menu

Boeken / Algemeen / Kerstmis in de literatuur

zoeken in:
avatar van Pythia
Het is wel leuk om in deze tijd Kerstmis tegen te komen in een boek en te lezen hoe er in een andere tijd, of op een andere plaats. over gedacht werd/wordt.

"Settembrini zei zo het een en ander over de timmermanszoon en universele rabbi, wiens verjaardag vandaag gefingeerd werd. Of hij werkelijk geleefd had, was onzeker. Wat echter toentertijd geboren was en zijn tot op de dag van vandaag ononderbroken zegetocht aanvaard had, dat was de idee geweest van de waarde van de individuele ziel tezamen met die van de gelijkheid - kortom, de individualistische democratie."

Uit: De Toverberg - Thomas Mann.

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Het zal wel door de eindeloze herhalingen op tv komen maar ik associeer kerstmis tegenwoordig vooral met 'A Christmas Carol' van Dickens

avatar van Pieter
Er is inderdaad maar één kerstverhaal: A Christmas Carol. 10x beter dan dat Bijbelgedoe.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Ik blijf 'm leuk vinden, op tv, die met de Muppets is nog steeds favoriet.

avatar van Donkerwoud
Hotel New Hampshire van John Irving, waarin op elke feestdag (waaronder natuurlijk kerstmis) een dode valt te betreuren of de familie anderszins wordt getergd.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
In The Thief of Always van Clive Barker is het iedere dag kerstmis.

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Vergelijkbaar is Heinrich Böll's "Nicht Nur zur Weihnachtszeit" (In Doktor Murkes Gesammeltes Schweigen), een prachtige satire. Tante Milla wordt hysterisch als de kerstboom na de kerst wordt afgebroken. De enige oplossing blijkt te zijn dat er elke dag kerstmis wordt gevierd, winter en zomer, het hele jaar door. Tante Milla geniet ervan maar de diverse familieleden worden er knettergek van, een enkeling emigreert naar Equatoriaal Afrika, een ander gaat het klooster in en weer een ander wordt communist. De rest huurt toneelspelers in en de kinderen worden vervangen door wassen poppen...

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Thornton Wilder heeft een eenakter geschreven genaamd The Long Christmas Dinner.


Gast
geplaatst: vandaag om 17:06 uur

geplaatst: vandaag om 17:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.