menu

Boeken / Algemeen / Goede Fantasy tips

zoeken in:
In Boeken > Boekgames > Knock-out: Omslag:

Voor wie van fantasy houdt is "profeet van de duivel" van Ad van Tiggelen de moeite waard. Dit is fantasy met een spirituele twist, in de zin dat gekanaliseerde goddelijke energie priesters en monniken in staat stelt als "magiers" in een door godsdienstoorlog verscheurd land te fubgeren. Leest makkelijk en heeft nog diepgang ook!
Tevens zijn de laatste twee boeken van Feist de moeite waard. Hij was behoorlijk weggezakt maar is weer helemaal terug, met een verhaal dat op meerdere werelden speelt!

avatar van GeGo
Wel "De Kronieken van Aurian" van Maggie Furey is wat mij betreft één van de betere fantasyreeksen.

De personages zijn niet altijd even zwart-wit woordoor het vaak eenvoudiger wordt om mee te leven met beide partijen.

Het enige probleem is dat de boeken nogal moeilijk vast te krijgen zijn .

avatar van Grovonion2
marzuq schreef:
iskander betekent overigens ontbijt in het turks, maar dat terzijde.
Mijn Turkse collega beweert dat dit niet klopt,

avatar van Prowisorio
Grovonion2 schreef:
(quote)
Iemand al ooit verhalen van Wim Gijsen gelezen? Die horen bij de beste fantasy (soms SF) boeken die ik ooit heb gelezen. Spijtig genoeg is de man nu al vele jaren dood maar de boeken die hij ooit heeft geschreven (toch een 10-tal) zijn stuk voor stuk origineel en goed geschreven. Hij is heel sterk in het neerzetten van een geloofwaardig universum en creeert interessante geloofwaardige karakters. Beste boeken:

- De eersten van Rissan
- Iskander de dromendief
- Huis van de wolf (vervolg van Iskander)
- Deirdre


Allemaal (jaren geleden) gelezen en genoten! Aanraders!!

avatar van GeGo
Ik wist niet dat er ook Nederlandstalige auteurs waren die kwaliteitsvolle fantasy schreven. Is er nog iemand die dergelijke onontdekte parels voor mij in de aanbieding heeft?

avatar van aslan
GeGo schreef:
Ik wist niet dat er ook Nederlandstalige auteurs waren die kwaliteitsvolle fantasy schreven. Is er nog iemand die dergelijke onontdekte parels voor mij in de aanbieding heeft?


deze misschien?
en mel uiteraard

avatar van Colour_of_Light
Ik vind zelf de Zeven Wateren reeks van Juliet Marillier erg mooi, en ook de Drakenmagier-serie van Katharine Kerr, al zullen deze boeken waarschijnlijk meer door vrouwen gelezen worden...

avatar van Chungking
A SONG OF ICE AND FIRE van George R.R. Martin steekt er simpelweg met kop en schouders bovenuit. Wel een kleine waarschuwing: ik vond de eerste 3 boeken zo goed dat geen enkele andere fantasy mij na het lezen van ASOIAF nog kon boeien, dus ik ben uiteindelijk gewoon gestopt met fantasy lezen (kan niet zeggen dat ik er rouwig om ben trouwens).

Wat betreft opbouw van het verhaal, strategisch inplanten van cue's en informatie, verassende plotwendingen en eindes, karakterontwikkeling en politiek gehalte is dit gewoon een klasse beter dan de zogenaamde 'concurrentie'. Martin ontmaskert de andere fantasy-auteurs als een bende amateurs die met moeite weten hoe ze een groots, origineel en omvattend verhaal moeten vertellen, zonder daarbij in cliché's te vervallen.


De enige andere auteur die nog overeind bleef (en die ik dus ook kan aanraden) is Robin Hobb, met de volgende drie trilogieën: Boeken van de Zieners, Boeken van de levende schepen, Boeken van de Nar. Meestal erg trage opbouw met slechts sporadisch actie (vanwege de grote aandacht voor karakterontwikkeling), maar uiteindelijk steeds gerechtvaardigd door het derde boek.

