menu

Boeken / Algemeen / Mooiste openingszin

zoeken in:
avatar van LRMD
De profetische beginzin van Huizinga's In de schaduwen van morgen:

Wij leven in een bezeten wereld. En wij weten het. Het zou voor niemand onverwacht komen, als de waanzin eensklaps uitbrak in een razernij, waaruit deze arme Europese mensheid achterbleef in verstomping en verdwazing, de motoren nog draaiende en de vlaggen nog wapperende, maar de geest geweken.

avatar van Sammael
"A screaming comes across the sky. It has happened before, but there is nothing to compare it to now." Uit: Gravity's Rainbow van Thomas Pynchon.

De openingszin van Het Proces van Kafka is hier al eerder genoemd, en is inderdaad ook geweldig. Die van Honderd Jaar Eenzaamheid is ook erg mooi.

avatar van eRCee
Zojuist op het balkon las ik het begin van Een hart zo blank (Marías):

'Ik wilde het niet weten, maar ik ben te weten gekomen dat een van de meisjes, toen ze geen kind meer was en kort nadat ze was teruggekeerd van haar huwelijksreis, naar de badkamer ging, zich voor de spiegel posteerde, haar blouse losknoopte, haar beha afdeed en haar hart zocht met de loop van het pistool van haar eigen vader, die in de eetkamer zat met een deel van het gezin en drie gasten.'

avatar van the Cheshire cat
De beginzin van Dan Leno and the Limehouse Golem/Het Proces tegen Elizabeth Cree van Peter Ackroyd:

Op 6 april 1881 werd binnen de muren van de Camberwell gevangenis een vrouw opgehangen.

Wellicht niet zo'n heel bijzondere openingszin, maar nodigt wel uit tot verder lezen.

Het eerste waar Nederlanders aan denken, als ze iets willen verkrijgen dat hun eigen land niet oplevert, is niet het zelf te gaan maken, maar het te zoeken in den vreemde.

Willem Frederik Hermans - Au pair (1989)

Openen met zo'n snerpende kritiek op de Nederlandse geest, het is alleen een grootmeester als WFH gegeven.

avatar van PeterW
the Cheshire cat schreef:
Die eerste zin herkende ik meteen..
(afbeelding)avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Hebben ze me nou in het perceel van een pond of in dat van vijftien shilling gegooid?

Cré na Cille - Máirtin Ó Cadhain (1949)

avatar van eRCee
De brandende morgen in februari dat Beatriz Viterbo stierf, na een verheven doodsstrijd die zich geen moment verlaagde tot sentimentaliteit of angst, merkte ik dat de ijzeren aanplakborden op de Plaza Constitución net waren beplakt met een of andere reclame voor lichte sigaretten; dat deed me pijn, want ik begreep dat het onophoudelijke, onmetelijke heelal al afstand van haar nam en dat die verandering de eerste was van een eindeloze reeks.

Borges, De Aleph.

(Ik zou iedereen die het schrijven van een boek aspireert willen verzoeken deze beginzin te lezen, en nog eens goed na te denken over je voornemen.)

avatar van ZAP!
geplaatst:
Vele malen in het verleden wenste ik dat het onmogelijke zou gebeuren - en dan gebeurde het.

Uit "Alleen", kortverhaal in Short Friday (1964) van I.B. Singer. Eigenlijk moet ik de hele eerste alinea quoten voor het perfecte beeld, maar deze korte, mysterieuze zin volstaat ook.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:32 uur

geplaatst: vandaag om 17:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.