menu

De Site / Gebruikers / Hoe snel lezen jullie?

zoeken in:
Ben ik nu echt zo'n verschrikkelijk trage lezer?
Ik ben ook zo iemand die het hele boek in het hoofd voorleest... Dus dat schiet niet op!
Betekend wel dat ik lang kan genieten van een goed boek... maar helaas is het gevolg ook dat ik nog een wishlist heb liggen met inmiddels een pakweg 50 boeken! EN die lijst groeit vele malen harder dan dat ik de boeken uitlees..

Ik kan wel snellezen (doe ik bv met studieboeken), maar als ik dat met een leesboek doe mis ik toch echt de finesse van het verhaal - en dat vind ik zonde! Hoe doen anderen dit? lezen jullie het boek ook hardop in het hoofd of niet? Hoe hou je aandacht voor details als je 50 blz of meer per minuut leest? Al zou ik het qua leestempo voor mekaar krijgen - volgens mij krijg ik dan veel te veel informatie op me af in een korte tijd en hou ik het lezen ook niet vol...

avatar van Arkan
CeesD schreef:
Ben ik nu echt zo'n verschrikkelijk trage lezer?
Ik ben ook zo iemand die het hele boek in het hoofd voorleest... Dus dat schiet niet op!


Ik ben ook zo'n trage lezer hoor.
Maar inderdaad, ik lees een boek ook echt in gedachten voor.
Of soms lees ik zelfs echt hardop en lees het voor met alle aandacht van de papegaaien, die dan ook weer wat woordenschat bijleren.

En ook hier is het resultaat dat ik een zolder vol met 'nog te lezen' boeken heb liggen.

@Arkan, gelukkig... ben ik niet de enige!!
Heb het maar eens nagemeten. Ik lees pakweg 25 bladzijden per uur. Uiteraard heel erg afhankelijk van type boek, taalgebruik, spanning, etcetera... Het zal waarschijnlijk variëren van 10 bladzijden per uur wanneer de aandacht er echt bij gehouden moet worden tot 40 bladzijden per uur wanneer iets echt heel makkelijk wegleest en spannend genoeg is!

avatar van slowgaze
Ik lees mezelf ook altijd het boek voor in mijn hoofd. Met stemmetjes.

slowgaze schreef:
Ik lees mezelf ook altijd het boek voor in mijn hoofd. Met stemmetjes.

Komisch... Dat doe ik dan weer niet. Al merk ik bij mezelf dan wel weer dat het ene karakter veel sneller praat en denkt dan het andere karakter!

Overigens heb ik bij echt goede boeken achteraf niet eens door dat ik het verhaal gelezen heb... ik heb het verhaal dan echt beleeft en kan dan ook totaal niets zeggen over de schrijfstijl of taalgebruik oid... Is met name ook sterk bij boeken waarvan ik de film al gezien heb.

als een boek een formaat heeft van een a5'je en een lettertype van 10 lees ik ongeveer 15 t/m 20 bladzijden per uur.
ik ben ook slechtziend en moet dus met een vergrootglas lezen als ik niet slechtziend was denk ik dat ik ongeveer 25 t/m 30 bladzijden lees.
ik lees dus best snel

avatar van Finn
CeesD schreef:
... als je 50 blz of meer per minuut leest? ...


Excuseer?

avatar van Zelva
Zal wel per seconde zijn


Ik ben een langzame lezer. Als ik het tenminste vergelijk met mijn vriendin. Die gaat zo snel door boeken heen, verbaas ik me elke keer weer over. Het hangt ook erg veel van het boek af natuurlijk. Er zijn boeken die je gewoon redelijk snel uit leest en anderen waar je echt een tijdje over doet.

Komt misschien ook door de hoeveelheid strips die ik heb gelezen. Daar ga ik ook op het artwork, wil niet er door heen vliegen. En met boeken wil ik me ook niet haasten, ik wil er wel in op gaan.

Mijn eeuwige probleem, ook in andere hobbies, is dat het aanschaffen sneller gaat dan het consumeren zeg maar....vervelen doe ik me dus ook nooit, nog zat te lezen/gamen en alles.

gridgorilla
30 à 40 pagina's per uur. Maar ligt eraan hoe moeilijk of interessant het boek is.

Ik weet niet precies hoeveel pagina's ik per uur lees, maar ik heb er net in iets minder dan 10 minuten ong tien gelezen...

avatar van Lalage
Ik denk dat ik een gemiddelde lezer ben met ongeveer 10 bladzijden in een kwartier, maar het ligt er ook sterk aan hoe vaak ik afdwaal met mijn gedachten en hoe spannend het boek is. Sommige mensen denken dat ik snel lees, omdat ik veel lees, maar ik besteed er gewoon belachelijk veel tijd aan

avatar van Donkerwoud
Ik denk zo'n 50 bladzijden per uur bij Nederlandse boeken en 30 bij Engelse boeken. Ben best een langzame lezer.

avatar van misterfool
Ik heb ooit eens online getest dat ik zo'n 400 woorden per minuut lees. Dat is- er van uit gaande dat een gemiddelde pagina zo'n 300 tot 400 woorden heeft- technisch gezien zo'n 60-80 pagina's per uur, in opperste concentratie.