Weldoordachte fantasy blijft een zeldzaamheid.

avatar van Chungking
Een andere tip: blijf ver weg van de reeksen De kronieken van Aurian van Maggie Furey en Het rad des tijds van Robert Jordan.

Dit vond ik gewoonweg bitter slecht geschreven materiaal (de eerste reeks heeft een megastereotiep en voorspelbaar flutverhaal, en Jordan is er simpelweg in geslaagd zichzelf vast te schrijven). Tenzij je zoveel van fantasy houdt dat je niet wakker ligt van de kwalitiet is dit een verlies van je kostbare tijd.

Ook de Deverry reeks van Katherine Kerr (Zilverdolk, Maanduister, Sperenwoud, Lotsverbond) vond ik persoonlijk matig tot slecht.Van Feist heb ik enkel Magiër, Zilverdoorn en Duisternis over Sethanon gelezen. Dit is aardig, maar verbleekt in vergelijking met het werk van George R. R. Martin.
Hetzelfde gaat op voor de zevendelige serie De Poort des doods van Margaret Weis en Tracy Hickman.

En dan heb je nog De wetten van de magie van Terry Goodkind. Ik was toenertijd zwaar fan na het eerste boek, en bleef geboeid tot en met boek 4. Daarna kwam voor mij de slop erin, en na het belachelijk slechte zevende boek (huilen met de pet op hoor!) heb ik er de brui aan gegeven. Goodkind heeft net als Jordan geen idee waar hij met zijn verhaal naartoe moet. Moet er trouwens nog gezegd worden dat ASOIAF veel beter is?

avatar van Prowisorio
Chungking schreef:
Moet er trouwens nog gezegd worden dat ASOIAF veel beter is?

Lijkt me niet... . Welkom trouwens!

Voor mij de beste fantasy ooit... De donkere toren reeks van Stephen King, met mijlen voorsprong!

avatar van Grovonion2
Wat ik erg goed vond toentertijd en ook best origineel geschreven is de trilogie van Tad Williams genaamd "Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard".

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Magier van Raymond Feist...

avatar van marzuq
Ola
Kan iemand mij vertellen wat, hoe onorgineel ook het meest in de buurt komt van de wereld van Tolkien. Dus draken, trollen, oks, elven dwergen en een eventueel duister kwaad.

ALs ik fantasy lees wil ik escapisme en juist geen realisme en dat weerhoudt me een beetje van SOng of FIre and Ice and Malazian EMpire. Hoewel ik he ook niet zo goed weet wat betreft deze twee series, maar uit de reviews concludeer ik dat een beetje.

avatar van Chungking
Dan denk ik bv. aan:
-Raymond Feist met de Riftwar saga (oorlog van de grote scheuring), eerste deel is Magiër. Dit is echt standaard fantasy, en best ok geschreven en uitgewerkt. Ik vind het persoonlijk wat originaliteit en flair missen, maar dit lijkt me goed aan te sluiten bij wat je zoekt en de reeks is sowieso wel het lezen waard.
-James Clemens met de Verboden & Verbannen reeks, eerste deel is Boek van Vuur. Heb ik nog maar enkel eerste deel van gelezen en ik vond het wat te eenvoudig, maar dit is ook echt wel ABC fantasy en in ieder geval snel uit.
-daarnaast heb je ook nog dingen als De Elfen van Bernard Hennen en De Dwergen van Marcus Heitz.

Maar persoonlijk vind ik A Song of Ice and Fire (George RR Martin) en Tale of the Malazan Book of the Fallen (Steven Erikson), wel veruit de beste fantasy, dus ook het meest meeslepend en ook het beste escapisme biedend
Daarnaast zijn ook Robin Hobb en Scott Lynch echt goed, en qua echte ontspanning gaat er niets boven Terry Pratchett met zijn Discworld serie.

