menu

De Site / Algemeen / Moeder, waarom lezen wij?

zoeken in:
avatar van liv2
escapisme, honger naar woorden?

ben eigennlijk ontzettend benieuwd naar jullie antwoord hierop

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Kennismaking met andere ideeën en culturen, wat mogelijk is met zowel fictie als non-fictie, staat bij mij wel hoog genoteerd als reden om (onder andere) te lezen.

...stilte...
Goeie vraag.

Ja, soms kan lezen een dwang en een honger naar woorden zijn. Wanneer je merkt er de leegte mee te vullen kan een tijdje minder of niets lezen wel eens goed zijn.

Maar het is ook troost, vermaak en opent nieuwe horizonten...

Ben jij het lezen even beu liv2 en zo ja waarom?

avatar van handsome_devil
Poeh, lezen vervult zoveel functies. Escapisme, juist geconfronteerd worden met de realiteit, vermaak, het verbreden van je blik, kennis opdoen, genieten van taal en ik vergeet er vast nog een hele hoop. Daarom doe ik het denk ik ook zo veel. Het lijkt altijd hetzelfde, maar het is toch altijd anders.

avatar van Pleun
Nieuwsgierigheid, escapisme, het vergroten van de wereld in je hoofd, uitdagen van het intellect (soms) etc.

Lezen is geen doel op zich, er zijn ook periodes dat ik weinig lees. De constante factor is nieuwsgierigheid denk ik, iets dat ik altijd heb gehad.

avatar van Pythia
Geweldig topic liv2

Mooie zinnen, een goed verhaal, een slim plot zijn allemaal fijn.
Maar ik lees vooral om te zien hoe iemand anders tegen het leven (of een onderdeel daarvan) aankijkt.
Dat moet dan liefst verpakt zijn in fictie.

avatar van misterfool
Goede vraag. Waarom had ik opeens een drang om te gaan lezen? Het banaalste antwoord is entertainment, maar in dat opzicht vind ik videogames en films effectiever. Voor fictie is het antwoord dat ik zo (een aspect van) het leven kan aanschouwen door de ogen van ander. Boeken spreken bij uitstek het empathisch vermogen aan omdat je niet enkel de ervaring ziet, maar ook de wijze waarop dit wordt ervaren door een personage. Het verhaal kan deswege als geen ander het innerlijk van de mens tonen. Voor fictie is het antwoord: verbreding van mijn begrip van de wereld dan wel bevrijding van het nauwe specialisme dat een beroep vergt.

avatar van mjk87
- Uitstekend tijdverdrijf in de trein (waar ik in normale tijden veel vertoef)
- Ideaal als tijdverdrijf in het algemeen, ook als halfuurtje (film durt als snel 90 minuten minstens)
- Ideaal om in te verdwalen
- Ideaal om in het hoofd van iemand te kruipen, het liefst iemand die wat op mij lijkt op puntjes en je zo herkenning krijgt dat je niet de enige gek op deze wereld bent
- Het geeft meer rust dan film of tv
- En ja natuurlijk ook vermaak en ontroering, anders zou ik wel iets anders zoeken voor bovenstaande punten

avatar van Jason82
Leuk topic, welcome back liv2.

In mijn geval zeker een gevalletje escapisme. Even weg uit de werkelijkheid, een andere wereld betreden en tegelijk je eigen wereld dus achter je laten. De dag kan nog zo enorm druk zijn, er zijn altijd momenten dat ik denk: "maar vanavond om 22:30 uur breekt MIJN moment aan...". En als ik het boek dan open sla overvalt mij een gevoel van weldadige rust en jawel zelfs gevoelens van erg gelukkig zijn.

Weinig andere dingen kunnen mij een dergelijk gevoel geven. In de zomer met leuke mensen op een zonnig terras zitten met een koud biertje en zonder enige druk van tijd/agenda kan dat gevoel benaderen. Maar verder? 'Nough said...

Gast
geplaatst: vandaag om 13:21 uur

geplaatst: vandaag om 13:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.