"De Dood van Iwan Iljitsj" van Tolstoi heb ik nochtans gelezen in twee treinritten van grofweg een uur ieders. Als ik lees ter ontspanning kom ik dus ook uit op zo'n 50 pagina's per uur.

avatar van eRCee
Bij mij zit het rond de 60 per uur. Makkelijk geschreven boeken gaan naar de 70 en soms blijft het bij 50.

avatar van ...stilte...
Ik denk dat ik een langzame lezer ben. Een natuurbeschrijving of een personage uit de roman probeer ik helemaal voor me te zien en voor zinnen die tot nadenken uitnodigen neem ik ruim de tijd. Een uur achter elkaar lezen lukt me zelden en wanneer ik vermoeit raak of voel dat mijn concentratie afneemt stop ik ermee. Het is wel dagelijks voedsel voor me (lees meerdere boeken tegelijk) en ik besteed er veel tijd aan. Ook lees ik regelmatig een gedicht, maar dat is eigenlijk geen lezen, eerder een vorm van kijken.
En wanneer ik een makkelijk leesbaar boek van b.v. Murakami lees dan moet ik me echt afremmen omdat ik het jammer vind om het te snel uit te hebben. Kortom het schiet niet erg op bij mij...hoogstens 25 pagina's per uur.

Geralt of rivia
Ik lees met gemak een dikke pil in 2 dagen uit ben 14 heb weinig te doen ben bijvoorbeeld nu mannen die vrouwen haten stieg larsson de ferve dream george r.r. martin bezeten stad stephen king percy jackson de zee van monsters en dit lees ik allemaal door elkaar knap he groet geralt of rivia

Ik lees denk ik ongeveer 80 blz. per uur. Ik ben een best wel snelle lezer dus. Ik lees ook echt veel. Nu in de vakantie wel 500-1000 blz. per dag gok ik?

avatar van handsome_devil
Ik lees denk ik tussen de 25 en 50 pagina's per uur. Misschien een beetje raar, maar hoe snel ik lees is bij mij ook heel afhankelijk van de stijl van spreken en denken van de personages of de verteller. Sommige personages praten/denken heel gehaast dus dan lees ik snel, anderen weer heel rustig dus dan lees ik wat langzamer.

Per dag probeer ik 50 tot 100 pagina's te lezen. Ik zou graag meer willen lezen, maar vind film en muziek ook veel te leuk dus daar steek ik ook veel tijd in. Ik verveel me in ieder geval nooit.

avatar van Rainbow
In Overig > Algemeen > Snellezen:

Hallo, ik zou mijn leestempo willen verhogen. Heeft er iemand positieve ervaringen met een bepaalde manier om je die vaardigheid eigen te maken?

avatar van handsome_devil
Ik ken iemand die echt onmogelijk snel kan lezen, en zijn trucje, heeft-ie me wel eens verteld, is in plaats van je ogen over de regels laten 'glijden' de regels in tweeën delen en eerst kijken naar de eerste helft van de regel en daarna de tweede helft van de regel.

Ik heb het ook wel eens geprobeerd, en het werkt ook wel, maar ik geniet dan wel een stuk minder van lezen. Als je in korte tijd grote hoeveelheden informatie moet verwerken is het wel handig.

Ik merk bij mezelf wel dat naarmate ik meer lees, ik ook iets sneller ga lezen (al ligt dit natuurlijk ook wel een beetje aan het boek), maar ik wil er wel van blijven genieten dus sneller lezen is voor mij absoluut geen doel op zich.

avatar van Rainbow
Bedankt voor jouw reactie, handsome_devil. Voor een roman zou het me ook niet zoveel uitmaken, maar ik moet redelijk wat non-fictie verwerken zoals rapporten, handboeken, tijdschriften, ... En vanuit die optiek zou ik er erg mee geholpen zijn.

Ik lees tussen de 170-190 blz per uur. Maar dit lijkt echt recordtempo als ik jullie zo allemaal bekijk. Oepsie

avatar van Lalage
Rainbow ik heb eens geleerd hoe je snel kunt lezen, dat was tijdens een cursus van mijn werk. Ik dacht altijd dat snellezen niet kon, maar het werkte echt goed. Het was vrij eenvoudig: beweeg een pen of potlood langs de regels, doe dat in een vast snel ritme en hoppa, daar vlieg je door de tekst. Doordat je je helemaal focust op het lezen, neem je de informatie heel snel op. Als je dit vaker hebt gedaan, kan je het zonder pen proberen. Ik heb het even opgezocht: deze methode komt van Sean Adam.

ik heb net eens zitten rekenen en blijkbaar lees ik tussen de 117 en 142,2 bladzijden per uur (als elke pagina uit 300 woorden zou bestaan) Dus als je daar rekening mee houdt zou het waarschijnlijk nog een stuk hoger liggen

avatar van handsome_devil
Hoe dan?

avatar van Arkan
Jeetje, wat een lezers allemaal. Ik lees denk ik maar iets van een 20, maximum 25 bladzijden per uur.
Ik ben wel echt een trage lezer, neem echt alles in me op. Kan daardoor ook geen 2X hetzelfde boek lezen.

geplaatst:
Ik lees max 25 blz per uur voor fictie. Daarmee ben ik een langzame lezer als ik de berichten hierboven zie.

avatar van Pleun
geplaatst:
Is dit het wedstrijdje ver pissen voor lezers? Komt op mij wat kinderachtig over. Kijk eens, ik lees 100 bladzijden per uur! Uhm, nou geweldig knul

Gast
geplaatst: vandaag om 18:19 uur

geplaatst: vandaag om 18:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.