menu

Boeken / Algemeen / Boek van het kwartaal

zoeken in:
avatar van eRCee
+4

Ben alvast begonnen: hij is fijn.

avatar van eRCee
Nou, dan zijn we er uit. Het voelt misschien wat gehaast, maar vier stemmen is overtuigend, en daarnaast is het gewoon een erg goed boek. (Ik heb vorig jaar maar aan 2 van de 4 kwartaalboeken meegedaan, maar durf de stelling wel aan dat deze keuze beter is dan alle vier de kwartaalboeken van vorig jaar.)

Dus, januari-maart 2020:

Primero Estaba el Mar - Tomás González (1983)

(Lees ook vooral het nawoord er achteraan, dit geeft veel informatie, onder andere dat het boek lange tijd in kleine oplages in Colombia bleef circuleren en dat de wereldwijde doorbraak pas kwam in 2012 of ergens in die buurt, met de Engelse vertaling. De Nederlandse vertaling is uit 2016, dus in dat opzicht kan je het gewoon als een boek uit dit decennium zien voor wie daar behoefte aan heeft.)

avatar van Jason82
Ik heb het boek bij de bibliotheek gereserveerd en doe dus weer een keertje mee! Mijn 4e kwartaal boek meen ik, dat kan beter

avatar van handsome_devil
Klinkt interessant en staat ook op de online bibliotheek. Misschien doe ik ook wel mee. Dolle boel.

Hier nergens te vinden.

Na een aantal jaren afwezigheid wil ik ook weer graag meelezen.

avatar van eRCee
Goed zo. En dan bedoel ik niet die jaren van afwezigheid. Sterker nog, dat zullen we je altijd na blijven dragen.

avatar van eRCee
Toch gelukt gart? Mooi.

Ja, in een verdere bib gevonden. Mooie keuze!

avatar van Lalage
Ik ben net begonnen in dit boek. Aan sommige woorden kan ik merken dat de vertaler Vlaams is, wel grappig. Wat ook opvalt is dat hij het woord negers gebruikt, dat is toch niet meer van deze tijd...

avatar van eRCee
Daar komt hij volgens mij in het nawoord op terug.

avatar van mjk87
Lalage schreef:
Wat ook opvalt is dat hij het woord negers gebruikt, dat is toch niet meer van deze tijd.


Maar wel heel erg van de tijd waarin het speelt, dus dan vind ik dat je het ook op die manier moet vertalen. Zeker in de gesproken woorden, maar ook bij de verteller zelf vind ik dat wel passend.

avatar van eRCee
Harrie Lemmens, toch niet de minste, laat het woord ook gewoon staan in Ambtenaar Belmiro uit 1937.

avatar van eRCee
Nu alle grote evenementen worden afgelast, stel ik voor om geen nieuw kwartaalboek te kiezen. De bibliotheken zijn overigens ook dicht.

Wat we misschien wel kunnen doen, als voldoende mensen hem in de kast hebben, is De pest van Camus (her)lezen. Animo?

avatar van handsome_devil
Prima idee, ik ben er nu in bezig. Bovendien is het boek ook als e-book via de online bibliotheek te leen dus dan komt je lidmaatschap van de bieb toch nog goed van pas in deze tijden.

avatar van ...stilte...
Ja goed idee. Ik had geen exemplaar meer, maar heb er gelijk een tweedehands besteld. Ik wil al heel lang iets van Camus herlezen (is al bijna een halve eeuw geleden). Ben benieuwd hoe ik het nu ga ervaren...en in deze situatie.

Leuk! Een van die boeken die me als puber deden beseffen hoe boeiend literatuur kan zijn. Inmiddels besteld bij Bol (in het vertrouwen dat die niet alsnog wordt afgestemd )

avatar van Pythia
Het verband met afgelaste evenementen ontgaat me, maar dichte bibliotheken zijn een probleem voor lezers. Gelukkig zijn minibiebs en Gutenberg.org altijd open (http://www.gutenberg.org/catalog/)
De Pest van Camus is een van die boeken die nog steeds ongelezen in mijn eigen boekenkast staan.
Een beroerde aanleiding maar een goed idee om het eindelijk eens te lezen.

avatar van Pecore
Staat ook ongelezen in mijn boekenkast. Wordt dus het nieuwe kwartaalboek? Laten we daar vooral juist wel mee doorgaan. Allicht met minder deelnemers, omdat de bibliotheken dicht zijn, maar soit. Pakketjes en dergelijke worden nog gewoon bezorgd. En het kwartaalboek is iets waar we toch altijd wel naar uit kijken.

avatar van eRCee
Dus jullie willen beweren dat hoewel het Songfestival, het EK, de Giro, de Formule 1 allemaal worden uitgesteld, het kwartaalboek gewoon door kan gaan?

Nou vooruit maar dan: La Peste - Albert Camus (1947) it is.

avatar van Shaky
Ik doe mee met dit nieuwe kwartaalboek, zojuist besteld

Ik sla deze over.

avatar van mjk87
Zo, ook besteld. En vanochtend twee andere van Camus gekocht (ik zocht De Pest toen), en nog twee andere besteld om het rijtje van vijf af te maken dat net in DWDD werd genoemd.

Vorig jaar rond deze tijd vijf boeken van Houellebecq, dit jaar dan maar vijf van Camus.

avatar van Raspoetin
'Toevallig' was ik eergisteren in De Pest van Albert Camus begonnen dat overal nu volop de aandacht krijgt. Gisteren ook besproken in DWDD door Tim Fransen. Voor wie het heeft gemist.


avatar van ...stilte...
Het boek heb ik inmiddels al binnen. Ook via Bol en het is een net exemplaar, de vijfde herziene druk uit 2004 (dezelfde als die van Tim Fransen)

Dit kon ik me al niet meer herinneren:

De ene soort gevangenisstraf uitbeelden via een andere is even redelijk als iets bestaands uitbeelden door iets wat niet bestaat.
Daniel Defoe

avatar van Raspoetin
...stilte... schreef:
Het boek heb ik inmiddels al binnen. Ook via Bol en het is een net exemplaar, de vijfde herziene druk uit 2004 (dezelfde als die van Tim Fransen)

Dit kon ik me al niet meer herinneren:

De ene soort gevangenisstraf uitbeelden via een andere is even redelijk als iets bestaands uitbeelden door iets wat niet bestaat.
Daniel Defoe
Ik lees net in een stuk van Wytske Versteeg dat het boek Journal of a Plague Year van Daniel Defoe een van de inspiratiebronnen was voor Camus.
Defoe vermomde zijn roman als het dagboek van een zadelmaker die in Londen achterblijft wanneer de stad in 1665 door pest getroffen wordt, compleet met statistieken over de oplopende dodentallen. Hij deed dat zo overtuigend dat zijn verhaal nogal eens werd aangezien voor non-fictie, maar er was dan ook het nodige onderzoek voor gedaan. Wie Defoe leest, weet dat hamstergedrag niets nieuws is, al evenmin als de verspreiding van paniekverhalen.

Rond Defoes tijd werd het toen nog nieuwe verschijnsel van de roman zelf ook beschouwd als een uiterst besmettelijk virus.

Ik doe ook eens mee met La Peste. In het Frans (als ik het volhoud...). Kijken of dat andere recensies oplevert

Fantastisch boek. Maar ik zal het niet herlezen. Er is nog zoveel dat ligt te wachten...


avatar van eRCee
Het kwartaalboek heeft aan mijn korte leesdip een einde gemaakt.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:34 uur

geplaatst: vandaag om 20:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.