Maar ik zou zeggen: begin gewoon in een aantal reeksen en kijk voor jezelf wat je het meeste ligt. Als een boek je niet zo aanstaat kan je het nog altijd wegleggen...

avatar van marzuq
Bedankt voor je reactie. Magier van Feist heb ik gelezen en vond ik erg goed, groots en magisch. Ik ben nubezog in de Stem van de Wind pag 150. Op zich wel leuk maar ok zit er nog niet echt helemaal in. Ik zal je tips gaan checken.
Welke van de grote namen voldoen aan de in mijn vorige post gestelde criteria, ik doel op Hobb, Jordan, Goodkind, Williams etc ????

avatar van Chungking
Goodkind (Wizard's First Rule) komt mss wel in aanmerking: redelijk klassiek met een duister kwaad, en een draak . Maar klassieke rassen als elfen en dwergen enzo zitten er wel niet in. Hier zou ik ook wel enkel het eerste boek aanraden, en niet de hele reeks, want die daalt enorm in niveau.

Hobb en Jordan hebben echt wel een heel eigen wereld gecreëerd dus dit lijkt me niet wat je zoekt (en Jordan zou ik sowieso absoluut niet aanraden).

Van Williams heb ik enkel City of Golden Shadow gelezen en das SF, dus daar kan ik je niet mee verder helpen...


Andere tips die denk ik beter voldoen aan jouw criteria zijn:
-Stan Nicholls met de Orc trilogie, eerste boek is Bodyguard of Lightning
-R. A. Salvatore met zijn D & D Forgotten Realms reeksten: de Icewind Dale trilogie, Dark Elf trilogie,...
-Christopher Paolini - Eragon (ripoff in so many ways )

avatar van marzuq
Ik had die Goodkind vandaag toevallig in mn handen bij de ABC, het verhaal sprak wel aan! Ik probeer eerst die oorlog van de Scheuring af te maken, Zilverdoorn en Duisternis. Dan een nieuwe serie proberen. Die Malazan serie lijkt me ook wel erg goed, ook een stukje in staan lezen vandaag.

Moet zeggen dat die Rothfuss me aardig in de greep begint te krijgen. TOch wel erg goed, een beetje Harry Potterig nu, zonder al te veel weg te willen geven, maar dat is maar een stuk van het verhaal. Als deze opbouw zich verder doorzet, zal ik waarschijnlijk eerst achter dat vervolg aan gaan.

Overigens nog een tip van mijn kant voor de Starwars liefhebbers, hoewel de meeste starwwars boeken echt prut zijn, is de Darth bane serie serie van Drew Karpshynyn echt zeer te pruimen. OMdat deze zich ver in de Old Republic afspeelt is het weleenswaar SF maar eigenlijk een soort van Space Fantasy

avatar van Chungking
Hier even nog maar wat reclame maken voor Steven Erikson met zijn Tale of the Malazan Book of the Fallen (Spel der Goden in het Nederlands) - eerste boek is Gardens of the Moon.

Als je internet zowat afschuimt (bv. goodreads.com, fantasy-realm.nl) wordt dit samen met George RR Martin zowat beschouwd als het summum van het genre, enwat mij betreft absoluut terecht.
Jammer genoeg is deze reeks (momenteel) blijkbaar relatief onbekend op deze site...

Denk aan veel ubercoole en ubermachtige (goed uitgewerkte) personages, grote diversiteit en originaliteit qua volkeren, een vernuftig magie-systeem, onvoorspelbare plotwendingen (plannen in plannen in plannen...), humor en veeeeel actie. Wat wil een mens nog meer

Het gaat trouwens om een 10-delige reeks, die reeds volledig is afgerond.
Goed om te weten is dat enkel de eerste 4 delen in het Nederlands zijn vertaald (best goede vertaling vond ik), en er niet echt plannen zijn voor verdere vertalingen...

