menu

Boeken / Algemeen / Interessante stukjes (artikelen / essays / ...)

zoeken in:
avatar van Ted Kerkjes
geplaatst:
Saskia Pieterse in De Groene Amsterdammer: "Het gouden ei voorbij"
Wat is het toch, dat de positie van vrouwelijke schrijvers in de literaire canon steeds maar weer bevochten moet worden? Zelfs in deze tijd, nu de literatuur, schift en kantelt.
Een artikel van letterkundige Saskia Pieterse over waarom we de vergeten schrijfsters telkens weer vergeten en over de invloed van leeslijsten.
(NB: Dit artikel is alleen gratis online leesbaar als je nog niet je limiet hebt verleest.)

avatar van Ted Kerkjes
geplaatst:
handsome_devil schreef:
Een heel erg moeilijke, maar leuke boekenquiz!
Zojuist heb ik de quiz gedaan, inderdaad moeilijk

avatar van handsome_devil
geplaatst:
Ted Kerkjes schreef:
Saskia Pieterse in De Groene Amsterdammer: "Het gouden ei voorbij"
(quote)
Een artikel van letterkundige Saskia Pieterse over waarom we de vergeten schrijfsters telkens weer vergeten en over de invloed van leeslijsten.
(NB: Dit artikel is alleen gratis online leesbaar als je nog niet je limiet hebt verleest.)


Tof stuk wel. Nu wil ik Anna Blaman lezen.

avatar van Pleun
geplaatst:


Veel te moeilijk die quiz.. voor wie heeft ze die quiz gemaakt joh. Hoeveel mensen zijn zo goed op de hoogte van de gang van zaken in de literatuurwereld?

avatar van handsome_devil
geplaatst:
Haha ja als ik vijf vragen goed heb, is het veel (en ik denk niet dat ik per se slecht op de hoogte ben van de Nederlandstalige literatuur, al zijn er vast maniakken die een megahoge score halen).

Maar goed, er staat dan ook heel wat op het spel he.

avatar van eRCee
geplaatst:
Goed voorbeeld van de navelstaarderij die ook als onderwerp in de quiz aan bod komt, toch? Alleen al de veronderstelling dat dit voor het publiek echt interessant zou kunnen zijn (de inner circle, dus een paar schrijvers en misschien recensenten zullen hier waarschijnlijk wel goed op gaan). Er zat geloof ik nog 1 vraag in over niet-Nederlandse literatuur, Lucinda Riley. Hopeloos gevalletje voor mij, maar ik hoopte met gewogen gokken nog een heel eind te komen, totdat bleek dat je aan het einde niet te zien kreeg hoeveel je goed hebt beantwoord maar dat je je gegevens moet invullen. De groeten!

avatar van handsome_devil
geplaatst:
Haha, eRCee, laat het je weekend niet vergallen hè.

avatar van Ted Kerkjes
geplaatst:
eRCee schreef:
Hopeloos gevalletje voor mij, maar ik hoopte met gewogen gokken nog een heel eind te komen, totdat bleek dat je aan het einde niet te zien kreeg hoeveel je goed hebt beantwoord maar dat je je gegevens moet invullen.
Same here Ik had misschien even een berichtje in dit forum moeten posten om anderen te waarschuwen/behoeden.

Overigens had ik wel de indruk dat de quiz niet heel erg serieus bedoeld was, hoor. Ze vroegen naar zoveel mini-details dat ik de indruk had dat het om een geintje ging. Maar misschien schat ik dat wel helemaal verkeerd in, hoor

avatar van eRCee
geplaatst:
Je overschat het zelfrelativerend vermogen van de vaderlandse boekenscéne denk ik. Ik kom steeds meer in het kamp Pieter Waterdrinker zo.

avatar van Ted Kerkjes
geplaatst:
In de Volkskrant schreef letterkundige Jeroen Dera een opiniestuk over literatuuronderwijs: Opinie: In literatuuronderwijs is weinig ruimte voor gesprek over stereotypen. Ook 'pulp' kun je met je leerlingen ontleden
Dera verwijst hierbij naar het Volkskrant-opiniestuk van Yra van Dijk en José Klaver, dat ook hier op BoekMeter besproken werd.

Jeroen Dera's opiniestuk is met name een pleidooi voor representatie-analyse/ideologiekritiek in het literatuuronderwijs.
Van Dijk en Klaver [laten] zien dat de personages van Wallis de Vries allerlei stereotiepe beelden over jonge meisjes bevestigen. (...) Alle reden voor docenten om precies dát te thematiseren in hun les: op welke manier wordt de wereld in deze thrillers precies gerepresenteerd en hoe verhouden leerlingen zich daar eigenlijk toe?
(...)
Over die didactische kant gaat het in de commotie rond het artikel van Van Dijk en Klaver nauwelijks. Terwijl: juist op het vlak van representatie en stereotypie heeft het Nederlandse literatuuronderwijs een grote slag te maken. Neem Tim Krabbés schoolklassieker Het gouden ei (1984), al decennia koploper op de lijst met meest gelezen boeken in het voortgezet onderwijs.
(...)
Uit een onderzoek dat ik deze maand publiceerde in het letterkundige tijdschrift Vooys, blijkt dat de meeste vragen op literatuurmondelingen (havo/vwo) gaan over welke literaire technieken Krabbé in zijn novelle inzet.

De focus ligt kortom op de compositie van het verhaal, op de tijdsprongen die erin zitten, op de literaire motieven en symbolen die Krabbé gebruikt. Nog geen half procent van de onderzochte mondelingvragen ging over het vrouwbeeld of andere vormen van representatie in Het gouden ei. (...) Laten we daarom werk maken van literatuuronderwijs dat de representaties in teksten serieus neemt als onderwerp van gesprek

geplaatst:
Wat een vervelend politiek gedram weer. Discussies over stereotypen horen thuis bij het vak maatschappijleer (daar kan beeldvorming in de verschillende media aan bod komen), maar literatuur hoort vrij te zijn en een literaire en geen politiek-correcte waarde te hebben.

avatar van eRCee
geplaatst:
O o, die onbesmette literatuur die we hoog op een pilaar tekstueel kunnen ontleden en die ons verder op geen enkel niveau beroert behalve op het zuiver esthetische! Wordt dit ons dan ook nog afgenomen? Waar moet het heen waar moet het heen.

avatar van ...stilte...
geplaatst:
Elitair?

Dit vond ik wel een grappig artikeltje:
Rika Ponnet: “Mannen lezen minder fictie dan vrouwen” | Radio 1 - radio1.be

Dat ik sinds kort romans lees (bij wijze van project) is dus mijn vrouwelijke kant, maar dat ik er daarna over schrijf om mijn kennis te etaleren is mijn mannelijke kant :

"Nog steeds lezen vrouwen meer fictie dan mannen. (..) Mannen halen dan weer veel van hun identiteit uit prestatie en het tonen van kennis."

avatar van handsome_devil
"Dus als mannen vrouwen willen begrijpen is de beste tip die ik kan geven: lees romans."

Mijn hemel...

Gast
geplaatst: vandaag om 16:35 uur

geplaatst: vandaag om 16:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.