen bubbel stappen.

avatar van Raspoetin
Schandaal en controverse in de Russische literatuur - Universiteit Leiden - universiteitleiden.nl
Russische romans hebben altijd voor ophef gezorgd. In de podcast 'Schandaal en controverse in de Russische literatuur' bespreekt universitair hoofddocent Otto Boele samen met filmmaker en journalist Kay Mastenbroek de grootste conflicten, schandalen en intriges uit tweehonderd jaar Russische literatuur.
Aflevering 1: Rusland heeft de wereld niets gegeven - de 'Filosofische brieven' van Pjotr Tsjaadajev (1830)
Aflevering 2 : De slechtste roman aller tijden - 'Wat te doen?' van Nikolaj Tsjernysjevski (1863)
Aflevering 3: Gij zult niet neuken! - ‘De Kreutzersonate’ van Lev Tolstoj (1890)
Aflevering 4: Een pornografische ideeënroman - ‘Sanin’ van Michail Artsybasjev (1907)
Aflevering 5: Het berouw van een terrorist - ‘Het vale paard’ van Boris Savinkov (1909)
Aflevering 6: Vier snotneuzen in Tallinn - ‘Een kaartje naar de sterren’ van Vasili Aksjonov (1961)
Aflevering 7: Een inktzwarte roman - ‘De droevige detective’ van Viktor Astafjev (1986)
Aflevering 8: Vaarwel Europa - 'Een Russische geschiedenis’ van Ljoedmila Oelitskaja (2011)

avatar van eRCee
In deze anti-elitaire tijden is de verbeelding de vijand - NRC

Bas Heijne over de affaire Lammers. Meerdere spijkers worden hier op de kop geslagen.

avatar van Raspoetin
Tommy Wieringa en de heimwee naar literatuur in Propria Cures - De Nieuwe Contrabas - denieuwecontrabas.blog
De inhoud van een boek doet er niet langer toe, het afgodsbeeld heeft zich van zijn eigen boeken losgemaakt en is door de literatuur gaan zwerven, als een bacterie door een bloedbaan. Connie Palmen, Peter Buwalda, Ilja Leonard Pfeijffer en Tommy Wieringa, het zijn de nieuwe grote vier die alleen maar bestaan bij de gratie van heimwee. Ze zijn de afgodsbeelden die van binnen hol en van buiten ogenschijnlijk solide zijn. Marketingtools in een dalende markt. Ideologische scherpslijpers in een tijd die de ideologische veren afwierp.

avatar van Raspoetin
DOCS - Beluister #145 - Boekenmarkten in Nederland | Podcasts | NPO Radio 1 - nporadio1.nl
‘Het is herfst en de boeken liggen weer massaal op straat: dit is het naseizoen van de grote tweedehands boekenmarkten - van Deventer tot Dordrecht en van Haarlem tot Bredevoort. Of neem de Amsterdamse Oudemanhuispoort, al sinds 1876, cultureel erfgoed is het zelfs. Maar eigenlijk gaat het niet zo goed met oude boeken: er is meer aanbod dan vraag en dagelijks verdwijnen hele stapels in de papierbak omdat boekenverzamelaars uitsterven. Marten Minkema duikt in hun historie en portretteert hedendaagse boekenmarkten.
Een mooi verslag over de boekenmarkten in het land die het steeds moeilijker hebben en de verzamelaars van oude boeken die tot een uitstervend ras behoren. Ik ben als Amsterdammer en oud-student van de UvA bekend met de stalletjes in de Oudemanhuispoort en de wekenlijkse markt op het Spui.

De opmerking van een boekenverkoopster dat ze klanten heeft die hun nieuw aangekochte boeken in hun schuur verstoppen voordat deze naar binnen worden gesmokkeld was voor ondergetekende pijnlijk confronterend om te horen.

avatar van Raspoetin
De Albert Verweylezing van Nicolien Mizee: Echt gebeurd is een begin - NRC
Maar het allermooiste vond ik het gepieker van Reve. Ik piekerde ook altijd over van alles. Later zou ik dat ook allemaal kunnen opschrijven en dat zou dan een boek worden. Je kon er rijk en beroemd mee worden!

Jaren later zette ik Op weg naar het einde op mijn boekenlijst, met nog tien of twaalf andere boeken die ik mooi had gevonden.

Ik zakte als een baksteen voor het mondeling tentamen.
(...)
Toen ik zestien was, las ik een boek dat bij mij als een bom insloeg: Uren met Henk Broekhuis van Karel van het Reve, Gerards geleerde broer. Ook hij tilde gepieker naar een hoger plan, op een heel eenvoudige manier, bijna of hij voor kinderen schreef. Dat mocht dus, blijkbaar. Want ook Karel van het Reve was heel beroemd.

Natuurlijk las ik direct alles van hem. In Uren met Henk Broekhuis maakt hij al gehakt van de stelling dat ‘iemands gedrag in een boek psychologisch verantwoord’ moet zijn. Hij voegt overigens toe dat het gedrag van een personage voor de lezer aanvaardbaar moet zijn.

avatar van Wandelaar
geplaatst:
Een opmerkelijke website is:
Verboden, vergeten, verketterde, verminkte en doodgezwegen Boeken en Geschriften.
Hoewel ik het gedachtegoed van veel stukjes op deze site bepaald niet kan aanbevelen, staan er ook pareltjes van 'verlicht denken' op, van grote auteurs, met de nadruk op de negentiende eeuw.
En, zover ik weet, gratis en legaal alles in één te downloaden via de tab 'downloads'.

geplaatst:
Doodzwijgen is nog de meest gebruikte truc.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:23 uur

geplaatst: vandaag om 08:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.