En hoewel het eerste boek al zeer goed is, zijn de volgende delen nog stukken beter!

avatar van Finn
Welk fantasy boek is aangewezen voor een (fantasy) beginner?

In de ban van de ring van Tolkien.

avatar van Finn
En De Hobbit?

De hobbit is meer een kinderboek maar zeker de moeite om ook te lezen. In de Ban van de Ring is zo'n beetje de moeder van alle fantasy en gewoon een steengoed boek. Daarom dat ik die het meest aanraad. Voor de rest vond ik de boeken van de zieners van Robin Hobb best wel goed.

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
De Aardzee boeken van Ursula K. Le Guin, Magiër van Raymond Feist en diverse andere Riftwarboeken, de humoristische fantasy van Terry Pratchett, Roger Zelazny's Amberserie, en van het subgenre sword & sorcery de Zwaardenreeks van Fritz Leiber,

avatar van Finn
Bedankt voor de tips!
Is er eventueel ook een goeie verzamelaar met kortverhalen?
Ik moet eerlijk toegeven dat ik me nog nooit aan het genre gewaagd heb omdat ik altijd al een aversie voor science fiction heb gehad, en fantasy er een beetje mee associeer. Of is dat een aanname die van de pot gerukt is?

avatar van Pageturner
Ik zou eerder beginnen met De Hobbit. Dat is een perfect verhaal, niet te lang, niet te ingewikkeld, vol avontuur en magie. Als je daarvan houdt, kan je aan In de ban van de ring beginnen, inderdaad de moeder van alle fantasy, maar die is een pak taaier, met breed uitwaaierende beschrijvingen van alles. Ik ben er nooit doorheen geraakt...

Finn schreef:
Bedankt voor de tips!
Is er eventueel ook een goeie verzamelaar met kortverhalen?
Ik moet eerlijk toegeven dat ik me nog nooit aan het genre gewaagd heb omdat ik altijd al een aversie voor science fiction heb gehad, en fantasy er een beetje mee associeer. Of is dat een aanname die van de pot gerukt is?


Op je aanname kun je ja en nee antwoorden. In de regel zal het vaak zo zijn dat een sf liefhebber ook wel van fantasy houdt. Maar zelfs binnen beide genres zijn ook weer sub-genres te vinden en zie je toch ook mensen die daar dan weer niks van willen weten. En ook genoeg mensen die sf boven fantasy prefereren, of andersom. En zo vaak worden dingen in de mix gedaan, dat je haast niet meer weet welk genre het nu is.....eigenlijk ook niet belangrijk. Een Star wars vind ik bijvoorbeeld eigenlijk Fantasy in een sf setting, een modern (nou ja, inmiddels niet meer) sprookje. En de eerste Dune dan....absoluut fantasy elementen daar te vinden.

Ik gooi er een aanrader tegenaan. Geen naam die iedereen kent.....op de een of andere manier vermijd ik die zelf vaak. Drie delen die behoorlijk verrassend en succesvol waren.

The Inheritance Trilogy, van N. K. Jemesin.

The Hundred Thousand Kingdoms
The Broken Kingdoms
The Kingdom of Gods

Epiphany 2.0 | Reviews - nkjemisin.com

Epiphany 2.0 | The Inheritance Trilogy - nkjemisin.com

De duivelsprinsen van Jack Vance.

avatar van duke1999
Kronieken van magie: De heer van het woud is een hele grote aanrader.

bol.com | De heer van het woud, Ian Laverman | 9789490767914 | Boeken

Nieuwere fantasyreeksen die hier nog niet bijstaan en heel erg de moeite zijn zijn Half a King van Joe Abercrombie (The Shatterd Sea tilogie) en The Stormlight Archive (2 delen van 10 verschenen). Beide reeksen zijn wel alleen in het Engels te verkrijgen voorlopig. Nog meer goede fantasy vind je op De beste fantasy boeken van het moment | BesteBoeken.be

Gast
geplaatst: vandaag om 04:33 uur

geplaatst: vandaag om 04:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.